Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

kaja, sprawdź palenia i opisz albo pokaż to coś wymyślimy ale nawet jeżeli dojdziecie co to za koń, bez odnalezienia ostatniego właściciela zarejestrowanego w PASB nie ma szans nawyrobienie paszportu, Księgi Stadne są dużo bardziej restrykcyjne niż PZHK
Dzięki za odzew. Konia obejrzę w tym tygodniu to opiszę co widziałam i może dam radę wkleić foty. A pan opisujący też ma być niebawem choć po nim sobie duzo nie obiecuję- jak opisywali mojego konika polskiego- też NN od handlarza ale typowa uroda dla rasy - to ma w paszporcie typ pogrubiany zamiast prymitywny. Półzimnokrwisty konik polski o dziwo z nóżkami delikatnymi jak kucyk - żenada.
cos wątek ucichł

trzymajcie kciuki- Zachara dzis czeka przykry zabieg... był bardzo zawiedziony ze nie dostał sniadania 🤔
A jednak. Napisz jak już będzie po i jak Zachar się czuje  😉
Złota   kastrujesz chłopaka?
derby- tak, dzisiaj. Napisze po zabiegu co i jak... kurde- denerwuję się trochę
ech  😕 ale przynajmniej w nowej odsłonie Zachar nie będzie samotnikiem -będzie miał kumpli i laseczki (do wąchania :emoty327🙂
wąchanie nie jest złe xDDDD  Złota nie stresuj się, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło😉
Złota na pewno wszystko będzie dobrze! trzymamy kciuki  :kwiatek:
Złota - na wszelki - wrzuć do zamrażalki. Już nie jeden rozpaczał, że konia wykastrowano. Postęp idzie do przodu więc może kiedyś...
albo cynaderki na przystawkę 😎
Złota - nie martw się On ci kiedyś wybaczy  🤣
Złota, nie denerwuj się 🙂 trzymam kciuki jakbyco
ale rozumiem Twoje rozterki

A koń po prostu baaaaardzo się ucieszy, jak go pewnego dnia wreszcie wypuścisz do innych - wreszcie je zobaczy wszystkie z bliska, będzie mógł wąchać, kwiczeć i miziać bez końca. A że po drodze trochę zapomni o co mu tak naprawdę kiedyś chodziło 👀 ... no cóż, coś za coś 🙂
Złota jak tam Zachary ????? halo halo

a ja swtwierdzam, że mój koń nie ma mózgu  🤔 odpadł mu razem z jajkami przy kastracji  🤔wirek:
Zduśka, a co Rudziszon wymyślił że myślisz że wycieli za dużo? 😁

Złota, gdzie relacja o samopoczuciu koniska? 🤬

bo tak się zachowuje ostatnio...  🤔wirek:
wczoraj postanowił zjeść kolegę na padoku ... zdesperowany biedak wyskoczył aż przez ogrodzenie przed Rudym.
Mój koń po prostu ma autyzm  🙄 i nie nadaje się do innych koni... a jak miał jaja to łaził po padoku a mó kucyk spuszczał mu regularne manto... a tu taka odmiana  👀
I ja nieśmiało dołączam do Waszego grona z moją kobyłą😉. Co prawda jeszcze parę kilo jej brakuje po chorobie (dlatego wstyd było zdjęcia wrzucać), ale humor i apetyt dopisuje🙂.
jestem..., Zachary po zabiegu patrzyl na mnie z wyrzutem- jak moglas mi to zrobic? przeciez bylem czempionem..... znow glodny bo i kolacji nie dostal

generalnie zabieg trwal krotko, poszlo sprawnie- ale to zasluga naszej wet

zduska- mowisz ze mozg tez znika wraz z jajkami?
zielona stajnia- sporo jej brakuje, ale nadrobi.... napisz o niej cos wiecej bo ze zdjec bije piekna hreczka
Więc teoretycznie kobył ma 14 lat - Ekspertka (Ekspertyza - Turban) SK Michałowice - piszę teoretycznie, gdyż jedyne co mam to kolejne umowy (bez paszportu, paleń mimo letniej sierści też nie znalazłam) i jakoś średnie chęci do wojowania z osławioną Panią z ksiąg.  Kobył pohorował się konkretnie w zimie - 2 tygodnie na kroplówkach - nie była w stanie połykać ani wody, ani jedzenia. Kolejni weci nie wiedzieli co jej jest, gdy zaczęłam organizwać wyjazd na klinikę - nagle przeszło. Tyle, że z konia to mi zostały same kości, choć i tak do mnie przyjechała nieciekawa. W każdym razie zrdowotnie ok. W chwili obecnej nie mam ochoty wojować o papiery - ponieważ pełni rolę niańki mojego ślepego konia, to i tak zostanie u mnie, a zaźrebiać nie mam jej zamiaru - dotychczasowe jej życie polegało na rodzeniu źrebiąt. Jest to pierwszy koń czystej krwi, z którym mam do czynienia i muszę powiedzieć, że miło mnie zaskakuje - włożyłam między bajki historie o morderczych oszołomach z kitą na plecach😉. Żeby było ciekawiej mam zamiar urozmaicić kobyle życie i nauczyć jej chodzenia pod siodłem - nie miała czasu na takie rozrywki😉. Mimo moich obaw, choćby ze względu na wiek, kobył uczy się chętnie, owszem nowości przyjmuje ostrożnie, ale ma już nieco zaufania, więc pierwsze siodłania i lonże mamy za sobą - obyło się bez rewelacji.  No i tyle na dzień dzisiejszy.
Złota, tyle czasu cię nie było że już się zastanawiałam czy Zachary nie wymyślił jakiegoś planu ucieczki przed wami i go gdzieś nie gonicie. Na pewno ci wybaczy jak wytłumaczysz mu że to dla jego dobra 😁

Zielona_stajnia, powodzenia z kobyłką 😀
[quote author=zduśka link=topic=752.msg1422417#msg1422417 date=1339017997]

bo tak się zachowuje ostatnio...  🤔wirek:
wczoraj postanowił zjeść kolegę na padoku ... zdesperowany biedak wyskoczył aż przez ogrodzenie przed Rudym.
Mój koń po prostu ma autyzm  🙄 i nie nadaje się do innych koni... a jak miał jaja to łaził po padoku a mó kucyk spuszczał mu regularne manto... a tu taka odmiana  👀
[/quote]

nie ma takiej opcji żeby kryjący ogr wyciszył się miesiąc po kastracji. Raz że on myśli że nadal ma jajka a dwa że hormony mu wciąż krążą organiźmie.

zielona stajnia
nie ma stajni SK Michałowice  😵 jest SK Michałów
ogier Turban nigdy nie krył w Michałowie, tylko w  Kurozwęckach. I właśnie Kurozwęckiej hodowli jest Twoja klacz,co potwierdza baza 🙂
Złota to teraz trzymam kciuki aby wszystko szybko się zagoiło , umiziaj chłopaka od ciotki  :kwiatek:
Zielona - Stajnia powodzenia z klaczką ! I faktycznie Epikea ma rację, Twoja kobyłka jest z tej same hodowli co mój rudzik  😀 http://www.janow.arabians.pl/pl/rodowod-form.php

a wracając do zachowania rudego, to możliwe, że teraz jeszcze bardziej mu hormony dokuczają. niepotrzebnie pokusiłam się o wstawienie mu kumpla na padok  😉 poczekam jewszcze z pół roku i zobaczymy. najbardziej mnie dziwi tylko to, że wsześniej łsaził z moimi końmi po padoku i to właśnie On regularnie dostawał manto, a tutaj nagle zrobił się z niego koń morderca  🤔wirek:

dzisiaj jadę po raz pierwszy w teren !!! trzymajcie kciuki bo chłopak ma nadmiar energii  😎
Dziewczyny widziałyście słit minkę Badera w nowym KP?  😁
zduśka, Epikea - faktycznie, pomerdało mi się - chyba ze względu na późną porę  😡
zielona_stajnia - jak kobyłce przybędzie ciała to załóż jej kokardkę 🙂 baaarddzoo fajna laska
spróbuj podpytać w księgach o tą klacz - powinni Ci podać na kogo jest w tej chwili zarejestrowana. Skoro jest w bazie - pozostanie Ci wtedy skontaktować się z ta osobą, spisać papier, przerejestrować na siebie i wyrobić nowy paszport 🙂🙂🙂
5-letni synek Don Carlosa / Ganges i klaczy pełnej krwi:

Złota- oj zaraz tam z wyrzutem. Chłopak na haju był to i może nie bardzo wiedział na co patrzy?
Zduśka -  a to nie od dziś wiadomo, czym faceci myślą (pardon męskich forumowiczów).
  Ja u siebie bardzo pilnie strzegę jaj naszego pięciolatka. Zakusy na nie już robiono, ale, że chłopak grzeczny i licencja się marzy to obwisy wciąż na miejscu. Czesiu tego nie doczekał bo hormony wcześnie mu się udzieliły co zaprezentował przez trzy dni wyrzucaniem mnie z boksu  😀
Niuniek ma 21 lat i od dawna nie ogier, a do dziś się spala, kiedy któraś klacz w stajni się grzeje. Mało tego, potrafi stoczyć o nią pojedynek! Pewnie był na wesoło cięty.
Czesio- Zachar tez grzeczny, stoi przy klaczy, moge na korytarzu go czyscic, no problem... u nas zadecydowalo to ze odkąd pracuje- musze miec jedno stadko koni. Wypuszcze, pojade do pracy i juz... wypuszczanie na tury nie wychodzi czasowo.
A ze i tak chcialam go zostawic- nie sprzedawac, bo ceny jakie mi proponowano byly niskie- to niech bedzie walachem , ma miec szczesliwe zycie w stadzie, pastwisko. A juz niedlugo wyruszy do roboty i bedzie chodzil pod siodlem jak quartery 😉

Mina z dzisiaj 🤔 najbardziej go wkurza ten podwiazany ogon, ale jeszcze 6 dni ma tak byc. Lonzujemy sie, spacerujemy, myjemy nogi, zabezpieczamy przed muchami- no aniol nie kon. jesli taki bedzie pod siodlem- to bede bardzo szczesliwa 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się