Forum towarzyskie »

Kiedy koń wystarcza zamiast faceta lub na odwrót, czyli kto śmierdzi koniem.

Fakt, też miałam konia pod domem i to był chyba najpiękniejszy nasz wspólny czas. Nie ma porównania (jak dla mnie) z trzymaniem konia w pensjonacie. No ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Ja musiałam w pewnym momencie wstawić konia do hotelu i nie ukrywam - sporo się zmieniło. Ale z drugiej strony jak Rudy poszedł do pensjonatu to zauważyłam już pierwszego dnia że jednak mimo naszej więzi i tego co robiliśmy razem (a koń zachowywał się bardziej jak domownik niż koń, łącznie z chodzeniem ze mną na spacery po wsi i zaglądaniem przez kuchenne okno do środka albo wchodzenie na taras i kradnięcie mi kanapek🙂😉 to jednak brakowało mu trochę końskiego towarzystwa.
I myślę że to ja straciłam więcej wstawiając go w pensjonat.
tunrida, polecam takie leżakowanie 🙂

Uploaded with ImageShack.us
Dla kogoś, kto miał więcej traum w życiu koń często jest jedyną odskocznią, wyciszeniem i mobilizacją by zebrać siły.

Dokładnie tak jest. Nie ma w tym twierdzeniu przesady. Gdzieś trzeba mieć swoją przystań. Niektórzy z nas mają ją w stajni.
Gillian  😍
jak zamknęła go w altance z 20 kotami to myślę, że zdążyły  😜

Dziś się dowiedziałam, że mąż się znalazł, po dwóch tygodniach 😀
Ale już planuje jak się go pozbyc,,,
[quote author=tajnaa link=topic=74166.msg1191689#msg1191689 date=1321620646]
jak zamknęła go w altance z 20 kotami to myślę, że zdążyły  😜

Dziś się dowiedziałam, że mąż się znalazł, po dwóch tygodniach 😀
Ale już planuje jak się go pozbyc,,,
[/quote]

Koty, za przeproszeniem, go zwymiotowaly?..  🤔
...i posklejały....

Stajnia też odskocznią jest dla mnie. Jadę sobie i przez te cztery godziny mogę myśleć o rzeczach wesołych i smutnych, szukać różnych rozwiązań, a jednocześnie zrelaksuję się fizycznie i psychicznie. Zawsze wychodzę uśmiechnięta w  związku z poczuciem spełnionego obowiązku i bolącym kręgosłupem. Najlepiej potem robi kapiel i łóżeczko, ale nieraz muszę jeszcze do pracy pójść.
tak, tak, ja koniowi moglabym zaspiewac (ale nie zaspiewam bo nie umiem i falszuje) - "jestes lekiem na cale zlo"

Gillian przepiękne, takie ciepłe🙂. zazdroszczę 😉; tak ode mnie dodam w temacie wątku, że można pogodzić "męża z końmi", ale musi on być wielce tolerancyjny i w zasadzie najlepiej jak się trafi taki sam szajbus koński🙂
To ja tak "z praktycznej mańki". Życie "przy koniach". Śmierdzi - pralka i pakamera. Wiecie ile tego jest? Ciuchy (kurtki, bluzy, bryczesy, rajtroki, kamizelki, płaszcze...) na zimę i na lato, w kilku egzemplarzach; oficerki, termo i sztyblety... rękawiczki i czasem "końskie" do prania... Moje, męża, córki i jeszcze syneczka...
Ja już "śmierdzenia" nie czuję 🙂.
Jak ja mam dobrze, że my obydwoje koniarze  😍
Wiecie, że jak się pracuje przy koniach trzymanych na otwartych wybiegach, to się nieporównywalnie mniej "śmierdzi", bo one "śmierdzą" o wiele mniej?
A w ogóle, to nie powinno się w stosunku do koni używać słowa "śmierdzą", bo to żadne śmierdzenie, tylko ich piękny, specyficzny zapach 🙂
A w ogóle, to nie powinno się w stosunku do koni używać słowa "śmierdzą", bo to żadne śmierdzenie, tylko ich piękny, specyficzny zapach

dokładnie

komuś, kto nie jest związany z końmi trudno wytłumaczyc, że to "specyficzny zapach" i to w dodatku piękny 😉
no mi na przykład psy śmierdzą  - a pewnie innym aromat psa ze zmoczona  deszczem sierścią wydaje się odurzająco piękny
Wiecie, że jak się pracuje przy koniach trzymanych na otwartych wybiegach, to się nieporównywalnie mniej "śmierdzi", bo one "śmierdzą" o wiele mniej?

Bo może nie śmierdzi się koniem tylko gnojem? Jak pomagałam w stajni to bardziej gnój czułam na ciuchach, włosach, chociaż go nawet "rencami" nie dotykałam, niż jakikolwiek koński zapach. Fakt, koń pachnie inaczej, ale moim zdaniem ciuchy łapią zapaszek z otoczenia. I nikt mi nie wmówi, że to piękny aromat :P
U mnie jest koń i nie ma czasu ani chęci na faceta. Co do dyskusji z początku wątku, nie chcialam miec konia na wlasność, ale nie umialam go zostawić w warunkach w ktorych stal. Kupilam go za spore pieniadze, splacam do dzisiaj.choc obiektywnie wart jest cwierc tej ceny. Mialam wtedy firme na starcie, czyli totalny brak kasy, powiedzialam rodzicom ze go nie chce kupic bo nie ma za co utrzymać. I tu zostalam zaskoczona, ze oni chcieli bardziej niz ja sie w to ladować. Dzis nie zaluję, nigdy nie zalowalam. Dorabiam gdzie sie da, zeby pokrywać chociaz czesc wydatkow i rat konskich, po kazdej rzeczy kupionej dla siebie mam totalne wyrzuty sumienia chocby byly kupione na jakiejs szalonej promocji za grosze. Kobyle niczego nie brakuje, mi brakuje ale da się zyć. Nie sprzedam jej, w najgorszej opcji wydzierzawię, dam na ląki. Zwyczajnie nie zaryzykuję zeby musiala jeszcze kiedykolwiek znosic warunki z ktorych przyszla.
Scottie, gnój to gnój a koń to koń. Koń pachnie koniem. Z naciskiem na pachnie 😉 pokuszę się o stwierdzenie, że ten zapach uzależnia i to dośc mocno.
No tak, ale kiedy wraca się ze stajni i rodzina krzyczy "śmierdzi", to raczej chodzi o gnój niż o konia. Ci niejeżdżący raczej nie odróżniają zapachu konia od gnoju, dlatego tyle tych glupich stwierdzen "śmierdzi koniem".
Dokładnie.
Od kiedy mój koń stoi w czystym pałacu nikt mi w domu nie mówi jak wracam do konia, że "śmierdzę koniem".
Za śmierdzenie rodzina wcześniej miała na myśli po prostu smród gnoju.

Teraz mówią, że "czuć koniem"- i jest to specyficzny zapach czystego konia, jego czystego potu.
Teraz nie każą mi NATYCHMIAST brać kąpieli po stajni, bo ten zapach jest inny. O wiele przyjemniejszy. Poza tym kiedy się przebiorę, ten zapach zaraz znika.
po rozwodzie, i po rozpadzie kilkuletniego zwiazku stwierdzilam ze zadnych facetow wiecej a tu sie okazuje ze moje kobylowate zalatwia mi randke  🤔
Ja może jestem głupia ale uwielbiam koński zapach. Jestem od niego uzależniona.
Moja Buba pachnie chlebem. A właściwie: zakwasem chlebowym. Bardzo przyjemnie! Żaden inny koń tak nie pachnie...
Mój koń np.  pachnie jak blanszowane masło  😎 Może ja jestem jakaś inna niż Wy , ale ja po stajni zawsze muszę się wykąpać. Przeszkadza mi ten zapach, mimo że inni nie narzekają, ja czuję się jakbym cały dzień wyrzucała gnój z boksów...
Nawet czasami wracając ze stajni, krępuję się zajechać na stacje benzynową i zatankować, bo... tak śmierdzę!
Ale to raczej można podciągnąć pod natręctwo.  Mam ich zresztą dużo więc 🥂
Mój ma taki milusi zapach. Uwielbiam wąchać jego chrapki. 😍 Inne konie mi tak nie pachną. Niektóre to wręcz lekko śmierdziały. I nie gnojem, a jakimś takim nieładnym, ostrym zapachem chrap.
No, ciuchy potrafią dobrze przesiąkać zapachem gnoju... a dokładniej amoniaku. Konie też wtedy tym pachną. I to takie mało fajne.

joakul, E tam.... my z koleżanką po koniach i w końskich ciuchach lubiliśmy w telepizzy posiedzieć jeszcze. 😉 Ale nie jechało od nas na kilometr, bo wracałyśmy z czyściutkiej stajni, a i flejtami nie jesteśmy. Nikt nas nie wyprosił i ludzie tylko na bryczesy dziwnie patrzyli, więc było ok. 😉
Sankaritarina U nas też jest stajnia czysta, ale no nie wiem ... takie moje dziwactwo, w sumie dość męczące.
Moja mama w bryczesach i oficerkach potrafi po koniach zajechać sobie jeszcze na zakupki. Albo wozić brudne, naprawdę zajeżdżające derki do prania w samochodzie tak z 3 dni 😁 I nikomu zbytnio to nie przeszkadza tylko mi  🤔wirek:
A to ja w sumie sprzedałam rodzince końskiego bakcyla, więc o tyle dziwniej.
ba... ja w samochodzie przewozilam maty gumowe z boksu ze dwa razy  😎
- to ty już ostro jedziesz
Ja często w końskich ciuchach do sklepu chodzę w sumie to sklep w miasteczku ale ludzi całkiem sporo, stacje benzynowe standard.
Najlepsza historia to jak kiedyś byłam w sklepiku wiejskim. Chwilę wcześniej używałam dziegcia i pobrudziłam sobie palce u dłoni. Stoję przy kasie, a pani mówi do mnie " Czuje pani coś się pali" ja do niej "To ja" ona "Nie nie naprawdę coś się pali" wstaje od kasy i wącha, ja do niej "To ja mam palce w dziegciu ", kasjerka ignoruje i wychyla się przez uchylone drzwi na zewnątrz, więc ponawiam informacje, iż to moje palce, na co ona nadal nie wierzy i krąży po sklepie, pokazuje jej swoje palce "Widzi pani mam dziegieć dlatego pachnie pani spalenizną", pani dziwnie się na mnie patrzy, po czym podchodzi, wącha moją rękę i mówi "Faktycznie to pani" 🤣
[quote author=A. link=topic=74166.msg1194201#msg1194201 date=1321818093]
- to ty już ostro jedziesz
[/quote]

E tam. Potrafie chodzic tydzien w tych samych spodniach dresowych czy dzinsowych od wywalania gnoju a w sklepie nikt nic nie powie  😁 Przyzwyczaili sie  😁 Nawet do tego jak ktos wyciaga kase z kieszeni i kladzie na lade razem ze sloma albo trocinami  😁
kiedyś jak sie na WF przebierałam to mi słoma z buta wypadła  😂  a wczoraj w sklepie wyciągnęłam rękę by zapłacić, a tu cały palec w dziegciu (dziurawą rękawiczkę miałam)
marysia550 tak, a Pani w sklepie nie wytłumaczysz, ze palec jest od dziegcia  😁 😁 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się