Forum towarzyskie »

Kącik WEGE :-)

ovca żądam przepisu  😜

ciacho jest najprostsze na świecie- robię je sama a nie umiem i nie lubię piec ciast  😁
biszkopt robię na podstawie przepisu jadłonomii http://www.jadlonomia.com/2013/08/weganski-biszkopt-z-lawenda-i-morelami.html tylko robię czysty biszkopt, bez moreli, w okrągłej tortownicy.
Masa to śmietana kokosowa-moje najnowsze odkrycie, pyszna i w dodatku gęsta, nie trzeba z nią nic robić, tylko nakładać wprost na ciacho.

biszkopt jest przełożony śmietaną kokosową i malinami, na wierzchu też jest śmietana (koko) i wiórki. Ciacho jest pyszne, lekkie, mało słodkie i wygląda rewelacyjnie  😜

Echhh dlaczego ja nie lubię kokosu, sporo fajnych dań mi odpada. A nie lubię naprawdę, nawet kosmetyki z kokosowym zapachem, choćby śladowym, odpadają w przedbiegach  😕 Do oleju kokosowego nawet nie robię podejścia...
ja kocham kokos, wszystko mam kokosowe.
dlatego tylko zapytam:
ovca, śmietankę robisz sama, czy kupujesz? bo gdzieś mi mignął przepis na nią i się zastanawiam  👀
dea ale olej kokosowy w ogole nie pachnie kokosem. Dla mnie raczej... delikatnym smalcem.
Dea mam ten sam problem. Fajnie wiedzieć, że nie tylko ja jestem takim dziwadłem!
A ja znowu się pochwalę - siedzę więcej w domu, więc pichcę - zrobiłam wczoraj tartę na spodzie z płatkami owsianymi i mąką razową z kremem jaglanym. Jem kolejny kawałek, bez wyrzutów sumienia🙂
[img]https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=99c0a5b3d7&view=fimg&th=146eb9e793b95313&attid=0.1&disp=inline&safe=1&attbid=ANGjdJ9W_u8kWepfMFNCqBjm5mloltBNrPZ14_rAlVqKMFJzdaEzrF4FN7AAcQ2k9sOIgqhvBmadSeefu-T_QNw_z6TlfbyeRqAyjcmK5mRJTWvAS0ZY8f49rKDwTD8&ats=1404112441761&rm=146eb9e793b95313&zw&sz=w1512-h645[/img]

Edit:zdjecie
Szalona! 😀 Jak sie speedcook sprawuje??
Zauwazylam ostatnio na mace, ze przepis na chleb jest pod thermomixa 😀

Dowiedzialam sie, ze Bill Clinton, Samuel L Jackson, Tobey Maguire, Bryan Adams, Jared Leto, Peter Dinklage (karzel z Game of thrones) i Woody Harrelson sa weganami 😀
Speedcook chodzi codziennie, pare razy dziennie😉 Oczywiście ciasto w nim wyrabiałam, krem w nim miksowałam🙂
A Tobie w końcu udało się umówić?
Dostalam wlasnie telefon do jakiejs babki, zadzwonie po poludniu i zobaczymy czy da rade przyjechac (nie wiem skad jest) Jak nie da to i tak zamowie, bedziemy sie wymieniac doswiadczeniami 😀
Ech, kusicie tym superszpszentem, a mnie nie stać  😕

Skoro olej kokosowy nie jest kokosowy 😉 to może się kiedyś odważę go wypróbować.
ja oleju kokosowego używam do smażenia, ale też jako... zamiennik masła, kanapki z nim są bardzo dobre.
a supersprzęt można wziąc na kredyt🙂 ale fakt - tanie to nie jest, nawet SC, który jest sporo tańszy od TM - nadal jest drogą imprezą.
Niestety, na kredyt też mnie nie stać obecnie. Nawet bardziej (bo z kredytem płaci się ostatecznie więcej niż bez). Będę musiała trochę pożyć bez tego. Jeśli za parę lat nadal będziecie takie zachwycone, a ja się trochę odbiję, to może dołączę  😎
ovca dziękuje  :kwiatek:
Już nie mogę sie doczekać aż przestane karmić i zacznę robić i JEŚĆ takie kokosowe cuda  😜

U nas też Termo chodzi codziennie  😉.
Diakonka daj przepis na pw lub tutaj.
Spod wzielam z tego przepisu:
tarta z płatkami owsianymi
Krem:
krem jaglany

My jesteśmy po kolejnej edycji Wegańskiej Kuchni w Rze - oto dzieło moje i mojego Niemęża (on gotował, ja tylko pomagałam  :hihi🙂. Pooolecam z całego serca, bo jest REWELACYJNE!  😍 (a robi się szybciorem! Zakochałam się w bakłażanie. Muszę powiedzieć, że jeżeli chodzi o kuchnię azjatycką, to mój facet nie ma sobie równych).

Przepis: http://www.vegetariantimes.com/recipe/eggplant-stir-fry-with-green-beans-and-cashews/
Meise, tesknimy!!! Zdecydowanie za duzo pracujesz  🤣
ner, aj lav ju i zgadzam się w zupełności!  :kwiatek: 😁 ktoż to widział, żeby nie mieć czasu na re-voltę a ZWŁASZCZA na wege wątek  😀
Poczyniłam wege, bezglutenową pizzę 😀
Tuńczyk by się z tym nie zgodził 😉
Jasmine, pomyliłas wątek, ryby nie sa wegetariańskie.

Moja dzisiejsza produkcja: hinduskie danie- serek paner w sosie orzechowo-śmietanowym. Tylko placka nan brak!
oooch, uwielbiam paneer!!! Szczegolnie w wydaniu saag albo muttar... przypomnialas mi i musze zrobic 😀
Sama robisz? Jak? Ja miałam niestety kupny.
bardzo prosto sie robi, nie warto kupowac! 🙂 Zazwyczaj robie z 2 l mleka, zagotowujesz mleko w garnku, przygaszasz ogien i dolewasz soku z cytryny, oddziela Ci sie serwatka i robi ser. Potem zlewasz na jakas szmatke (uzywam takie kuchenne do mycia na mokro) polozona na cedzak, wyciskasz reszte wody, wkladasz do lodowki i przygniatasz czyms ciezkim. Na nastepny dzien jest fajny twardy do krojenia 🙂 I juz 🙂 Naprawde 5 minut roboty 🙂 Aha, wybierz tluste mleko.
Zrobie🙂 A mleko jakie, z kartonu uht czy takie z torebki?
[quote author=Diakon'ka link=topic=739.msg2129270#msg2129270 date=1404028065]
dea ale olej kokosowy w ogole nie pachnie kokosem. Dla mnie raczej... delikatnym smalcem.
[/quote]
To chyba zależy od oleju, bo ja mam taki niepachnący i taki bardzo pachnący. Także jak komuś zapach przeszkadza, to warto się upewnić przed kupnem.

edyta i jak - robiłaś to risotto z bobem? Jak wyszło? Jeżeli dobrze 😉 to uśmiecham się o przepis.
z kartonu takie cuda nie wyjdą, najlepiej z woreczka

PS tzn mi nie wychodziło, może to nie wina mleka 😁
A to nie wiedziałam, ja mam taki prawie bezzapachowy.

nerechta poproszę jeszcze przepis na muttar paneer :kwiatek:
Dziewczyny, wpadam trochę jak Filip z konopii, ale z wątku medycznego odesłano mnie do Was 🙂

Mam małą anemię, co nieco poczytałam, ale chciałam zapytać osoby, które mogą mieć wieksze doświadczenie w dostarczaniu żelaza do organizmu. Badania krwi mam powtórzyć za 5-6 tygodni i mam się jak najlepiej odżywiać do tego czasu. Czerwonego mięsa, ani wątróbki nie jem, więc szukam bardziej w owocach, warzywach i innych produktach. Może jakieś proste przepisy? Na co zwracać uwagę, by żelazo miało szansę się wchłaniać? Czy warto się czymś suplementować (czym?)
żelazo koniecznie w towarzystwie wit C, np jajko na miękko+zielona pietruszka, sok pomarańczowy. Leki np tardyferon są na receptę, suplementy bez recepty nie wiem czy coś zdziałają. Skoro nie masz dużej anemii to spróbuj dietą-na ostatnich paru stronach dużo było na ten temat pisane 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się