Niby głupie się z tym ogonem wydaje, ale sporo w tym prawdy, uniesiony jest ok ale warto też patrzeć czy jest uniesiony symetrycznie. NP u nas mieliśmy arabka, który notorycznie chodził z ogonem na lewo odstawionym. Wszyscy mówili, że on tak ma, chodził spięty bo to taki nerwus nakręcający się, gdy trafił na osobę potrafiącą go rozluźnić nagle okazało się, że i ogon wrócił do równego położenia, mimo, że lekko uniesiony to wygląda zupełnie inaczej🙂
Libeerte Jeśli wspólnymi siłami takie odnajdziemy to ja chętnie wkleję. Wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć idealne zdjęcia 🙂 W zeszłym roku szykowałam prezentacje dla obozowiczów, co ja się naszukałam piaffu, który sprosta moim wymaganiom!
Biczowa A on jest ślepy na jedno oko? Jeśli tak, to dobrze kombinuję, że skrzywienie może być z tym związane?
Chyba jesteś przewrażliwiona, uniesiony ogon jest oznaką rozluźnienia i pracy grzbietu,o ile koń nie rzuca nim wściekle na boki albo nie wiruje jak śmigło helikoptera 🙂
Gdyby tak sztywno był przyklejony do zadu i nie ruszał się w ogóle,to byłby większy powód do zmartwienia
Trochę mnie uspokoiłyście... Jak patrzę teraz po zdjęciach to większość koni faktycznie nosi w ten sposób uwagi... Nigdy na to nie zwróciłam uwagi, dopiero jak dostał mi się konik u którego zwracam uwagę na każde skinięcie uchem, to ten ogon rzucił mi się w oczy, teraz się czuję głupio, że nigdy nie zwracałam na ten ogon u koni uwagi 🤬
Co do tego ogona to też mnie zastanawia - mam zwierza od 5 lat i od zawsze chodzi z uniesionym i skrzywionym w prawo. Prześwietlany miał kręgosłup i brak tam nieprawidłowości. Czy to może być od mojego skrzywienia w trakcie jazdy?
A teraz faktycznie zwróciłam na to uwagę. Przeglądam wszystkie możliwe zdjęcia nie tylko swoje i na większości ogon jest np. taki a przy skoku na większości taki Czy to jest to prawidłowe ułożenie ?
Na prawdę jest coś takiego jak prawidłowe ułożenie ogona?? 😲 Przecież inaczej nosi go koń z wysoko osadzonym ogonem, inaczej z nisko. Nawet długość rzepu ogonowego ma wpływ na wygląd ogona w ruchu. Ba - rasa ma na to wpływ, czy płeć nawet, usposobienie... wszystko Rodzaj ruchu ma znaczenie - ogon w każdej fazie skoku jest gdzieś indziej... Który z prezentowanych poniżej ogierów ma ogon "dobrze"? 🤔
_Gaga, dla mnie temat zaczął się bardzo abstrakcyjnie, bo kogoś zaskoczyło, że koń może miec ogon w górze 🤣 Jednak są rzeczy które mogą niepokoic - właśnie wspomniany ogon "przyciśnięty" do zadu w czasie ruchu i ogon, który zawsze jest odchylony na jedną stronę - ukazuje to pewne nieprawidłowości, np. to, że koń jest bardzo usztywniony, "krzywy" itp 😉
ikarina krzywo noszony, czy przyciśnięty gdziekolwiek ogon nie występuje sam. W pierwszym przypadku koń będzie bardzo źle chodził na jedną stronę, w drugim będzie sztywny... z tym, że temat poszedł tak daleko, że się ludzie zastanawiają czy każdy z ogonów ich koni jest "prawidłowo noszony" stąd moje zdziwienie 😉
_Gaga, przy skrzywieniu ogona niekoniecznie musi źle chodzić na którąś stronę. Mój koń miał lekko krzywo noszony ogon, w łukach na prawo było to widać. Przypuszczam jednak, że głównie było to próbą kompensacji asymetrii ciała - ponieważ wyszły w przodzie jednym zwyrodnienia i mocno zakrzywiona linia palca to koń został okuty ortopedycznie na wkładki. I co ciekawe, skrzywienie ogona mocno się zmniejszyło - nie całkiem jednak. Zmiana noszenia ogona nie wpłynęła jednak na chodzenie konia - owszem, był minimalnie gorszy na jedną stronę, ale dość normalnie - jak większość koni 😉, i to niespecjalnie się zmieniło, choć faktycznie przewidywaliśmy to.
Gaga, galopada No ale to chyba nic złego, że dziewczyny pytają, skoro mają wątpliwości? Sprawę można w dwóch zdaniach wyjaśnić, skoro wiecie jak być powinno 😉
Ja słyszałam od bardzo doświadczonego starego hodowcy, że skrzywienie ogona w prawo lub lewo (przy naturalnym noszeniu, nawet na padoku) wskazuje na skrzywienie w kręgosłupie i możliwe związane z tym problemy zdrowotne. Nie traktuje tej wypowiedzi jak wyroczni, przy koniach i jeździectwie trudno trzymać się jednego autorytetu, nie te czasy 😉 Zastanawiam się, czy u konia epk na skutek zwyrodnienia w przodzie doszło do skrzywień, czy też zwyrodnienie było skutkiem skrzywienia. Skrzywienie było widoczne tylko w łukach? Bo wtedy ogon staje się po prostu pomagajką i właśnie rekompensuje asymetrię, choć w treningu powinno się to niwelować.
Atea, tak na prawdę to na dawnych, dawnych filmikach widać jest, że ten ogon potrafi ustawiać lekko na prawo - głównie w łukach ale czasem i na prostej. Ponieważ jednak wiem w tej chwili, że już wtedy miał zwyrodnienia trzeszczek trudno powiedzieć co było pierwsze - możliwe, że jednak zwyrodnienia (mimo braku kulawizny) wpływały jakoś na ustawianie się całego ciała - i w efekcie ogon zaczął "pomagać". Trudno to stwierdzić, musiałabym mieć badania z okresu dużo wcześniejszego niż go kupiłam.
w tym przypadku "Akademijno-Artystyczny" skojarzyło mi się... z Akademią Pana Kleksa. wyparło to pierwsze skojarzenie, jakie mi się nasunęło - mianowicie z Leninem. 😎 (tak, totalnie nie mam pojęcia, kim jest gość na zdjęciu...)
w tym przypadku "Akademijno-Artystyczny" skojarzyło mi się... z Akademią Pana Kleksa. wyparło to pierwsze skojarzenie, jakie mi się nasunęło - mianowicie z Leninem. 😎 (tak, totalnie nie mam pojęcia, kim jest gość na zdjęciu...)
to Duńczyk Bent Branderup prowadzący tzw. Akademię Artystycznego Jeździectwa