Forum konie »

Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

jedna miarka to 0,5kg
no właśnie dlatego pytam o to jak karmić i jaką prace przy tym wykonywać, żeby koń jak nabiera na wadze to wszedzie a nie na brzuchu. gdzies czytałam przytocze cytat caroline : "manipulując ilością zadawanego owsa sterujemy tym jak bardzo koń ma być do przodu, musli go tuczymy, a żeby nic się nie zmarnowało (w sensie wykorzystania zadawanych pasz) oraz żeby koń nie hodował wielkiego brzuchola (kiedy z głodu wyjada spod siebie cala ściółkę), tylko równomiernie cały się "otłuszczał" - dajemy mu sieczkę."  czyli jak do owsa dam jej sieczke to przestanie jej rosnąć brzuch tylko wypełnią sie te wszystkie dołki ? bo nie rozumiem za bardzo, dlatego pytam  😉
Pasze objętościowe zadaje się po to aby koń miał wypełniony przewód pokarmowy - czyli aby nie był głodny. Pasze objętościowe to: siano, słoma, sieczka... Pasze treściwe podaje się aby koń miał energię do pracy oraz aby zbilansować mu dietę. Treściwe to owies i musli. Koń nie tyje ani od owsa ani od musli. Pasze treściwe zarówno w zakresie rodzaju jak i dawkowania dobiera się indywidualnie do koni. Jeden potrzebuje energetycznego kopa, inny wolno uwalnianej energii, jeszcze inny pasz typu "senior". Nie ma zatem jednej diety dla wszystkich koni...
Nie wiedząc jaką Twój koń aktualnie wykonuje pracę, jak jest z jakością objętościówek, ile ma lat, jak przyswaja pasze, czy ma jakieś braki witaminowe, etc - nikt choćby najlepszy żywieniowiec nie dobierze Ci diety. Jednak - jak już pisała quantanamera - zwisający brzuch, to nie tłuszcz, a brak mięśni brzucha. Aby się go pozbyć trzeba systematycznie pracować - jak - to zależy również indywidualnie od konia.
Teodora,niestety już przerabiałam, a najlepszy dowód,że nic się nie zmieniło miałam na zawodach, kiedy rano miał praktycznie 'wyszczysczony' boks, stąd moja obawa, że zmiana warunków boksowych odbije się na kondycji/wyglądzie... Za taśmą się rozejrze, szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałam o tym  😡 ale inwigilacja via Wujek Google trochę mi rozjaśniła 😉 dzięki!  :kwiatek:
Czy taki wygląd folbluta jest juz ok czy nadal za chudy?? Miałam duze problemy z doprowadzeniem go jako-takiego stanu, był bardzo bardzo chudy. Mało teraz chodzi dlatego miesnie tez słabiutkie.
Ok. Piekny :-)
jak na xx to już ładnie ładnie ;]
Wiecej nie bo sie typ pogrubiany z niego zrobi 😀
Evson jest okej, teraz włączyć więcej roboty i będzie super! 🙂
Ok, to super  :kwiatek: teraz do roboty  🏇
Evson pamiętając jego kondycję z wcześniejszych zdjęć, nie mogę powiedzieć nic innego niż: super wygląda!  😅 Możesz napisać (albo przypomnieć, jeśli już to robiłaś), czym w końcu udało Ci się go "ruszyć"?  🙂
Anderia wlasnie nie mam zdjec z najgorszego okresu (po kastracji), ale fakt cos tam chyba wstawialam . Ruszył tak na prawde dopiero jak a) wyciszył sie (padok, padok, padok) b) nauczył sie jesc objetosciowe non-stop (jak go kupiłam to kompletnie nie był zainteresowany sianem). Stał 3 miesiace w stajni gdzie była trawa + siano do oporu i dzieki temu nauczył sie ze cały czas trzeba cos skubac. Jak go przywiozłam później do siebie to był tak żarty na siano ze nie mogl sie oderwac.
Z pozostałych rzeczy:
-wysłodki pomieszane z otrębami ryżowymi (niewiele)
-musli Saracen Show Improver
Dopełniane owsem jesli potrzebowal dodatkowej energii

Je duzo, nie jest zbyt ekonomiczny jesli chodzi o pasze, ale znalazlam juz optimum (w chwilach kryzysu - pół roku temu- zjadał wiadra treściwego i nic to nie dawalo bo nie wiedzialam ze stajnia /jeszcze inna/ oszczedza na sianie  🙄  )
Teraz dostaje optymalnie tresciwego i przejada duzo siana co bardzo mnie cieszy  😅
[quote author=_Gaga link=topic=727.msg1999688#msg1999688 date=1391331022]
Pasze objętościowe zadaje się po to aby koń miał wypełniony przewód pokarmowy - czyli aby nie był głodny. Pasze objętościowe to: siano, słoma, sieczka... [/quote]Jest zima, więc dodałabym: trawienie paszy objętościowej daje koniowi ciepło.
Od wiosny zabieram się ZNOWU ... za odchudzanie mojej kopytnej. Siano do oporu, owsa nie dostaje, bo niestety zaczęło jej po nim odwalać odkąd nie ma ruchu (lodowisko,plucha..), dostaje siemie raz w tygodniu, rano jabłka, marchewki albo chleb. Koń chodzi rekreacyjnie, trochę intensywniej w wakacje. Pomimo ruchu, ograniczenia owsa, stałego dostępu do siana i wody kobyła i tak jest gruba, a brzuch nie długo po ziemi będzie ciągać. Zrobiło sie z niej dosłownie bydle na 4 patykach. Mamusia z tatusiem dokarmiali, a teraz biedne dziecko musi walczyć z końską otyłością.
Intryga Robota 🙂
Dokladnie 😉
Intryga, karmisz dobrze, musi wiecej spalic i podciagnac brzuchol miesniami 🙂.
Zły wątek wybaczcie  😉
Hej
Ja mam taki problem mam dwa konie w przydomowej stajni , arabkę roczną i 6 letnią kucke gr D .
Misia (kucka ) pora by zaczęła trochę chudnąć  bo na wiosnę jakieś zawody będzie chodzić .
Dimer ( arabka) za to jest młoda pełna werwy i chuda i ja trzeba trochę odkarmić .

Misia stoi w angolu wiec raczej zimno było więc dostawały dobrze jeść .
Młoda stoi w wiacie za stajnią i ma padok ( w takich warunkach się wychowała ).
Dostają 3 razy dziennie siano , ale ogólnie zawsze coś tam mają do poskubania gdyby chciały .

Owies z jęczmieniem 2 razy dziennie po 1 miarce dla Misi .

Młoda dostaje 3/4 miarki otrębów i pól miarki owsa z jęczmieniem 2 razy dziennie .
Do tego witaminy dostają ,młoda jeszcze oleju ok 50 ml do posiłku kukurydzianego .

Gniada Misia ,Siwa Dimer :-)
gajara18, to ty jak chcesz jeździc zawody, to nie odchudzaj konia, tylko wdrażaj do właściwej pracy  🙄
ikarina ależ ona pracuje 3-4 razy w tygodniu ,w sezonie codziennie a czasem i dwa razy dziennie ale ona kocha jeść .
W tej chwili sam ruch tu dużo nie pomoże , na sezon pastwiskowy będzie całe dnie spędzać na trawie z przerwą na jazde .
Dlatego wole od razu dobrze skomponować jej diete by mi nie przytyła bardziej a schudła troszkę .
Na trawie w jakim sensie? Na pastwisku czy tym trawiastym padoku, co teraz, gdzie ta trawa raczej za bogata nie jest (żeby nie powiedzieć, że nie ma żadnej wartości pokarmowej, bo nawet nie ma szansy odrosnąć)?
Owies z jęczmieniem 2 razy dziennie po 1 miarce dla Misi .

Ile to miarka??
nie wiem standardowa PAVO miarka , ten padok ma nawodnienie zrobione i odrosnie bo konie są na ujeżdzalni od dziś do czasu gdy trawa będzie już gotowa do wypuszczenia koni . Dodatkowo maja łąke i kilka działek po których chodzą ,trawy nie brakuje im naprawde .
Jestem ciekawa, czy ktoś zobaczy różnicę 🙂
Na pewno nie jest tak spektakularna jak u niektórych, ale jak dla mnie widoczna.

Listopad 2012

luty 2014
Strucelka mięśnie grzbietu?
Strucelka mi się rzuca w oczy, że brzuszka zgubił 🙂
a to też, ale minimalnie mi się wydaje - bez urazy, konik świetny 😉 fajną ma klatę  👍
Dzięki :kwiatek: tak, chodziło mi o brzuszek 🙂 zgubił trochę i przez to nie sprawia wrażenia takiego klocka, jak patrzę na zdjęcie 🙂 a przy okazji nie stracił jednak na swojej "pączkowatości" 😁
Wstawiam aktualne zdjęcia mojego konia. Jak wyglądał po lecie można zobaczyć stronę wcześniej. Oprócz tego, że brakuje mu mięśni i tym się teraz muszę zająć, to jak myślicie, jeszcze trochę mógłby przybrać?
A jak mam takie pytanie gdzie koń najpierw odkłada tłuszcz ?  🙂
Wydaje mi się że dość równomiernie tłuszcz się rozkłada na ciele konia, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji tuczenia młodego, może nieco szybciej wzdłuż kręgosłupa bo młody był jeszcze zbyt chudy ale kręgosłup mu się już schował.
ja gdzieś słyszałam, że najpierw na szyi się odkłada, co mnie zdziwiło bo znam takiego grubaska który szyje ma cienka jak patyk  🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się