Forum konie »

Co zrobić, żeby koń przytył/ schudł ?

Wiesz Strucelko, Czardasz już teraz dostaje tak śmieszne ilości owsa (mniej niż 1kg owsa gniecionego, rozłożone na trzy posiłki), że zdjęcie go zupełnie może pozostać zupełnie nie zauważone. Dodam tylko, że karmienie tym balancerem, to podawanie 100g/100kg masy, czyli dziennie musiałby dostawać tego balancera 550-560g. Więc przy takich dawkach, taka dieta nie zabija, zwłaszcza że tego balancera można kupić w 20kg worku 😉

Może to się zmieni, mam na myśli specjalistów, to wszak nie jest jakaś rewelacja (ta porada). Rewelacją absolutną jest tak szybki i rzeczowy kontakt, zorientowanie na klienta i sama forma doradztwa. Tego u nas, moim zdaniem, brak. a nie samych specjalistów 😉
Strucelka za przesyłke 20kg z uk zapłaciłabyś majątek.
prędzej opłacałoby się pojechać samochodem z dużą przyczepą. zapakować tak dużo jak się tylko da (czyli wydać na raz 5-10k na paszę) i potem przechowywać to w odpowiednich warunkach lub odsprzedać znajomych z niewielką marżą. żadna inna opcja nie będzie się opłacać 😉

Angielski dodson też ma swoje badania siana i sianokiszonki, kilka wersji do wyboru http://www.dodsonandhorrellonline.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=80
myśle, że spokojnie możnaby im było wysłać próbki 🙂

Ja tam mogę się radzić i za granicą, wolałabym, żeby za to ceny jak w UK były

ja też. ale nie tylko ceny, ale i zarobki  😁
tam pasza jest tańsza, a zarobki większe. w Polsce pasza jest droga, a zarobki stosunkow niewielkie
Czy istnieje taka sieczka, która podtuczy mi kobyłę z tendencją do kolek, jednocześnie uspakajając ją? Czy to tylko moje wyobrażenie?  🤔wirek:
Ada w proszku  😉
Angielski dodson też ma swoje badania siana i sianokiszonki, kilka wersji do wyboru http://www.dodsonandhorrellonline.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=80
myśle, że spokojnie możnaby im było wysłać próbki 🙂

jakby to ująć...

...to własnie ONI układają diety na podst. badań próbek pobranych w Polsce w ramach programu badań oferowanego przez D&H 😎

no i jeszcze jeden nius: polscy przedstawiciele będą przez nich szkoleni 😀

Sierra, ciesze się że tak mi się udała sugestia rozwiązania waszego problemu! 🙂

Strucelka, przekombinowujesz... chcesz duże zniżki na pasze, to zamiast wydziwiac wystarczy złożyć takie  zamówienie - nawet polski dystrybutor da ci dobrą marżę jesli weźmiesz za jednym zamachem palete pasz z magazynu. a jak jeszcze sama zorganizujesz sobie transport to juz w ogole wypas.
bezsensowne jest natomiast liczenie na upusty takiej wielkości przy zamówieniach rzędu "woreczek albo dwa" na miesiąc. przy takich zamówieniach to nawet wymysły z zamówieniami skądinąd też są nieopłacalne.
Caroline pisalam co Pw jakis czas temu, mozesz odpisac?  :kwiatek:
Naciau, w proszku to standardowo około 20g dziennie, raczej nie więcej niż 40g.
Mała łyżeczka to chyba około 5 g, a duża łyżka około 10g.
Mam konika od nie dawna, którym się opiekuje (3 miesiące właścicielka wyjechała, w lipcu dopiero wraca) jest po kontuzji i w trakcie leczenia. Konik może chodzić tylko stępem z ziemi a za jakiś tydzień już pod siodłem ale dam mu chyba jeszcze miesiąc stępa z ziemi, przez kontuzje i ból który mu to sprawiało schudł i było mu już widać żebra, a konik dość masywny. A więc musiałam mu wybrać coś niskobiałkowego ale żeby przytył i dostaje od 3tyg paszę F Musli Eggersmann 25 kg i jestem nią zachwycona. Przytył  uśmiech i wygląda coraz lepiej, oczywiście dostaje owies a to jest dodatek miarkę dziennie plus lucerna parzona ode mnie  uśmiech

Jak kogoś konik jest w mało pracujący ta pasza sprawdza się. Konika nie roznosi a potrafił jak miał tylko dawany owies (czesc owsa zastapiłam pasza), a pokazać co umie  wink teraz żadnego problemu a chodzi dziennie od 30min do godziny tylko stępem z ziemi  uśmiech

To samo napisałam w jakie pasze dajecie swoim koniom??
lucerna parzona ode mnie  uśmiech

Jaką lucernę mu dajesz? Dlaczego parzona? Pytam bo właśnie kupiłam sieczkę z lucerny.
bo są dwa rodzaje lucerny i jedną trzeba zaparzać żeby się nie zakleiła w żołądku  🙂 a drugą można podawać na sucho, tej na sucho nigdy nie stosowałam
Kupiłam paszę CEREVIT basic i olej lniany, konio wazy ok 350-400 kg, nie dostawal paszy tresciwej , ile oleju i musli i oleju powinien dostawac codziennie?
ada , dzieki  :kwiatek:
Freddie, na Cerevicie masz tabelkę jak karmić [przy założeniu, że karmi się samym musli 😉 ]
O oleju na re-volcie było🙂

ansc, z ciekawości, jaką sieczkę kupiłaś? 🙂

z sukcesa na razie sypię po dwie garści raz dziennie, lekko zwilżone,
F[b]reddie [/b]- Ja daję swojemu 50ml
A co sądzicie o tej paszy? http://allegro.pl/item1051847185_pasza_dla_koni_basic_besterly_sport_rekreacja.html
Dla folblutki chodzącej kilka razy w tyg pod siodłem? Zalezy mi na tym zeby przytyla. Pomoże to w polaczeniu z owsem?
Tak mnie trochę ciekawi, ile ważą Wasze konie?

Wiadomo, waga wadze nierówna, tak jak u ludzi.
Oczywiście najbardziej konkretnie będzie podanie wagi, wzrostu, rasy i wieku.. 🙂
174 cm w klebie 15 lat sp  kolo 700kg
margarita ważyłas na wadze ?
Mojemu (13 lat, potomek Nenena, 163 cm) wyszło według miarki do ważenia Dodsona 670.
Moja 156 cm, zinbredowana na Nenena 😁, raczej masywna waży 570 kg (tyle wyszło niecałe 2 mies. temu). No ale my mamy prblemy z nadwagą.
dopuki nie zwazycie na wadze to te pomiary sa o kant ...
moja ma 168-9 jest dość masywna - typ kościsty i do szczypiorków nie należy do tego jest tłuszczyk a wazy 650 kg
wazyłam na wadze dla koni
"głebokośc" klatki piersiowej 204 cm
wczesniej myslałam ze ma 700 kg a "miarki" pokazywały 740  🙇
z tym że klacz nie pracuje i ma zero mięśnia
Ja dzisiaj zważyłam swojego i wyszło 715 kg dokładnie. 10 latek, ok 173 cm, wlkp.
wybaczcie, ze wam przerwę tę zapewne pasjonującą zabawę, ale możecie mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego zamieniacie wartościowy wątek w bzdurną wyliczankę??
dokładnie 😉 kończmy ten off
Hm, miałam trochę inny cel, ale skoro to bezsensu, to ok, jak uważacie;]
to napisz kobito jaki to cel 🙂
bo jak widać te wagi sie znacznie różnią i nie bardzo mówią o kondycji konia
może wstaw przy okazji fotę swego pasibrzucha
Dodam tylko, że też ważyłam na wadze, najpierw na takiej dla ciężarówek, potem na "końskiej" z dokładnością do 0,5 kg.
Też uważam, że inaczej niż na końskiej wadze nie ma sensu, a poznanie wagi ma moim zdaniem KOLOSALNE znaczenie dla układania diety (już nie mówiąc o dawkowaniu leków, nie muszę kombinowac przy podawaniu past na robaki, bez ważenia myślę, że dawałabym za mało).
Mój Konik z boksu wyjada bardzo dużo słomy, co może jej brakować? co zrobić żeby tyle jej nie jadła. Tak to ma cały dzień dostęp do siana, na padoku trawę, dostaje owies, lucerne, słonecznik i ziółka jak trzeba, warzywa a więc chyba niczego nie powinno jej brakować  🙂

A słoma chyba mocno rozpycha brzuch i robi się brzuszek. A pracuje i nie powinna go mieć. Chodzi 5-6 razy w tygodniu.
Jeśli naprawdę ma w boksie stały dostęp do siana a wyjada słomę, to znaczy, że słoma jej smakuje. Konie lubią słomę. Zwłaszcza dobrej jakości. Jeśli siano jest złej jakości a słoma bardzo dobrej, będą wyjadać słomę.
Jeśli koń wyjada sobie słomę a pracuje 5 razy w tygodniu nie powinien dostać z jej powodów wielkiego brzucha.
Jeśli jednak bardzo Ci to nie odpowiada, koń jest faktycznie bardzo pazerny i tyje, zawsze możesz przestawić na trociny.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się