Forum konie »

Konie czystej krwi arabskiej

Kawusia, na pewno mała sprawi wam sporo radości a mając takie dzielne i znajomo brzmiace  imię  😎to ho ho. 🏇
U takich maluszków bardzo przydatny jest masaż. Klacz liże źrebię i to wzmacnia krwioobieg, stymuluje całe ciałko do pracy. Może na początek sizalową rękawicą 😉 I coś czerwonego  😉
i tak jak napisała derby pisz o waszych ewentualnych potrzebach !!! bo pozytywną energię jako ciotki małej wysyłamy nieustająco  :kwiatek:
derby, chyba tylko modlitwy i odrobiny szczęścia 🙂. Jak by ktoś miał malutką źrebakową dereczkę do pożyczenia to była bym dozgonnie wdzięczna.
mój tata opowiadał, że niedogrzane z różnych przyczyn źrebaki owijali w baranie skóry i bezpiecznie obwiązywali płóciennymi pasami oczywiście runem do sierści malucha.
Kawusiu,w sklepie tekstylnym metr bieżący polaru,doszyć w 3-ch punktach wstążki i masz cieplutką dereczkę.Jak nie dasz rady załatwić do jutra to poproszę znajomą żeby mi kupiła i zrobię ale to się zejdzie-dzień nim dowiezie (bo u nas nie ma takiego sklepu) + czas wysyłki.Daj tylko znać i dzwonię.
ganasz   a jak wygląda sizalowa rękawica ?

derka jest, uszyta  😁 będzie wyglądać w niej jak kurczak !
macie jeszcze jakies rady odnośnie postępowania z takim maluchem ? piszcie.. każda innformacja jest na wagę złota !
najgorszy w sieroctwie jest czas, bo ogrom jest potrzebny takiemu maluchowi. Gorzej jak z niemowlakiem. jesli inne konie nie zaakceptują malucha ( bo nie jest to oczywiste) czlowiek bedzie matką i stadem dla malucha.. a to oznacza pozniejszy strach przed rowiesnikami. Paniczny strach.

Moze zaczac pozniej skubac siano... zwykle zrebie nasladuje matke- i juz po tygodniu potrafi memłac zdzbła. Tu musi dojsc do tego samo- ze toto sie je.

jest trudniej, ale warto. Trzymam kciuki!!!

wstawie zdjecie sierotka, ktory do mnie trafil jak juz byl odchowany coprawda- ludzi kochal, ale bardzo bal sie innych koni. Trafil w swietne rece, do rodzinnej stajni i wyrosl ...

aaa nie wiem czym karmicie- jesli mlekiem PAVO- na ulotce napisane jest ile dni karmic butlą potem z wiaderka... ten z mojego zdjecia karmiony byl butla do 6 miesiaca... probowalam nauczyc pic z wiaderka- nie dalam rady.
Kawusia, kciuki mocno zaciśnięte. Moja znajoma też szczęśliwie wychowała sierotkę.
Ktoś kojarzy siwego ogiera/wałacha Wanfuczin? 11 lat ma. Czy spod Suwałk wywędrował daleko???
złota jaki słodki 😍
mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze i małe sie jednak uda odchowac....szkoda ze nie macie innej klaczy ze zrebakiem czasami udaje sie ze przyjmuje drugie ale to raczej rzadkosc i naprawde wyjatki...ehhh nadaliscie jakies imie....?bo dziwnie mi sie myśli tak'' sierotka''
trzymam kciki i wysyłąm duzo pozytywnej energii....
Mała na razie czuje sie dobrze, ma apetyt i jest żwawa. Imię Wojenka, juz zatwierdzone w Księgach.
Kawusiu 😅 arabki dzielne są. 🏇 To nasza wojenka chyba mamą chrzestną będzie😀
Wojenko zdrowo rośnij nam!!!

p.s. do sądu idź za podanie oksytocyny
Kawusia trzymajcie się ciepło. Musi być dobrze. 😀  Aby do przodu 🏇
Kawusia

Wyrazy współczucia z mojej strony. Piękna gniadoszka to była
No własnie , korciło mnie żeby sie dopytać jakie jest zaplecze takiej a nie innej decyzji weta ...

Generalnie , jak to przeczytalam , plus parę  historii o zrebietach z tego rocznika na wątku ciążowym , to ciesze sie w sumie  ze mam tego swojego aliena zupelnie nieplanowanego. Ciezki stres czeka hodowcę , ktory stawia na jednego , dwa swoje  konie.
Ale z drugiej strony , mala ma swoja historie ,  inną  od wszystkich na samym poczatku - i na pewno bedzie  wyjatkowym koniem. I z takim imieniem ...: ) 
Kawusia trzymajcie się dzielnie. Już teraz powinno być lepiej, ale czujność przedewszystkim.

No to ja się wstawię z Franią z dzisiejszego luźnego spaceru oklepowo - kantarowego  😀
Kolejny mój sukces bo nigdy na takim luzie nie byłyśmy na spacerze. Koń anioł dziś  😀

Z grzbietu:

Z ziemi:

Alicja śliczne gniade;d;d;d;d;d    jeszcze pół roku i ja będę miała zdjęcia z "siodlanej perspektywy"
Alicja brawa!super ze jest spokojna....tatus jej jest ok mamunia była nie bardzo ale najwyraźniej geny sie wymieszały....a pamiętam jak to to sie urodziło 😍

mam pytanie potrzebuje dokupic łancuszek do prezenterki ktos cos wie?gdzie mozna sie zaopatrzyc w takie cudo  👀
Alicja   łańcuszki powinny być tutaj http://www.sklepgidran.pl

kurde, powiem wam, że zakochałam się w małej Wojence !!!  😍 .. ciągnie mnie za nos  😁 i memła moje włosy  😉
oj babaeczki doceniajmy te swoje klaczki. Arabki to konie wojenne są 🏇 w naszej okolicy chyba jakieś odpalania pirotechniczne żołnierze robią. Jak huknełol 😲 to ziemia zadrżała, Wadera ruszyła z kopyta 😲 inne konie też. A arabka podniosła głowę i ze stoickim spokojem przeżuwając patrzyła jak towarzystwo się kotłuje.  :jogin:
Alicja :kwiatek:
Koledze padła ukochana klacz na skutek krwotoku po porodzie (okazało się że jej matka też) Jaskółkę wychowali na butelce. Od początku nie bała się innych koni, dorosłe klacze jej matkowały. Za ludźmi chodziła razem z rotweilerem.
Jak Wojenka będzie starsza to towarzystwo do rozróby się znajdzie. Można "wypożyczyć' jakiegoś odsadka do towarzystwa. 😉
No i bardzo to przykre, że Wiola odeszła  😕
Alicja,najprościej i najtaniej w zoologiku kupić łańcuszek jednorzędowy dla psa,to prosty łańcuszek zakończony z każdej strony kółeczkiem,identyczny jak w prezenterkach.Są różne grubości.
Tu przykładowe
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Opinia_Trixie_Obroza_lancuszek_metalowy_dla_psa_65_cm__8197___11328
a jak z wytrzymaloscia tych psich łancuszkow?

polecam te z Gidrana... kupowalam tam i sa sprawdzone. Alicja ja juz pozbylam sie pokazowych akcesoriow- prezenterek, lancuszkow i linek skorzanych, ale w weekend bede robila porzadki w stajni- jesli jakis znajde to dam znac. Powinnam gdzies miec prezenterke treningowa kompletną...

ps. mam jeszcze 2 kolnierze do wypacania szyi, moze ktos z Was potrzebuje? mnie juz na nic.... jeden uzywany i jeden nowy
Są tak samo mocne,mam kilka w domu i dla psa i zakładałam kucowi jak jeszcze ogierzył przy prowadzeniu na pastwisko.
Naprawdę nie ma różnicy.
To nasza wojenka chyba mamą chrzestną będzie😀

Co prawda, to nie "moje"  😉 dziecko, ale nie mam nic przeciwko!  :kwiatek:
[quote author=Złota link=topic=752.msg1376659#msg1376659 date=1334769123]
a jak z wytrzymaloscia tych psich łancuszkow?

polecam te z Gidrana... kupowalam tam i sa sprawdzone. Alicja ja juz pozbylam sie pokazowych akcesoriow- prezenterek, lancuszkow i linek skorzanych, ale w weekend bede robila porzadki w stajni- jesli jakis znajde to dam znac. Powinnam gdzies miec prezenterke treningowa kompletną...

ps. mam jeszcze 2 kolnierze do wypacania szyi, moze ktos z Was potrzebuje? mnie juz na nic.... jeden uzywany i jeden nowy
[/quote]

już nie bawisz się w pokazy?
Dzieki za pomoc jesteście kochane :kwiatek:
jak sprawdziłam to te z gidrana sa bardzo podobne do tych z zoologika a cenowo to jakis obłęd wiec na próbe zamówie sobie ten z zoologika i zobaczymy co z tego wyjdzie....
złota daj znac po porządkach 🤣
A ktoś z RV wybiera się na te pokazy co mają być w Wawie w czerwcu? 👀
Każdy koń może na taki pokaz pojechać??Wogole wrzućcie więcej info bo ja zacofana 🙂

Alicjano ja z Franią wyjątkowo się docieramy. To jest koń bardzo wrażliwy i czuły na pomoce. Mamy czasem złe dni i wtedy jazda jest do d***. Wiem tylko, że ten koń skrada serce i bardzo chce się z nią pracować jak widać małe efekty. a masz zdjęcia małej Frani??
Znalazłam takie info: http://www.janow.arabians.pl/pl/pokazy/ca-2012/warunki.php
W pokazie mogą brać udział tylko konie arabskie czystej krwi hodowli krajowej
i zagranicznej zarejestrowane w księgach stadnych czystej krwi arabskiej,
uznanych przez WAHO.

Pokaz na Służewcu ale nie wiem czy nie miało być czegoś na Wilanowie jak w zeszłym roku 👀
Alicja,w zwykłym sklepie zoologicznym w każdym miasteczku to dostaniesz i ceny jeszcze niższe,za ten o grubości prezenterkowej bodajże 8zł trzeba dać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się