Forum towarzyskie »

muzyka folkowa

Lubicie? Słuchacie?
Ktoś ma moze w swojej płytotece Czeremszynę? bo niestety niby lokalne ale nie koniecznie do kupienia 😕
słucham- może nie namiętnie ale lubię. bardzo lubię w tle, rzadko się wsłuchuję.
z tych bliższych mi to standardowo Kapela ze wsi warszawa- bardziej skoczna i śpiewna, ale lubię też taką bardziej rzewną muzykę.
warszawiaków zapraszam na Herbatnik- jutro będzie także wspomniana przez sznurkę Czeremszyna 🙂
o ile KZWW lubię "aktywnie" to zazwyczaj jestem dosc biernym słuchaczem- jak juz napisałam- lubię ją w tle. klimaty ludowe bardzo mnie kręca, lubię kiedy leci w radiu podczas jazdy samoachodem, wybieram się na różne imprezy ale to tyle. może dlatego że za mało się w to zagłębiałam i może się to jeszcze kiedys zmieni.
z troche innych klimatów, ale zesto lubią to ci sami ludzie- bardzo lubie, bardziej aktywnie poezję spiewaną 🙂
rowniez aktywniej pociąga mnie folk bałkański, także wpleciony w popowe, rokowe i pankowe piosenki 🙂
Zależy jaki folk - ja jestem miłośniczka irlandzkiego, moim idolem absolutym jest niezyjący juz wiele lat Luke Kelly. W Irlandii na wyspie Achill gdzie pracowalam i znowu będę, wieczorami mieszkańcy zbierają sie w pubie i grają na przyniesionych przez siebie instrumentach, spiewają, tańczą - uwielbiam to, w lecie co prawda wygląda to trochę bardziej profesjoalnie, bo przyjeżdża jakaś kapela grać, ale poza sezonem robia to po prostu mieszkańcy 🙂

Polskich kapel też trochę lubie, ale raczej tych w żeglarskim klimacie - co roku chodzę na Festiwal folku i muzyki szantowej we Wrocławiu, często też chodze do klubu łykend, gdzie moza takiej muzyki posłuchać.
Namiętnie to mało powiedziane  😉
Folk polski - niepodzielnie od 10 chyba lat Chudoba.
Folk skandynawski - równie niepodzielnie Hedningarna.

Neofolk - jak leci, czasem miło jest sobie powyć ku rozpaczy mego męża  😂
ja ostatnio byłam w Białowiezy na koncercie Ethno Lyrics, klimat rewelacyjny i gorąco polecam jakby ktos miał okazję
no lecę do białowieży w najbliższym czasie, może mi się uda folka jakiegos przy okazji upolować 😀
lubie i slucham etno i folk 🙂 KZWW rowniez.

a slucha ktos etiopskiej muzyki moze?
Zabijcie mnie- ale ja nigdy polskiego folku chyba nie słyszałam, dajcie jakieś źródła, linki 🙂
Burza,
http://chomikuj.pl/kapares/Folkowo/Czeremszyna/
Burza polecam piosenkę  Czeremszyny z albumu Hulaj póki czas "Na wulicy mokra"
i jeszcze jedną z albumu Trzy kropki "Oj na hory dwa dubki"
sznurka, uwielbiam Cię!! Przecież oni śpiewają Czom ty ne pryszow, Ichaw kozak, moje wszystkie piosenki łemkowskie z obozów jeździeckich, aaa!!!  💘

Edit- a Kapela... mi nie podeszła 😉 ale dzięki Kujka 🙂
Burza, ciesze sie!
ale ty pewnie masz teksty co?
No jasne że mam 🙂 w śpiewniku szarżowskim 🙂 szkoda, że tylko te dwie są...
Może ktoś słyszał o mp3
Eh ta Helpa
Cyje su te kone ?

Edit- Sznurka tu np Teo wstawiła tekst Ichaw Kozak
http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?t=9990   🙂

Jeszcze jeden edit bo zainspirowana szukam nagrań- i znalazłam piękne i prawdzie łemkowskie, do których mam ogromny sentyment
http://www.ia.pw.edu.pl/~ttraczyk/lem/lem_mp3.html

I złoto dla tego kto wie jak się nazywa pierwsza piosenka z tego filmiku
Super linki dziewczyny wstawiłyscie!
ja mam coś- wprawdze nie polskie, ale warte posłuchania-
oraz

migocia, ty aby na pewno wiesz co wstawiłaś?
tak🙂 Basshunter i Morskie Opowieści🙂😉
Litości, to jest wątek o MUZYCE FOLKOWEJ. Czytaj ze zrozumieniem.
Litości! żartowałam! Nie mierz wszystkich swoją miarą! 🙄
migocia, wybacz ale ja tez nie zrozumialam Twojego zartu.

Nie wiem czy się to nadaje do wątku ale ja akurat bardzo lubię ten zespół posłuchać od czasu do czasu.
Małe źródełko na jutubie 😉
http://www.youtube.com/profile?user=pivhucul&view=videos

Cały wieczór drąże teraz takie klimaty i dotarłam do cudeńka- Kubański Chór Kozacki- i teraz szaleję 🙂
Sznurka wielki szacun za ten wątek, właśnie przez link Burzy dotarłam do fajnej piosenki.  👍

A oto ona
ojaaa dzięki za tę Czeremszyne!  Ja to juz kiedys słyszałam, ale za cholerę nie mogłam sobie przypomnieć wykonawcy.

Jeszcze całkiem ciekawy jest Żywiołak, lokalny, irlandzki folk czyli Carrantuohill i Beltaine, ze Skandynawii Garmarna, bardzo polecam bo muzyka nieziemska -

No i taki folk - niefolk.... wiedźmowska muzyka 😉 czyli Hagalaz Runedance.
dragonnia, fajne 🙂
a ja męczę to

Jak jutro puszczę rodzicom to padną. Ich córka słucha muzyki, którą sami lubili i lubia słuchać.

Burza - rewelacja. Moje lista w Ulubionych znów się powiększa. Powiedz, czy my dziś pójdziemy spać? 😉
Hmm no u mnie się w czoło pukają jak takich rzeczy słucham 😉
Na pewno nie pójdę spać, grzebię ile się da, znalazłam mnóstwo nagrań łemkowskich, kozackich, szał, szał!

To już chyba nie folk hehe, ale aż mi się łezka w oku zakręciła, nasz szarżowski hymn..
Teraz to ja żałuję, żemoja babcia nie żyje. Zawsze miała nagrania takie, a ja ich nie chciałam. Teraz nie mam tych kaset, pojechały do wujka. 🙁 A tam były same perełki.

Burza, niech się w czoło nie pukają, bo ta muzyka czesto jest grana na weselach itp., a wiadomo, że przy takiej muzyce można się wyskakać. I pewnie nie raz bawili się przy podobnych utworach

Jakby co, to ja dalej grzebię 🙂
Sankarita, fajne te piosenki... takie wiedźmińskie 😉 Oczywiście są już w ulubionych
Może niekoniecznie folk ale posłuchajcie.

Nie mogłam się oprzeć.
Lubię te molodię. Ale nic nie rozumiem 😉 Po polsku Ryczące Dwudziestki spiewają do tej melodii pięknie (
).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się