Rude do Rudego a jeszcze jakieś ładnie malowane Rude;d;d;d Musiałabym zobaczyć jakieś potomstwo;-) Co przekazuje Callisto? Jaki ma charakter swoją drogą?
No ja pomału kupuję siodełko. Waham się rozmiarowo---obecnie myślę, że jednak 17 kupię. Ogłowie myślę cob a wędzidło jakie noszą arabki? 11,5? Trzeba coś kombinować na lato;-)
derby ogłowie cob lepiej przymierz, Maceba ma ogłowie pony, wędzidło 12,5 http://www.gnl.pl/wedzidlo-everline-rotary-p-3083.html siodło Prestige GP -17 cali i standardowy łęk poszerzony na 36 🙄 Na ujeżdżalnię cienki filcowy czaprak mattesa, na długie tereny czaprak torpola podszyty wełną z magnesami wszytymi wzdłuż grzbietu widać na fotce, a galopik z Hubertusa 😉 Złota, a zaglądasz na PW 😎
Moja też wędzidło ma 12,5 podwójnie łamane, ogłowie pony. Na początku obawiałam się, że będzie za małe, bo nachrapnik był na przedostatnią dziurkę a do podgardla musiałam dorabiać po jednej z każdej strony (pasek podgardlany dopinany z 2 stron), ale po jakimś czasie się rozciągnęło, nachrapnik sporo - ze 2 dziurki wyżej zapinam, podgardle o 1 dziurkę.
Zduśka ufffff, już myślałam,że mój jakiś taki mały paszczowo - 11.5 podwójnie łamane, ogłowie pony HKM Lea, i pomimo opinii z forum,że HKM-y są "be" to ja jestem wielką fanką. Sama dojdziesz do tego co jest dla was najlepsze - na początek wkładałam Młodemu gumowe niełamane do pyska, dosłownie "prawie" zjadł 2 takie wędzidła i zaczęłam jeżdzić na metalu. Myślałam o Rotary, ba - nawet zamówiłam, ale czekałam ponad miesiąc i się nie doczekałam. Derby - też tak miałam, włączył mi sie zakupoholizm po zakupie konia - to jest chyba inna forma uzależnienia bo uwielbiam robić zakupy dla konia.... 🙄
zduśka najlepsze siodło dla małych człowieczków 😎 Mój wędzidło też ma 12,5. Ogłowie cob, bo ma dość dużą głowę jak na araba ;] Ogólnie wybieram sprzęt jak na normalnego konia, a nie dla kucyka.
Erta i Wagant tez na wędzidle 12,5. HKMa mielismy cob, pasował po lekkim przerobieniu - dorobione dziurki w nachrapniku i przy wedzidle, pasek podgardlany był trochę za długi. Teraz zmieniiśmy na Kieffera cob i pasuje jak ulał bez dorabiania dziurek. Mierzyłam raz ogłowie pony (niestety nie znam frmy) i było za małe. Z tego co pamiętam mam popręg 95cm lub 100cm z gumami.
Ja miałam najpierw 110, teraz mam 105. Z gumami. Ale to zależo od wielu różnych czynników. Jedyne co można zrobić to zmierzyć kilka rozmiarów na koniu, bo popręg to jest chyba jedna z tych rzeczy, której się nie da kupować w ciemno licząc, że będzie pasował. Niewielkie pole manweru daje poprę sznurkowy, którego się da zawinąć i skrócić o jakieś 5 cm.
ashtray muszę się zgodzić z tym co piszesz 😎 ale ja mam chyba wybitnie krótkie nogi, bo nawet w lucky-im mało mi noga wystaje za tybinkę 😁 derby popręg też indywidualnie do konia - ja do ujeżdżeniówki mam 55 cm a wszechstronnego 110 cm.
tak tak wiem, że do konia.....tylko chciałabym przyjechać i zacząć coś robić a nie czekać aż mi sprzęt będzie szedł 2-4 tygodnie;-) Poza tym jestem uzależniona, allegro,okser etc. Zamiast odkładać to kupuję coś co jest na raz (owijki) lub nie pasuje rozmiarowo (kantar skórzany) etc...;-) oh te araby i rozmiary;-) Ruda mogłaby zadzwonić i powiedzieć co potrzebuje xD
Ja w HKM też dorabiałam dziurki - w nachrapniku. Popręg z gumami - 110 cm, a ujeżdżeniowy 50 - 55cm. Bardzo fajnie mi się sprawdza popręg z mięciutkim neoprenem - tunelem.
Stosuje z Was ktoś może buty dla futrzaków? Myślę nad kupnem jakichś butów końskich jako, że czasem w terenie są różne drogi i wolałabym uniknąć wszelakich kulawizn i podbić. Kuć nie chce, Ruda ma zdrowe mocne kopyta poza tym nie ma takiej potrzeby. ale buty fajna sprawa
Zdrowe mocne kopyta nie znaczy by jeździć po asfaltach i twardych lub brukowych drogach? Chyba, że się mylę? Przecież buty nie są po to by szkodzić🙂 Pytam czy używacie a nie czy sama sobie przeczę bo to chyba mało logiczne;-)
Wiem o tym bo złośliwość tu jest normą;d ;p Spokojnie głupia nie jestem. ashtray Ironia Ci tylko troszkę nie wyszła;-) Raczej pokazałaś się jako nadętą i wszechwiedzącą babę 😵 Miałam takiego nauczyciela kiedyś, chcącego się popisać przed innymi jaki to on "uhu ha"...... Długo z Nami nie pociągnął.....;d
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi odnośnie siodeł 🙂 U nas też wędzidła 12,5, ochraniacze najczęściej S i poniaki, ogłowia pony lub mniejsze cob, kantary to samo. Zastanawiałam się właśnie nad wielkością siodła, bo że szeroko najczęściej musi być to jasne. A jeśli chodzi o długość siodła - to cal w sumie dużej różnicy nie robi, ale zawsze jakaś jest... Ja mam Passiera GG 17 i dla mnie jest super wygodny. A w weekend zasiadłam się w Winteca Isabell 16,5 - kurcze każdy chwali to siodło, a ja się odnaleźć w nim nie mogę....heh