Forum towarzyskie »

Szybkie gotowanie dla niecierpliwych i zabieganych

Wyskoczyłam z pracy na chwilkę i wykonałam Gazpacho i wrzuciłam do lodówki niech czeka aż wrócę.
Trwało lącznie z zakupami 20 minut.
Gazpacho to taki pomidorowy chłodnik hiszpański .
Na upały świetne uzupełnienie potasu.
Macie inne szybkie pomysły?
Czerstwy chleb w jajku i na patelnię 🙂😉 mniam nic innego, tak szybkiego chwilowo nie przychodzi mi do głowy 😉
temat dla mnie !  :kwiatek:

Placki ziemniaczane zajmują mi 10 min razem z jedzeniem 🙂
Omlet a na nim jakieś fajne śmietnisko - wszystko co mam w lodówce - 15 min 🙂
Czerstwy chleb w jajku i na patelnię 🙂😉 mniam nic innego, tak szybkiego chwilowo nie przychodzi mi do głowy 😉

Z dżemikiem truskawkowym ... Boskie.
Ninevet-odwiedź mnie,co? Mnie placki zajmują wieki a tak je lubię.
Nie znosze placków ziemniaczanych mimo, że kocham ziemniaki.
A co do chleba w jajku... to z dżemem się nie spotkałam  😲
jak zrobic placki w 10 minut?? mi to pol godziny zajmuje jak nie lepiej i sa zawsze nieudane 🙁

na szybko.. ziemniaki jak sie dosc mocno pokroi to szybgko sie gotuja, do tego szpinak albo warzyw troche i jajka sadzone. mniam.
szybko to np ryba z grilla albo patelni grillowej.
Wszelkiego rodzaju sałatki.
Np. ja dziś robie z sałaty rzymskiej, pomidorków avocado i grillowanej piersi z kurczaka.
Zdrowe szybkie i dobre na upały 😀
Był/pewnie jest/ taki program w BBC Ready Steady Cook -tylko BBC już nie mam gdzie obejrzeć. 😕
Tam gotowano w 20 minut takie magiczne dania chyba aż trzy.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b006vcgr
Świetne to było.
Jak się wcześniej zostawi do namoczenia, to soczewica szybko się gotuje (tylko trzeba pamiętać, żeby solić pod koniec). Ugotowaną zieloną można podawać np. z majonezem (na zimno) i ew. tartym żółtym serem (jak posypie jeszcze na ciepło, to się fajnie topi), sosem winegret, jogurtem z czosnkiem i kuminem, białym winem i ziołami.

Cukinia smażona w plasterkach posypana przyprawą curry (może być gotowiec) jest szybka.

Ostatnio na szybko robiłam jagnięcinę mieloną z ryżem. Mięsko można by i inne, choć z tym jest szczególnie wyraziście.
- rozgrzać olej na patelni
- dorzucić posiekaną cebulę i kilka ząbków posiekanego czosnku
- kiedy się lekko zeszklą, dorzucić mieloną jagnięcinę
- smażyć mieszając, aż się zazłoci
- dosypać soli, pieprzu, przyprawy do chilli, kuminu
- dodać odsączoną czerwoną fasolę z puszki, podsmażać chwilę
- na koniec dodać jeszcze pomidory (mogą być z puszki, krojone)
- razem poddusić

A popołudniowym gościom można na szybko:
- pokroić kartofle w plastry
- szybko podgotować
- rozłożyć na blasze, pociapkać oliwą, posolić, posypać czym się lubi (pieprz, kumin, rozmaryn, tymianek itp.)
- piec na górnej półce, pod koniec można przyrumienić
Rozłożyć na jakimś zielsku (sałata, rukola, szpinak...) i chrupać.

Szybko też można upiec słodkiego ziemniaka.
- obrać i pokroić w coś w rodzaju frytek (największe wyzwanie, bo bydle jest twarde)
- pooliwić, lekko posolić, posypać pieprzem
- piec na blasze
Słodkawo ostre.

Edit: Tania, ten link nie zadziała? http://bbc.co.uk/i/9kc4b/
Ryż z patelni.

Ugotować ryż, osobno marchewkę pokrojoną w kostkę, brokuły, co kto lubi. Na patelni podsmażyć trochę cebulki, pieczarki albo szynkę, dodać ryż, zielony groszek. Doprawić do smaku czosnkiem, curry, papryką - w zależności od składników danie będzie pikantne albo słodkie 🙂

Chleb z patelni.

Słodki chleb (pszenny, kawiorek, bułka itp.) zamoczyć na chwilę w mleku, podsmażyć na maśle z obu stron, posypać cynamonem, kardamonem. Po wyjęciu na talerz posypać np. brązowym cukrem. Taka deserowa przekąska.

Dorsz z cukinią.

Mrożonego dorsza opłukać w gorącej wodzie aby przywarły do niego przyprawy. Doprawić klasyczną przyprawą do ryb lub własną mieszanką. Podsmażyć w celu zrumienienia. Cukinię pokroić w plastry, doprawić curry, dorzucić na patelnię, obsmażyć lekko z obu stron. Pokroić paprykę na dużą kostkę, dorzucić na patelnię i podlać wodą. Dusić na niewielkim ogniu.

Ostrzeżenie: u mnie na szybko znaczy... hmmm, energetycznie 😉
Naleśniki - proste i szybkie
kupic parowar o duzej mocy i mozna zrobic caly obiad w 15 minut.
Dla przykładu ja robilam na gornej polce ryba potem warzywa na 2 polce a na najnizszej dolnej miska z ryzem nastawione na 15 minut palce lizac
zdrowe i szybkie
jak zrobic placki w 10 minut?? mi to pol godziny zajmuje jak nie lepiej i sa zawsze nieudane 🙁

A bardzo prosto 🙂
Obierasz, siup do miksera , dosypujesz mąki (nie podam miarki bo robie na oko), wbijasz jajko do tego, pieprz, sól, jeszcze raz miksujesz  a wczasie gdy to robisz na patelni grzeje się olej i tadam 😀 5 min i gotowe 😉
Naleśniki - proste i szybkie

No nie wpędzaj mnie w kompleksy.Naleśniki to papranie na godzinę.
Jak Wy to szybko robicie?
Placki w mikserze? Takim nożem do lodu? Aaa... może i tak.
Dla lubiących szpinak jeszcze.

Mrożony szpinak (jakoś na szpinak mam ochotę tylko zimą) dusze na patelni z niewielką ilością masła lub bez niczego. Doprawiam solidną porcją soku z cytryny i 1 ząbkiem czosnku. Zdejmuję z patelni, odcedzam przez sitko. Na patelnię wrzucam kilka plasterków drobiowej szynki pokrojonej w paski i podsmażam na tym, co zostało po szpinaku. W tym czasie w garnku gotuję 1-2 ziemniaki. Czasem ugotowane kroję w plasterki i dorzucam do patelni, innym razem od razu na talerz.
Układam danie piętrowo - na spód kładę ziemniaki, na nie szynkę, potem taką odsączoną kopułkę szpinaku. Do smaku dodaję łyżkę białego serka kanapkowego.
Parówki w cieście francuskim i żółtym serem 🙂 Może  być do tego sos czosnkowy. Niestety nie da się tego jeść w dużych ilościach.
Parówki w cieście francuskim i żółtym serem 🙂 Może  być do tego sos czosnkowy. Niestety nie da się tego jeść w dużych ilościach.

No,jeszcze ty napisz,że zrobić ciasto francuskie to pikuś a pójdę się utopię w Wiśle.
Tania, nie, ale kupić już tak  😎
😉
Tak się domyślałam.
Leżę i stękam po tym gazpacho. Trzeba mieć do tego żwacz chyba?
jak gazpacho, to moja ciocia w hiszpanii robi tez taki hiszpanski chlodnik ogorkowo-jogurtowy.
w tej chwili nie pamietam co i jak, ale moge sie dowiedziec.
ja ani gazpacho ani ogorkowego nie znosze wiec strrraasznie cierpie jak u niej jestem   😡
Albo kupić. Ale może być też ciasto na naleśniki, tylko za dużo nie słodzone.

Jak moja Mama narobi ciasta na naleśniki to za przeproszeniem z palcem w du*ie piekę to 1,5-2h. Chyba, że na dwie patelnie to może w godzinę się uwinę.

Lubię też tzw jedzenie dla psa* lub jak ktoś kiedyś to nazwał spagetti dla ubogich.

mięso mielone (jakie kto lubi, ja uwielbiam indycze)
makaron (najlepiej muszelki)
papryka, pieczarki, cebula, czosnek
1-2 łyżeczek koncentratu pomidorowego.

Makaron ugotować. Warzywa posiekać i dusić/smażyć. Przyprawić. Dodać mięso, doprowadzić do "jadalności", później makaron, na końcu koncentrat. Dla smaku doprawić.

Jeśli użyjemy makaronu w kształcie muszelek to posiekane warzywa i mięso powchodzi w makaron. Niby nic, ale ja lubię.

* nazwa wzięła się od tego, że kiedyś moja szanowna rodzicielka coś podobnego zrobiła dla mojego psa i zbuntowaliśmy się, że pies je lepiej niż my. Powstała taka oto wersja.
Moje ulubione danie (pod względem szybkości przygotowania) to warzywa na patelnie i . . . cokolwiek do tego.
Wrzucam warzywa (najbardziej lubię mieszankę meksykańską z ciemną fasolą  🍴 ) na patelnie, bez tłuszczu, najwyżej dodaję trochę wody (później można ją odlać). Do tego, zależnie od nastroju, wrzucam tofu, wegetariańskiego "kurczaka" lub "mielone", albo wbijam jajko, albo mozarellę, albo cokolwiek innego co mi ślina na myśl przyniesie. Plus jakieś przyprawy, zioła, ewentualnie sos. Wszystko to trwa góra 10 minut  😀
Lubię też duszoną cebulę, odsączoną z tłuszczu z chlebem.

Tak próbuję sobie przypomnieć co gotowałam jak mieszkałam w Irlandii, ale z pamięcią lipa i wychodzi, że nie gotowałam w ogóle 😀

Muszę ogarnąć czy w Polsce jest sos Dolmio ze słodkiej papryki. Uwielbiałam go z mięsem (mielonym czy gulaszowym) i makaronem albo ryżem.
U mnie jeszcze króluje makaron z pesto, chyba szybciej się nie da nic zrobić 😉 Pół paczki makaronu gotowane od 8 do 12 minut i 1/3 słoiczka pesto.
abreale ten ryż to najpierw ugotowac no nie? 😁
A właśnie - chłodnik też można zrobić ekspresowo:
- jogurt
- trochę oliwy
- pokrojone zielsko wedle upodobań: ogórek, rzodkiewka, seler naciowy, szczypiorek, kolendra, czosnek, rzeżucha, kiełki
- ew. sok z buraka (np. barszcz z pudełka czy butelki)
- sól, pieprz, inne takie
- ew. ugotowane jajko

I warzywka zwane u nas paćką:
- na patelni podgrzać trochę oliwy/ojeju/masła topionego
- wrzucić kolendrę, kumin, czy co kto lubi
- pokrojone warzywa: np. cukinię, paprykę
- po jakimś czasie pomidory - zrobi się mokro i ze smażenia zrobi się duszenie (można uzupełnić wodą)
- do tego sól, przyprawy wg gustu, czosnek
Można przed warzywkami podsmażyć pokrojoną pierś kurczaka i na nią zacząć wrzucać warzywa.

Na gotowym francuskim można b. różne rzeczy układać.
Np. tapenadę (anchois, oliwa, czarne oliwki, kapary, czosnek, sok z cytryny, pieprz, ew. tymianek).

Makaron + pesto (może być ze słoika) to też ekspres. (A nie ze słoika też - jak się ma w czym zmiksować: oliwę, bazylię, parmezan albo inny twardy ser, orzeszki piniowe i sól, ew. suszone czerwone pomidory.)

Ew. pozostają kombinacje własne makaronowe. Np. spaghetti z tuńczykiem (podsmażyć cebulę - można na oliwie z oliwą spod tuńczyka z puszki - dodać tuńczyka, ząbek czosnku, poddusić, dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, pod koniec dorzucić pokrojonego pomidora bez skórki, na talerzu posypać świeżą bazylią)

Szybkie danie to też befsztyk, wystarczy kawał dobrego mięsa, oliwa, sól (pod koniec), czosnek pocięty do położenia na gotowe.
I kartofelki (jak się kupi młode, to obierania nie ma, krojenia też niewiele, najwyżej na pół, żeby przyspieszyć gotowanie) + jakieś liście z winegretem.

Podobno łatwe przepisy: http://www.instructables.com/id/Easy_Recipes/

A, jeszcze szybkie i jak najbardziej jadalne są różne sałatki kartoflane.
Ugotowane młode ziemniaki, posiekana czerwona cebula (ładniej), mały ogórek kiszony, koperek lub natka, śmietana 18%, trochę majonezu, musztarda, sól, pieprz. Można dodać zielony groszek z puszki. Albo jajko ugotowane.
Można też zrobić wersję lżejszą: młode, ugotowane ziemniaki pokroić, posiekać koperek i dymkę, pomieszać, zalać oliwą z sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Ew. wkroić trochę mięty.
abreale ten ryż to najpierw ugotowac no nie? 😁

Przecież napisałam? ;]
LECZO:

cebula+papryka+kiełbaska+cukinia+czosnek+pomidory
wrzucić do garnka pokroione i dusić+przyprawić
30min
pycha
Moje studenckie:

ziemniak z marchewką ( marchew pokrojona w mniejsze kawałki niż ziemniaki) ugotowane zrobione na pure + kefir. uwielbiam do dzisiaj  😀 prościej się nie da  😁
Spaghetti: według uznania, dla mnie na dwa obiady:
2 cebule pokroić, do tego ząbek czosnku podsmażamy na oleju/oliwie z oliwek
jak już się przyrumieni, dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy przez chwilę, dolewamy soku z pomidorów, żeby pływało, sól, pieprz, zioła (bazylia, majeranek, co kto lubi), czekamy aż się podgotuje i to wszystko.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się