Forum konie »

Puśliska

Właśnie wróciłam ze sklepu i muszę się pochwalić nowymi puśliskami.
Miałam do wyboru Kieffer Gladiator (wszechstronne) i bukatowe Eric Thomas.
Nie ukrywam, że cena też odegrała dużą rolę - puśliska Gladiator są grube i sztywne (przynajmniej przed parokrotną impregnacją); zniechęciło mnie do nich prócz ceny, ostre zakończenia skóry, biegnące wzdłuż całego paska - więc z obawy przed zniszczeniem zbyt szybkim siodła  😎 zdecydowałąm się na te drugie.
W środku wzmacniane taśmą, a w dotyku strasznie mięciutkie i to bez impregnacji - ładnie wykończone więc o siodło się nie boję - polecam 🙂
Mam nadzieje, że będą się dobrze spisywać 🙂
a dobre są puśliska parciane? miał ktoś?
jakie rozmiar puślisk pasowałby na osobę, która ma ok. 166/168/170 cm wzrostu?
A takie puśliska uniwersalne Bonidos ktoś miał ,jak z jakością i funkcjonalnością?

http://www.tundra.pl/catalog/product_info.php/cPath/51_92/products_id/1221
Hej ;d Ja już zgłupiałam  🤣. Szukam puślisk skokowych do Kieffera Exellance . Chodzi mi o te wzmacniane parcianym albo nylonowym paskiem w środku.
Zastanawiałam się nad Gladiatorami ale widze coraz to nowe opinie ,a tattini nigdzie w necie nie mogę znaleźć ;/  Chcę wydać gdzies tak do 200-210 zł ale zależy mi na jakości . Bo jak kupować to porządne . A Prestige może i są fajne ale ich cena mnie przeraża .  🤔
jaka długość puślisk uj. bedzie odpowiednia dla osoby ok 170cm, nogi eem w miare proporcjonalne? Te, które widze w sklepach sa jakoś dziwnie krótkie, czy 70cm bedzie wystarczające?  są jeszcze dłuższe?
zdecydowalalm się na daw-mag, ale nie widze nigdzie pełnej rozmiarówki i nie wiem za bardzo jak się w tym temacie zorientować.
czy są pusliska ujezdzeniowe ale przekładane przez zamek a nie wkładane?
mam inne zamki i zwyczajne niestety odpadaja bo nie ma jak ich włożyć
podbijam
bardzo mi zależy na odpowiedzi!
Ewentualnie czy da się zapiąc zwykłe by mieć sprzączkę na dole?
Hmm, chyba nie - chodzi Ci o to, że zamek jest zamknięty? To raczej nie znajdziesz, bo puśliska uj. są pojedyncze - takie jest ich założenie, a to oznacza, że nie masz jak ich przełożyć.
epk, tak mam zamek w postaci jakby kwadratu zamkniętego
a zwykłe da sie zapiac by mieć sprzączkę na dole?
da się - dziewczyny pamiętam że kiedyś tak zapinały - Caroline chyba tak zapina, coś mi się kojarzy...
dobra to smaruję pw
na czym polega "szycie na okrągło" puślisk? czy to gwarancja, że nie wytrą siodła?
pilnie potrzebuję dobrych puślisk, zależy mi jedynie na tym, aby właśnie nie wycierały siodła i nie były przesadnie drogie, tak w granicach zdrowego rozsądku  😎. czy mógłby mi ktoś coś polecić? nie chcę mieć niespodzianki, kiedy jakieś wybiorę. dobra metka chyba nie zawsze jest gwarancją dobrej jakości.
ankers ja mam daw-magi, szyte na okrągło, z wszystą w środku taśmą i są re-we-la-cyj-ne !  😍
miałam ujeżdżeniowe kavalkade i jak dla mnie było to totalne nieporozumienie.
te są cudowne, nie wytarły mi siodła ani troszkę i są przewygodne!
polecam 😉
a jest jakas znaczaca roznica miedzy pusliskami na zwenatrz a wewnatrz ?

chodzi mi o wygode pczywiscie  🏇
dzięki. po pierwszym zamawiam  😎.
Ja mam mega stare prestige, bardzo wygodne.

Są szersze i ciensze niż te nowe.
olciiik, ankers
Mam te same od roku i wygladaja jak nowe. Uwielbiam je. Ładnie wyglądaja, nie wycieraja siodła, nie rozłaża się , nie prują i nie pekają. Są mieciutkie bardzo.
Ogólnie polecam 🙂
A takie puśliska uniwersalne Bonidos ktoś miał ,jak z jakością i funkcjonalnością?

http://www.tundra.pl/catalog/product_info.php/cPath/51_92/products_id/1221

trochę późno ale odpowiadam
jakiś czas temu skusiłam się na nie i szczerze powiedziawszy nie polecam

żadnego z końców NIE DA się przeciągnąć przez szparę w strzemieniu (próbowałam na 3 rożnych), puśliska są grube potwornie, pętla z metalowym nie wchodzi wcale, pętlę do włożenia w zamek próbowałam w akcie desperacji obić młotkiem żeby się spłaszczyła, ale i tak wchodzi na max 5 mm  🤣
jedyna opcja to rozpruć przełożyć przez dziurę w strzemieniu i zaszyć na nowo pętle,

ja się zawzięłam i tak zrobiłam

teraz jeździ mi się bardzo wygodnie, puśliska lekko sprężynują, ale nie rozciągają się (miesiąc użytkowania 5 x w tygodniu,  wiec nic jeszcze nie można stwierdzić na 100%)

mają dziurki na całej długości ale regulacja przy długich jest ograniczona bo szycie od pętli nie przechodzi przez dziurę w strzemieniu, wiec ja kiedy sobie wyciągnę na długo do ujeżdżenia mam je na przedostatniej możliwej dziurce a mam tylko 1,58 m więc są dla kurdupli raczej 🙂
A jak wam się sprawują puśliska prestige? Fakt, że noje mają już pięć lat, ale chyba nie powinny mi się wytrzeć aż do tej taśmy w środku 🙄
Dlaczego nie? Przecież to skóra. Można oddać do rymarza i obszyć.
Chce kupic pusliska i zdecydowalam sie na Gladiatory. I teraz jaka dlugosc. Mam 168 cm wzrostu do siodla Daw-Mag GP. chcialabym zeby koncowka nie wystawala poza siodlo ale nie byla az tak krotka, musi dac sie przelozyc przez szlufke.
up. Pomoze ktos? :kwiatek:
Ja mam 170cm wzrostu do siodła skokowego, puśliska DawMag mam 145cm, wystaje może niecałe 10cm za tą szlufkę. Jak dla mnie idealnie  🙂
Myślę, że 150cm dalej będzie wyglądać ok, a końcówka nie będzie fruwać  😉
Puma dzieki. to problem sie chyba rozwiazal bo produkuja 140 i 150🙂 wiec chyba wezme 150. a jak zmierzyc w ogole pusliska z zapieciem?
Tak, całą długość od początku do końca  😉 Razem z zapięciem.
przeczytalam chyba juz caly watek. wiec zaczelam szukac puslisk najlepiej 145 ( mam okolo 170 ) do daw maga gp

ale nie moge znalezc nic no ma 145 jest brazowe i szyte na okraglo, mozecie cos polecic?
naprawde zalezy mi na odpowiedzi  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się