Ludzie co zrobić jak koń boi się wszelakich środków w sprayu? Jak go do tego przyzwyczaić? 🤔 Sam odgłos psikania doprowadza go do szału no i jak tu konisko ochronić od owadów 🤔
jak nie masz cierpliwości przyzwyczajać konia do spray'u to może poszukaj srodkow przeciw owadom w żelu lub kremie.
psikasz na gąbkę, szmatkę i smarujesz. A tak w ogóle możesz zacząć przyzwyczajać go do samego dźwięku, psikając wodą. I np. dawaj mu coś dobrego, marchewkę, jabłko, cukierka. Mój koń dźwięk psikania kojarzy sobie z czymś do jedzenia 😁 😁
"Receptę" , a raczej myślę jedną z recept podała Ci xxagaxx 😉
Przejrzałam cały wątek 😵 i cos wspominane bylo o czosnku ale żadnych szczegółów. Dlatego chciałabym zapytać czy może jednak ktoś stosował.Jeśli tak,to w jakiej proporcji, czy w proszku czy inaczej itp. Będę wdzięczna za odpowiedż :kwiatek:
Likier przecież nie sprawdzisz idealnie całego konia czy ma kleszcza, czy nie ma 😉
a ja ostatnio kupiłam maskę przeciw owadom w Decathlonie- jest świetna! koń od razu przestał machać głową, i wcale nie ma ograniczonej widoczności- nawet skakaliśmy w niej 😉
smarcik- wiesz co zauważyłam? Klaszcze usadawiają się zwykle w stałych miejscach na ciele konia. Naprawdę. Śmigamy po lasach bardzo często i kleszczy wyjęłam już z konia całą masę. 😵
Po terenie leśnym sprawdzam okolice 1) pod ganaszami 2) między łokciem o klatką 3) między puzdrem a nogą Podejrzewam, że kleszcze spadając na głowę czy kark złażą niżej i wbijają się w konia dopiero w tych miejscach które wymieniłam. Kilka razy zdjęłam kleszcza z grzbietu czy szyi, ale NIGDY nie był tam wbity. Łaził sobie po koniu, po wierzchu. Wbite były ZAWSZE tam gdzie wymieniłam. I po terenie leśnym w tych właśnie miejscach sprawdzam czy koń ma kleszcze.
A jak gdzieś poczujesz gulkę z żółtym "strupem", to znaczy że kleszcz jest gdzieś w pobliżu lub był, nażarł się i poszedł sobie. Kiedy znajdziesz żółte coś, podobne do strupa, szukaj kleszcza w okolicy.
Kleszcze wbrew temu co dużo osób myśli (ja sama do nie dawna) nie spadają z drzewa 🙂 Mieszkają w zaroślach do 1,5 metra wysokości 🙂 Co do miejsc to zgadzam się, włażą tam gdzie koń nie może się podrapać 🙂
A ja wczoraj znalazlam na nodze, w miejscu gdzie leza ochraniacze, na wys sciegien. Podobno mozna czyms szczepic przeciw kleszczom? kto na doswiadczenie?
A jak gdzieś poczujesz gulkę z żółtym "strupem", to znaczy że kleszcz jest gdzieś w pobliżu lub był, nażarł się i poszedł sobie. Kiedy znajdziesz żółte coś, podobne do strupa, szukaj kleszcza w okolicy O masz o_O To jest taki żółko-ropny, twardy strupek? Coś takiego znajdowałam w nogach właśnie, na wys. ścięgien, przy stawie nadgarstkowym. Zastanawiałam się cóż to takiego jest, bo jakoś nie wpadło mi do głowy, żeby w takich miejscach kleszczy szukać. Robicie coś z tymi strupkami?
żółte? O_o u konia nigdy nie znalazłam, ale mój pies często miewa kleszcze i nigdy nie miał żółtych strupków. czy to tylko końska przypadłość? ale mnie nastraszyłyście, chyba muszę lepiej obserwować kopytnego..
O, żywica z włosami końskimi to dobre określenie. Też jestem ciekawa skąd u koni taka reakcja. No ale ponawiam pytanie - coś z tym się robi? Czy po prostu zostawia?
Szczepienia są ale nie na kleszcze a na choroby które one przenoszą/wywołują. Chorób jest mnóstwo i trzeba by konia mocno naszpikować, mi weterynarz nie polecał jakoś specjalnie.
Sankarita- ja zdrapuję. Głównie po to, by zobaczyć czy pod spodem nie mieszka nadal kleszcz. Raz tak ciągnęłam i myślałam że ciągnę żółte z włosami a wyciągnęłam kleszcza. Więc od tej pory zdrapuję i patrzę co zdrapałam. Myślę, że nie ma większej różnicy czy zdrapiesz czy nie. Nie jest to strup i nie zabezpiecza rany, więc pożytku raczej z tego żółtego nie ma żadnego. (przynajmniej ja go nie widzę) W związku z tym nie widzę też powodów dla których nie miałabym tego sobie zdrapać. Czasami jeszcze widać napuchniętą tkankę. Taka gulałka na skórze. Nic nie robię, niczym nie smaruję. Bez przesady. 🙂
o więc,po długo trwałych próbach znalezienia tego jedynego płynu na muchy,kleszcze i inne świństwa,typu gzy.Próbowałam juz wszystkich specyfików z górnej półki i nic.Polecam w 100% działa na wsi,gdzie jest mnóstwo gzów,komarów,meszek,kleszcze ROKALE(TYLKO TEN O ZAPACHU DZIEGCIA).Nie o zapachu cytry!! Naprawdę bardzo,bardzo polecam..🙂🙂
Jakiś znam rozpoznawczy? Kolor butelki? Bo jeśli w sklepach internetowych nie napiszą, że ma zapach dziegciu to nie będę wiedziała, że to ten. Wypróbuję, czemu nie?
Ja zamówiłam pollene, miałam absorbine, bio repel veredusa, fly stop i inne i jakoś efektu wow nie zauważyłam, ale mój konisko to też z tych z syndromem hs, według mnie to te preparaty to wszystkie są chyba trochę pic na wodę i działają bardziej na naszą psychikę ;]
tunrida, rokale ma 2 środki przeciwmuchowe -> muckenfort i bremsenfort. Producent sugeruje, że oba ładnie pachną 😉 ale wydaje mi się, że chodzi tu o bremsenfort. Butelki są jednakowe, różni się to nazwą.
Polecam olejek geranium przeciw owadom, jest niedrogi, wystarcza na długo i co najważniejsze- działa. 😉
U mnie wcale nie pomógł, chociaż powiem szczerze liczyłam na to, że w końcu coś zadziała. W tamtym roku robiłam nawet sama jakieś mikstury z różnymi olejkami i nic. ani te kupcze, ani robione nie działały na owadziska. Na komary skutecznie działały żarzące serpentyny zawieszone w metalowych pojemnikach koło stajni, oraz off na konia co godzinę.
tunrida, rokale ma 2 środki przeciwmuchowe -> muckenfort i bremsenfort. Producent sugeruje, że oba ładnie pachną 😉 ale wydaje mi się, że chodzi tu o bremsenfort. Butelki są jednakowe, różni się to nazwą.
ten środek jest tak śmierdzący że jak się zapach gdzieś dłużej utrzymuje to co wrażliwsi mają problem z utrzymaniem jedzenia w odpowiednm miejscu ;] ale potwierdzam - działa
Witam, rzeczywiście Rokale działa świetnie. Mucha nie siada 😉 Natomiast mi potwornie uczuliło konia. Dostał kaszlu i duszności. Także polecam ostrożność.
kpik, też mi się wydaje, że to jednakowo śmierdzi 😉 miałyśmy z koleżanką któryś jeden, nie pamiętam teraz który i przyjemny, cytrusowy zapaszek to to nie był. 😀 ale fakt - działało. Swoją drogą, chyba sobie zamiast absorbiny kupię to rokale właśnie....