tydzień temu kupiłam konia. Ponieważ jest zdecydowanie za chudy, chciałabym go trochę odpaść zanim na wiosnę zaczniemy coś rzeźbić.
To 6 letni małopolak, ok 155-158 cm, co do wagi nie mam pojęcia, ale na moje oko waży nie więcej niż 400 kg. Odrobaczany jesienią.
Teraz dostaje 3x dziennie po 1,5 kg owsa + 1/3 kostki siana i wszystko grzecznie wyjada, zjada troche ściółki (słoma) lae nie wyjada wszystkiego.
Planuje dorzucić mu do śniadania i kolacji po 0,5 kg otrąb pszennych, a do obiadu 1 kg kukurydzy
chciałabym żeby dostawał też olej rzepakowy i siemię lniane, ale nie mam pojęcia jak często i w jakiej ilości je podawać. kukurydzę mam zamiar wywalić z menu jak już trochę przytyje.
Co do pracy to w najbliższym czasie planujemy tylko lekkie lonże i spacery 4x w tyg (ma obolałe plecy od niedopasowanego siodła, które musimy odrobić)
tu jest zdjęcie poglądowe Pyzia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf220e26f00c65ef.htmlbardzo proszę o pomoc-oinię, bo niestety żywieniowo jestem laikiem i nie wiem czy moje rozumowanie jest ok? i czy powinnam coś dodać/odjąć/zmienić tak żeby było ok :kwiatek: