Może nie do końca o stroju, ale... W przepisach jest zapis że logo producenta na stroju i sprzęcie nie może przekraczać 3 cm2. A co np. z logo Anky/herbem Eskadrona na białych padach w ujeżdżeniu? Są większe niż te 3 cm2. Czy sędziowe mogą za zdyskwalifikować zawodnika?
To trzeba kupić odpowiednio długą koszulę 😉. U nas na zawodach sędzia podszedł do pewnej amazonki i poprosił o schowanie koszuli w bryczesy albo założenie fraka. Miło i sympatycznie, ale powiedział, że skoro pozwolili na zdjęcie fraków to proszą jednak o jakieś minimum elegancji.
U nas własnie pozwalają na skokach nie mieć koszuli w spodniach, ale moje oko taki widok dość mocno razi... Uważam, że jednak jeździectwo jest sportem eleganckim i tak powinno zostać 😉
ostatnio brałam udział w maleńkich towarzyskich zawodach uj w których zajelam odległą lokatę 😉 a mimo tego do zwyczajowej rundy wyjechałam w komplecie, tzn. we fraczku (dodam że jako jedyna, reszta w różnych kombinacjach koszulowych) zaznaczę że było to w ostatnią sobotę 10lipca pod Wwą, godzina 12.00, na nieocienionym czworoboku
nie wiem, może ja nie jestem wrażliwa na temperatury ❓ wcale mi upał nie doskwierał w czasie przejazdu ani tym bardziej w trakcie króciutkiej dekoracji/rundy. pewnie to adrenalina - przeżywam każdy start jak mrówka okres 😁 i nie ma kiedy być mi gorąco. ale nawet na rozprężalni mi to nie przeszkadzało (a rozprężałam się na galowo bo.. mój plastron był plastronem umownym, i po zdjęciu marynarki tracił fason :icon_redface🙂
Wiesz co Dramka, nie, na zawodach też nigdy nie byłam, w upały nie jeżdżę - no nic, po prostu nic. Na całej rozprężalni było jakieś 15 koni, wszyscy!! poza tą jedną dziewczyną mieli koszule w bryczesach i tak też wjeżdżali na parkours. Było ok. 30 stopni. Rozumiem, że tylko jej było na tyle gorąco, że musiała mieć koszulę poza bryczesami, spod tej koszuli zresztą co trochę widać jej było plecy gołe. Szykowała się do wjazdu na parkours, sędzia zwrócił jej uwagę i uważam, że słusznie.
Nie muszę Ci się odcinać. Uważam, że żałosne to jest robienie z jeździectwa jakiejś wioski. To elegancki sport i szanujmy to. Może jeszcze w bluzach dresowych zaczniemy startować...
U nas właśnie pozwalają na skokach nie mieć koszuli w spodniach, ale moje oko taki widok dość mocno razi... Uważam, że jednak jeździectwo jest sportem eleganckim i tak powinno zostać 😉
Zależy chyba od koszuli, ja mam dopasowaną i krótka więc nie wisi jak worek..
Epk Chyba się zagalopowałaś trochę 🏇 od koszuli wyjętej z bryczesów do dresu 🤔wirek:
dempsey Na tych zawodach co byłam w ten miniony weekend obowiązkowy był frak do dekoracji
Nie, nie zagalopowałam się - parę lat temu nie do pomyślenia by było, żeby ktoś miał wyjętą koszulę z bryczesów i jeszcze się oburzał, że sędziowie się czepiają. Granice tolerancji się przesuwają, kto wie co będzie za lat parę 😉.
I tak, koszula wyjęta z bryczesów, spod której przy skoku widać gołe plecy jest po prostu nieelegancka i niestosowna w czasie zawodów.
Może nie do końca o stroju, ale... W przepisach jest zapis że logo producenta na stroju i sprzęcie nie może przekraczać 3 cm2. A co np. z logo Anky/herbem Eskadrona na białych padach w ujeżdżeniu? Są większe niż te 3 cm2. Czy sędziowe mogą za zdyskwalifikować zawodnika?
Właśnie się dzisiaj nad tym też zastanawiałam 🙂 Chciałam kupi białe czapraki szokmola a tam jest takie wielgachne logo i popadłam w konsternację :/
[quote author=Ktoś link=topic=7044.msg651116#msg651116 date=1279106688] ms_konik, a sponsorują was wymienione firmy?IMO przepis tyczy się stricte logo sponsora... [/quote]
logo jest logiem, ma mieć określone wymiary i nie większe, nie ma znaczenia, czy dana firma mnie sponsoruje czy nie. Po raz kolejny nie masz racji 🥂 Przepisy ogólne PZJ,strona 26/27, Artykuł 40. REKLAMA 1. Na wszystkich zawodach, zawodnicy mogą mieć na strojach określonych przepisami dyscypliny nazwę oraz logo producenta stroju, sprzętu lub sponsora zgodnie z poniższymi zaleceniami: 1.1 . Nazwa oraz logo producenta 1.1.1. W czasie konkursu i w czasie ceremonii rozdania nagród nazwa oraz logo producenta strojów lub wyposażenia mogą się pojawić tylko raz, na powierzchni nieprzekraczającej: · 3 cm2 na stroju i sprzęcie; · 50 cm2 na każdej stronie bryczki; · 10 cm długości i nie szerszej niż pas, na którym występuje – na każdej uprzęży. [size=10pt]1.1.2. Jeśli producenci stroju i sprzętu występują jako sponsorzy, to mają zastosowanie postanowienia zawarte w punkcie 1.2. tego artykułu.[/size] 1.2. Nazwa oraz logo sponsorów. 1.2.1. W czasie przebywania na terenie rozgrywania konkursu i w czasie ceremonii rozdawania nagród, nazwa oraz logo indywidualnego sponsora lub grupy sponsorów mogą się pojawiać na powierzchni nieprzekraczającej: · 400 cm2 na każdej stronie bryczki i na derce w woltyżerce; · 200 cm2 na każdej stronie potnika; · 80 cm2 na marynarkach lub innej odzieży na kieszeni na wysokości piersi z wyjątkiem próby terenowej w wkkw i rajdów długodystansowych; · 100 cm2 na sprzęcie do woltyżerki; · 16 cm2 na obu stronach kołnierzyka od koszuli; · 200 cm 2 na kurtkach w próbie terenowej wkkw i rajdach długodystansowych. 1.2.2. W czasie maratonu w zawodach powożenia powierzchnia zajmowana przez nazwę lub logo indywidualnego lub zespołowego sponsora może pojawić się na plecach strojów luzaków i na obu stronach pojazdu, na powierzchni nieprzekraczającej 1260 cm2 na każdej stronie. 2. Żadna inna reklama niż logo określone w punkcie 1 nie może pojawić się na zawodniku, osobie oficjalnej, koniu lub pojeździe w czasie zawodów. Zawodnicy zapoznając się z torem mogą prezentować na odzieży logo sponsorów, na powierzchni nieprzekraczającej 400 cm2 z przodu i tyłu ubiorów wierzchnich i na kasku na powierzchni nieprzekraczającej 50 cm2. 3. Konie noszące nazwy firm lub produktów handlowych mogą startować pod jeźdźcami, którzy zawarli umowę dotyczącą sponsoringu, z wyjątkiem przypadku kiedy koń startuje w konkursach rozgrywanych na koniach użyczonych.
Mam wrażenie, że dobranie ładnego i dobrze dopasowanego stroju na zawody jest wręcz sztuką. Czasami startuje w zawodach regionalnych, głównie L-ki, ale szykuję się na P. Kiedy kupowałam strój na zawody parę lat temu, kierowałam się głównie ceną, bo nie spodziewałam się nawet, że zrobię licencję 😉 W efekcie posiadam: - Sztylpy skórzane (lub z synteczycznej skóry, nie jestem pewna) Fair Play - pani w sklepie mnie nie uprzedziła, że skórzane sztyply i oficerki siadają, więc są trochę za niskie, no i na pewno nie wyglądają tak ładnie jak oficerki; - Bryczesy Nowak Center - za taką cenę nie narzekam, troszkę się mechacą, ale na koniu nie widać; - Białą koszulę no name - niby mój rozmiar, ale jest dziwnie krótka po bokach i wyłazi mi z bryczesów. W efekcie wyciągam ją z bryczesów, bo przynajmniej zakrywa mi plecy i wygląda to mniej niechlujnie, niż wyłażąca po bokach 👿 - Frak - całkiem ładnie skrojony, ale o rozmiar za duży, ponieważ pani w sklepie zgodnie z moją mamą uprały się, że "wyrosnę" - a nie wyrosłam; - Białe rękawiczki Tattini - ładne, ale strasznie grube; - Kask Tattini, model z tytanowym pasem - był piękny jak go kupiłam, niestety po paru latach zmienił kolor z czarnego na coś, co określiłabym "sraczkowatym brązem" 😵 I nie posiadam paska do bryczesów, bo jestem szczupła i wąska w talii i nie mogę znaleźć takiego krótkiego paska 🙁 Wybaczcie, musiałam ponarzekać 😉
Ktoś, dzięki, mam nadzieję, że trochę się naszukałaś 😎 jakieś 30 sekund 🤣 przepisy znam,bo lubie wiedzieć...takie zboczenie zawodowe...masz czas,kiedyś też się nauczysz 🤣
I nie posiadam paska do bryczesów, bo jestem szczupła i wąska w talii i nie mogę znaleźć takiego krótkiego paska 🙁 Wybaczcie, musiałam ponarzekać 😉
ms_konik czapraki schockemohle są 'bezpieczne' 😉 przynajmniej ja nie widziałam, żeby ktoś oprotestowywał
pewnie, że na zawodach można spotkać niechlujnie ubrane osoby, ale weźcie pod uwagę, że znaczenie jakie kryje się za słowem 'elegancja' dla wielu się zmienia. To, że jeździectwo to elegancki sport nie jest już tak jednoznaczne 😉 i dlatego odstępstwa od klasycznych reguł jeździeckiego ubioru imo nie powinny dziwić. mnie np kompletnie nie rażą bryczesy bez paska, a koszulę wyjmuję ze spodni jak tylko zejdę z konia, bo wyglądam jak parówka 😡
Czyli wychodzi na to, że jakby sędzia był czepliwy to za takie duże logo na czapraku/padzie może wyciągać jakieś konsekwencje? Teraz już wiadomo czemu Anky nie jeździ konkursów w swoich padach 😁 Chyba, że to jakiś polski wymysł.
[quote author=Ktoś link=topic=7044.msg651116#msg651116 date=1279106688] ms_konik, a sponsorują was wymienione firmy?IMO przepis tyczy się stricte logo sponsora... [/quote] Hihihi, że niby szokmol nas sponsoruje 😉, nie no oczywiście...całe lata 😁
Podsumowuję (w razie co prostujcie mnie): każde logo na czapraku bez umowy sponsorskiej może mieć max 3 cm2 (teoretycznie naszywki Anky, herby eurostara i takie tam powinny zostać usunięte
Z umową sponsorską można pozwolić sobie na więcej a mianowicie na każdej stronie czapraka logo wielkości np. 20 x 10 cm (fajnie!) czyli jeśli chcę aby mój koń nosił czapraczek z moim dużym logiem (gosp.rolne) to muszę się ze sobą umówić na piśmie 🙂🙂🙂
visenna-dzięki za podpowiedź ale mnie się to logo właśnie podoba 🙁
jaki ładny! ktoś może zna uzasadnienie dlaczego według polskich przepisów brązowy rajtrok/frak/marynarka nie jest ubiorem z puli podstawowej? Przecież to taki elegancki zestaw - beżowe/kremowe bryczesy + brązowy rajtrok, a do tego buty brązowe lub czarne z brązowymi wyłogami. Cud, miód i poezja, w moim guście. A jeszcze inny ładny moim zdaniem ubiór to skierowanie się ku tradycji angielskiej czyli marynarka w petitkę.
Zawody towarzyskie to jednak zawody towarzyskie i czesto rządzą sie swoimi prawami ale dziewczyna w takim stroju jak na moje nie powinna zostac dopuszczona do startu .
moja siostra młodsza jechała tez te same zawody i pamietam jak ona mi głowe suszyła że sie nigdzie nie pokaze dopóki nie bedzie wygladac jak człowiek 🙂 w efekcie czego w ciąglu kilku dni tylko takie cos skombinowałam
szału nie ma wiem 😉
Gdzie są takie zawody że tak się ubierają 🤔 ja zaobserwowałam wręcz odwrotne zjawisko- w większości konkursów amatorskich widziałam dużo osób ubranych w lansiarski sprzęt- siodło Prestige (ok, nic dziwnego to nie jest gdyby nie to, że to był akurat model close contact na parkur 50cm), frak, bryczesy, koszula i kask Pikeur, ochraniacze Veredus z futerkiem, ogłowie również Prestige, oficerki też były tylko nie rozkminiłam firmy, czaprak ES sportive... ten zestaw akurat najbardziej się rzucał w oczy 😁 inni mieli również firmowy sprzęt ale już raczej nie od stóp do głów 😉 Ale nie widziałam żadnego amatora który by nie miał koszulki konkursowej, białych bryczesów, sztylp/oficerek czy fraka. Szczerze powiedziawszy to powiedziałabym nawet, że starają się bardziej niż zawodowcy 😂