Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

A mój dokładnie w takim kantarze niemiłosiernie się poci i obciera.
W sumie najlepiej sprawdzają się, jak już ktoś napisał, najprostsze lekkie kantarki.
Ja też mam problem z wiecznym obcieraniem się od kantara 🙄
Wybrałam kantary polarowe, są mięciutkie nic się nie odparza, nie obciera. Teraz w użytkowaniu mam już drugi i jestem zadowolona.
Myślałam również nad naturalnym futrem, ale mam pewne obawy. Jeżeli koń spędza większość dnia na padoku to wiadomo, że się tarza i teraz mam wizję posklejanego futra błotem, jak kto wygląda w praktyce?
Jednym z fajnych rozwiązań jest kantar zrobiony z materiału który przypomina materiał padu, coś w stylu sztucznego zamszu. Będąc na Torwarze kupiłam właśnie taki kantar Euro stara i byłam pozytywnie zaskoczona, ale jest jeden minus i myślę, że jest to główny powód dla którego więcej tego kantara nie kupię, a mianowicie wytrzymałość. Dziury pojawiły się po miesiącu użytkowania, za tą cenę spodziewałam się czegoś więcej.
Oto ten kantar:

Dziury pojawiły się po miesiącu użytkowania, za tą cenę spodziewałam się czegoś więcej.

No co ty ?
Ja mam właśnie kantar Euro-star i trzyma się dzielnie już pół roku, po praniu wygląda jak nówka.
Co prawda w moim przypadku używany do czyszczenia czy przeprowadzania konia.
Na padok mamy inny.
Ola polecam kantary dla wrazliwych koni  z Bucasa. Rewelacja, bardzo miękkie i od spodu podszyte miękkim , sliskim, oddychajacym materiałem i z tego co mi dane było zobaczyc trwałe 🙂

Dostepny tutaj

http://www.konskiswiat.pl/Kantary-i-uwiazy/BUCAS-KANTAR-DUBLIN-BLEKITNY-Z-GRANATOWYM-PODSZYCIEM.html

Cena moze wysoka, ale znajoma ma sówj z 6 miesiecy i jest nim zachwycona 🙂. Nie ma juz problemu obcierania jak np. było w LAmicella kantarach i porządnie jest wykonany
No co ty ?
Ja mam właśnie kantar Euro-star i trzyma się dzielnie już pół roku, po praniu wygląda jak nówka.
Na padok mamy inny.

No właśnie pewnie dlatego, że mój koń to właściwie cały dzień chodzi w kantarze. Z jednej strony wiadomo, że kantary które mamy w użytku non stop ''żyją" zdecydowanie krócej, ale z drugiej strony to moje polarowe, które (z tego co tu wyczytałam) nie cieszą się dobrą opinią-chodzi mi o wytrzymałość, przeżyły 3razy dłużej. A od marki EuroStar spodziewałam się czegoś więcej :/

asds Dzięki za linka :kwiatek: Kurczę nie wzięłabym go normalnie pod uwagę, a tu proszę jaka fajna opinia 🙂 A co do ceny to niestety już jestem przyzwyczajona, chcesz mieć dobry kantar musisz zabulić, szczególnie za kantary dla wrażliwców 🙁 
[quote author=Ada link=topic=725.msg276889#msg276889 date=1245182475]
No co ty ?
Na padok mamy inny.

No właśnie pewnie dlatego, że mój koń to właściwie cały dzień chodzi w kantarze. Z jednej strony wiadomo, że kantary które mamy w użytku non stop ''żyją" zdecydowanie krócej, ale z drugiej strony to moje polarowe, które (z tego co tu wyczytałam) nie cieszą się dobrą opinią-chodzi mi o wytrzymałość, przeżyły 3razy dłużej. A od marki EuroStar spodziewałam się czegoś więcej :/

asds Dzięki za linka :kwiatek: Kurczę nie wzięłabym go normalnie pod uwagę, a tu proszę jaka fajna opinia 🙂 A co do ceny to niestety już jestem przyzwyczajona, chcesz mieć dobry kantar musisz zabulić, szczególnie za kantary dla wrażliwców 🙁 
[/quote]

Sama zamierzam sie na taki błekitny lub błekitno-granatowy szarpnac 🙂
a ja sie szarpnelam na kantar USG z podszyciem. Jak na razie - nie do zdarcia! [ a moj kon ma talent do psucia 😉 ]
mi gowniany tattiniak obtarl caly pysk konia, lacznie z ganaszami! co za szajs, nigdy juz tego nie kupie. zwlaszcza, ze skary mial bardzo duzo roznych kantarow i zadne nigdy go nie obtarl.

bylam wierna zwyklym kantarom z podszyciem, z charakterystycznymi konikami na nachrapniku, i po co mi przyszlo eksperymentowac? teraz jeszcze wzielam lamicellowy na probe, z miekkim podszyciem. oby juz nie bylo zadnych niespodzianek.
zen ten lamicellowy to moze te podszyte ta niby zamszowa skórka?  JEsli tak to od tego tez się multum konisk obciera
ja mam chyba 3 albo 4 USG z podszyciem i są rewelacyjne
Który Euro-star jest lepszy? Ten cały z tego materiału(tego samego z którego sa pady) czy tylko z podszyciami? Ten pierwszy to ten droższy drugi jest tańszy. Szukam kantara na padok, karuzele itp. czyli do pracy więc musi być łatwy do odczyszczenia i nie może obcierać. Z tego co przeczytałam to ten eurostar sie nadaje tylko nie wiem który.
U mnie decathlonowe rzadza mam trzy i dobrze sie trzymaja ,a niedorgie sa,bo kolo 20zl🙂 chociaz mam jeden pfiiffa ale raz to szybko wyblakl i taki jakis sie zrobil jakby przteraty wyglada jak staroc a jest wrecz nowy wszystkie nitki od niego odchodza-w ogole nie polecam!
zen ten lamicellowy to moze te podszyte ta niby zamszowa skórka?  JEsli tak to od tego tez się multum konisk obciera

nie, nie ma tam niczego ala zamsz 😉
No to ufff ... 😉

Jeżeli szukasz czegoś dogrego nawet dla wrażliwców to polecam ten sam kantar co wczesnie w tym wątku Oli. Bucas'a. Moze drogi ale wytrzymały i delikatny dla konia 🙂
Bedzie lepszy od Eurostara? A czy ma podszycie na tym pasku co idzie przy kości nosowej od ganasza (poziomym)? Bo na zdjęciu wyglada że nie. Mój koń sie tam obciera a wiem że eurostar ma tam podszycie.
Iskrzaczek jakby to ujac, ten kantar jest wykonany z bardzo, ale to bardzo miekkiej tasmy..Trochę jedwabistej w dotyku. Na stronie producenta pisze ze jest to kantar właśnie dla koni  bardzo delikatnych i wrażliwych na obcieranie
dzieki asds  :kwiatek: ale ja nie lubie drogich kantarow- jak sie lamicelle nie sprawdza, to powroce do 'konikowych' kantarow. albo zainwestuje w skorzany.
Iskrzaczek Przeczytaj sobie mój post na tej stronie i zobacz zdjęcia, właśnie tam jest opisany (myślę, że szczegółowo)kantar Eurostara wykonany właśnie z tego materiału co pady
Czytałam Twój post stąd moje pytanie. Skoro sa nie obcierające i dobre w użytkowaniu to byłam zdecydowana nawet jezeli miła pozyc krótko, tylko nie wiem który model bedzie lepszy, teraz jeszcze zastanawiam sie nad tym poleconym przez asds. Dziury pojawiły sie na zewnetrznej czy wewnetrznej stronie kantara?
Iskrzaczek, ja mam ten kantar Euro-stara'a --> http://animalia.pl/produkt,14430,523,Euro-Star_Kantar_Simileath_Lining.html
I jak już pisałam nie raz w tym wątku, w 100% polecam !
Po praniu jak nówka, wewnętrzna strona brudzi się dość szybko, zewnętrzna nie tak bardzo.
Wytrzymały na szarpnięcia.
Nie zamieniłabym go na nic innego w świecie.
Iskrzaczek  jakby co to Eurostary takie modele jak wstawiała Ada są w Końskim świecie na wyprzedazy, wiec moze zaszalej i weź oba? Wtedy przetestujesz który ci bardzije odpowiada?
Ada , asds dziękuje za pomoc.  :kwiatek: Na stronie Końskiego Świata ich nie wiedziałam ale skoro mówisz że są to chyba sie tam przejade.
asds, a właśnie jaka jest ta cena promocyjna ?
Bo jeżeli korzystna to chyba kupię drugi na zapas 😉
Ada kantar, który pokazałaś jest inny niż mój (Twój ma tylko podszycia z tego materiału)może dlatego jest lepszy, po na zewnątrz jest parciany 😉

Ale jeżeli nie zależy Ci na super wytrzymałości to polecam, jest baardzo mięciutki, naprawdę przyjemny (piszę o tym z moich zdjęć)
Mój się wytarł na nosie od spodu i na zewnątrz, oraz na potylicy.

Ja osobiście teraz się napaliłam na ten, który poleca asds Brzmi bardzo interesująco.
Ada nie bij ale nie pamietam . Najlepiej do nich zadzwonic i sie zapytac jakie kolory i rozmairy jeszcze maja, bo ostatnio słyszałam zę niezły przemiał ludzi na zakupach jest.

Koński Świat
tel./fax 22 717 47 10
tel. kom. 604 79 47 53
ul. Warszawska 31 lokal 6B
Konstancin Jeziorna

A cena pamietam ze chyba koło 80 zł była? Czy moze 70zł Głowy sobie nie dam utnac 🙂

Szukam jakiejś ładnej obroży dla Czardasza. Dobrze pamiętam, że Eskadron miał w swojej ofercie również obroże dla koni?   🤔
Ja mam kantar Tattini ze 4 lata i nadal jak nowy.Bardzo mocny skurczybyk.
Miałam też zwykłe Cottage Craft-w jednym sprzączka pękła jak koń szarpnął,w drugim sprzączką pękła od mrozu  🤣
Mam dwa tattini, jeden ma rok i ma się super, a w drugim po 2 tygodniach poszła metalowa sprzączka 😉 wymieniłam i żyje, średnia i tak fajna.

Sierra, jak szukałam obroży to były tylko i wyłącznie mustangi. Czarne.
Mój dzieciak zaczyna sie obcierać na pyszczku. Do tej pory używałam kantarków z przyczepianym polarkiem. jednak jeden pasek gdzieś  już młoda zgubiła a drugi ciągle sie przesuwa ......i jest lipa ogólnie.

Pytanie zadaje o te dwa kantary-> który lepszy?
Czy ten polarkowy nie powoduje podrażnień? COś mi sie nie chce wierzyć że zapobiega otarciom

edit: mam tez mozliwośc dorwania skórzanego kantarka za grosze. Może lepiej kupic taki plus nakładeczki z polaru? Tylko czy znowu nie będe mieć problemu z rzepami?
Ja 3 miesiące temu kupiłam kantar z horze z polarowym bardzo przyjemnym podszyciem, dla kobyły która miała gołą skórę od poprzedniego kantara. Nosi go codziennie ( z przerwami na pranie) jest świetny, nie obciera jej, świetnie się pierze, nie brudzi się szybko bo ma taki buraczkowy kolor i naprawdę jest wytrzymały. Niestety nie jestem w stanie wskazać e- sklepu w którym można go kupić, bo kupowałam go w stacjonarnym sklepie w Rz-wie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się