Forum konie »

Oficjalny strój na zawodach jeździeckich

A co z polówkami? Co myślicie o startowaniu w polówkach(skoki)? Widywałam kilku krotne zawodników w takim stroju . Wygląda fajnie sędzia nie marudził. Ale generalnie nie co bała bym sie problemów . Sędzia sędziemu nie równy..

Ja się spotkałam na zawodach z tym, że sędziowie upomnieli osoby w koszulkach polo i nakazali im obowiązkowo jazdę we fraku (przy czym był upał i zawodnicy w odpowiednich koszulkach mogli frak zdjąć). A faktycznie na rozprężalni sporo osób miało np. białe koszulki z czerwono-granatowymi pasami, jakimiś emblematami itp. i bardzo to sędziom przeszkadzało. Jak jeden z nich ogłaszał przez megafon "koszulka musi być biała, z kołnierzykiem, klasyczna i bez dodatków".. Zawody te były międzynarodowe. Na pewno wszystko zależy od rodzaju i rangi zawodu no i wiadomo, od sędziego też..
margaritka, mam identyczną koszulkę, jest super i kupiłam ją za mega obniżoną cenę 😁 U mnie w sklepie jeszcze są, gdybyś chciała, mogę Ci kupić i wysłać 😉
lov dzieki, mam taka🙂 szczerze? strasznie sie "mechci" za ta kase? jest do d.... zamowilam hv polo gonzo ale 3 tygodnie trzeba czekac...
margaritka, mówisz? Bo na razie miałam ją raz, więc w sumie nie wiem... 😁
to jedyny jej minus. bo wygodna i szybko schnie jak sie czlowiek zgrzeje😉
_Gaga, znaczy jasne, są towarzyskie i towarzyskie. Jeżdżąc po mojej okolicy widziałam wiele rzeczy. I takie profi towarzyskie i takie, gdzie głównym wymogiem był kask 😁

i tu mamy przydkład tego :
zwykła bokserka  🙄 Razi strasznie zanikające poczucie estetyki u młodych osób, mi zawsze mama wpajała że jeździectwo =elegancja...
Razi strasznie zanikające poczucie estetyki u młodych osób, mi zawsze mama wpajała że jeździectwo =elegancja...

Ciekawe jak poczuliby się zawodnicy, gdyby sędzia wyskoczył w rozciągniętym dresie z dziurą na d...użej części łokcia  😉
Karino1998, ee tam, przynajmniej na biało ubrana zawodniczka  😉 

Mnie nic bardziej nie odrzuca jak... rozpuszczone kudły pod kaskiem. No do szewskiej pasji mnie doprowadzają takie dyndające strąki.  😤
LoveRock - czasami, kiedy są złe warunki pogodowe sędzia zezwala na start w kamizelkach/kurtkach. I analogicznie, jak jest skrajnie gorąco - jest zgoda na start bez fraków.

Abstrahując od towarzyskich-towarzyskich i jakiś wewnątrzstajennych dla ambitniejszych z rekreacji - dla mnie start w polówce to przegięcie. Ludzie, to są zawody, a jeździectwo to elegancki sport, trzymajcie jakiś fason... Po to wymyślono przepisy, po to wymyślono koszule konkursowe z białymi stójkami - żeby to wszystko jakoś wyglądało, żeby było inaczej niż na codzień... W polówkach to można chodzić po konkursie albo zakładać na treningi w domu.
Naprawdę nie wiem skąd dzisiaj taka moda na kręcenie nosem na przepisy i próbowanie ich omijania... Gdyby chodziło tylko o względy finansowe - zrozumiałabym, ale wielu ludzi wydałoby sumę 2 x większą na markową polóweczkę, jeśliby była zgoda na start w niej, aniżeli na ładną konkursową koszulę... Nie wiem co to za maniera, może zacznijmy zawody jeździć w dresach albo przynajmniej kolorowych bryczesach? No bo wygodniej przecież, fajnie tak, nie brudzi się wszystko tak łatwo... A po co szacunek dla sędziego, widza, dla tego sportu, dla konia... Po co, ważne, że MI jest dobrze i podoba mi się moja polówka...
Ostatnio widzę taką modę na nie wkładanie koszuli w bryczesy. Jakaś tragedia  😵 A jak już jest to niedopasowana koszula, tylko taka luźniejsza, latająca na wietrze, to już w ogóle brak słów...
>
Mnie nic bardziej nie odrzuca jak... rozpuszczone kudły pod kaskiem. No do szewskiej pasji mnie doprowadzają takie dyndające strąki.  😤

Mnie też doprowadzają do szału czasem niedbałe kucyki. Ja rozumiem, że ktoś jak ma krótkie włosy, to nie da się ani ich zapleść, ani siatki za bardzo założyć, ale są to zwykle osoby które mają spokojnie 20-30 cm luźnego włosa, który powiewa na wietrze. To tak trudno zapleść chociaż warkocza( chociaż widziałam już i takie zestawy zapleciony ładny warkocz, ale na nim różowa, zielona gumka  😁 )  już jakoś to lepiej wygląda, zrobić koczka, albo założyć siatkę?
No dobra zatem, gdzie można nabyć siatkę na włosy? Siatkę na całe włosy, a nie koszyczek z kokardą? Bo szukam, szukam i znaleźć nie mogę.
A ja się zastanawiam dlaczego nieodpowiednie koszulki są w sprzedaży i są nazywane konkursowymi? Np: http://www.gnl.pl/koszula-konkursowa-schockemohle-alina-wiosnalato-2013-p-15060.html. Biały kolor jest, stójka jest, fajnie.. Ale byłam świadkiem jak sędzia zwrócił pewnej dziewczynie na zawodach uwagę o podobną koszulkę. Miała taką tylko pas był czerwono-granatowy. Upał był, można było ściągnąć fraki.. Pod warunkiem, że nie miało się koszulki w tym rodzaju 😎 Druga:http://www.gnl.pl/koszulka-konkursowa-polo-roma-ocean-p-15832.html. Jest ładnie, jest stójka, jest konkursowo.. Ale czy taka pstrokacizna jest elegancka na zawodach? Rozumiem jasny błękit, blady róż jak ktoś lubi, granat.. Ale taki dający po oczach kolor? Ostatnio modne są neonowe barwy, to może niech puszczą w obieg oczoje**e koszulki na zawody? Żółć, zieleń, róż.. Będzie kolorowo, wesoło, modnie.. Ale czy elegancko? Ja wiem, że dopuszczone są kolorowe koszulki.. Ale po pierwsze: nie wszystkie kolory kojarzą się z elegancją, a po drugie: nie każdemu sędziemu spodoba się kolor 😎
Ewidentnie zawody stają się okazją do zaprezentowania ostatnich sklepowych szyków najlepszych marek.. Istna rewia mody! No i jak zwykle.. Na jednych zawodach to przejdzie, a na drugich sędzia się "przyczepi". Można w sumie zgłupieć co wolno założyć, a co nie. I dlatego najbezpieczniej jest chyba włożyć strój klasyczny, a nie zaopatrzyć się w coraz to bardziej wymyślne wzory koszulek czy fraków..
Mi się wiele z tych kolorowych koszulek podoba, ale czy założyłam by to jako oficjalny strój na zawody? Raczej nie.. No chyba, że na zawody pdt.: "koszulki konkursowe na sezon wiosna/lato 2013 - prezentacja w skokach" 🤣
gllosia, ta pierwsza jeszcze jakoś... Szczególnie do fraka  😁, bo gdyby było ciepło, na pewno nie założyłabym jej. Ta druga rzeczywiście koszmar... Ale to jeszcze nic. Kiedyś na zawodach widziałam dziewczynę w koszuli (jeśli można to tak nazwać) w kolorze biskupiego różu  😵. To wyglądało, jakby do T-shirtu do biegania przyszyto stójkę  🤦
Stójka jest, jest  😉
gllosia, sędziemu to się może podobać albo i nie 😉. Jak jest w zgodzie z przepisami to nic nie może zrobić. A w skokach nie ma procentów za wrażenie ogólnie to i wszyscy wykorzystują przepisy na ile się da.
Takie pytanie... Czy na zawodach można wystąpić w kowbojkach?  👀
Olaa1002, jest określone w przepisach obuwie, więc nie 🙂
Dzięki  :kwiatek:
gllosia, podlinkowane przez ciebie koszulki sa przepisowe, poza "bialym mankietem". ale to przechodzi. ja uwazam, ze jesli ktos lubi rozowy, i calosc jego stroju (i rzedu)gra ze soba, to czemu nie?
mnie zawsze razi koszula na długi rękaw
mnie zawsze razi koszula na długi rękaw

Co w tym rażącego
w sezonie halowym raczej nie wyobrażam sobie jazdy w krótkim rękawku...  🤔
Mam na myśli jazde bez fraka oczywiście..pod frakiem nie widać jaki masz rękaw
gllosia, podlinkowane przez ciebie koszulki sa przepisowe, poza "bialym mankietem". ale to przechodzi. ja uwazam, ze jesli ktos lubi rozowy, i calosc jego stroju (i rzedu)gra ze soba, to czemu nie?

No tak, w sumie są przepisowe, bo w regulaminie zawarte jest: "kolorowe koszulki", a pod tym hasłem kryje się cała tęcza barw. Ja też mogę lubić różowy i może bym nawet koszulkę w takim kolorze ubrała, ale jeśli już to postawiłabym na blady, pastelowy odcień, a nie ostrą fuksje widoczną na odległość kilometra. To samo moim zdaniem tyczy się innych kolorów np. tego niebieskiego, który wstawiłam.. Mnie po prostu takie kolory nie kojarzą się z elegancją, a dyskoteką bardziej 😁 Bo w końcu na zawodach powinno być elegancko i oficjalnie, a nie tylko czysto, schludnie i po prostu ładnie. I naprawdę, jak bym zobaczyła na zawodach całą chmarę zawodników i każdego w koszulce w innym kolorze i tu by się przebijał morski, tam ostry róż, a jeszcze indziej neonowa zieleń, to nie poczułabym się jak w kręgu eleganckich jeźdźców, a jak na targu. I nie chodzi tylko o to, czy będą to modne Pikeury, Eskadrony ani czy będą pasować do czapraka, nauszników, a całość będzie prezentować się ładnie.. Po prostu nie będzie to elegancją.
Miałam swego czasu koszulę Kingslanda z czerwono granatowym pasem przez środek i po przygodach z nią już nie ryzykuję kolorowych koszul.
Zależnie bowiem od konkretnego sędziego raz mogłam w niej startować bez marynarki, a raz nie. Po tym jak przy 30 stopniach w cieniu sędzia kazał mi startowac w marynarce stwierdziłam, że pas. Nigdy więcej koszuli, którą "ślizga" sie po przepisach.
Czy posiada ktoś ten fraczek i może się wypowiedzieć?  :kwiatek:
http://allegro.pl/frak-konkursowy-evita-fair-play-promocja-gratis-i3611927998.html
Ja zawody jeżdżę w niebieskiej koszulce fair play ze stójką, białych bryczesach fair play z szarym lejem, sztybletach i skórzanych sztylpach.

Zastanawiam się tylko, czy jakbym pojechała tak ujeżdżenie, to byłoby ok?
W końcu mam wymarzony granatowy frak animo który leży na mnie idealnie  💃
Dramka- pokaż 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się