Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Ale te Wasze szkraby się zmieniają! Szok. A teraz proszę o trzymanie kciuków za przespaną noc, oby alergia odpuściła  🙇
Dziewczyny, a czy pediatrzy wszyscy są za szczepieniami? Czy można z nimi rzeczowo pogadać o "za i przeciw"?

Pytam z czystej ciekawości, bo teściowa jest pediatrą. Niby na emeryturze, ale jeszcze przyjmuje, ma pacjentów, jeździ na jakieś konferencje, i nie chcę zaczynać dyskusji, ale jestem ciekawa, czy pediatrzy reagują na takie trendy w społeczeństwie, jak na przykład chustowanie, pieluchy wielorazowe czy odraczanie/rezygnowanie ze szczepień.
Pediatra jedna do której chodzę nie namawia, a rozmawia, z resztą nie ma niczego z tego, bo szczepię i tak w wojewódzkiej, sama mnie tam wysłała..
Uważa szczepienia za konieczne.
Druga uważa również  za konieczne, ale jest bardziej za odraczanie, dmuchaniem na zimne

U Miśka idą trójki  🙁 ma chyba jakiś plan na komplet w 10 m-cu 🙄
Nie pamiętam która ciezarowka pisala o bolacych palcach.Przepraszam,ale ciezko mi operowac na tel..Ja tak miałam,bolały strasznie,nie mogłam ich zgiac,były jak małe serdelki,w nocy nie mogłam spać z bólu.Gin uspokoila,że to- jak dobrze pamiętam,a nie cce wprowadzać w błąd,-opuchlizna.U oie tak śmiesznie te palce napuchly,ze w dalszym ciągu nie mogę ubrać obrączki i pierścionkow! Serio 🤔 zastanawiam sie mocno nad powiększeniem obraczki,ale mam taką szeroka ze wzorkiem więc bd i drogo i wzorek się rozjedzie. Waze mniej niż przed ciazą,zdecydowanie mniej niż w momencie zdjęcia pierscionkow-był to ok7mca..dziwne to wszystko.
Nie martw się,tez to przechodzilam,oby ci przeszło,buziaki!
szepcik, wszyscy pediatrzy z mojego otoczenia, ale też i lekarze różnych innych specjalności, szczepienia zalecają. Ja za ich radą, zaszczepiłam na rotawirusy i pneumokoki i być może dzięki temu, moje dziecko uniknęło zakażenia rotawirusem, przebywając z dzieciakami, ktore zachorowały. Może miała szczęście, a może to szczepienie.

Często czytam, że szczepienie jest bez sensu, bo dziecko było szczepione, a zachorowało. Szczepionka nie uchroni przed zachorowaniem, a ma złagodzić przebieg choroby. Znam dzieci nieszczepione na różne groźne choroby, które niestety sporo czasu spędziły na dziecięcych oddziałach szpitalnych z poważnymi powikłaniami.
Każdy robi jak uważa.

A propos dyskusji o ciele po ciąży, to polecam do przeczytania list otwarty matki
http://www.papilot.pl/mama/27152/List-otwarty-matki-wysmianej-na-plazy-za-swoje-blizny-i-rozstepy-POPIERAMY.html

Nie zagubiajmy między własnym ciałem a dzieckiem tego, co w macierzyństwie jest najważniejsze...
Szybkie pytanko - ile na chrzciny - bardzo dobra koleżanka, w zasadzie wiecie BF  😁 ale jednak tylko koleżanka, żadna rodzina, itp.
Ile dać?
Od razu oznajmiłam, że nie kupuję żadnego prezentu, bo dziecko holenderskie, więc pewnie będzie kolejnym rasowym holenderskim antychrystem, więc na grzyba mu pincet złotych maryjek, tudzież srebrne grzechotki.
agulaj trzymam kciuki

Hej przygodo !!!!!!

Ale żeśmy się wpakowali w imprezę  🤔wirek: 😜 😂

Już dojechaliśmy do campingu w okolicach Savony. Włosi jak zwykle cudowni, dzieciom nieba by uchylili.

Wczoraj  godzina 22.00 i nadal mamy dobry humor  mimo iż małżonek kupił ten tańszy namiot, który dłużej się rozkłada 😜

Pozdrawiamy  🙂
dziewczyny polecacie jakieś konkretne pieluchy wielorazowa w rozsądnej cenie ale i nie tani szajs? W ogóle jakie macie zdanie? Lepiej na początek zwykła tetra czy właśnie takie pieluchy? Oczywiście pampersy też będą, ale jak będę siedzieć w domu to dlaczego nie używać pieluszek wielokrotnego użytku. Tylko jak zwykle jestem zielona  w temacie.

Poluję od kilku dni na chustę natibaby lub lennylamb używaną jak doradziłyście. Chciałam się zmieścić w 120zł ale kurcze nic nie mogę upolować.  🙁
leosky to może znowu ja odpowiem 😉 mam tylko tanie ale sprawdzają się ok. Tylko z dwóch sztuk nie jestem do końca zadowolona bo nie mają regulacji przy nóżkach (podwójny rząd nap) i zamiast być z materiału pul to maja folię jako jedną z warstw. Zamawiałam część z  nappy.pl jak była jakaś promocja i darmowa wysyłka, ale większość moich pieluch to chinki z ebaya, też z darmową wysyłką więc wyszły bardzo tanio. Z tym, że ja nie używałam od początku bo Helcia taki kurczak była, że tylko new borny by się sprawdziły a ja mam one size. Używamy od miesiąca jakoś.

equi.dream ja długo kilogramy trzymałam też i byłam załamana bo sporo w moim otoczeniu takich jak maleństwo rach ciach i chudzielce.A ja większość życia też patyczak. No ale teraz mam tylko nadprogramowy kilogram do stanu sprzed ciąży (wiec w sumie by mogło polecieć więcej) , a nie robię kompletnie nic jeszcze. Poza regularnymi małymi posiłkami. Także 4 miesiące mi schodziło, a zaraz po wyglądałam jak balon długo 🤣 zobaczysz z czsem zlezie wszystko, tylko jedz 😉

A ja czsem chciałabym się teleportować do czasu aż choćby roczek będzie. Mała jest super typkiem, ale też wrzaskunem i mam momenty, że totalnej bezsilności by za chwile stwierdzić, że jest super - bo się uśmiecha, turla i gada. Wieczorne usypianie zawsze jest z jakąś aferką 🤔 No i zaczęła coś na kształt pełzania i nie wiem czy to nie za wcześnie i czy prawidłowo, wiec pewnie pójdziemy pediatrę dpytać. Może coś ktoś? Wygląda to tak że leżąc na brzuchu, mocno podnosi tyłek i pcha nogami, przemieszcza się do przodu szorując nosem po podłodze. Także nie pełza na prawdę, czasem przez to odkręci się na plecy, albo zirytuje ją to tak że się popłacze. Ufff ciężko.
pani myk jeszcze raz dziękuję 🙂 a czy udałoby ci się coś podlinkować?  🙂

ja właśnie wróciłam z zakupów. Wyprawa wyczerpująca jak zdobycie szczytu górskiego 🙂
kupiłam jeszcze trzy pary pajaców, dwie pary body, kurteczko-bluza. Tym razem na 62cm jak już kurczak odrobinę podrośnie. I nową lekką deskę do prasowania - jutro akcja prasowanie góry wypranych ciuszków.

leosky postaram sie wieczorem bo teraz jestem na tablecie no i zbieramy się na spacerek 😉
ok. Bardzo Ci dziękują pani myk . Dziewczyny z forum pieluchowego z tańszych chińskich polecają happy flute i gzooby. Obydwie są na tej stronce podanej przez Ciebie (nappy.pl)

jeszcze jedno pytanie. Czy te pieluszki nie mają właśnie regulacji o której mówisz przy nóżkach?Chyba mają prawda? Przy gzooby w sumie pisze że jest regulacja przy nóżkach.
http://nappy.pl/happy-flute-pieluszka-wielorazowa-minkee-autka-p-177.html

http://nappy.pl/gzooby-style-pieluszka-z-kieszonka-kocury-p-203.html

Szybkie pytanko - ile na chrzciny - bardzo dobra koleżanka, w zasadzie wiecie BF  😁 ale jednak tylko koleżanka, żadna rodzina, itp.
Ile dać?
Od razu oznajmiłam, że nie kupuję żadnego prezentu, bo dziecko holenderskie, więc pewnie będzie kolejnym rasowym holenderskim antychrystem, więc na grzyba mu pincet złotych maryjek, tudzież srebrne grzechotki.

Tak naprawdę ile chcesz, od 200 do 400 zł. Tak myśle.
Dla mnie jednak Prezent ma lesze znaczenie, ja sie cieszę teraz mając 40-ści lat z pamiątki z chrzcin. Dlatego kupuje te srebrne grzechotki, albo biżuterię...
A kasę co? Rodzice wydadzą... Zero pożytku.
pani myk jem już co raz lepiej, nawyk wyrobiłam 😉 A kg z każdym dniem bycia mamą mniej przeszkadzają, zwłaszcza, że ubrałam dziś na chwilę obcisłą bluzkę i jednak brzucha już prawie nie ma, tylko ten nieszczęsny zaaaaad 🙂
Co do opinii pediatrów o szczepieniach-naszym pediatrą jest znajoma, także powie prawdę😉 Zdam relację po wizycie. Sama ma dwójkę dzieci, ale nie wiem czy szczepiła.
pokemon myślę, że koło 300 zł będzie ok. Ja tam jestem za kasą, bo sama jestem zupełnie niesentymentalna i wszelkie pamiątkowe duperele trzymam z musu, bo głupio wyrzucić. Kasę rodzice wpłacą może na konto i jak sobie czegoś w przyszłości zażyczy będzie jak znalazł.
Czy któraś walczyła z dołkiem poporodowym ? Długo to trwa ? ;(
mam gzooby właśnie i one mają regulację, nie wiem czy wszystkie ja patrzyłam po zdjęciach - te twoje kocury mają -  to te 2 napy jedna po prawej jedna po lewej pod rzędem nap od góry. Nie wiem czy nie za zawile 😡
hapy flute mam jedną w psie łapki i w sumie mimo barku regulacji jestem z niej zadowolona. Z ebaya brałam shine baby wydaje m się, że od tego użytkownika klik

tylko tam właśnie trzeba dokładnie przyjrzeć się fotkom :kwiatek:

eiit. no i warto dokupić drugi wkład, ja mam zrobione z ręczników z ikei ale średnio bo są mniejsze i wkładanie mnie denerwuje, tak żeby się nie zaginały. także przymierzam się żeby dokupić.
Demon czekam z niecierpliwością na Twoje relację z wyjazdu  🙂 a fota nocna z rozkładania namiotu bomba  😎 Hehe widać że nie będziecie się nudzić.

Equi ja miałam wahania nastroju przez około dwa tygodnie ale może każdy to inaczej przechodzi  🤔

A co do kilogramów po ciąży to ja mam a + 5 kg i nic nie chce iść w dół i dodatkowo został mi jeszcze brzuch  🙄
szepcik, moja rodzinna (do pediatry nie chodzę) chyba sama nie jest przekonana do kalendarza szczepień. Starała się opowiedzieć o chorobach aby zachęcić do szczepień ale  nie nachalnie. Powiedziała, żebym się przygotowała na rozmowę z sanepidem, bo jej rola się kończy na poinformowaniu o przepisach obowiązujących.
Za to ortopeda dziecięcy wprost poparł moja decyzję o nieszczepieniu z kalendarzem i powiedział, że sam też by nie szczepił wszystkiego i nie w takie maleństwo. W końcu to do niego trafia masę dzieci z wzmożonym napięciem mięśniowym itp.

Dla zainteresowanych tematem http://informacje.kolobrzeg.pl/zdrowie11/item/6090-rtec-w-polskich-szczepionkach-pyta-lekarz-lekarza

Chciałam tylko napisać, że krzywdzące jest to co niektórzy piszą. Nieszczepienie to nie tylko wybiórcza decyzja ale konsekwencja pewnego trybu życia i zainteresowania tym co jemy i co w siebie pakujemy. My nie kupujemy produktów gotowych, często nieprzetworzone lub przetworzone częściowo. Nie kupujemy już nawet jogurtów smakowych tylko naturalne + owoce, które teraz magazynujemy na rok. Mięsa też nie kupujemy w marketach tylko na wsi. Większość wędlin od sąsiadów lub sami pieczemy. Najchętniej bym w ogóle nie kupowała żywności w sklepach, ale jednak to pewna droga na skróty, którą się człowiek łatwo zabiera.
Kupujemy serki do smarowania, bo uwielbiamy i pieczywo, choć bywa że sami pieczemy.

Nie jadam tzw, suplementów diety (tu niestety nie potrafię oduczyć mojego męża od jedzenia). Jem tylko leki, które muszę (tarczycowe), przeciwbólowe czy wapno kiedy muszę. Żadnych kompleksów wit i maści na szczury 😉

Konie szczepię, ale to mocne dorosłe osobniki. Psy i kota na wściekliznę. Mamy obok las a nie mieszkanie w bloku.
Siebie nie szczepię na nic od wielu lat przez co miałam nieprzyjemności w jednej z prac, gdzie firma sponsorowała i naciskała na szczepienie na grypę.

demon, zazdroszczę. My dopiero za  tyg wyruszymy w Bieszczady, ale jednak cywilizacja i domek.
mam gzooby właśnie i one mają regulację, nie wiem czy wszystkie ja patrzyłam po zdjęciach - te twoje kocury mają -  to te 2 napy jedna po prawej jedna po lewej pod rzędem nap od góry. Nie wiem czy nie za zawile 😡
hapy flute mam jedną w psie łapki i w sumie mimo barku regulacji jestem z niej zadowolona. Z ebaya brałam shine baby wydaje m się, że od tego użytkownika klik

tylko tam właśnie trzeba dokładnie przyjrzeć się fotkom :kwiatek:

eiit. no i warto dokupić drugi wkład, ja mam zrobione z ręczników z ikei ale średnio bo są mniejsze i wkładanie mnie denerwuje, tak żeby się nie zaginały. także przymierzam się żeby dokupić.

kupię jedną taką, drugą taką, otulacz i kilka wkładów z mikrofibry na próbę. Jak się któraś sprawdzi to dokupię.
dzięki raz jeszcze  😀
Pozdrawiamy ze szpitala, jestem do wtorku na obserwacji przez tamta noc i brak ruchow dziecka, przepraszam za brak polskich znakow..dzieki takiemu pobytowi na oddziale mozna chyba sporo zrozumiec,mam takie wesole dziewczyny w sali,a niektore historie... Brr...trzymajcie prosze kciuki,zeby nic sie nie zmienilo i pozostalo dobrze..
deksterowa, oj:/ Dobrze, ze jestes w szpitalu, będziesz miała pewność, ze wszystko ok. Cos juz wiadomo, maja jakies podejrzenia?
Trzymam kciuki mocno!
Nie wiedza od czego, a ze dziecko sie nie ruszalo to ,,pewnie musialo odpoczac,, no tak, ale tyle godzin.? Mam codziennie robione rano ktg (dzien zaczyna sie o 5:30 pomiarami cisnienia), kilka razy dziennie sluchanie tetna. Jutro mam miec usg zrobione,,i najwczesniej we wtorek wypis. Oczywiscie takjak nie moge spac w domu, tak samo nie spie tutaj...ale jestem spokojna, ze ktg w normie, ze slysze tetno synka. Nadrobie Wasze wpisy jak wroce, bo na tablecie ciezko..
deksterowa, trzymam kciuki! zdawaj relację co się u Was dzieje
pokemon, my na świeżo  😉 od dobrej koleżanki dostaliśmy 200 zł i jak dla mnie to jest bardzo spoko. Zależy kto na ile może sobie pozwolić
My już po, więc wrzucam parę fotek 😉
Wesolo jest... W szpitalu dwa lozka porodowe a na chwile obecna 4 dziewczyny rodza, lekarz beznadziejny, zly ze wszystkie na raz, cham totalny. Wspolczuje im wszystkim... Dobrze,ze polozne sa mile i ludzkie. Przeraza mnie podejscie tego lekarza i zastanawiaja te 2 lozka na 4 dziewczyny w podobnej fazie...az dzicko mi sie rozbrykalo !!
A ja u rodziców na tydzień. I dziś miałam deża wu: godzina 21.30, para gimnazjalistów, 10-latek i 6-latka odprowadzają mojego syna: " psze pani, a Wojtek jutro wyjdzie??"  🤣
Poza tym to tylko przypominam o regularnych badaniach- ja od 21 roku życia co rok robię usg piersi no i kurde- coś jest tym razem  🙄 Jutro jadę konsultować u onkologa, bo pani doktor mi powiedziała, że jak na kontroli za pół roku to coś nadal będzie, to biopsja- a po cholerę ja mam czekać pół roku?!? Wolę od razu zrobić i w razie czego- uciąć...
bera, ale ja też mogę napisać dokładnie to, co Ty: "szczepienie to nie tylko wybiórcza decyzja ale konsekwencja pewnego trybu życia i zainteresowania tym co jemy i co w siebie pakujemy. My nie kupujemy produktów gotowych, często nieprzetworzone lub przetworzone częściowo. Nie kupujemy już nawet jogurtów smakowych tylko naturalne + owoce, które teraz magazynujemy na rok. Mięsa też nie kupujemy w marketach tylko na wsi. Większość wędlin od sąsiadów lub sami pieczemy. Najchętniej bym w ogóle nie kupowała żywności w sklepach, ale jednak to pewna droga na skróty, którą się człowiek łatwo zabiera." - Dokładnie!
A co do pediatrów- mnie w dużym stopniu przekonał mój równolatek, syn przyjaciółki mojej mamy (też pediatry, która niestety odeszła nagle rok temu...), pediatra, a jakże, żyjący, mieszkający i wykształcony w Niemczech, ojciec syna- równolatka mojego Wojtusia. I on szczepił DOKŁADNIE tak, jak ja (czyli 6w1 + rota, pneumo i ospa- tylko on jeszcze zaszczepił na menigo- w Niemczech szczepionka na menigo jest już bodajże na 3 szczepy, a nie tak jak w PL- na 1 i odkleszczowe zapalenie mózgu- bo w jego rejonie występuje). Chłopak (ale sobie kadzę  😂 ) o naprawdę dużej wiedzy i albo jest w trakcie doktoratu, albo już nawet po?
A mi w weekend matki pt. przestałam karmić bo nie miałam pokarmu (czytaj już nie mogłam bez fajki i browara ujechać) "tłumaczyły", że nie można karmić dziecka dłużej niż rok bo mleko nie ma wartości odżywczych i pediatra tak powiedział i ciężko się odstawia i jak to można np. mieć dwulatka przy cycku sokor on mało pija tylko sobie tego cycka ssie.
Na moje pytanie- ale co z tego, że sobie ssie zrobiło się ogólne poruszenie ludu, konsternacja.

Ja nikogo nie rozliczam, że nie chce karmić, nie karmił, ale piany na ustach dostaję jak ktoś kto nie karmił z lenistwa/wygodnictwa/wiary w ludowe bzdety wioskowe próbuje mnie do niekarmienia przekownywać, żeby samemu się lepiej we własnych oczach poczuć.
To taka komuna normalnie- wszyscy muszą tak samo i jak to ktoś inaczej!
My dziś na spacerze.
Mój synek 30go roczek kończy. A dopiero zdawałam relacje z porodu 🙂
deksterowa, faktycznie niefajnie, to jak one beda rodzic? Moze przynajmniej lekarz zaraz sie zmieni. U mnie zmieniają sie codziennie, maja dyżury, stała jest tylko ordynator, bardzo fajna babeczka. Szkoda, ze moj na urlopie, bo tez tu ma dyżury.
Tu podobny rytm, 6 rano ciśnienie i ktg, potem co 2h mierzą tętno. U mnie zawsze zabawa, zeby dzieciaki odnaleźć😉
equi.dream, ja walczylam, opolanka walczyla, tak naprawde sporo z nas dluzej lub krocej. I to nie wylacznie kwestia hormonow, choc najczesciej glownie. Zdarza sie, ze hormony odpuszczaja a dolek nie chce.
kenna, widzisz, mnie tez Mc dupą ktoś inny oświecił;] A kapelino to samo, tylko nasze zmęczone życiem, ze zmodyfikowanym rondem. Załuję, ze nie kupiłam kilku sztuk bo Lew uwielbia

Dzięki za miłe słowa!
deksterowa, trzymam kciuki!
Diakonka, a Wy kiedy wychodzicie?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się