zairka A w aqua parku jest jakaś grupa dla maluchów, czy można samemu wchodzić z takim malcem?Są tam odpowiednie warunki-temperatura, czystość wody?Jak by było można to może bym się wybrała🙂
Ja zaczynam ściągać pokarm i mrozić na dni kiedy bede mieć wychodne.Najbliższe wychodne za tydzień, zamierzam się wprosić do stajni ami 😜
No i małego wysypało na policzkach, za uszkami i na klatce piersiowej .Kurde boje sie ze to skaza białkowa 🙁W środę idziemy do lekarza to się dowiemy
Moze to glupie, ale ja wlasnie tak mialaam, ba nawet sie to zbyt wiele nie zmienilo... :P Lubie dzielic sie macierzynstwem z innymi mamami, ale nie za bardzo lubie sie zajmowac innymi dziecmi, lub bawic sie z nimi 😎 Moje wlasne to juz z mojego stada... 👀 Moze dlatego, ze u nas w rodzinie dawno, dawno, zadnego dziecka nie bylo i nie mialam stycznosci... Chociaz do tej pory w calym moim zyciu moje wlasne dziecko to jedyne takie male jakie na rekach trzymalam do tej pory :P
Jestem w 18 tygodniu i chyba zaczynam czuć, jak mi Fasola bangla :-) Czy to już? Czułyście też w podobnym okresie? Jakieś emocje? Bo ja tak nie bardzo, nie wiem, czy to normalne...?
biedna Laguna, teraz będzie pod presją przez was 😉 jeszcze się zamknie w sobie i urodzi po terminie :hihi
mam do Was pytanie: czy rzeczywiście po urodzeniu dziecka znacząco zmniejszają się bóle menstruacyjne? ja mam z tym cholerny problem, nie jestem w stanie funkcjonować normalnie przez 2 pierwsze dni okresu bez ketonalu forte 😵
Jestem w 18 tygodniu i chyba zaczynam czuć, jak mi Fasola bangla :-) Czy to już? Czułyście też w podobnym okresie? Jakieś emocje? Bo ja tak nie bardzo, nie wiem, czy to normalne...?
Jak najbardziej normalne 🤣 Ja czułam to tak tak jakby mi ktoś zrobił w brzuchu balona z gumy balonowej i jak on pęka to wtedy jest kop, nie wiem czy jasno się wyraziłam 🤔
Asieńka- szukasz pretekstu, żeby samą siebie przekonać? 😎 😉
Kasija- ja może nie tyle nie lubiłam, ale nie miałam kontaktu z małymi dziećmi od lat i jakoś się tych kontaktów obawiałam. Potem zaczęłam odczuwać do nich jakieś ciągoty, a teraz zaczynam mieć prawdziwego pie....ca na punkcie maluszków. 🤔wirek:
Jak najbardziej normalne lol Ja czułam to tak tak jakby mi ktoś zrobił w brzuchu balona z gumy balonowej i jak on pęka to wtedy jest kop, nie wiem czy jasno się wyraziłam ke
ja czuję, jakby mi jakiś mięsień drżał, czyli chyba na razie słabiej niż pęknięcie balona 😉
Nie rozbudza mi się od tego "instynkt macierzyński", nie trzęsę się, jakie to cudowne. Czy to było dla Was raczej przyjemne, raczej nie, czy obojętne?
Takie coś jakby mięsień drżał to też czułam i teraz czuję. Też jakoś nie skakałam nad tym zbytnio, że się popłakałam z radości czy coś takiego, ale poprostu się ucieszyłam, że mały szkrab wkońcu przypomniał namacalnie o swoim istnieniu 😍
A ja mam koniec 19 tyg i nadal nic nie czuję🙁 czekam codzień wieczorem, ale nieee tylko czasami głodna się zrobię ot co...a kto wie kiedy najpozniej się czuje ruchy?
Jest to sprawa indywidualna. Podobno pierworódki zaczynają takie ruchy czuć później niż te co są w kolejnej ciąży (u mnie akurat to się nie sprawdziło, bo czułam szybciej niż podaje literatura: •pierwiastki pierwsze ruchy płodu odczuwają około 20 tygodnia ciąży •wieloródki zaś około 16 – 18 tygodnia ciąży)
dzięki za odpowiedź. Kwalifikuję się do "pierworódek". Swoją drogą - cóż za urocze określenia medycyna stosuje w zależności od tego, w której jest się ciąży 😀iabeł:
a jeszcze Laguna pytałaś o ZZO - mój mąż ( 😉) miał po wypadku takie znieczulenie. Bardzo ważne było po zabiegu, żeby nie wstawał z łóżka, bo - jak mówił lekarz - jeżeli głowa jest dużo wyżej niż reszta to następuje jakieś zaburzenie w ciśnieniu płynu rdzeniowego, i od tego boli głowa. Pamiętam też, że nie był w stanie się wysikać i chcieli mu zakładać cewnik - możliwość samodzielnego oddania moczu wraca dopiero po kilku godzinach od zastrzyku.
Więcej skutków ubocznych nie pamiętam. Obok leżała kobieta, która wstała pomimo zakazu - miała ból głowy chyba przez 2 doby, później przeszło i już więcej nie bolało.
Laguna - oj tak opuścił się i jakoś lżej mi wchodzić po schodach, na szczęście na nowym mieszkaniu za dużo nie powchodzę, bo na 1 piętro ( przez całą ciążę biegałam na 3 piętro ). Po tej herbatce też biegam do toalety i jeszcze mnie rozgrzewa mimo, że i tak czuję się ciągle przegrzana i latam z rumieńcami 🙂
no mi gwałty na mężu też nie pomagają, herbatkę podobno 2 razy dziennie się pije, a wczoraj w gaziecie "mam dziecko" ( o ile się nie mylę ) był podany napar z cynamonu, który podobno przyśpiesza wywołanie skurczów.
Magdalena - no ja od 18 czułam takie bąbelki, wyraźne kopniaczki miałam od 22 tc
Alicja - na pewno poczujesz 🙂 ja na początku też nie zauważałam, że to kopniaki