Forum towarzyskie »

Kącik WEGE :-)

Krakowianki, gdzie się pożywią wege-bezglutenowcy u was w mieście?
Stare Miasto i okolice?
Brakuje mi pomysłu na coś szybkiego i sprawdzonego na obiad jutro. Tofu i inne "wydumane" składniki na mojej wsi są nieosiągalne więc coś z dostępniejszych składników? Zabieram się za pisanie mgr i nie mam głowy ani czasu do kuchni, a coś treściwego przydałoby się wchłonąć.

A jakiś przepis na szybkie ciasteczka? Nie muszą być bezglutenowe.

p.s. od dzisiaj zaczęłam pić mleko z grzybków tybetańskich. Używał ktoś? Były jakieś efekty?
Teodora, znam tylko Green Way - food for life, pewnie w Warszawie też jest, ale żarło boskie 😉
honey, dzięki, będziemy jutro, trzeba mieć jakiegoś pewniaka w odwodzie 🙂
Fajnie, że tuż przy Starym 🙂
nada, może coś takiego? http://wegetarianka.blox.pl/2009/10/CHILI-SIN-CARNE.html  niby w przepisie jest tofu, ale bez też jest pycha 🙂
Meise kiedyś musi być ten pierwszy raz 😁 podrzucę potem przepis, to uznasz, czy dasz radę. ale fakt, zawsze robimy ze swojej cukinii i wychodzi mega! przy czym jest bardziej kwaśny, niż słodki, ale mnie tak nawet bardziej pasuje 🙂
Teodora nie stricte przy Sukiennicach, ale też blisko i można dojsć na piechotę 😉
Cafe Młyenk i Pod Norenami - jadłam wegański i bezglutenowo i bardzo mi smakowało 🙂
Teodora ja też jadłam Pod Norenami i też polecam 🙂 był jeszcze Glonojad koło ASP. 
Calore dzięki 🙂 fasola już moknie. Jutro będę gotować, zobaczymy czy mi się uda 🙂
calore, dzięki! Czekam zatem na przepis  🙂
Pandurska dzięki  :kwiatek: Kajtek jeszcze jest fajny i miły bo generalnie śpi. Śpi i je. Je i śpi  😉.

rosek0 to mój pomysł- nie mam ochoty na żadne przeboje z alergiami i kolkami. A że mam w domu dwóch byłych alergików to wiem,że nic tak nie działa jak dobra dieta eliminacyjna.

Meise dzięki  :kwiatek:. Co do wege rodzinki to chyba jesteś na dobrej drodze przy tak gotującym mężczyźnie  😉.
Co tu tak cicho psze panie?? 🙂 Zrobilam po raz drugi ciasto czekoladowe z bananem, gdyz mialam wczoraj gosci. Bardzo miesozernych i tradycyjnych zreszta, a sie tak zachwycili moim wypiekiem, ze musialam im spakowac do domu  🙂 Mniam!
Byłam Pod Norenami, wszyscy wyszli zadowoleni. Dzięki za podpowiedź :kwiatek:
Panduruska - temat pociągnę tutaj, nie w odchudzaniowym. Co polecasz (polecacie), żeby w trakcie choroby wzmocnić organizm i mu pomóc? I później? Piję imbir zalany wrzątkiem, jak tylko mogę siedzieć w domu - wcinam czosnek, wszystko przyprawiam "na ostro" (pieprz, papryczki), unikam nabiału (teraz dorzuciłam mleko acidofilne przy antybiotyku, jak już kozi, owczy). Jem sporo kasz (głównie jaglana). Większość posiłków na ciepło.
Ja mam jutro zamiar zrobić tę o to kapustę http://wegannerd.blogspot.com/2014/01/pieczona-biaa-kapusta-z-cytrynowym.html ciekawe czy to dobrze smakuje, przyznam, że nie jadam wcale kapusty, albo z rzadka.
Ogólnie chciałam się pożalić, że ciężko mi idzie życie bez mięsa, absolutnie nie chce mi się go jeść, ale przy takim trybie jaki prowadzę, często jem rzadko i jakieś pierdoły, typu kanapka czy coś. Nie jest to tak zbilansowane jakbym chciała i nie chciałabym mieć jakiś niedoborów.

W sumie najbardziej mi chodzi o obiad, jako że prawie codziennie jestem zmuszona zamawiać ten obiad z cateringu to wygląda to tak: ziemniaki puree, surówka i 2 jajka sadzone. Żadna z knajp w moim miasteczku nie jest w stanie zaproponować mi nic innego niż jajko do obiadu, żenada.
Czekam na sezon letni i na ogrom pysznych warzyw i owoców, bo te teraźniejsze są bez smaku. Nigdzie nie kupię u siebie ani tofu, ani innych wyrobów np. z polsoji. Szkoda, bo tofu lubię bardzo. W sobotę mam zamiar być we Wrocławiu i zrobię większe zakupy, żeby starczyło na 2-3 tygodnie.

W tym momencie moim ulubionym daniem ( 2 śnaidanie lub podwieczorek) jest smothie z ananasa i mango, to jest po prostu ambrozja, dodaję tez jak mam avokado do tego, miodzio! Piję ten miks codziennie i czekam na niego jak dziecko.  😜

PonPon ja zaczęłam podawać  sobie i dziecku pyłek pszczeli, na razie 3 dzień, zobaczymy czy będzie efekt.
mam całą paczkę płatków sojowych i nie wiem jak je spożytkować  😵 z jogurtem albo mlekiem mi nie podchodzą 🙁
PonPon zrobilabym dokladnie tak, jak ty robisz! Grzac cialo i jeszcze raz grzac, wypacac. Fajne sa tez rozgrzewajace weganskie zupki, wlasciwie kazde, a jak organizm nie jest wychlodzony bardzo, albo na koncowce chorobska pilabym soki swieze z burakiem i natka pietruszki. Mam taka dosc hardcorowa kolezanke, ktora robi sobie glodowki na czas choroby, tzn. na dwa dni, bo to tyle u niej trwa.

Moja Mama kupila sobie prawdziwa wyciskarke slimakowa i takie mi hiciorowe przepisy na soki zapodaje codziennie, ze chyba wywierce mezowi dziure w brzuchu, zebysmy tez w koncu sobie kupili takie cudo. Mleko migdalowe robi sie w kilka chwil samemu takim czyms..ah.. trzeba pomyslec  😎
Bezpłatne badania poziomu witaminy D

http://www.mp.pl/kurier/96467

Firma UniPharm organizuje ogólnopolski Program Bezpłatnych Badań Poziomu Witaminy D u Dorosłych.

Celem Programu jest umożliwienie osobom dorosłym bezpłatnego oznaczenia poziomu witaminy D oraz edukacja na temat jej niedoboru. Sponsor badań podkreśla, że według danych epidemiologicznych w większości krajów Europy i Ameryki Północnej niedobór witaminy D jest powszechny.

Bezpłatne badania zostaną przeprowadzone w Białymstoku, Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Poznaniu, Siedlcach, Szczecinie, Warszawie i Wrocławiu w drugiej połowie lutego.
PonPon ja jeszcze polecam kurkume, ktora mozesz dodawac do napoju imbirowego (jednak ja bym nie tyle zalewala wrzatkiem, co starla imbir i podgrzewalabym razem z woda do bardzo cieplej temperatury), albo sama z bardzo ciepla woda. Jak tylko czuje ze zaczyna krecic mnie w nosie np to sobie zapodaje kurkume wlasnie i bardzo pomaga. To powszechnie stosowana metoda na przeziebienia w Indiach, bo jak wiadomo kurkuma ma silne wlasciwosci bakteriobojcze 🙂

Zrobilam dzisiaj tofu w sosie Meisowym ;D , ale nie dodalam jogurtu ani mleka kokosowego. Mega ciekawe, ale cos mi chyba nie poszlo i musze dopracowac smaki 😀 Ale polaczenie orzecha, pomaranczy i indyjskich przypraw mega mega!

Fajny artykul, a raczej gify mega dobrane  🤣
http://www.onegreenplanet.org/lifestyle/excuses-for-not-eating-vegan-and-my-responses/

I takie mile wyliczenie
http://www.onegreenplanet.org/news/a-vegetarian-saves-more-than-404-animals-each-year/
💃 Vegevani - Akcja Pączek 2014   💃
http://www.vegavani.com/
Do wyboru:
pączki wegańskie
pączki wegańskie + bezglutenowe
pączki wegańskie + bezcukrowe
pączki wegańskie + bezglutenowe + bezcukrowe
😜

Ja chyba zamówię wielki karton pączków  😍
Edytka, ciekawe, czy do Niemiec by wyslali 😎 😀
toz wy robicie pyszne paczki! 🙂
My robimy pyszne paczki?? OMG..w ogole sobie nie przypominam.. Oswiec mnie ner  😉
Libella, dziękuję, wypróbuję 🙂
Edytka, ciekawe, czy do Niemiec by wyslali 😎 😀

Oni może nie, ja mogę 😀 Pytanie tylko w jakim stanie by doszły.

Swoją drogą z cateringu Vegevani korzystałam już parę razy i absolutnie ich uwielbiam. Moja mama (jedząca mięso) też uwielbia ich ciasta, pierogi, krokiety...
no jak to! Jeszcze za czasow Bogatynskich Gregor robil paczki z Twoja mama chyba i byly superasne!
Ojej, to ja w ogole tego nie pamietam. Poza tym Mamy brak i nie wiem, jak G. bez tesciowej by sobie poradzil  😀
Ja do dzis dzien pamietam posiedzenie paczkowe w kuchni... 😀

ale wlasnie zjadlam muffinke czekoladowo-malinowa z Lidla i mam dosc slodkiego na rok  🤣
Podałby ktoś przepis na sprawdzony pasztet z cieciorki? Z fasoli mam wypróbowany, ale z ciecierzycy co zrobię to mi nie smakuje - a wiem, że może być pyszny bo kiedyś taki jadłam, niestety nie mam możliwości wzięcia przepisu 🙁 wiem, tylko że lubie żeby w pasztecie było czuć gałkę muszkatułową i nie lubię jak jest słodki :P
Mlamla. Pierożki ze szpinakiem i serkiem. Muszę kiedyś dorzucić brokułow - jeszcze je podostrzy 🙂.
A ja mam problem, bo cokolwiek sobie przyrządzę, to jest ok, ale nie jest takie dobre, jak w (chyba jedynym w mieście) barze wege, do którego czasem udaję się na posiłek  🙇 Jako że jedyna w domu aktualnie nie jem mięsa, to zawsze jednak coś zostanie na drugi dzień, ale ja już nie mam na to ochoty  🤦
I pytanie - skąd wziąć dynię o tej porze roku?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się