[quote author=Być. link=topic=7090.msg1412982#msg1412982 date=1338132121] A ja widzę od dwóch dni czarne chmury na niebie, ale żadnej kropli... [/quote] podeślij je prosze na kaszuby... 🙇 u mnie non stop niebieskie niebo ..
My też czekamy na deszcz. Przeszłam się dziś po pastwiskach - straszne klepisko, choć i tak konie na razie mają co skubać, bo mało ich, a teren duży. Niemniej trawa powinna być w tym momencie 2 razy wyższa i bujniejsza...
a owies rzeczywiście jak patrzę po okolicy to ładny rośnie. Tylko co nam z tego jak my żywimy głównie sianem i wysłodkami...
U mnie z hektara zebrane, dużo i pogodne. Ale dzięki temu, że wysoki poziom wód gruntowych jest, i dzięki melioracjom nie ma bagna, za to super pola i łąki. 🏇
[quote author=Być. link=topic=7090.msg1411728#msg1411728 date=1337968309] kot - a my nie mogliśmy znaleźć siana, o słomie nie wspominając... :P
Siana w tamtym roku to i ja znaleźć nie mogłam, ale ze słomą nie miałam problemów. Wręcz chcieli mi ją na siłę sprzedać.
[/quote]
U znajomego w stajni ściągali z Ukrainy(o ile dobrze pamiętam) siano z 30 zł/balot i tym ścielili, bo ze słomą było tak krucho... I opłacało im się to z transportem. Nam się udało kupić teraz 200 kostek po 5 zł
my dzisiaj kosimy, trzymajcie kciuki, żeby nie padało :kwiatek: co roku jest tak, że susza, susza, a jak przychodzi do zwożenie to ścigamy się z deszczem 😵 ale pokos będzie marny...
Kurcze naprawde u Was tak marnie?? Od lat nie było u nas takich pokosów koniczyna dla bydła urosła do biodra,gesta,piekna,konie siano maja tak tłuste że aż strach.
my dzisiaj kosimy, trzymajcie kciuki, żeby nie padało :kwiatek: co roku jest tak, że susza, susza, a jak przychodzi do zwożenie to ścigamy się z deszczem 😵 ale pokos będzie marny...
Coś ma popadać w piąrek, a potem dopiero po Bożym Ciele, zresztą jak zwykle 😀
przy takiej pogodzie do piątku powinniśmy się wyrobić, a potem to niecha pada ile chce bo drugi pokos musi być 😉 kot u nas będzie może ze 2 przyczepy z 2,5ha :/ nasza w tym wina niestety, bo tata jakiś czas chorował, ja jeszcze byłam dzieciuch i łąka trochę sie zapuściła, sam szczaw i mlecz, ale od jesieni walczymy, mam nadzieje, że za rok będzie już lepiej... Z drugiej strony jednak, nawet najlepsza trawa nie urośnie, jak w ogóle nie pada deszcz 🙁
Odpukać tutaj u nas na mazurach (tak zwanych zachodnich) dawno nie było tak dobrze z pogodą. Padało wtedy, kiedy miało padać, teraz była pogoda na sianko akurat a zboża są przepiękne. Oby tak dalej.
wszystko zależy od regionu, wielkopolska z roku na rok co raz bardziej stepowieje, susze są praktycznie cały rok, szczególnie w moim regionie jest wybitnie mało opadów 😕 nawet po zimie nie było zapasów wody, bo śniegu też było tyle co kot napłakał... U nas powtarza się ciągle ten sam scenariusz, idzie wielka nawałnica i przed moją miejscowością chmury rostępują się na prawo i lewo, u nas przejdzie mżawka a 5-10km dalej ulewa, że kałuże stoją 2 dni 😵 nie mam pojęcia dlaczego tak jest
U nas (dolnosląskie) zima 100% pszenicy zaorane, rzepak 85% zaorane. Wszystko się męczy! W kwietniu padało - o dziwo! Na początku maja padało- jeszcze większe dziwo! Trawa zielona, że aż czarna z tej zieleni. Wysoka, ale rzadka bo niestety wymarzła :/ ot cały sekret cienkiego siana.
hanoverka te cholerne jaskry u mnie też rosną i konie nie ruszają tego. Mam też trochę na łące koszonej na siano i jak się kosi to idzie wszystko i zawsze zostawiają konie, ale jak łąka jest cała w jaskrach to troszkę bym się obawiała 👀
[quote author=Być. link=topic=7090.msg1413362#msg1413362 date=1338151793] Angela, ale po co Ci moje chmury jak nic z nich nie leci? 🤔 Czekam i czekam, lipa... Miałabyś tylko słoneczko zasłonięte i żadnego pożytku. [/quote] no i doszły te chmury.. coś tam z nich spadło ale ..... tak mało że jestem załamana 😵 czekam na wiecej... ale po niedzieli kosimy bo i tak już nic nie urośnie .. może drugi pokos bedzie lepszy..
My siana nie dokupujemy, teraz mamy jeszcze sporo mimo, że pół zimy ścielone było sianem. Ale teraz to ja nie wiem. Z tego co widzę, bo blisko stajni to nowo założone łąki i marnie idzie. Mam nadzieję, że na tych starszych łąkach lepiej to wygląda.