Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

zielone światło 🏇
Bo z dziećmi jest tak:
Masz drania 5 lat. Nie choruję, nie kuleje. Zapisujesz się na Janów. Robisz plany, załatwiasz i rezerwujesz wszystko. Dwa tygodnie wcześniej zabierasz mu z wybiegu kolegą. Szczerzonego Pan Bóg szczerze coby przed urazem się ustrzec. Kujesz półtora tygodnia wcześniej, żeby giczki mu się do nowych butów przyzwyczaiły. Latasz, przejmujesz się z  głupkowatym podnieceniem. A chłopak słucha... Janów? Tyle godzin? A siku? A mój boksik?A koledzy?
  Tym samym zgodnie z wolą Czesława nie jedziemy! Kulawy  👿 Po wizycie weta czekamy na ropę z kopyta. A ja zawsze sobie tłumaczę, bez względu na to co sądzi Czesław - że tak miało być i nic nie dzieję się bez kozery. Trochę mi przykro, że nie poznam naszych revoltowych arabiarzy. Inszallach za rok  😉
Może  Czesio puści Cię na sierpniową aukcję, będzie wielu 😉
A w ogóle to kto jedzie do Janowa?
ganasz, my na pogodę nie narzekamy. Może nie jest pięknie, ale klęski powodzi/suszy nie ma, więc jest ok  🤣

czesio
, bo tak to z tymi "koniami" jest  😀iabeł:
wojenko dzielni jesteście 🏇
czy w tym roku na sierpniowej aukcji będzie namiot i wejściówki dla związkowców, bo na stronie PP  piszą tylko o vipach 😤
Chyba będzie
Napiszcie prosze czym karmicie obecnie Wasze araby, gdzie znajde wytyczne dot. karmienia konia arabskiego, to nie tak że zupełnie nie kojarze tematu, żeby nie było, ale szukam jakiś konkretów dopasowanych typowo do konia czystej krwi arabskiej

koń arabski jest jakiś inny? Ja myślałam, że konie karmimy biorąc pod uwagę wiek oraz to jak jest użytkowany czy też pod względem temperamentu (dodać lub ująć energii) etc
hmm, tak,  wiek, temperament, użytkowanie tak, ale specyfika rasy również przecież ma znaczenie, przynajmniej tak mi się wydaje i dlatego pytam
Mądrzy ludzie piszą, że araby dobrze paszę wykorzystują. Jednak biorąc pod uwagę inne nasze "normalne"sportowe konie to Czesiek je tyle samo co reszta. Plus pasze o wolno uwalnianej energii i płatki kukurydziane. Bez tego zachowuję się jak koń ściągnięty z rekreacji po kilku godzinach tuptania. Myślę, że to bardzo osobnicze i za jakiś czas sama dojdziesz do optymalnej dawki. Takiej która pozwoli ci łatwo pracować  z koniem.
tylko to nie tak, że ja zupełnie błądze 😉 po prostu nie chce mi się wierzyć, że nie istnieją żadne wytyczne żywienia z podziałem na specyfike rasy  🤔
cechy osobnicze, cechami osobniczymi, ale skład paszy z uwagi na uwarunkowanie też przeciez ma znaczenie, np. ilość białka w paszy o którym była przeciez mowa w tym wątku
Mój JJ tyje nawet na miotle  😤 Teraz siedziała troche na L4 , pasza tresciwa dawana była bardzo symbolicznie , a stwór i tak jest tłusty .
Zachar nie schudl nawet po kastracji... a tresciwego dostaje garstke , spacery, lonza itp....
Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że dla koni czystej krwi arabskiej charakterystyczne są niedobory witaminy E, oraz mało korzystne są zbyt duże ilości białka... nawet gdzieś natrafiłam na paszę przygotowaną pod tą rasę.
Maceba: 3x miarka owsa, siano, pastwisko, 30-40 dkg otrębów ryżowych, trawokulki, ziółka dla gołębi Maraton 😉, em-y+ruch w różnej formie. Jest ok.
Ponieważ kurczaki i słonica obstawiają wyniki meczu arabka też postanowiła typować -trzy opisane piłki tenisowe (Polska, Czechy. Remis) i wybrała remis.
Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że dla koni czystej krwi arabskiej charakterystyczne są niedobory witaminy E, oraz mało korzystne są zbyt duże ilości białka... nawet gdzieś natrafiłam na paszę przygotowaną pod tą rasę.

czyli przy tych wytycznych to musli by pasowało :
http://horsefeed.pl/index.php?route=product/product&path=53&product_id=17
?

a gdzie to sprawdzić? gdzie szukać tych wytycznych własnie? o to cały czas pytam 😵
Julina - a czy na tą chwilę Twój koń nie jest w dobrej formie? Coś mu brakuje, niedomaga ? Bo wiesz - stan ogólny może Ci vet ocenić, jak jesteś bardzo uparta zrób biochemię krwi - jeśli wszystko jest ok, to znaczy że nic mu nie brakuje do szczęścia i nie ma co wydziwiać. Co jest motywem Twojego pytania?

Wojenka mam kolejny termin, tym razem moja ulubienica  🙇
Ma ktoś jakieś zdjęcia z Janowa?  👀 jaki poziom w skokach? stały wymiarówki? ja niestety nie mogła być nawet jako widz  😕
ogurek, to znowu sobota...Prawdopodobnie będę jechała rajd na jakimś Eksternie... 🙄

Tymczasem moje dziecko tak się zmieniło...

doczekałam się nawet zdjęcia na nim ! co prawda nie w galopie, ale zawsze coś  😁. Grunt to zaciesz na gębie  🤣

w pełnej krasie
Wojenka chłopak pięknieje z dnia na dzień zaczyna mi przypominać Pogroma. Ostatnio na FB ukazało się kilka jego nowych fotek.
Nie wiem czy link będzie wchodził . Dzieciaki w Argentynie na równi ze starszymi uczestniczą w rajdach, jeżdżąc na arabkach

Zdjęcia jak nic pasują do wątku: Dlaczego araby wzbudzają tyle kontrowersji. Kolejna odpowiedź : bo dzieciaki w rajdach pokonują na nich dziesiątki kilometrów
😂 Zdjęcia: Titanium Arabians
Hamer
POGROM - mniam...  😀iabeł:
MUJA MNIAM!!! 😍
mniam mniam 🙂
Wojenko 😲 Muja Wspaniały 😍 , ech zapisany Tobie w gwiazdach 😉
Bez przesady z tym Pogromem  😁 Ale rzeczywiście ciasteczko się zrobiło z mojego syna. A jak świetnie się na nim jeździ....  💃

gramolenie się na oklep  😁
Wojenko- Muja jest jeszcze piekniejszy!!!!!  ciacho!!!

Q jak narazie widziałam jedno zdjęcie ze skoków seniorów i Lka to nie była..raczej na 100% 90cm 🙂 no to czekamy na relację. mnie też nie było- cóż takie życie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się