To Ty "balsamie jeden" chyba karej w niedzielę nie czyściłaś... łysa to ona nijak nie jest, pomimo że aura u nas raczej wiosenna... dlatego jakoś mnie owłosienie koni nie przekonuje ;-) Wet twierdził, że już wrzesień będzie mroźny, bo mu się sportowy kuc owłosił na kilka cm... a na razie to raczej cieplej się robi niż zimniej ;-)
Swoją drogą to ciekawe z tym porastaniem. Nie wierzę, że konie przewidują pogodę. Zawsze myślałam,że porastanie zależy od długości dnia świetlnego. Od rasy, genów etc. A w tym roku -nie wiem. 🙄
Gaga_ a gon sie Pani Trener, spocilam sie przy tym czyszczeniu, ale licze na to ze nasze sie myla;> kudlate jak niedzwiedzie sa, owszem, ale moze na wyrost?;>
Zawsze myślałam,że porastanie zależy od długości dnia świetlnego. Od rasy, genów etc.
Ale też i od stanu konia - koń w gorszej kondycji, czy chory zawsze mocniej sie owłosi, niż koń w kondycji lepszej... to tak z własnego podwórka w drugą strone też wiele od konia zalezy. Tej wiosny moje straciły sierść dość wcześnie i szybko. W na przełomie marca/kwietnia nie było już śladu po zimowym przyodzieniu. A koń mieszkający wówczas w hotelu sierścił się do konca maja praktycznie... :-/
Halny, halny wieje nam. I troszkę pokropił deszcz. Po suszy w małopolsce to jakby napluć na ognisko, ale zawsze coś. Ciepło. Latają owagy. Łażą mrówki. Konie gołe. Dmuchany Mikołaj i świecący renifer stoją jak ci głupi na tle zielonego trawnika.
Dzisiaj w TVN24 rano podali, ze śnieg śnieg będzie dopiero 26 grudnia. A tak to deszcz, deszcz, deszcz z małą ilością śniegu, deszcz i deszcz. AAAAAa... cóż to za wieści na poniedziałek?! Zabić mnie z rana chcą ?! :/
Ja czekam na piękną białą zimę 🙂 Wolę śnieg, niż dzisiejszy zimny wiatr i deszcz. Choć z drugiej strony po południu momentami było we Wrocławiu dziś pięknie - słońce przemieszane z bardzo ciekawie uformowanymi chmurami, trochę deszczu, tęcze, nietypowo oświetlone kamienice... żałowałam, że aparatu nie mam 🙂
Taniu - z góry prezpraszam za głupie pytanie "wilka morskiego" - ale czy to prawda, ze halny powoduje gorsze samopoczucie?? Dodam, ze u nas często wieje i poza tym, ze zimno - to idzie sie przyzwyczaic ;-)
W Szczecinie jakieś + 3 oC, niebo błękitno - szare (trochę chmurek) i aura wczesno - wiosenna :-) A że ja zimy z zasady nie lubię - to mi to pasuje zdecydowanie :-)
Halny z punktu widzenia krakowianina pochodzącego z Zamościa wygląda tak, że przed samym halnym wyłażą spod ziemi różni tacy ... no wariaci krótko mówiąc. I zbiorowo pakują do pudełka kupę /najczęściej/ i lecą do różnych instytucji. I robią awantury, że instytucje nie badają wpływu kupy na losy wszechświata. Tak ja widzę halny, ale być może subiektywnie. 😉
we wroclawiu i okolicach co najwyzej mroz w nocy, bywal juz spory. bez sniegu, ostatnio lalo, ale i tak wole to niz snieg. dla mnie jak na grudzien pogoda jest rewelacyjna i bardzo mi pasuje. mam nadzieje, ze cala zima bedzie taka, pamietam kiedys wlasnie takie zimy- bez sniegu, prawie caly czas na plusie. kon sie ubral owszem, ale na razie nosi sam sweterek, bez kurtki. a on ma i sweterek, i kurtke i jeszcze welniane wdzianko na to, jak sie naprawde zimno robi. a na razie nosi sam sweterek 😉