Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Likier, czyli kluska z łepkiem cobowo fullowym (strasznie to zależy od kantara, bo raz ful jest ok, a raz wisi i podobnie z cobami) Vb eskadrona będzie dobry? W jaki sposób powiekszyłaś? Masz jakąś fotkę?
:kwiatek:
arivle, moj kon ma mala glowe. Oglowia nosi cob i to nie na ostatnie dziurki.
Eskadrobowy cob ledwo ledwo sie zapina i jest mocno zacisniety. Natomiast full jest w sam raz (wcale nie zmniejszany na maksa).
Wiesz co jak masz kogoś sprawnego w domu to może Ci powiększyć coba, bo one mają takie zaszewki...

Mój nosi ogłowia, kantary full.. A niciakowy cob wszedł na styk:] moze tak trafilam?
Czara chodzi w Mustangu w kratkę z podszyciem 😉
Sprawuje się super  ( nawet jak Czaruś ma ataki głupawki) 💘
a ja uwielbiam kantary z podszyciem Fouganzy🙂 Naprawde świetnie się sprawują🙂
Z całego serca polecam kantar Schokemohle, mój faworyt.  😍
Blondu aktualnie na padok śmiga w Yorku za 20 zł i o dziwo jeszcze ten kantar żyje!
FairPlay został cały pogryziony a Mustang zaginął gdzieś w błocie.
Macie pomysł na jakiś fajny skórzany kantar? I taki, co nie będzie kosztował fortuny? Czy P. Marek z Ursusa robi kantary?

Albo jakiś inny pomysł na konia, który obciera się od wszystkiego . . .
może Schockemohle z futrem? --tu był link, który przestał działać--
nie edytuje- ostatni post jest sprzed 2 tygodni 😉

jak wypada rozmiarówka kantarów Bucas? czy Cob to typowe Cob?
czy są gdzieś te kantary tylko w żywszych kolorach? http://www.okser.pl/hkm-kantar-polarem-p-2954.html
co myślicie o tym kantarku:
http://www.okser.pl/norton-kantar-ekonomiczny-p-748.html
??
mam już fouganzy z podszyciem , jest fajny ale chce coś kolorowego i coś co tez troszkę dłużej wytrzyma😀
a wie ktos  moze gdzie mozna kupic ten kantar??albo cos w tym stylu??🙂🙂🙂
na r-v notorycznie pojawia sie ogłoszenie z nim, może przejrzyj ogłoszenia właśnie
Tu masz coś podobnego --tu był link, który przestał działać--

a w sprzedaży chyba Klami miała przez długi czas, ale chyba poszedł do ludzi.
To jest ten :
http://animalia.pl/produkt,14213,523,USG_Kantar_skórzano-sznurkowy.html
Moja kobyłę kantar obtarł na policzku i na dole, na kościach żuchwy.  Zamierzam wypróbować obrożę. W związku z tym mam pytanie: czy obrożę należy zapinać dość ciasno za uszami, żeby w ogóle się nie zsuwała czy może się trochę zsuwać (oczywiście na tyle, żeby podczas  schylania nie zleciala przez głowę)?
trusia, Mojego obtarł identycznie! I to jeszcze kantar, który ma już rok i nigdy nie obcierał. Ciekawe.
Kupiłam zwykły Api i... też obtarł. Jakieś futerka trzeba by wykombinować...
U mojej tak samo - nic ją nie obcierało, a nagle taka niemiła niespodzianka. Spróbuję z obrożą, poza tym za 3 tygodnie wyjeżdżamy na wakacje, gdzie będzie padokowana bez kantara. Jak się wygoi, będę wypróbowywać inne kantary.   
polecam serdecznie kantary tego rodzaju jak na zdjeciu ponizej 🙂
nic nie obciera, swietnie wykonany, zapiecie na "snaps", regulacja z obydwoch stron, super trwaly i w dodatku kupiony za bardzo przyjemna kwote  😎
Katja, Mojemu taki kantar nic nie da ponieważ obciera się od pasków pod ganaszami oraz od bocznych pasków na policzku.... Pomógłby chyba tylko kantar, który ma wszędzie futra 😉
trusia, rozumiem, że nie prałaś wcześniej tego kantara w czymś? Zastanawiałam się czy może kantar nie zaczął podrażniać po praniu.... ale zawsze piorę ręcznie szarym mydłem i dokładnie spłukuję, więc to chyba nie to.
Prałam, ale tak samo, jak do tej pory.

Ihaha ma kantary Mattesa całe z futra, ale ciekawe, jaka jest ich trwałość. Mają tez Mattesa nakładki na każdy element kantara, ale na stronie są w zestawach do pokrycia calego kantara (190 zŁ!!!!). Zapytam, czy nie mogą sprzedać pojedynczych elementów. 
trusia, pisz do Dorcysi, ona na pewno taniej będzie miała!
Sankaritarina ja nie pisalam do ciebie, tylko ogolnie.
a pozatym jak juz jestesmy w temacie obcierania, to moja mloda inne kantary ma obszyte gdzie sie da futrem bo tez ja wszystko obciera, a ten nie.
Katja,  😲
i ja i Trusia pisałyśmy o koniach obcierających się od kantarów. przychodzisz Ty i mówisz, że polecasz kantar, od którego nic nie obciera, więc po naszych dwóch wypowiedziach wnioskuję, że twoja wypowiedź była ogólnie, ale jednocześnie i do mnie i do Trusi. Ja odpisuję i słyszę "ja nie pisałam do ciebie". Poza tym - skoro ogólnie, to ja nie mogę ogólnie odpowiedzieć?
Lol, że tak powiem.

trusia kurde, cena lekko z kosmosu  😲 W sumie nie wiem czy nie pomogłoby zwykle, sztuczne futerko - mniejszy ból, jeśli się koń w takim kantarze w błocie wytarza 🙂
oczyiscie, ze mozesz. ale dlatego, ze byla "dyskusja" o kantarach nie obcierajacych to tez sie wypowiedzialam o jednym, ktory mi konia nie obciera, a kon mega wrazliwy. przy okazji opisalam tez inne zalety tego kantara. wiec?.. a nie pisalam, ze twojego konia nie obetrze, tylko, ze ogolnie polecam ten kantar. jeju

trusia kurde, cena lekko z kosmosu  😲 W sumie nie wiem czy nie pomogłoby zwykle, sztuczne futerko - mniejszy ból, jeśli się koń w takim kantarze w błocie wytarza 🙂

No właśnie. Dlatego zaczynam od obroży. Już kupiłam (aż 15 zł  😉  ), ale okazała się za mała, dziś wymienię. Z tym jej rozmiarem to dziwne, bo numerowana jest jak kantar. Czy jest bezpośrednia zależność pomiędzy grubością szyi a wielkością głowy?

Wydaje mi się, że te obszycia w ogóle nie muszą być z futerka. Gruby polar by nie wystarczył?

Jak obroża się nie sprawdzi, uderzę do Dorcysi ewentualnie do kogoś, kto by uszył. Może ivett?  Bo ja niestety mam dwie lewe ręce.   
W tym roku jakoś bardziej się obcierają konie od kantarów. Grimmie, która najbardziej się obciera zakładam kantar z naturalnym futerkiem Daslo i jest już ok, już nie obciera🙂 Kupiłam w inter-api za coś ok. 50 zł i jestem z niego bardzo zadowolona. Często też na padoku zdejmuję im kantary🙂
Poza tym często piorę w proszku dla niemowlęcych ubranek, nigdy nic nie uczuliło🙂
aniaagre dokladnie! ten kantar daslo z fuutrem tez jest super! w dodatku bardzo dobrze sie trzyma to futerko. az sie zdzwilam, ze kantar z futerkiem za 30 zl tak dobrze bedzie sie sprawowal. wystarczy go wyyprac i jest calkiem jak nowy  😀
Czy ktoś z Was spotkał się ze skórzanym kantarem, który wygląda jak ten skórzano-sznurkowy z tym że w miejsca sznurków jest plecionka szyta na okrągło. Nigdzie nie mogę znaleźć, wiem że firma Horseware posiada takowy jednak ani w polskich ani w zagranicznych sklepach go nie widziałam 🤔
silverstar, taki?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się