Szukam takiego kantarka jak na fotce, albo nawet konkretnie tego modelu ze zdjęcia :https://horsetack.pl/pl/p/Kantar-BR-Polo-Style-Moreno/17717
Dostępnego w rozmiarze cob, czerwonego. Nie musi być ten, ale symetryczne sprzączki i polarowe podszycie to to czego szukam. Help 🌷
edit. albo podszywany jakimś misiem czy coś, byle nie białym 😉
Jaki kantar kupić na lato ? Czy to w ogóle robi różnicę ? Teraz klacz ma kantar z futerkiem, ale trzeba go w końcu uprać. Jaki kupić kolejny ? Również z futerkiem czy podszyty neoprenem ? Dodam, że kobyła nosi XFULL 😅
PannaDziewanna, - a to futro, bo Ci lepiej na serduszku czy faktycznie od zwykłych się obciera? 😉 Mój na padok cały rok ma futrzaki, bo inne go obcierają, ale tak to pewnie kupowałabym mu z neoprenem. Zdecydowanie lepsze do utrzymania w czystości.
Duże wypadają kantary Mustanga, jakość w stosunku do ceny też jest super 🙂
keirashara, To futro bo mi lepiej na serduszku 😅 Po prostu wolę zapobiegać, no i w ogóle przecież to moje malutkie (xfull, malutkie) to musi mieć jak najlepiej haha. Jakoś się boję jej dać taki po prostu z taśmy, chociaż u poprzedniej właścicielki chyba właśnie takie nosiła i jakoś z tym żyła. Ale to może faktycznie spróbuję z neoprenem teraz
PannaDziewanna, takie futerko potrafi solidnie konia spocić latem. Albo bez kantara w ogóle albo jak najlżejszy na lato. Dosłownie, wagowo. Im lżejszy tym mniejsza szansa na obcieranie.
PannaDziewanna, polecam taki, mój kucyk xfull nosi tylko tego typu horze, wchodzi bez problemu w full. Są olbrzymie. https://trok.pl/home/6213-kantar-horze-miami.html#/15-czas_realizacji-1_dzien/64-rozmiar-full/6-rozmiar-różowy
Mi Schocke Memphis umarł po tygodniu 😜
Po dwóch latach posiadania konia stwierdzam, że Eskadronowe kantary trzymają się zdecydowanie najlepiej. No, tylko mają jedną wadę - przesuwają się na pysku 😐
infantil, ja co prawda używam tylko do prowadzenia itp, ale z eksadronami zawsze postępuje tak samo - zanim na konia to spinam razem sprzączki przy nachrapniku, żeby nachrapnik nie był prosty jak decha tylko się ładnie i równo zaokrąglił. Leży tak pare dni spięty i dopiero na konia. Nic mi się nie przesuwa. Nie wiem jak by było na padoku.
Ja nie mam dobrych doświadczeń z eakadronami, chyba najszybciej niszczejące kantary jakie miałam. Nawet Yorki dłużej dobrze wyglądały, a kosztowały 1/3 albo i mniej jeszcze. W Eskadronach spłowiał mi kolor mega szybko i powycierał się kolor sprzączek. Nie polecam ogólnie.
zembria, może to zależy na co się trafi i w Yorku i w Eskadronie. Mi w Yorkach strzelały karabińczyki. Eskadrony trzymają kolor... zatem pewnie zależy od partii... czy coś
Czy ktoś mi pomoże z rozmiarówką z Horze? Mam konia co nosi albo x-full (zwykle są na niego luźne) albo duże full. Co wybrać z Horze? XF? czy F wystarczy?
Nie mam w domu żadnego kantara, żeby to zmierzyć....
Edit pomyliłam wątki🤦 sorry. Ale już to tu zostawię
Alaska, raczej szła bym w x full.
Mam w sumie od nich 3 ogłowia. Wszystkie full a konie z głową bardziej w kierunku duży cob/mały full z kantarami mam ciekawie🤦. I ogłowia mam o jedno oczko w stronę wiekszego od środkowych dziurek. A nachrapnik w jednym jest na styk. U jednego z koni dla porównania mam ogłowie kavalkade cob i jest ok.
Alaska ja z Horze zamawiam zawsze rozmiar mniejszy. Dla Poniaka, który normalnie nosi pony musze brać shetty i jest ok. W shetty szetland może pływać 🤠
Polecicie mi jakis nierdzewiejący kantar ze sztucznej skory/tworzywa ktory nie odparza? Moja kobyla lubi się tarzac więc te materialowe wygladaja szybko jak szmata i ciezko je szybko doczyscic. Ostatnie poltorej roku uzywalam tego z deca: https://www.decathlon.pl/p/kantar-500-dla-konia-i-kuca/_/R-p-300608 (jakby co polecam: bardzo trwały, nie obcierał, zero rdzy i bardzo dobrze sie czyści, tylko mi kon ostatnio stanął na karabinczyk i trochę sie pogiął 💩😉
Zanim kupię 2 raz taki sam to chcialam sprawdzic czy są moze jakies alternatywy w podobnej cenie 🙂
Też tak robie 🙂 ale nie raz sciagam konia z tak uwalonym kantarem, że musze kopystka grudy rozbijać i szorować żeby nie wyglądała jak z interwencji pegazusa 😅 wolalabym taki łatwiejszy w codziennym czyszczeniu