A właśnie - chłodnik też można zrobić ekspresowo:
- jogurt
- trochę oliwy
- pokrojone zielsko wedle upodobań: ogórek, rzodkiewka, seler naciowy, szczypiorek, kolendra, czosnek, rzeżucha, kiełki
- ew. sok z buraka (np. barszcz z pudełka czy butelki)
- sól, pieprz, inne takie
- ew. ugotowane jajko
I warzywka zwane u nas paćką:
- na patelni podgrzać trochę oliwy/ojeju/masła topionego
- wrzucić kolendrę, kumin, czy co kto lubi
- pokrojone warzywa: np. cukinię, paprykę
- po jakimś czasie pomidory - zrobi się mokro i ze smażenia zrobi się duszenie (można uzupełnić wodą)
- do tego sól, przyprawy wg gustu, czosnek
Można przed warzywkami podsmażyć pokrojoną pierś kurczaka i na nią zacząć wrzucać warzywa.
Na gotowym francuskim można b. różne rzeczy układać.
Np. tapenadę (anchois, oliwa, czarne oliwki, kapary, czosnek, sok z cytryny, pieprz, ew. tymianek).
Makaron + pesto (może być ze słoika) to też ekspres. (A nie ze słoika też - jak się ma w czym zmiksować: oliwę, bazylię, parmezan albo inny twardy ser, orzeszki piniowe i sól, ew. suszone czerwone pomidory.)
Ew. pozostają kombinacje własne makaronowe. Np. spaghetti z tuńczykiem (podsmażyć cebulę - można na oliwie z oliwą spod tuńczyka z puszki - dodać tuńczyka, ząbek czosnku, poddusić, dodać śmietanę, posolić, popieprzyć, pod koniec dorzucić pokrojonego pomidora bez skórki, na talerzu posypać świeżą bazylią)
Szybkie danie to też befsztyk, wystarczy kawał dobrego mięsa, oliwa, sól (pod koniec), czosnek pocięty do położenia na gotowe.
I kartofelki (jak się kupi młode, to obierania nie ma, krojenia też niewiele, najwyżej na pół, żeby przyspieszyć gotowanie) + jakieś liście z winegretem.
Podobno łatwe przepisy:
http://www.instructables.com/id/Easy_Recipes/A, jeszcze szybkie i jak najbardziej jadalne są różne sałatki kartoflane.
Ugotowane młode ziemniaki, posiekana czerwona cebula (ładniej), mały ogórek kiszony, koperek lub natka, śmietana 18%, trochę majonezu, musztarda, sól, pieprz. Można dodać zielony groszek z puszki. Albo jajko ugotowane.
Można też zrobić wersję lżejszą: młode, ugotowane ziemniaki pokroić, posiekać koperek i dymkę, pomieszać, zalać oliwą z sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Ew. wkroić trochę mięty.