Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Trochę źle się wyraziłam 😡 W miejscu tych sznurków jest jest też skóra, pleciona na okrągło.
A ja nie polecam kantara Fair Play Ciba. Pomimo, że bardzo ładny i podszycie nareszczie mojego konia nie obcierało to został rozszarpany (dosłownie) po tygodniu przy padokowych zabawach. Na szczęście udało się go reanimować, ale to już nie to samo.
Polecam: http://www.okser.pl/hkm-kantar-nylonowy-karo-p-627.html. Moja kobyłka biega w nim już od roku i kantar spisuje się świetnie. 😀 Wyeliminował problem obrać odkantarowych.
Chciałam kupić kantar Eskadrona, mój koń ma teraz kantar Api (?) -  taki w koniki. I właśnie nie wiem jaki brać rozmiar, bo ten co nosi teraz to cob, ale zapięty na ostatnie dziurki i tak jest dosyć ciasny pasek podgardlany. Brać cob czy full? 🤔
Wg mnie Full. Eskadronowy cob uważam,że jest dość mały.
A może ktoś polecić jakiś skórzany kantar ? Najlepiej z podszyciem, chętnie z białym. Cena nie ma znaczenia, gdyż mam coś sobie zażyczyć na prezent..  😁  😀iabeł:
Polecam: http://www.okser.pl/hkm-kantar-nylonowy-karo-p-627.html. Moja kobyłka biega w nim już od roku i kantar spisuje się świetnie. 😀 Wyeliminował problem obrać odkantarowych.

tez kupiłam kantar z neoprenowym podszyciem. Nie ociera to fakt, ale za to okrutnie odparza !  Dostaly go 3 konie i wszystkie 3 mialy wielkie odparzenia za uszami.
najzwyklejszy, taśmowy, Borka ma skórzany, bo 3 była już za mała, a skórkowy taki wieeelki 🙂 teraz kupię sznurkowy na spacerki po padoku z wariatką (Amanda), bo Anky, Eskadrony moje konie by od razu zgnoiły ;C chyba że to ma być spacerowy to futerkowy ^^
Pola po 2 tyg w eskadronie jest cała powycierana, bez futerka to tylko euro-stary się u nas spisują 😫
dziewczynka, a próbowałaś yorka? My właśnie łazimy w futerkowym yorku i jak na razie kantar spisuje się fajnie. Obtarcia sierścią zarosły, nic nowego się nie tworzy.🙂
Kantar jest całkiem solidny.
A ja dzisiaj kupiłam Eskadrona z futerkiem rozm. Pony, bo stary Cob straszliwie mi na hucule wisiał. No i niestety, ciasny... Z dwojga złego, lepiej chyba, żeby wisiał, niż miał obcierać... Muszę wymienić, najwyżej dorobię jakieś dziurki...
Rexiu, Można tam w ogóle dorobić dziurki? Patrząc na moje kantary z futrem [miałam dwa, ten z yorka i jakiś noł nejm, który szybko zakończył życie] nie wiem czy gdzieś tam da się dziurki dorobić ani w jedną ani w drugą stronę.
Da się, da. Nie będzie to super wyglądać, ale będzie funkcjonować. Zobaczę, może akurat ten misiek na pasku potylicznym "zmniejszy" mi trochę ten kantar. Tak czy siak, w czymś kunior musi chodzić, więc muszę to jakoś rozwiązać. (a to nie jest problem tylko Eskadronów, tylko jak na razie wszystkich kantarów, które przerabiałam...)
Rexiu, Ale Lawenda ma niewymiarowy pyszczek. 😉 Ja kupowałam Grabie 2 mustanga i była idealna.
Graba, no niestety. Typowo huculski - krótki i szeroki.
http://www.kopytko.com.pl/product_info.php?products_id=818
a czy miał ktoś może doczynienia z tym kantarem???
czy te futerko szybko się psuje??
To nowa kolekcja więc raczej nikt z revoltowiczów nie ma go długo🙂 Też na niego poluje🙂
Czy zna ktoś sklep int., w którym do zakupionych kantarów jest możliwość zamówienie tabliczki z imieniem konia ?
(poza sklepem siodlarnia)
W Stajnia.pl jest możliwość wyhaftowania imienia na kantarze.
Borka - skórzany, solidny (za duża głowa na swój stary  :hihi🙂
Bona - czarny w beżowe romby z InterApi (?) bez futerka 🙂
Amanda - czarny z InterApi  😀
Jak wypada anky full do eskadron full?  :kwiatek:
Anky mniejsza 😉 Ankowe full, to jak Eskadronowy cob
No własnie, będzie idealny
jak się sprawuje kantar z york'a z futerkiem , daslo z futerkiem , lub ten
http://allegro.pl/awa-kantar-fashion-z-futerkiem-super-cena-i1256673269.html

Generalnie chodzi mi o to  jak długo futerko się trzyma, czy się za szybko nie wycera??

lub ma ktoś link do kantara daslo z futerkie( wcześniej o nim pisano, a nie moge znaleścl.l.)
młody zaczął się obcierać  od kantara podszywanego 😤

edit, o dalso  link znalazłam🙂który kantar z tych 3 uważacie za najlepszy?
siwaaa, To się nazywa szczyt lenistwa.... zerknij dosłownie kilka postów wyżej i szukaj hasła "york"....
szukałam, ale żadnej szczególnej opinii nie znalazłam
[quote="Sankaritarina"]a próbowałaś yorka? My właśnie łazimy w futerkowym yorku i jak na razie kantar spisuje się fajnie. Obtarcia sierścią zarosły, nic nowego się nie tworzy.[/quote]
Jeśli uważasz, że to za mało, to nie łaska napisać "czy ktoś może powiedzieć coś więcej niż napisała sankaritarina ?". Twoja poprzednia wypowiedź po prostu świadczy o tym, że nie czytałaś, nie szukałaś i przyszłaś na gotowe. 😉
no fakt mogłam tak napisać. a szukałam na pewno. bo i na temat daslo znalazłam wypowiedz ale napisałam bo może ktoś coś więcej napisze na temat futerka czy się za szybko nie wyciera itp
już zmieniłam 😉
Ja jakieś 2 lata temu kupiłam kucowi kantar elegant mustang. I (w moim przypadku) jest chyba niezniszczalny, bo wytrzymał już kilka wizyt kowala (poprzednie kucor rozwalał - jak się tylko zaparła na tyłach to kantar pękał a kuc wesoło uciekał). 😁 Początkowo zakładałam go tylko do czyszczenia, ale od roku chodzi w nim praktycznie cały czas (odkryła, że jak ma kantar i ucieknie pod ogrodzeniem to i tak ją złapie, a jak go nie ma to może uciekać bo za grzywę jej przecież nie utrzymam 😁 ). Fakt, że się troche zmechacił i już taki fajny z wyglądu nie jest to bardzo go lubie, bo mi konia nie obciera (w przeciwieństwie do innych). Futerko oczywiście po kilku wyjściach gdzieś się zgubiło, ale cóż.
siwaaa, ja mam daslo z futerkiem i bardzo go lubię. w prawdzie używany jako drugi kantar - ale po praniu dalej w takim samym stanie . 😉 co do wycierania futerka, to niczego takiego nie zauważyłam .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się