Forum konie »

GALOP: poprawa dosiadu

jeżdże już dosyć długo, ale na tej stronie jestem od kilku dni więc prosze o wyrozumialosc  :kwiatek:
wiem ze dziwnie sformuowalam pytanie bo sie spieszylam... no i nie wiedzialam gdzie klikac zeby to zmienic 😂
no wiec teraz napisze jaki jest moj problem :
Nie potrafię wysiedzieć galopu. Nie umiem siedzieć prosto jak to robią bardziej doswiadczeni jeźdźcy...
gdy galopuje wykonuje śmieszne ruchy. polegają one na tym, że
raz ramiona przesuwam do przodu a brzuch do tyłu a potem na odwrót i wychodzi z tego cos podobnego do tego :
  tylko ze moje ramiona przesuwaja sie przod tyl no i tylko wlasciwie ruchy brzucha mamy te same  😁

PS wiem ze mialam wstawic filmik ale zaczynalo sie zciemniac i nic na nim nie widac  🙁
Witamy!
Obawiam sie że kamizelka nie zlikwiduje Twojego problemu, najlepiej przywiązać sobie deske do pleców, albo nawet ze 2
pozdrawiam
Deske moze nie, ale ja polecam jakis sznurek.
Na te demony? żeby je związać?
No bo wiecie, nastolatki nie odpowiadają za to, że ich mózg źle zarządza ciałem - za to odpowiadają siły nadprzyrodzone - doszłam do wniosku, że to demony  😀iabeł: I to wszystko tłumaczy: człowiek się wysila, żeby coś tłumaczyć - i po co, skoro taka panna "jest jaka jest" i jej mózg tak pracuje (demony!) że ciało nie wie co robi...
Wobec tego w takiej sytuacji pozostaja juz tylko egzorcyzmy.
No i im mniejszy koń.
Jak i deska to i koń drewniany.
W kazdym razie ja sklanialabym sie ku szetlandowi, bo mozna sie nogami podpierac, wtedy telepania nie bedzie.
kasztanowateszczescie, zobacz jak wpłynałas na forumowiczów🙂 dziewczyny pusciły wodze fantazji🙂 propozycje ciekawe, ale ja proponuje usiąsc i siedziec jak w stepie, a w galopie jedynie pozwolic sie niesc koniowi, ale nie rozluźniaj sie bardziej niz w stepie.
padłam  😵
przecież wakacje się skończyły..
sobota  😎

takie mikro wakacje  😎
Ja w ogóle nie rozumim pytania. Co to jest galop w dosiadzie?  😲

Bo tak WGL rzeby siE nie telepac to nalepeij mocno sie czymać kolanami i jedno ręką siodło.
I trzeba mówić: patataj, patataj.
Tania, co ty chcesz od "patataj, patataj"? moja mama tymi słowami mi w Rzymie obraz z kUńmi kupiła, jak widać to międzynarodowy zwrot  😂
Na te demony? żeby je związać?
No bo wiecie, nastolatki nie odpowiadają za to, że ich mózg źle zarządza ciałem - za to odpowiadają siły nadprzyrodzone - doszłam do wniosku, że to demony  😀iabeł: I to wszystko tłumaczy: człowiek się wysila, żeby coś tłumaczyć - i po co, skoro taka panna "jest jaka jest" i jej mózg tak pracuje (demony!) że ciało nie wie co robi...

na demony zaleca się naszyjnik z główek czosnku (często babcie na ulicach sprzedają takie ładnie splecione czosnki)

ew. kołek osinowy w razie silnego ataku
kazdy wie, ze zatrzymanie do stój z galopu robi sie na prrr😀
kazdy wie, ze zatrzymanie do stój z galopu robi sie na prrr😀

w sumie czemu by nie? albo na gwizdnięcie (dość popularne w turystycznych miejscowościach krajów arabskich)
Najlepiej i tak się koń zatrzymuje na "Amen"! 😉
Najlepiej i tak się koń zatrzymuje na "Amen"! 😉

no jak się za bardzo nasłucha Radia Maryja to na pewno
Zgłaszam do moderatora zboczenie z tematu!

Prosze tu pisać jak zaradzić telepaniu w galopu w dosiedzie.
rozluźnić biodra, rozluźnić uda i luźno siedzieć wycierając siodło od tylu do przodu ale nie pompując biodrami. Nie garbić się i nie pochylać.

Ew. zminic na konia mniej wybijającego w galopie

chyba że chodzi o to że koń jest całkiem usztywniony uciekający od wędzidła - no to wtedy trzeba oprócz ww. wskazówek dołączyc odpowiednie dojechanie konia do ręki ktore spowoduje puszczenie jego pleców a co za tym idzie uelastycznienie chodu.

Najlepiej byłoby jakby autorka wątku dała jakiś filmik poglądowy
mój galop nie daje rady wysiedziec, tak dosiad wybija...
musisz więc wymienić ten dosiad na inny, mniej wybijający.
mój galop nie daje rady wysiedziec, tak dosiad wybija...

polecam dosiad wyscigowy pt "glowa w przedzie, d... w tyle"

jak sie nie ma kontaktu z siodlem poprzez zadnia strone ciala, to nic nie wybija  😎
dzieki za wszystkie odpowiedzi  😀 no i za godzinke jade do stajni i poprosze kolezanke zeby mnie nagrala to wstawie  😀
mam tylko problem ze jest zimno a jak zaloze bluze to az tak nie "tanca brzucha" "telepania sie" czy jak to tam mam nazywac  🤔wirek:
tak wiem dziwnie sformuowalam pytanie  🤬

jak sie nie ma kontaktu z siodlem poprzez zadnia strone ciala, to nic nie wybija  😎

fakt ze jak na tempo wyscigowe to mialam mega dlugie strzemiona ale mi nogi wybijalo momentami :P
Ech - naprawdę nawet gdy człowiek chce pomóc to taki tytuł wątku... Mnie, niestety, 🙂 poprawa galopu w dosiadzie kojarzy się... no nie z jeździectwem na czterokopytnych 🙂
Znajdź właściwy wątek - na pewno spróbujemy pomóc.
czy naprawdę niektórzy nie rozumieja slowa ironia 😀?
Podejrzewam, że będąc 100% laikiem i jak śmiem mniemać raczej jeszcze dzieckiem, można nie wpaść na to, że zadając pytanie (we własnym mniemaniu słuszne i normalne) można zostać właściwie wyśmianym 🙂 Rozumiem, że pytanie jest dość śmieszne i nie na miejscu, no ale kurczę, żadna z was nigdy nie była młoda i głupia? A nawet jeśli nie była, to może należy do tego podejść z odpowiednim dorosłym rozsądkiem, wytłumaczyć, że pytanie nie na miejscu, poprosić o inne sformułowanie, przenieść do odpowiedniego wątku? Ludzie, zabawa, zabawą, ale w końcu forum jest też miejscem czerpania pewnej rodzaju wiedzy od ludzi bardziej doświadczonych, jeśli ktoś nie wie, to od tego tu jesteśmy, żeby go wesprzeć i nauczyć, no nie? 🙂
Zoju, mnie  śmieszy tytuł. Bo napisany odwrotnie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się