Forum konie »

Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

Co to jest rematyzm?
Ja bym poczewkala na weta i nie dawala zadnej paszy, w tym czasie siano sprawdz, ewentualnie postaraj sie o lepsze. Nie padnie w dwa tygodnie, a ochwacic sie owszem moze znowu.
Moze masz racje ale juz patrzec na nia niemoge a siano mamy dobe bo od niego zaczelam sprawdzanie czemu chudnie ale moje pozostale 3 konie(w tym kuc-ogier) na tym samym sianie jak paczki w masle  🙄
Scislej to Reumatyzm Miesniowy(teraz widze ze zle napisalam nazwe,wybaczcie  :kwiatek: ) tak jak u ludzi objawia sie sztywnoscia i bolem miesni i stawow co za tym idzie trudnoscia w poruszaniu sie ,klaczka jest juz w stadium bez bolesnosci ale sztywnosc i ataki niedowladu bedzie juz miala  🙄
u mnie miesiąc mija i widać duże efekty, jestem zaskoczona, bo kon nie jest młody. A wszystko to w zasadzie siano i owies... Zaczal już nawet siano zostawiac 🙂
Gunia sprawdzcie zeby i krew.

Zajek dzisiaj super chodzil mysle ze przypasuje mu ta dieta, na padokach juz tylko resztki trawy najgorsze ze na troty trzeba czekac🙁
gunia92, ja wiem, serducho boli, ale sama wiesz, jak to z kucowymi ochwatami. Naprawde, dwa tygodnie nie tragedia, doczeka 🙂. Trzymam kciuki.
Mogę się pochwalić fotką mojego ogiera, "starsi" użytkownicy mojego smoka pamiętają, ale mogą nie poznać. Niemniej jednak kolosalna zmiana (zdjęcia porównawcze tylko dla odważnych na PW przesyłam...).
Apetyt dopisuje, sierść się błyszczy.
Dziś minął miesiąc od zmian.
Cieszę się bardzo, że szybko wraca do formy, już nawet był trzeci raz pod siodłem hehe
Zrobiłam małe porównanie po 3 tygodniach karmienia Besterly Basic i wysłodkami buraczanymi Dodsona, zmianę widzę, ale "pańskie oko konia tuczy" 😉

od góry:

1) 27.09.2012,
2) 10.10.2012
3) 19.10.2012

zadek zaczyna się powoli wypełniać

[img]https://lh4.googleusercontent.com/-_cTgVbwx4uo/UIU5r_fLFyI/AAAAAAAAAFg/oVqYJIsDvts/s381/2012-10-22[/img]

edit: nie było widać zdjęcia
Pinesska, niestety nie widać zdjęć
mega porcja siana, do tego olej ryżowy, biotyna, marchew buraki i jabłka
lizzy różnica widać spora, bardzo fajnie koń wygląda!
Pinesska dzięki dzięki dzięki  :kwiatek:
lepiej dla szczupłej klaczy kupić lucernę czy kulki kukurydziane?
nie jest bardzo chuda, ale mogłaby wyglądać lepiej. siana ma full.
kulki kukurydziane dodadzą energii
U mnie lucerna nic a nic nie pomogła. Teraz daję kukurydzę i jęczmień i jest różnica. Odpałów nie ma, ale moja klacz to wyjątkowy egzemplarz, myślę że żadna ilość paszy by nie spowodowała namiaru energii 😉
Podobno po kukurydzy konie się bardziej pocą ale nie wiem czy to nie jest jakiś wioskowy przesąd.
Witam , mam pytanko czy jest ktoś w stanie pomóc beczce 😉?
Konik ma 12 latek i wielki bebech dostaje dostawała sporo siana zmniejszyłam trochę ale nie ma różnicy i tak czy tak wyżera siano i słomę jako ściółka w boksie.Raczej trociny nie przejdą.Na jazdach wychodzi zmęczona w miarę,ale boję się że jak zaczne coś jeszcze zmniejszać lub coś pojawią się żebra i duży brzuch.Ma trochę tłuszczyku dziecinka ale nie dużo bo jeżdżę  i się troche tego spala.
Zdjęcie chyba z września.
Dakota96 ile kilogramów siana dostaje dziennie?
mtl
Oj ciężko mi powiedzieć bardziej objętościowo mogła bym powiedzieć,jutro jestem w stajni to się zapytam stajennego i napiszę do Pani na pw. Objętościowo z czego widzę dostaje jakoś tak z całą taczkę (takie standardowej wielkości) wypełniona po brzegi.
Dakota96 Jesli zmiana sciólki nie wchodzi w gre, to mozesz zaczac podawac siano w siatkach (latwo zwazyc, kon wolniej je itd). Daj znac ile kilogramów siana dostaje, bo podawanie mniejszej ilosci tez moze byc zle. Ja wybralam troche wiekszy brzuch u mojego siwego zamiast "diety konia sportowego" ale za to kon nie rozwala boksu i nie robi innych glupot takich jak lykanie itp.
Dakota96, a jest poprawnie odrobaczony?
jak zaczniesz cokolwiek zmniejszać, to NA PEWNO pojawią się żebra i duży brzuch. A może i wrzody przy okazji. Skoro koń nie jest otyły, tylko ma duży brzuch (wielkość brzucha nie świadczy o otyłości u konia), to trzeba u weterynarza zbadać kał by sprawdzić czy nie ma pasożytów i następnie odpowiednio odrobaczyć... i zostawić normalną ilość siana (zima idzie, koń się musi z czegoś przygotować na tą zimę)..... i normalnie jeździj....ale nie, żeby się koń zmęczył, tylko poprawnie.
Basznia  i jak sprawdzają się siatki? Zastanawiam sie nad ich kupieniem dla moich stworów. Warto je mieć, by wspomóc odchudzanie?
cranberry, ja mam siatke dla babci, ale ona w ogole nie spowalnia zarcia. To taka zwykla jak sie do przyczepy daje. 
Siatka z małymi oczkami faktycznie pomaga - Klusek połyka dosłownie siano w zastraszającym tempie, a tak nawet, nawet jeszcze czasem można coś z rana w siatce znaleźć 😉
lepiej dla szczupłej klaczy kupić lucernę czy kulki kukurydziane?
nie jest bardzo chuda, ale mogłaby wyglądać lepiej. siana ma full.

Lucerna ma za dużo białka, nie wolno jej dużo dawać.
Kup jej otręby pszenne - 2 razy dziennie po 2 litry + siano do woli  😉
Dokładnie, otręby + wysłodki + siano ( daję w siatkach z oczkami 4x4cm) Z moim chudym miałam problem 2 lata żeby doszedł do normalnej wagi, a teraz wygląda super, napatrzeć się nie mogę. Kon nie dostaje ziarna w ogóle. Na zimę kupuję mu gotową paszę z ziołami i witaminami, dostaje ją jako dodatek.

Basznia, pokiełbasiło mi się z postem Fazy 😉
Kiedyś obiecałam, że wstawię sensowne linki/ źródła do informacji jaką podałam/ wyczytałam, ze standardowy koń szlachetny, średnio pracujący powinien otrzymywać ok 1kg owsa na 100kg masy ciała.
Wybaczcie, ale niestety nie znalazłam publikacji (kilku, nie jednej) gdzie to wyczytałam z powodu braku czasu i braku dostępu do źródeł  😵

Jedyne co mi przychodzi do głowy by podać swoje usprawiedliwienie to np:

http://www.besterly.com.pl/produkty/besterly-basic

Dajmy na to besterly Basic podajemy 3kg lub 1,5kg + 3 kg owsa
czyli można wywnioskować, że dawką owsa jest ok 6kg (1,5kg basic zamieniliśmy na 3kg owsa)

edit. wiem, mało konkretne i mało sensowne, ale jedyne co na chwilę obecną mam, a kilka osób już prosiło o konkrety  🙄
No cóż, źródło które podałaś jest dla mnie mętniejsze niż rzeka opływająca prześwietne miasto Ankh-Morpork i nie powinno być wyznacznikiem czegokolwiek.
Nie rozumiem trochę filozofii pasz Besterly, gdzie są podane suche kilogramy i drugie suche kilogramy w zmieszaniu z owsem... bez brania pod uwagę stopnia obciążenia, indywidualności konia (rasy, wagi, typu etc... ). Owszem, jest w opisie "pasza dla koni lekko i średnio pracujących rekreacyjnych jak i sportowych", no ale też to jest bardzo ogólne i wg tego co mówisz, znaczy, że koń łażący sobie w trzech chodach po godzinie dziennie powinien zjadać 6 kg owsa? no... chyba dawka nieco masakryczna.
Witam , mam pytanko czy jest ktoś w stanie pomóc beczce 😉?
Konik ma 12 latek i wielki bebech dostaje dostawała sporo siana zmniejszyłam trochę ale nie ma różnicy i tak czy tak wyżera siano i słomę jako ściółka w boksie.Raczej trociny nie przejdą.Na jazdach wychodzi zmęczona w miarę,ale boję się że jak zaczne coś jeszcze zmniejszać lub coś pojawią się żebra i duży brzuch.Ma trochę tłuszczyku dziecinka ale nie dużo bo jeżdżę  i się troche tego spala.
Zdjęcie chyba z września.

Powszechnie wiadomo, ze konie nie tyja na brzuchu. Duży brzuch to albo robale albo co najczęściej dużo paszy objętościowej - siano, sloma .
Daj się temu koniowi najadac treściwej to nie będzie wyzeral spod sobie z głodu wszystkiego. I nie pisze tu o owsie kilka kg bo mu tyłek rozsadzi z radości, ale o np. Otrębach, wyslodkach itp  😉
Sankaritarina, ja wcale tak nie twierdzę, kiedyś napisałam zasłyszaną/ wyczytaną teorię, a teraz ot podaję źródło, że to nie mój wymysł, ale takie teorie po świecie krążą  😉

Ja doskonale wiem, że ilość paszy podaje się w zależności od xxx czynników  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się