Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

To ja mam dziecko lenia. Ani to się obracać nie chce, ano czołgać. Owszem robi to, ale rzadko i strasznie jest tym zirytowana. Najlepiej to jej siedzieć. Podciąga się do siadu i siedzi.
Byłam z dziewczynkami u pediatry. 100 zł pękło, ale Małgoś ma coraz gorszy kaszel, i Alicja obudziła mi się z lekkim katarem, a ok 12 zaczęła mi kaszleć z czymś odrywającym się w gardle. Póki co inhalacje i syropki, ale wolę dmuchać na zimne. Oby to się nie rozkręciło.
Tylko wiesz... z tym nie szczepimy po porodzie to różnie bywa, najczęściej babeczki zabierają dzieci na badania etc, a potem o dziwo- zaszczepione! trzeba wyraźnie zaznaczyć, że Nie wyrażasz zgody, a może nawet przed porodem niech napiszą w tej ankiecie w pozycji inne czy tam uwagi, że nie wyrażasz zgody i dopiero potem podpisz... cieszy mnie, że troszkę w tym temacie mogłam Ci pomóc, tak trzymać🙂 nie dajmy truć naszych dzieci. Koniec.🙂

Nie masz racji. Po zeszłorocznym zaostrzeniu ustawy instytucje państwowe maja prawo zaszczepić dziecko sila bez zgody rodziców. Wiec ustawowo szpital ma prawo nawet nie pytać o zgodę i w wielu szpitalach nikt się o żadna zgodę nie zapyta.
To samo potem, odpowiednie organy maja teraz prawo ci wparować do domu i dzieciaka sila zaszczepić jak się uchylasz.
agulaj79, Nice to jakoś wszystko na raz przyszło niedawno. zaczęła raczkować pełnoprawnie, kilka dni bach-siada i siedzi, kilka dni kolejnych i bach-wstaje i stoi trzymając się czegoś. za to żadnych słów konkretnych nie mamy, tylko takie mamamama, bababa, tatatata.

mam do Was pytanie. Nika z tego wstawania bardzo często się przewraca, to normalne. i wali łbem. o ile walenie w podłogę jest "spoko", to mam kłopot z łóżeczkiem. mamy normalnych rozmiarów łóżeczko, Nika wspina się na długiej ścianie. i leci do tyłu waląc się łbem w barierki. boję się, żeby sobie karku nie złamała. mam ochraniacz, wykombinuję jeszcze jeden na całe łóżeczko z grubszej gąbki, ale to i tak nie niweluje wcale ryzyka. olałyście? jakieś metody?
Isabelle niestety musisz przez to przejść - szybko się nauczy  😉
Kami,  czyli olać, niech wali? nie skręci sobie karku mały dziad?
Myslicie,ze moge pojechac w odwiedziny (poki nie mam zgody lekarza na jazde) do konia z juniorem czy jeszcze za maly? Dodam,ze godzina drogi w jedna strone ale mam gdzie go przebrac przewinac nakarmic.wozek tez zabieram zeby mial w czym spac kiedy ja bede sie zajmowac kucorem.
To ja w takim razie mam ostrozne dziecko. Podciaga sie wszedzie, od dwoch dni probuje puszczac sie i stac bez trzymania, ale ani razu jeszcze nie walnal na glowe. Zawsze albo sie w ostatniej chwili zlapie, albo pada na tylek. Za to za chiny nie moge go nauczyc schodzenia tylem z kanapy/lozka...  😵 zawsze chce pikowac. Odkad raz polecial  na glowe, Unikam sadzania go na kanape (a moge ja tak rozlozyc, ze sie wzdluz i w poprzek polozyc moge, wiec miejsce jest), lub nie spuszczam z oczu...
Anka,  Nika też pikuje. ale ona jak mamusia. czołg. nic jej nie rusza 😉 zawsze wali na pupsko i od razu do tyłu. a siedzi i siada sama cholera. tył głowy to jej ulubiony punkt "gdzie by tu się walnąć".

sakura, nie przejmuj się tak bardzo. dziecko to nie aż taka porcelana, nic mu nie będzie.
W sumie nie ma mrozow juz 🙂 wiec cudownie 🙂

Tylko kiedy wsiade 🙁 chociaz to moze byc skomplikowane ale zobaczymy....

Zabiore kuca do lasu na spacer najwyzej 😉
sakura  dziecku nic sie nie stanie!! Ja w zimie codziennie bylam w stajni, zeby popatrzec, jak inni jezdza i pooddychac zapachem koni. Po 3 miesiacach (cesarka) wsiadlam 😉  na pewno znajdzie sie ktos, kto przez ten czas popilnuje wozka.  Przewijanie outdoor powinno byc dyscyplina olimpijska, ale tez dasz rade. Wiecej wiary w siebie i w dziecko!!!

Isabelle  🤣  ja jak z konia lece, to tez zazwyczaj na glowe, wiec moze Junior odziedziczyl  👀 😁
Jedzie tesciowa ze mna i corka nianczyc go ^^ a ja wreszcie zobacze od pazdziernika kucyka 💘
Dziewczyny potrzebuję rady odnośnie butów. Ponieważ Adam w wózku wysiedzi jakieś 3 min, więc jak idziemy na plac zabaw z Filipem to niestety siedzi mi na rękach. Ostatnio jednak rozochocony stawaniem przy meblach z tych rąk mi się wyrywa i chce żeby mu dać stanąć. A ja nie mam jak bo nie mam butów dla niego odpowiednich. Co kupić? Z nieprzemakalną podeszwą (niekoniecznie bardzo ciepłe bo zaraz wiosna będzie), ale coś w co upchnę mu te koślawe jeszcze nóżki.
Muffinka, mam sniegowce, łatwo kulapetę wsadzisz
na bazarku są, jakieś tanie
[quote author=deksterowa link=topic=74.msg2010898#msg2010898 date=1392231110]
Tylko wiesz... z tym nie szczepimy po porodzie to różnie bywa, najczęściej babeczki zabierają dzieci na badania etc, a potem o dziwo- zaszczepione! trzeba wyraźnie zaznaczyć, że Nie wyrażasz zgody, a może nawet przed porodem niech napiszą w tej ankiecie w pozycji inne czy tam uwagi, że nie wyrażasz zgody i dopiero potem podpisz... cieszy mnie, że troszkę w tym temacie mogłam Ci pomóc, tak trzymać🙂 nie dajmy truć naszych dzieci. Koniec.🙂

Nie masz racji. Po zeszłorocznym zaostrzeniu ustawy instytucje państwowe maja prawo zaszczepić dziecko sila bez zgody rodziców. Wiec ustawowo szpital ma prawo nawet nie pytać o zgodę i w wielu szpitalach nikt się o żadna zgodę nie zapyta.
To samo potem, odpowiednie organy maja teraz prawo ci wparować do domu i dzieciaka sila zaszczepić jak się uchylasz.
[/quote]

.. możesz podać te zmiany w ustawie? tak bardziej konkretnie? ja piszę to, co słyszę i widzę. Być może ustawa nie sięga piotrkowskich i wielu innych szpitali...  czyli można bez zgody rodziców poddawać dziecko zabiegom medycznym, bo takim jest szczepienie, czy tyczy się to tylko szczepienia? Że można na siłę?
deksterowa, mój domowy prawnik potwierdza - zaostrzono ustawę i mogą to robić, mogą cię ścigać itepe.
Ok... idę tuptać kolejne ścieżki do wiedzy... znaleźć coś konkretnego... Bera, może coś ?
deksterowa, wydaje mi się, że wszystko zależy od konkretnego szpitala. W jednym zrobią Ci po złości, w innym zrobią oczy ale da się ich odwieść od szczepienia a będzie i taki jak u demon, że ludzie wiedzą, że szczepionki niosą z sobą ryzyko i uszanują decyzję rodziców.

Ja liczę na siłę przebicia mojego chłopa. Jemu się w takich sytuacjach raczej nie próbują sprzeciwiać 😉

Od razu zwizualizowała mi sie taka scenka rodem z filmu Tarantino :
Przed moimi aluminiowymi drzwiami do domu stoi policjant w stylu amerykańskich seriali z lat 70-tych z fajkiem w ustach i wielką giwerą. Za nim blond piguła z wielka strzykawką, a za nią Afroamerykanin w białym golfie i garniturze w czarnych, skórzanych rękawiczkach , który ma po tym wszystkim posprzątać.

Normalnie strach się bać  😁
no chyba nikt nie wierzy ze taka ustawa bedzie egzekwowana
nie mają czasu odwiedzać rodzin patologicznych a będą nachodzić nieszczepiących? za biedne państwo mamy;]

pozdrawiamy niedzielnie;]
sznurka - rewelacja  😉
Sznurka, rewelacyjne [s]chłopaki[/s]😉 eee..to chyba Buła jest wiec nie-chłopaki😉eee..przepraszam :kwiatek:

my też pozdrawiamy! Musze, no muszę się pochwalić moim modelem(sesja z okazji roczku, który Olcio miał 31 grudn). Dostaliśmy dopiero jedno foto i już nie  możemy doczekać się pozostałych 😍 . Jakby ktoś był zainteresowany sesją zdjęciowa  swojego maluszka we Wro, mamy świetną Panią fotograf!

Tak wyrośl mój syneczek, no nie wiem kiedy?! 😉
Nie dam rady przebrnąć przez cały wątek więc proszę o podpowiedź. Ile szt pieluch kupić 1 a ile 2? Opakowania są różne więc wolę podpowiedź w ilościach szt. 🙂
Bera ja zużyłam dwie paczki te małe Pampersów 1 i jedną paczkę Dada 1, a potem przeszłam na dwójki ale Dady. Alę urodziłam z wagą 3400g
ja bym kupiła jedno duże opakowanie 1 i poczekała na rozwój wypadków, albo po jednym dużym, chyba że ewidentnie z usg wynika że duży dzieciak
Pieluchy to najmniejszy problem. Zawsze można dokupić.
sznurka super zdjęcie!

Moje młodsze wszystko jedzące dziecko od 2 tyg je tylko mleko, owocki i jogurty. Zbiegło się to z chorobą (gorączka i biegunka) i ząbkowaniem. No ale trwa i trwa. Przestał nagle lubić? Cholera, codziennie coś nowego mu gotuje ale każdą zupkę i obiadek wywalam do kosza.
Bera- My mieliśmy dwie małe paczki Dada 1 i spokojnie wystarczyły. 2ki są niewiele większe, także nie obkupuj się jedynkami bo później będą Ci zalegały 😉
Muffinka, Jaki rozmiar? Mogę Ci odstąpić trapery rozmiar 21, które Gabryś dostał od cioci sznurki, ale są na niego za wąskie w podbiciu.
Wiem,że ogłoszeń tu nie wolno wstawiać ale tu Was więcej czyta.Byłby ktoś zainteresowany kupnem rowerka PUKY?(ten najmniejszy 12''😉
iga07 - ja 🙂no chyba, ż jest różowy... 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się