Likier, czyli kluska z łepkiem cobowo fullowym (strasznie to zależy od kantara, bo raz ful jest ok, a raz wisi i podobnie z cobami) Vb eskadrona będzie dobry? W jaki sposób powiekszyłaś? Masz jakąś fotkę? :kwiatek:
arivle, moj kon ma mala glowe. Oglowia nosi cob i to nie na ostatnie dziurki. Eskadrobowy cob ledwo ledwo sie zapina i jest mocno zacisniety. Natomiast full jest w sam raz (wcale nie zmniejszany na maksa).
Z całego serca polecam kantar Schokemohle, mój faworyt. 😍 Blondu aktualnie na padok śmiga w Yorku za 20 zł i o dziwo jeszcze ten kantar żyje! FairPlay został cały pogryziony a Mustang zaginął gdzieś w błocie.
Moja kobyłę kantar obtarł na policzku i na dole, na kościach żuchwy. Zamierzam wypróbować obrożę. W związku z tym mam pytanie: czy obrożę należy zapinać dość ciasno za uszami, żeby w ogóle się nie zsuwała czy może się trochę zsuwać (oczywiście na tyle, żeby podczas schylania nie zleciala przez głowę)?
trusia, Mojego obtarł identycznie! I to jeszcze kantar, który ma już rok i nigdy nie obcierał. Ciekawe. Kupiłam zwykły Api i... też obtarł. Jakieś futerka trzeba by wykombinować...
U mojej tak samo - nic ją nie obcierało, a nagle taka niemiła niespodzianka. Spróbuję z obrożą, poza tym za 3 tygodnie wyjeżdżamy na wakacje, gdzie będzie padokowana bez kantara. Jak się wygoi, będę wypróbowywać inne kantary.
polecam serdecznie kantary tego rodzaju jak na zdjeciu ponizej 🙂 nic nie obciera, swietnie wykonany, zapiecie na "snaps", regulacja z obydwoch stron, super trwaly i w dodatku kupiony za bardzo przyjemna kwote 😎
Katja, Mojemu taki kantar nic nie da ponieważ obciera się od pasków pod ganaszami oraz od bocznych pasków na policzku.... Pomógłby chyba tylko kantar, który ma wszędzie futra 😉 trusia, rozumiem, że nie prałaś wcześniej tego kantara w czymś? Zastanawiałam się czy może kantar nie zaczął podrażniać po praniu.... ale zawsze piorę ręcznie szarym mydłem i dokładnie spłukuję, więc to chyba nie to.
Ihaha ma kantary Mattesa całe z futra, ale ciekawe, jaka jest ich trwałość. Mają tez Mattesa nakładki na każdy element kantara, ale na stronie są w zestawach do pokrycia calego kantara (190 zŁ!!!!). Zapytam, czy nie mogą sprzedać pojedynczych elementów.
Sankaritarina ja nie pisalam do ciebie, tylko ogolnie. a pozatym jak juz jestesmy w temacie obcierania, to moja mloda inne kantary ma obszyte gdzie sie da futrem bo tez ja wszystko obciera, a ten nie.
Katja, 😲 i ja i Trusia pisałyśmy o koniach obcierających się od kantarów. przychodzisz Ty i mówisz, że polecasz kantar, od którego nic nie obciera, więc po naszych dwóch wypowiedziach wnioskuję, że twoja wypowiedź była ogólnie, ale jednocześnie i do mnie i do Trusi. Ja odpisuję i słyszę "ja nie pisałam do ciebie". Poza tym - skoro ogólnie, to ja nie mogę ogólnie odpowiedzieć? Lol, że tak powiem.
trusia kurde, cena lekko z kosmosu 😲 W sumie nie wiem czy nie pomogłoby zwykle, sztuczne futerko - mniejszy ból, jeśli się koń w takim kantarze w błocie wytarza 🙂
oczyiscie, ze mozesz. ale dlatego, ze byla "dyskusja" o kantarach nie obcierajacych to tez sie wypowiedzialam o jednym, ktory mi konia nie obciera, a kon mega wrazliwy. przy okazji opisalam tez inne zalety tego kantara. wiec?.. a nie pisalam, ze twojego konia nie obetrze, tylko, ze ogolnie polecam ten kantar. jeju
trusia kurde, cena lekko z kosmosu 😲 W sumie nie wiem czy nie pomogłoby zwykle, sztuczne futerko - mniejszy ból, jeśli się koń w takim kantarze w błocie wytarza 🙂
No właśnie. Dlatego zaczynam od obroży. Już kupiłam (aż 15 zł 😉 ), ale okazała się za mała, dziś wymienię. Z tym jej rozmiarem to dziwne, bo numerowana jest jak kantar. Czy jest bezpośrednia zależność pomiędzy grubością szyi a wielkością głowy?
Wydaje mi się, że te obszycia w ogóle nie muszą być z futerka. Gruby polar by nie wystarczył?
Jak obroża się nie sprawdzi, uderzę do Dorcysi ewentualnie do kogoś, kto by uszył. Może ivett? Bo ja niestety mam dwie lewe ręce.
W tym roku jakoś bardziej się obcierają konie od kantarów. Grimmie, która najbardziej się obciera zakładam kantar z naturalnym futerkiem Daslo i jest już ok, już nie obciera🙂 Kupiłam w inter-api za coś ok. 50 zł i jestem z niego bardzo zadowolona. Często też na padoku zdejmuję im kantary🙂 Poza tym często piorę w proszku dla niemowlęcych ubranek, nigdy nic nie uczuliło🙂
aniaagre dokladnie! ten kantar daslo z fuutrem tez jest super! w dodatku bardzo dobrze sie trzyma to futerko. az sie zdzwilam, ze kantar z futerkiem za 30 zl tak dobrze bedzie sie sprawowal. wystarczy go wyyprac i jest calkiem jak nowy 😀
Czy ktoś z Was spotkał się ze skórzanym kantarem, który wygląda jak ten skórzano-sznurkowy z tym że w miejsca sznurków jest plecionka szyta na okrągło. Nigdzie nie mogę znaleźć, wiem że firma Horseware posiada takowy jednak ani w polskich ani w zagranicznych sklepach go nie widziałam 🤔