Forum konie »

Przyczepy dla koni i prawo jazdy kat. B

,
aart77 ja miałam osobowe kombi o masie 2t, więc tu bym się z ocenami wstrzymała. Po drugie wcale nie trzeba szachraić z masami. Wystarczy, że będziesz woził po 2 araby zamiast 2 wypasionych hanowerów i wszystko odbędzie się bezpiecznie i zgodnie z prawem. Producenci mają u siebie homologację na przyczepy i wpisują zawsze max masę ładunku. Jeśli ktoś nie zamierza tyle ładować, to można obniżyć tę wartość rejestrując przyczepę.
Poza tym ja jako przewoźnik posiadając przyczepę 2-konną, którą uważam za bezpieczniejszą i wygodniejszą do wożenia koni i tak w 90% przewozów wykorzystywałam dla 1 konia. Więc po co mi 1100kg ładowności?
[quote author=Tomek_J link=topic=7461.msg697693#msg697693 date=1283670610]
[quote author=pawel_asola]nie wiem czemu mnie obrażasz pisząc iż wątpisz w to czy jestem osoba honorową[/quote]
Przepraszam, ale użyłem słów: "w co nie śmiem wątpić" 🙂

[quote author=pawel_asola]podaj mi numer rachunku priv, wyśle Ci kasa na czarnego jaśka [/quote]
Ja nie dziad, jałmużny nie potrzebuję. Poza tym zakład ma dotyczyć nie pieniędzy, tylko "jaśków". Zgrywanie paniska i machanie komuś kasą przed nosem byłoby poniżej mojej godności.

[quote author=pawel_asola]O wykładnie napisze[/quote]
Czekam z niecierpliwością 🙂
[/quote]

coś ciekawego dla wszystkich zainteresowanych

tak jak się umawiałem z Tomkiem napisałem do wydziału komunikacji :

Treść mojego pisma:

"Szanowni Państwo

Proszę jeśli to możliwe o wyjaśnienie sprawy dotyczącej prawa
komunikacyjnego.

Posiadam zestaw samochód plus przyczepa do przewozu koni.

Odpowiedni dane samochodu :

DMC 2500 kg
Masa własna 1800 kg
Dopuszczalne DMC przyczepy wpisane do dowodu rejestracyjnego samochodu 3
300 KG

Przyczepa DMC 2600 kg
Masa własna 920 kg
Ładowność 1680 kg

Posiadane uprawnienia : Brawo jazdy kat B+E, i C

Według art 62 kodeksu drogowego holowana przyczepa nie może mieć masy
rzeczywistej większej od masy samochodu.

Mam pytanie czy w przypadku gdybym chciał holować przyczepę z ładunkiem
np 1200 kg  czyli razem przyczepa bedzie miął mase rzeczywistą 2120 kg ,
powinienem dociążyć samochód do min tej masy ?

z poważaniem

Paweł Nowak"

a o to odpowiedź :-) :

"Dzień dobry.

W odpowiedzi na Pana maila podaję, że definiowana w art. 2 pkt 55 ustawy
20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym rzeczywista masa całkowita obejmuje
wagę pojazdu wraz ze znajdującymi się na nim rzeczami i osobami. Jest to
faktyczna waga pojazdu z jego wyposażeniem, kierującym, pasażerami i
ładunkiem.
    Oznacza to, że w oparciu o art. 62 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy dopuszczalne
jest ciągnięcie przyczepy przy pomocy pojazdu którego tak pojęta masa
rzeczywista (po stosownym obciążeniu) będzie wyższa niż rzeczywista
masa przyczepy.

Pozdrawiam.

Inspektor Michał Tokarz
Wydział Organizacji i Nadzoru
Urząd Miasta Krakowa"

nie ma słowa o tym ze moja przyczepa powinna mieć DMC mniejsze od masy własnej auta !!!!!!!!!

dodatkowo sprawę konsultowałem telefonicznie z Komisarzem Arturem
Zawadzkim, ekspertem Wydziału Profilaktyki i Analiz BRD KG Policji

i przyznał mi racje , zapis odnośnie DMC przyczepy i masy własnej samochodu nie odnosi sie do kategorii B+E :-)

wskazał mi tez gdzie mam napisać aby otrzymać ponownie wykładnię od policji

polecam jego artykuł w VAn eXTRA : http://www.vanekstra.pl/pliki/Przyczepy2.pdf

dodatkowo jestem po kontroli drogówki i sam ich o to zapytałem w trakcie kontroli :-)))))))
bez pepsi
Tomku :-) ja czarnego pije z lodem :-)))))))

🏇
,
Tomku :-) brniesz w ślepą ulice, ale spokojnie to dopiero początek, dostaniesz i skan , i odpowiedź z innego źródła niż wydział komunikacji,
na razie mam dokument który chroni mnie przed takimi domorosłymi interpretorami prawa jak Twój kolega z drogówki i jego przyjaciel z piekarni :-)

,
[quote author=pawel_asola link=topic=7461.msg714470#msg714470 date=1285174888]
[quote author=Tomek_J link=topic=7461.msg697693#msg697693 date=1283670610]
[quote author=pawel_asola]nie wiem czemu mnie obrażasz pisząc iż wątpisz w to czy jestem osoba honorową[/quote]

Mam pytanie czy w przypadku gdybym chciał holować przyczepę z ładunkiem
np 1200 kg  czyli razem przyczepa bedzie miął mase rzeczywistą 2120 kg ,
powinienem dociążyć samochód do min tej masy ?

z poważaniem

Paweł Nowak"

a o to odpowiedź :-) :

"Dzień dobry.

W odpowiedzi na Pana maila podaję, że definiowana w art. 2 pkt 55 ustawy
20.06.1997 r. Prawo o ruchu drogowym rzeczywista masa całkowita obejmuje
wagę pojazdu wraz ze znajdującymi się na nim rzeczami i osobami. Jest to
faktyczna waga pojazdu z jego wyposażeniem, kierującym, pasażerami i
ładunkiem.
    Oznacza to, że w oparciu o art. 62 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy dopuszczalne
jest ciągnięcie przyczepy przy pomocy pojazdu którego tak pojęta masa
rzeczywista (po stosownym obciążeniu) będzie wyższa niż rzeczywista
masa przyczepy.

Pozdrawiam.

Inspektor Michał Tokarz
Wydział Organizacji i Nadzoru
Urząd Miasta Krakowa"

😀iabeł: 😀iabeł: 😀iabeł:
Pan inspektor raczy sobie jaja robić!!
Przecież to nie jest odpowiedź na Twoje pytanie.Albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem 🙁
Antydresiarz czy widzisz jakiś sens tego posklejanego "cytatu" ?

odkopię trochę stary temat 🙂 własnie dzisiaj miałam wątpliwą ,,przyjemność,, spotkania na swojej drodze patrolu drogówki , przez co w najbliższym czasie moje konto uszczupli się o kwotę 300 zl , nie ważne było że zestaw nie przekracza 3,5 tony , że przyczepa to tylko 1,4 t a samochód 2 t , doczepili się że w dowodzie przyczepy jest że ciężarowa , więc na moje prawko kat B ( nie mam E ) nie mam prawa jej ciągnąć  😤
pozwolili dalej jechac?
teoretycznie nie  😉 miałam ściągnąć kogoś kto pojedzie dalej , oczywiście z E , ale gliniarz na końcu usłużnie dodał że oni już zjeżdżają z tego miejsca , i faktycznie po wypisaniu mandatu odjechali , chociaż to dobre bo nie miałabym nawet kogo ściągnąć .
blucha, hmm, jacyś dziwni ci policjanci. Co to ma do rzeczy, czy osobowa czy nie, gdzie to dokładnie jest w ustawie? A jak wypożyczysz taką mikrusią przyczepkę ze Statoila - bynajmniej nie osobową - to co, też B + E?  🤔wirek:

Przyjęłaś mandat? Bo ja bym nie przyjmowała. Popatrz (pytanie w kontekście lawety, a lawety to już na pewno nie bywają osobowe :!🙂:

Czy posiadając prawo jazdy kat B mogę ciągnąć lawetę?

Uprawnienia wynikające z posiadanej kat. B prawa jazdy, zostały uregulowane w art. 88 ustawy prawo o ruchu drogowym z 20 czerwca 1997 roku (Dz. U. z 2005r. Nr 108, poz. 908 z późniejszymi zmianami). Przepis ten stanowi m.in., że dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

Kategoria B uprawnia do kierowania:

- pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
- pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
- ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.

Jeżeli masa lawety nie będzie przekraczała masy własnej pojazdu ciągnącego, a łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu nie przekroczy 3,5 t, to do kierowania takim zestawem wystarczy kat. "B" prawa jazdy.

Gdzie tam w ustawie jest informacja o przyczepie osobowej i ciężarowej? 🙄 Bo np. przy pojeździe samochodowym wyraźnie wyszczególniono, że uprawnienia nie dotyczą autobusów i motocykli. Przy przyczepie warunki to odpowiednie DMC pojazdu ciągnącego i mieszczenie się całego zestawu w zakresie wagi do 3.5 tony.

,
quantanamera -podejrzewam że będąc w mojej sytuacji przyjełabyś ten mandat  🙂 stałam na wąskim poboczu bardzo ruchliwej obwodnicy , co chwila z dużą predkością przejeżdżał obok tir kołysząc całą przyczepą , kobyła o mało nie dostawała zawału z przerażeniem tańcząc w przyczepie , a pan mundurowy było widać że bardzo chce za coś wypisać ten mandat , owszem mogłam powiedzieć że nie przyjmuje , tylko ze wówczas pewnie formalności trwały by dużo dłużej , i mogliby po złości poczekać aż kogoś ściągnę do tej przyczepy z E  , a ja i tak nie miałabym kogo  🙁 gdybym była bez konia to byłaby inna sytuacja , wtedy napewno wdałabym sie w dyskusje

nie napewno chodziło im o E , w dowodzie mam wbite że przyczepa ciężarowa . przeznaczenie przewóz zwierząt , całkowita przyczepy 1,4 t , całkowita samochodu 2 t , ale oni nawet nie sprawdzali dowodu od samochodu , od razu chcieli dowód  przyczepy , i tak też wpisali na mandacie - za brak kat. E
Ma wrażenie, że policjanci dokładnie wiedzą o co chodzi, że "podsądnym" zależy, żeby koń się nie denerwował. Można im polecić, żeby sobie sprawdzili w internecie 🙂
"Łikendowe" polowania na mandaty bukmanek bywają, niestety. Znajoma (omówiła mandatu) poradziła sobie tylko dzięki telefonowi do zaprzyjaźnionego policjanta.
,
tomek_j - ja nie jestem blondynką !!! a właśnie tak to odebrałam po prośbie o skan mandatu , czy ty myślisz że ja nie umiem czytać , czy uważasz że ,,koloryzuję,, ? policjant  miał gdzieś wszystkie ciężary samochodu ,w dowodzie sam.  sprawdził tylko czy sa badania techniczne i OC ,  interesowała go tylko przyczepa !!! w dowodzie samochodu w miejscu ciężaru własnego wbite mam 0 kg.  ( moze dlatego ze samochód jest zarejstrowany jako ciężarowy ) ale jeszcze raz - nie interesowała go ostatnia strona , tam gdzie sa te dane .
ja WIEM że przyjmując mandat = przyznanie do winy , ale uważam że w sytuacji w jakiej byłam było to najlepsze rozwiązanie , dobro konia wyceniłam na więcej niz te 300 zl 🙂
odkręcać tego też nie będę , nawet gdybym udowodniła niewiedze policjanta to niestety mieszkam w miejscowości niezbyt dużej , jest jeden posterunek i wszyscy policjanci się znają , a ja mam zbyt charakterystyczny samochód by ryzykować że za każdym wyjazdem będę kontrolowana ( po natknięciu się na patrol ) przez jego życzliwych kolegów , a niestety sama wiem że mieliby się do czego doczepić 🙂
ciekawa jestem tylko do kogo możnaby wysłać oficjalne pismo o interpretację , czy moge tak jeżdzić na samo B czy nie , i wozić ze sobą żeby w nastepnym takim przypadku nie wdawać sie w słowne utarczki tylko dać
do przeczytania ,,nadgorliwym,,
blucha
My mieliśmy podobną sytuację - DMC przyczepy + masa własna samochodu nie przekraczały 3,5 tony. Jednak pan policjant twierdził, że to przyczepa ciężarowa i masy nie mają znaczenia. Dodam, że trzymał nas w 30stopniowym upale, z koniem rzecz jasna...
My bylismy pewni swojej niewinności, przytoczyliśmy artykuł z KP o ciągnieciu przyczep, bla bla bla.
W końcu zmieszany, oddawał dokumenty.
Tydzień później próbował mojemu tacie wlepić mandat za parkowanie, burak ot co  🤔wirek:
powiedzcie mi, musze sprawdzić, gdzie jest wbite w dowodzie przyczepy, że ciężarowa?
a mogłabyś napisac w jakim KP tego artykułu poszukać ? niestety nie kupuję tej gazety
jest rubryka - rodzaj pojazdu , pod spodem - przeznaczenie
ups
a mogłabyś napisac w jakim KP tego artykułu poszukać ? niestety nie kupuję tej gazety
jest rubryka - rodzaj pojazdu , pod spodem - przeznaczenie

Wydaje mi się, że artykuł zamieszczono w nr 3/2003, na pewno go mam, ale niestety nie pod ręką, skan mogłabym mieć dla Ciebie najwcześniej za tydzień.
OK , to jakbyś nie zapomniala to będe wdzięczna  :kwiatek:
Przypomnij się wieczorem, w przyszła niedzielę jak coś 😉
powiem tak mam samochód kombi przyczepe jednokonna na kat B 🙂😉))) i ma dwie osie wszystko jest zgodnie z prawem🙂 po przeglądach zarejestrowane😉 i nie wiem gdzie widzicie problem ;0
wiem że są ogreanicznia co do wagi przyczepy i przyczepy z koniem ale zwykle 1 i 1,5 konia mozna spokojnie ciągac na kat. B wiem bo sporo czasu w tym siedziałam . aha najważniejsze co przyczpa ma wbite w dowodzie rejestracyjnym🙂
lenka1z - ja nie widze nigdzie problemu , ja opisałam sytuację gdzie problem widzial policjant 🙂
a tak a propo to gdzie w dowodzie rejstracyjnym przyczepy pisze że jest ona na prawo jazdy kat B ???
ostatnio sama zmagałam się z problem co ciągnąć a co nie na B...są dwa przepisy które mówią o tym, pierwszy mówi, ze na kat. B można ciągnąć przyczepe lekką o dmc nieprzekraczającej 750 kg(auto do 3,5t-chyba, ze auto ma 3,5+750 kg przyczepa wtedy zestaw może ważyć 4250), a drugi przepis(Konwencja Wiedenska) mówi o tym, że na kat. B można ciągnąc przyczepe o masie nieprzekarczającej masy auta i całość żeby nie przekraczała 3,5t. Kat. B+E upoważnia Nas do ciągnięcia przyczepy maximum równej masie auta czyli max 3,5+3,5. Jeden i drugi przepis jest w Polsce wazny, więc gdy policja wlepia mandat za to, że ciągniemy przyczepke bez E powołać się na przzepis z konwencji.
,
Proszę o informację, jeśli ktoś wie:
Ile w tej chwili kosztuje i ile czasu zajmuje dorobienie się +E?
(Gdzie w Polsce najtaniej/najszybciej?)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się