Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

elwa28, trochę czasu minęło od Twojego pytania ale ja usypialam córkę w wózku, zostawiłam na widoku ale poza zasięgiem koni, moja kobyla patrzyła sobie przez ogrodzenie na wózek i jak dziecko się budziło to nawet będąc kilkanaście metrów dalej widziałam po "minie" konia, że trzeba wracać bo szogun już nie śpi. Gdzieś miałam takie śmieszne zdjęcie.
Witam się jako świeża osoba w dwupaku 👋

Do którego miesiąca jeździłyście konno? Od razu dostałyście jakieś przeciwwskazania od lekarza? I kiedy wróciłyście na koński grzbiet? 😇
Bajahorses, to wszystko to bardzo indywidualne kwestie.
Musisz słuchać swojego organizmu.
W pierwszej ciąży zrezygnowałam z wsiadania od razu po pozytywnym teście mimo, że czułam się dobrze. W drugiej miałam zamiar jeździć ile będę w stanie, no to gdzieś w trzecim miesiącu czułam się już na tyle fatalnie, że absolutnie nie byłam w stanie ani wsiąść, ani nawet konia przelonżować.
Natomiast z powrotem w siodło jednak warto poczekać na całkowitej zakończenie połogu i info od lekarza, że wszystko tam na swoim miejscu już jest.

No i gratulacje oczywiście 🤗
Bajahorses, ja od razu zrezygnowałam z jazdy, to była moja decyzja, miałam młodego konia, nie ryzykowałam.
NowaJa, TRATATA, ja też team od razu rezygnacji z wsiadania. Mam 5 latka, co prawda bardzo grzecznego ale dalej to tylko koń, więc bym sobie nie wybaczyła gdyby coś się stało dzidzi przez głupotę, ale czuję się na tyle dobrze, że lonżuje dziada i mam wspodzierżawczynie � Ale tęskni się za tym, nie powiem 😩
Zrezygnowałam od razu. Za dużo do stracenia w moim przypadku. Konie poczekają, choć nie ukrywam, że dupsko mnie swędzi jak nie wiem 😕
Ja wsiadałam, ale nic ambitnego - spacerki do lasu. Bardzo dobrze robiło to naszej trójce. Ale ciąża była "książkowa", ja młoda (przed 30), koń senior (25) 😉
Za to z powrotem w siodło czekałam, bo... Jakoś mi się nie chciało😅
Gillian, mnie tak samo! Takie 15 minut by mnie uradowało, ale jednak strach i rozsądek wygrywa
Codziennie biję się z myślami. Może wsiąść na chwilę, objadę łąkę i wracam. Mieszkamy przy wjeździe do lasu, nie mogę nawet spojrzeć w tamtym kierunku bez zgrzytania zębami 🙃 za rok o tej porze będę tam hasać 😜
Gillian, dobrze wiedzieć, że nie jestem sama 😁 a jak się czujesz?
Witam się jako świeża osoba w dwupaku 👋

Do którego miesiąca jeździłyście konno? Od razu dostałyście jakieś przeciwwskazania od lekarza? I kiedy wróciłyście na koński grzbiet? 😇

Bajahorses, do 8-go. W jednej drugiej ciazy. I tylko dlatego, że otoczenie truło dupę.
Za to wsiadalm jakoś tydień po pordzie. chwalę sobie do dizc. nic bym nie zmieniła.
Bajahorses, szału nie ma, ponoć to ten lepszy trymestr. Mam absolutne slow motion, niezbyt mogę jeść i po wszystkim mi niedobrze :-) czas szybko leci, termin na połowę stycznia więc nie wiem kiedy to minęło? Jakie 9 miesięcy jak u mnie się dopiero zaczynało a już końcówka 😅
kotbury, Szoook

Gillian, Ja się zbliżam do połowy, termin na 28.02. Też szybko leci 😁
Gillian, ciotka to się nie bij z myślami i ani się waż siadać😎
Pogoda się robi culowa, więc nie ma czego żałować.
Dobra! Będę grzeczna! 😇
kotbury, Szoook

Bajahorses, to była u mnie kwestia nastawienia. Miałam takie "wyparcie" ograniczeń ciążowych, że jak mi wody odeszły przy pierwszym dziecku (a raczje pękły pęcherze za wcześnie bo za mocno wstałam), to się w nocy, sama zawiozłam do szpitala 40km od domu🙂 I nie dałam nikomu ze sobą jechać, bo nie miałam ochoty, żeby mnie ktokolwiek wkurwiał, bo się chciałam w 100% na sobie skoncentrować.
Po drodze był remont w mieście i słabo oznaczone objazdy i nigdy nie zapomnę miny gościa, który stał autem za mną na ustawionych szlabanach, jak wysiadłam go pytać, którędy objechać🙂
Myślę, że to wszystko jest bardzo indywidualne i jak ktoś się czuje na siłach wsiadać, to ja jestem zwollenikiem wszelkiego ruchu. Miałam naprawdę super poród jak na to, że "przedwczesnie" i moim zdanem tylko i wyłącznie stan moich mieśni imidniczy i kondycja z koni za tym stały. Jednak bycie wysportowanym bardzo pomaga, bo poród to jest bardzo specyficzny wysiłek fizyczny.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się