dlaczego znów mam wrażenie że było pełno piania, ohów i ahów póki ktoś rzeczowo nie wyłożył minusów i niedociągnięć?(gaga :kwiatek: ) i od tej chwili wszyscy : no tak, efektownie , robi wrażenie w pierwszej chwili ale tak to taki siaki bla bla bla marniawo z tym zadkiem bla bla bla 😉
ja tam jeszcze po rękach bym całowała jakby mojemu ktoś doszczepił taki ruch bez względu czy na ten moment oszukuje ździebko zadem czy nie, czy jest ekstra regularny i zrównoważony czy nie.. to zaledwie czterolatek, a i tak jak już łapie za oko i robi wrażenie, ma potencjał i nie jest przeciętnym zwierzakiem jakich pełno
tak jak querido, ja tam bym nie narzekała jakbym miała takiego mieć😉
to zdaje się zdjęcie tego samego konia, na tym już zad znacznie lepszy niż na tym wyłapanym przez gagę.. jedynie potwierdza to że wszystko jest kwestią chwili, raz lepiej raz gorzej..mając w pamięci wiek konia
wymagania jak na 4 latka zbyt duże mu postawili ale i tak bardzo ładnie - moim zdaniem - jak na 4 latka - sobie z nimi poradził a przyszły właściciel bez problemu może wrócić do właściwego dla wieku konia tempa pracy
ale mam wrażenie elu że w którymś momencie umknęło wszystkim w jakim wieku jest ten koń, niesamowite że robi to co robi, oczywiście że jest to niedoskonałe i to jedynie namiastka ale i tak, jak dla mnie należy się 👍 bez kręcenia nosem a że to fuj, tamto fuj.. ma prawo, to dzieciak
a jeszcze apropo jego jezdności. Helgstrand przed aukcją go próbował. Był nim zachwycony. Stwierdził że jest przewspanialy i musi go zanabyć za każde pieniądze.
co do tego, ze mlody kon robi "elementy" - czytalam kiedys artykul dot. szkolenia koni i byla mowa o tym, ze lepiej mlodego konia od razu uczyc wszystkiego (tj. poprosic go o zrobienie kilku krokow pasazu, piaffu, etc. niewazne jak niedoskonale mu one wyjda) i z czasem jedynie szlifowac dalej te ruchy, niz od konia starszego zadac wykonywania ruchow dla niego calkowicie nowych. Kon najszybciej sie uczy bedac mlodziakiem - wtedy nalezy go nauczyc wlasciwych odpowiedzi na prosby jezdzca, a nie zaskakiwac go pozniej nowymi wymyslami. Zwlaszcza, ze "pozniej" bedzie mu trudniej sie tego nauczyc.
Pasazu ja na tym filmie nie widze. 😉 Podejscie do piafu w reku (halbe Tritte) to nie jest az tak wielka rzecz dla czterolatka. Reszta to prawidlowa jazda po prostych w klusie i galopie posrednim i roboczym. Oczywiscie, ze mozna czterolatka do tego poziomu wyszkolic. Wystarczy popatrzec na mistrzostwa mlodych koni. Reszta to na pewno predyspozycje ruchowe konia. I zapewniam, ze to nie jest az tak latwe do jazdy, jak to wyglada - wrecz przeciwnie.
A mnie on i tak się bardzo podoba i mogłabym mieć takiego nawet z tymi niedociągnięciami. Fakt u Niemców itd to pewnie normalka, że 4 latek ma robić takie elementy, a dla mnie to i tak on jest cud miód. 😜 Ja nie dresażysta i się nie znam tak jak Gaga ale na mnie robi wrażenie mimo tych mankamentów 😁 i biorąc jeszcze pod uwagę, że to 4 latek 😲 👍
K_cian - bo film spełnił swoją role ma jak najlepiej prezentować konia, tak by zrobił wrażenie - i to jak widac po opisach się udało pokazywac zalety- ukryc wady dopiero po przebnięciu przez otoczkę "wspaniałości" (ah "pasaże" i "wyciągnięte"😉 zaczyna się na tego konia patrzyć trzeźwo i analizować ruch patrząc na zad a nie na machający przód i wtedy okazuje się ze to faktycznie kon na początku swojej kariery. ludzie odebrali go jak 4ro latka zrobionego do niewiadomo jakiego poziomu- a to jest 4ro latek z predyspozycjami
Ja nie rozumiem waszego podejscia tutaj. Najpierw zachwyt, potem wytykanie bledow. 😵 Jasne, ze kon jest na poczatku kariery, ze nie bedzie wykonywal wszystkiego perfekcyjnie, ale to chyba normalne, co? On jest w koncu czterolatkiem. 🙄
Ja nie dresażysta i się nie znam tak jak Gaga ale na mnie robi wrażenie mimo tych mankamentów 😁 i biorąc jeszcze pod uwagę, że to 4 latek 😲 👍
Mi się też koń BARDZO podoba Ale tytuł wątku jest 4 latek kłus wyciagnięty i pasaż - a tu błędów dużo :-/ Prawdą jest, że konisko ma predyspozycje nieziemskie. Jeśli jego trener nie przesadzi z szybkością szkolenia - zapewne za kilka lat zobaczymy go na MŚ może nawet na IO wszak (teoretycznie) trafił w dobre ręce... 😀
Anka, właśnie też to samo zauważyłam i strasznie mnie to bawi za każdym razem, napisałam to zresztą już w pierwszym swoim poście 😉 póki ktoś nie pokazał palcem same achy i ochy a potem zniesmaczenie że tyle błędów..
a mnie zachwyca perfekcja przygotowania koni do aukcji.
machaja nogami, maja predyspozycje, wygladaja jak napakowane osmiolatki.
i wtedy kazdy, ale to kazdy widzi siebie na tym koniu za pare lat jadacego Grand Prix.
Bo to polega na sprzedawanu marzen....
I oczywiscie material wyjsciowy jest wazny, z ktorym zaczyna sie prace... ale znacznie wazniejsze jest jak ta praca przebiega. czesto te piekne aukcyjne konie, kupione przez "tych co marzyli" po miesiacu totalnie flaczeja, traca ten impuls i pokazuja rogi. dlaczego? bo do aukcji sa po prostu tresowane.
biznes.
a potem wychodzi prawda. mam wrazenie, ze najlepsze konie chodzace ujezdzenie na swiecie, to nie konie aukcyjne. tylko naprawde dobre konie, wyszukane, polecane i z charakterem, ktory weryfikuje praca. anka, popraw mnie jesli sie myle.
co nie zmienia faktu, ze kon sliczny, pieknie zbudowany, osadzony, z elastycznym ruchem i... juz. zobaczymy co z nim bedzie za 5 lat. 🙂
u nas czegoś takiego jak ta aukcja i takie przygotowywanie koni do niej nie ma i chyba długo nie będzie.
na stronie organizatorów aukcji napisane jest że te konie są do tej aukcji wyselekcjnowane. Są wyhodowane przez nich albo przez nich kupowane źrebakami. I że przez nich są przynajmniej przez rok szkolone pod ścisłym nadzorem organizatorów aukcji Kasselmanna i Paula Schockemoehle
These young up and comers were selected by the toughest criteria and have been trained for at least one year under the professional instruction and critical eye of both the organizers.
Only horses that belong to and have been trained under the supervision of the horsemen go in the ring for the annual auction. Homebreds, brought up at the private Lewitz Stud, and horses who were purchased as foals add themselves to the wide range of the collection.
Johanes, ktory na torwarze startowal na Norblinie, pracuje u Kasselmanow przygotowujac konie do piafow w reku. waska specjalizacja, pokazuje jak profesjonalnie do tego podchodza.
a potem wychodzi prawda. mam wrazenie, ze najlepsze konie chodzace ujezdzenie na swiecie, to nie konie aukcyjne. tylko naprawde dobre konie, wyszukane, polecane i z charakterem, ktory weryfikuje praca. anka, popraw mnie jesli sie myle.
Masz oczywiscie racje. Ja bym rowniez nigdy nie kupila dla siebie konia na aukcji, bo wiem, jak sa jezdzone. To jest jednostronnie ukierunkowana praca, ktorej celem jest tak wlasnie zaprezentowany kon. Wiekszosc swiezo upieczonych wlascicieli niestety nie potrafi takiego konia dalej poprowadzic i nagle pryska banka. Kilka aukcyjnych koni widac na duzym czworoboku, ale wiekszosc z nich jednak z aukcja nie ma nic wspolnego.
No właśnie, to się bardzo rzuca w oczy - oglądając filmy z aukcji, gdzie jest prezentowanych kilkadziesiąt koni, to wszystkie, może poza paroma sztukami, są identyczne, ruszają się na jedna nutę. To mnie w sumie mniej intryguje - kwestia jazdy, pokazania konia i nauczenia go, co ma pokazywać (sądząc po przypadku amerykańskich ras typu saddlebread to w kwestii końskiego przemieszczania kończyn można zdziałać naprawdę duuużo). Za to pojęcia nie mam, jak to się dzieje, że trzylatki pod siodłem wyglądają tak: http://data.germanhorseconnection.com/03149_Video0_Fuer_Dich-04-11-08.mpg Rozumiem hormony, może jakąś extra suplementację, ale ja jakbym nawet na uszach stanęła, to nie mam szans mieć tak wyglądającego trzylatka 😲 Ok, koń pięcioletni, może późniejszy czterolatek w treningu - ale koń trzyletni? 🤔 I wcale nie piszę tego z gwiazdkami w oczach i pełnym podziwem - muskulatura potrzebuje czasu, a reszta konia też potrzebuje czasu, żeby się do tych mięśni przystosować. To jest długa robota. W sumie wystarczy popatrzyć na nasze ZT - po większości koni widać, że dopiero się rozwijają, obudowują mięskiem, poza tym wyglądają jak dzieci (i nie mam na myśli ekstremalnych przypadków, kiedy do ZT trafia ogier w kondycji wyścigowego folbluta, bo to też się niestety w polskich warunkach zdarza). Jak ci nasi zachodni sąsiedzi to robią? Geny? (koni, nie sąsiadów) ;P
Co do konia z początku tematu to trudno oceniać, machanie nogami to nie wszystko, jest jeszcze (niestety) cały katalog czynników, które decydują o tym, czy koń dojdzie do wysokiego poziomu w pracy, czy nie. Trochę mam wrażenie, że podobnego ruchowo zwierzaka można kupić w .de ciut taniej 😉
Quantanamera: ten kasztan z 1go filmiku jest po Lord Loxleyu - czyli tym samym ogierze po którym jest bohater tego wątku. Specjalnie tak wybierałaś może?
Dokładnie, 👍 ElaPe, że zauważyłaś 😀 Tego kasztanka na filmach widziałam już dawno (z pół roku temu) na sprzedaż - przypomniał mi się od razu, jak zobaczyłam film z tym bundes championem 😉
A co do tego, czy podziwiać kondycję trzylatków - ja bym przede wszystkim chciała wiedzieć jak się taką kondycję robi 🤣 Potem będę albo jęczeć z zachwytu, albo słać gromy i wieszczyć potępienie ;P
I za tego tyle mięsa? Na trzylatkach? Jeszcze gdyby kapały tłuszczem, a tu u obydwu Lordo Alexandrowych dzieciaków widać ładnie urzeźbione szyje. Mój całkowicie niemieckiej produkcji 5-latek się kurcze jakoś sam z siebie nieurzeźbia 😉
Kasztanka widziałam w pewnym momencie z ceną 40tys. euro, ale potem tą kwotę usunęli 😉 Jeśli jednak przyjąć ten próg cenowy, to w sumie jest 10 razy taniej niż bundes champion :P A też wygląda niegłupio ten konik.
Poza tym poza Niemcami doskonałą młodzieżą mogą się pochwalić Duńczycy. Też jest na co popatrzeć...
Spojrz na kulturystow. w pol roku roku z chuderlaka mozna zrobic miesniaka. odpowiedni trening budujacy mase i sile + sterydy, sterydy, odzywki i masz pakera.
jestesmy naprawde lata swietlne za nimi... to jest profesjonalny przemysl. tresura, nie trening.
z tego co słyszałam niektórzy stosują nastrzykiwanie sterydami, które normalnie podawane są dla kotów - w efekcie otrzymując np piękną 'ogierzą' szyjkę 😉
Na szczescie moja stajnia i nasze konie sa wolne od sterydow. Tylko porzadna karma, olej, marchew, piwo slodowe i witaminy + praca, praca, praca. Wlasnie szukam fot, ale w sumie nie musze sie powtarzac. Przy prawidlowej pracy kazdy majacy predyspozycje budowy kon rozwinie sie w oczekiwanym kierunku. Na filmiku trzylatka tez nie widze zadnej sensacji. Widac, ze jeszcze rosnie, ze prawie ze za dlugie nogi ma, przez co praca zadu na razie nie zachwyca, bo sie bardziej odpycha nimi i je szeroko stawia. Widac, ze bedzie z niego dobry kon, ale widac rowniez, ze dzieciak jeszcze.
Moze faktycznie jest tak, ze ja takie konie czesciej widuje, i dlatego sie nie zachwycam i nie pytam sie, jakie sterydy dostal.
Lostak z tresura zgadzam sie , jesli chodzi o sposob jazdy przez ostatnie 4-6 tyg przed aukcja, ale na mistrzostwa mlodych koni malo jest preparowanych koni, bo wlasnie sedziowie coraz ostrzej na to patrza.