Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Czytałam że te polarki dośc często się sprawdzaja ale no nie jestem jakos przekonana do nich..... nie wiem czemu
Niestety nie jestem w stanie wskazać e- sklepu w którym można go kupić, bo kupowałam go w stacjonarnym sklepie w Rz-wie.

O ten kantar chodzi: http://www.fausthorse.pl/product_info.php?cPath=80_38&products_id=725 ?
Przepraszam najmocniej, ten kantar był z Yorka i właśnie go znalazłam 🙂

http://www.dlakonia.pl/sklep/page/product/product/2346

Polecam go gorąco. W rzeczywistości jest ciemniejszy.

edit: nie mam pojęcia dlaczego napisane jest że jest podszyty miękkim neoprenem, jak dla mnie to na 100% jest polar no ale cóż..
Presja,  ale super! 😍 są inne kolorki ? :P
Ja mam dla mojego właśnie kantar z polarkiem http://www.gnl.pl/kantar-equi-theme-luxe-p-2316.html w kolorze takim cynamonowo/pomaranczowym. Mam go całkiem krótko, traktuję go obecnie jako kantar "wyjściowy"  😀 Kantar który wędruje z konikiem na padok, w błoto itp to zwykły nylonowy z podszyciami neoprenowymi HKM Karo i mogę śmiało powiedzieć że przynajmniej w moim przypadku jest niezniszczalny, także polecam.
ja już się nie mogę doczekac, aż będę mogła znowu puszczac konie bez kantarów bo jaki bym nie kupiła to powycierane placki za uszami obowiązkowe 🙁
Gdzie kupić porządny, mocny kantar parciany w rozmiarze 4 (bardzo duże 3)?
Która firma robi takie duże ustrojstwa?
EKornik, spróbuj King Arthur - są bardzo wytrzymałe, a rózmiarówka jakby zawyżona troche - na normalnego konia spokojnie cob wchodzi, a mają jeszcze full i sporą regulację
urodą nie grzeszą, ale mozna sobie w miare normalny kolor wybrać
ja, jako fanka yorka przekonana o tym, że wszystko yorka jest dość duże przypuszczam: czy yorkowe kantary rozmiar 3 nie wychodzą czasem jak 4? Ma ktoś?
spróbuj King Arthur - są bardzo wytrzymałe

z tym "bardzo" to bym nie przesadzała, ogólnie jak najbardziej polecam te kantarki ale jakieś pancerne nie są.

Już kiedyś opisywałam jak mój zakończył swój żywot:

[quote author=Burza link=topic=725.msg131976#msg131976 date=1230500305]
No i doigrałam się, Arthur umarł straszną śmiercią w błocie porwany w kawałki 😉

Ojj śmiercią tragiczną to umarł mój King Arthur, dlatego założyłam ten wątek :p

Ogier koleżanki zwiał, a moje konisko stało na środku korytarza (przypięte z odu stron), ogier zaczoł napierać na jeden z uwiązów i pchać mojego konia do tyłu. Moje zwierze zaczeło się odsadzać jednak kantar nie chciał puścić więc zadębował i wtedy kanatar nie wytrzymał. W sumie to dobrze wyszło bo przodem odgonił ogiera.
I oto w taki sposób mój dzielny Denwer poskromił ogra i przy okazji kantar  😍
(nie chciałabym być w skórze ogiera gdy już dotarł do boksu)
[/quote]
Ja wlasnie dzisiaj sobie uswiadomilam ze dobre musza byc kantary HKM.  💃 mam swoj 3 lata przezyl i bloto i wode i piach i dzisiaj jak na niego spojrzalam to wyglada jak nowy, a uzywam go na codzien do wszystkiego 😀 polecam je,nawet nie ma sladow rdzy na sprzaczkach 😀
Sankrita jak na moje oko to normalne 3 jest 😉
Koniczka, dzięki :kwiatek: czyli na mojego kantar yorka rozmiaru 2 powinien być dobry:P
Nie wiedziałam gdzie zapytać, czy ma/miał ktoś uwiąz Mustanga taki

chodzi mi o to, jakiej grubości jest, czy nie jest cienki (jak Eskadron), czy taki jak Equi-Theme np.?
Fantazja, nie wygląda na powalająco gruby, niestety 🙁  porównując jego grubość do wielkości karabińczyka.

W kąciku lansiarskim wystąpiły już nasze eskadrony, więc wrzucam je w linkach:

Eskadron Trend Collection black/silver/copper: po prostu niezniszczalny. Po kilku latach lekko zmatowiały okucia, ale zaznaczam, że ja się z nim nie szczypię. Kon tez nie - tarzanie, błoto, ocieranie o metalowe bandy. Naprawdę niezniszczalny.
Kolejny:

Eskadron Economy: ekonomia w okuciach, bo mniej ozdobna, ale reszta materiałów tej samej klasy. Mam wrażenie, że długo nam posłuży.
a na deserek HKM:

nowy nabytek, białe futerko szalenie niepraktyczne, ale co mi tam 😉
Kantar Jacson Everyday, czekoladowy gdy go kupowałam, myślałam, że będzie czekoladowo - beżowy, a on okazał się mieć piękną, bordową lamówkę!)
Jest naprawdę godny polecenia, przyjemny, mocny, z podszyciem na nachrapniku i potylicy.

Na niewspółpracującej modelce w trakcie czyszczenia ->
Sprawiłam na urodziny mojemu kasztanowi o taki kantarek z wyhaftowanym imieniem:

Przed samym założeniem wytarzał się 😡
Ja jestem niezmiennie zachwycona kantarkami  w romby

kosztują niecałe 30 pln, są podszyte, nie szmacą się i generalnie super jak za tę cenę.
Poza tym bardzo fajne są lamicelle college collection bodajże - podszywane polarkiem.
Fantazja,  prawdopodobnie ja 🙂
Kupiłam kantar na Targach w Pn z uwiązem - właśnie Mustanga.
Ten uwiąz jest raczej cieńki - tzn. jeśli masz konia, który nie rozciąga, a idzie kulturalnie, ze tak powiem to jest taki normalny, ale mój jest rozciągnięty.
Nie zachwyca jeśli chodzi o grubość.
Mój jest z bezpiecznym karabinkiem (?) i dwukolorowy, ale myślę, że to ten sam 🙂
Ja mam Fair Play'a co prawda używam go jakiś miesiąc ale bardzo fajnie się sprawuję. Mocne podszycie tylko strasznie mała rozmiarówka. Na haflingera mam full'a i w dodatku na ostatniej dziurce i jest w sam raz.
Posiadam też Mustanga który ma już rok, koń w nim wychodzi na pastwisko, trochę już przeżył [był zakopany w gnoju] a dalej super się trzyma.

Mustang to ten zielony 🙂
ja mam taki i bardzo sobie chwale ; )

http://www.capriola.pl/product_info.php/info/p1846_Kantar-nylonowy-Waldhausen---krata-czerwona.html/XTCsid/kpbof6d6o6jbur0gu93mdp72i2

nie rdzewieje, nie szmaci sie, łatwo się dopiera ; )

Mi na Boliwii dobrze się sprawdza kantar Jacson Logo [i kolorystyka też mi się podoba  😎], a natomiast mój Korpelo w poprzednim kantarze- Kieffer Classic się obtarł niestety  🙄. Generalnie problem jest u niego z kantarami niezły... A te w romby są świetne! Chyba sobie taki sprawę  😁.
Ja też uwielbiam mój rombiasty. i powiem szczerze że jest calkiem wytrzymały. Mój ogr załatwił już kantar kieffera, eleganca a ostatnio fair play w kratę- widocznie nie lubi tych lepsiejszych 🍴

Argento, jakie szyjsko 😲
No ja niestety nie polece york'a.
Ok super kolorek, fajna taśma, miło podszyty ale....po 1 dniu padokowania pękł poziomy bolec w sprzącce trzymający taśmę z jednej strony....
Argento- Świetny!  😜 Coraz bliżej mi do decyzji o kupnie tego kantara  👀.
A ja od dłuższego czasu jestem wierna kantarom Lamicell Elegance...
Bardzo dobra jakość wykonania, podszywane, w zasadzie niezniszczalne i jedyne jakie wytrzymują przy moim zdolnym osiołku z wielkim łebkiem 🙂
Cobrinha- a nie wkurza Cię, że przesuwają się na końskiej głowie, na jedną stroną? A dokładniej to na lewą? Ze względu na sprzączkę do regulacji paska potylicznego, która jest po lewej stronie? I że strasznie szybko blakną i tracą intensywny kolor?
Bo, że są niezniszczalne- to prawda.  😉

Odkąd po raz pierwszy wzięłam do ręki kantar tego typu jak poniżej, innych nie kupuję. Leżą znacznie lepiej niż Lamicelle, bo mają sprzączki po obu stronach głowy.

Śliczniusi... czy to jest AWA? niestety 2x droższy od Lamicella 🙁
Co do przesuwania i blaknięcia... mi się nie przesuwa i nie blaknie - naprawdę bardzo sobie je chwalę 😎
A ten "Twój" nie przeciera się nie nie niszczy w miejscach polarka? bo wygląda bardzo delikatnie?
Czuję, że po czyszczeniu szczotką albo praniu ten polarek szybko by siadł... albo został potargany... 🙁
http://www.okser.pl/sklep/waldhausen-80271-waldhausen-kantar-premium-soft-touch-p-2463.html
czy to te?
ale nie ma w ofercie fioletowego  😕
tylko jasnoróżowe
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się