mam pytanie odnośnie kantarów Anky i ich rozmiarówek, bo słyszałam, że wychodzą dość małe. Jeżeli mój koń ma eskadronowego fulla zapiętego najciaśniej to czy Ankowy full będzie dobry czy za mały ? 🤔
ok, a w takim razie jak się ma eskadronowy full do eskadronowego coba ? tzn. jeśli full ma zapięty najciaśniej to cob też byłby dobry czy nie ? naprawdę nie mam od kogo pożyczyć przymierzyć, bo w całej stajni poza jedną moją koleżanką, która też ma tylko fulla, nikt nie uznaje kantarów powyżej 20zł...
efeemeryda zmierzyłam kantary- paski podgardla i te które idę w miejscu nachrapnika, na najluźniejszym i najciaśniejszym zapięciu. I tak: Eskadron Cob podgardle min 95cm, max 110 cm; nachrapnik min 66cm max 77cm (wszystkie wymiary plus minus 1-2cm) Eskadron Full podgardle min 106cm, max 117cm; nachrapnik min 66cm max 77cm (j.w.)
Anky Full podgardle min 93cm, max 108cm, nachrapnik min 68cm, max 80cm (plus minus 2-3 cm)
kantary na pore roku? no nie wpadlam na to, zeby uzywac kantar jeden na wiosne jeden na lato etc, niezle 🤣 moje nie maja przywileju byc np kantarem letnim.. dopoki sa czyste to kon w nich wychodzi, jak sie ubrudzi to do prania, bez wzgledu na pore roku. (zeby nie bylo znowu "jazd"- to nie kwestia czepiania sie, a jedynie urzeklo mnie to, ze kantary adekwatne do pory roku).
ale jednej rzeczy nie rozumiem- jak ktos mowi, ze mu szkoda kantara na padok. no kurcze, przeciez kantar to kantar, ma spelniac swoja funkcje, czyz nie? Ja wypuszczam konia w kantarze z naturalnym futrem na pole po to, aby go ( konia) tasmy nie obcieraly. Jak ktos mnie pyta wtedy ze zdziwieniem " nie szkoda ci tego futra na padok?" to ja ze zdziwieniem odp. " mam je sobie nad lusterkiem powiesic?". tak samo z kantarami wlasnie eskadrona. Przeciez to tez kantar jak kantar. Moja mloda wychodzila w niciaku na pole. ba, urzadzila sobie akurat z tym kantarem kapiel blotna wszechczasow. No ale przeciez kantar sie pierze i jest ok. nie wiem, moze ja jakas dziwna jestem, ze kupuje kantary po to zeby uzywac, a nie po to zeby lezaly w szafie i zeby je tylko ogladac.. 👀
Dramka zgadzam się, york lux wypadają większe i to sporo. Mam yorki lux 3 sztuki full, cob i pony, niestety wszystkie są za duże dla trzech źrebaków, dobrze że konie dorosną do nich 😀 Jednak uwielbiam te kantary 😍
Ircia no nie dziwie sie, ze full i cob sa za duze na zrebaki...
dramka a rob co chcesz z kantarami, moja wypowiedz nie byla do ciebie skierowana, a tak ogolnie. pozatym kto mowi, ze kantar np eskadrona musi kosztowac 100zl? 😎
dla mnie sprzet to sprzet, przedewszystkim ma byc dobrany do konia i bezpieczny. a czy kupi sie sprzet firmy x czy y to juz inna sprawa. Swoja droga kantary eskadrona zostaly wlasnie stworzone chyba tylko po to zeby je ogladac, biorac pod uwage jak szybko sie sypia.
no widzisz, ja anky nie bez powodu nie kupuje, wieksza porazka niz kantary eskadrona w dodtku cena w ogole nie adekwatna do jakosci. no ale jezeli ktos patrzy tylko na metki i kantar sluzy do lezakowania wiekszosc czasu w szafie no to czemu nie .. 😎
york to przyklad firmy bardzo korzystnej cenowo, a przy tym dobrej jakosci. Takie mam zdanie o tej firmie.
a co do lezakowania- nie pytalam czy ciebie/innego forumowicza na to stac. to na co kogo stac to kwestia prywatna moim zdaniem. Po prostu nie widze w tym sensu, a zreszta opisalam juz dokladnie co mialam opisac, tyle odemnie 🙂 zreszta jak to wszedzie jest- kazdy ma swoj punkt widzenia i juz 🙂 twoj juz zrozumialam.
Dla mnie osobiście to śmieszne jak ktoś kupuje kantar (albo inny sprzęt) to zdjęć albo do 'leżenia w szafie' 🤣
Bez jaj, to ma służyć.
A co do samych kantarów to mam jeden jorka (w sensie pozostał mi jeden bo reszta się rozleciała) i jest super. Na pierwszym miejscu bezapelacyjnie wypada euro star, później hooksowe kantary, york i na samym końcu niestety eskadron (jak dla mnie straszny badziew, odbarwia się, jako jedyny rdzewieje, i ma to kijowe podszycie w które się wbijają włoski, a ja później pęsetą je wyciągam heheheh).
a eurostary- 😍 pamietam jak je pierwszy raz widzialam, myslalam, ze beda takie kurcze delikatne. a one cierpliwie znosza wszelakie pomysly mojego ogra 😀iabeł:
a jak te hooksowe wytrzymuja np pranie? nie rozpadaja sie? nie mialam nigdy z tej firmy, a nie powiem- ciekawia mnie 😉 nie rdzewieja, rozmiarowka ok?
no i kantary horze te zwykle, proste, z podszyciem na nachrapniku i potylicy tez sa baaaardzo porzadne. 🙂 ( nie wiem jak inne modele tej firmy, nie mialam).
Nie kupuje kantary zeby wisiały w szafie..mam jeden za duzo wiec wisi w szafie i czeka na swoja kolejke, a ze kobyla nie niszczy, powisi sobie jeszcze. Gdyby mi brakowało na chleb lub pensjonat bym odsprzedała.
Czepiasz sie kogos ze patrzy na metki po czym wymieniasz same firmowki 😵
i nie czepiam sie ciebie, "robta co chceta" a na co kogo stac to kwestia prywatna juz pisalam 😎
a co do tego ze wymieniam same firmowki- nie moge? dla mnie nie liczy sie metka, a jakosc. nie zawsze jedno z drugim idzie w parze, tak jak wczesniej pisalam.
no i po raz kolejny, bo widze, ze wczesniej nie zalapalas- rozumiem twoj punkt widzenia. i nie pisalam akurat do ciebie, a ogolnie sobie ot tak na forum.
tak jak ty masz swoj punkt widzenia, tak daj miec innym inny punkt widzenia 😉
Dramka, Chyba trafiłaś jakiegoś dziwnego Yorka, bo też miałam kantary z tej firmy i rozmiar był normalny (żeby nie powiedzieć - lekko ciasnawy w jednym egzemplarzu cob). Może te modele są większe... a anky są malutkie przecież. Choć fakt faktem - rozumiem punkt widzenia pt "szkoda mi firmowego kantaru do ciorania na padoku". Też mi szkoda. Żeby się polansować na zawodach albo od święta to coś innego, ale tak codziennie... mieć wrażenie, że 100 zł tapla się w błocie.. Niii, wolę coś tańszego tam założyć.
Isabelle miałam kilka kantarów fair play i kurde powiedziałam sobie never-ever. zostały rozbrojone przy pierwszym wyjściu do karuzeli -> mój koń to nie jakiś killer, musiała lekko szarpnąć głową. W każdym poszło zapięcie...
Jak dla mnie szkoda kasy, bo dwa takie i masz super euro stara np. który przeżyje odsadzanie się, zaczepianie o dziwne rzeczy na padoku, błoto i wszystko co tylko sobie wymyślisz (a raczej Twój koń 😀)
Katja ja hooksowe ma te (hmmm strona nie działa im) ale chodzi o takie najprostsze chyba są w 6wersjach kolorystycznych w paski, podszywane. Myślałam, że się rozwalą a dzielnie służą i nic im się nie dzieje (a kosztowały jakieś grosze) 🤔
Ja wszystkie kantary piorę w rękach (w sensie gąbką je myje) i ogólnie cały sprzęt piorę bardzo często (nie lubię jak koń chodzi w osyfionym padzie albo derce) 😀iabeł:
Dava, bo nie mogę znalezc takich pięknych jednolitych kolorów i satynowych okuć, a mowicie ze fair play i anky to dziadostwa 🙁
ja osobiscie wolę zeby sie zerwał niż zeby mi kon usiadł na zadzie jak sie odsadzi 😉 ostatnio mi poszedł kantar i uwiąz, bo sie kon przestraszył osy w derce pod jej nogami.
mam yorka, zapominam zawsze nazwy, błekitno-granatowego, ale bez poprzecznych pasków. bardzo go lubię, nic sie nie dzieje, podszycie nie obciera, teraz niestety stał sie padokowym, bo roboczy zerwany, ale muszę jakis na zmianę kupić🙁