Przede wszystkim udźwig. Amatorski Canon z kitowym obiektywem będzie ważył dużo mniej niż profi Nikon z pro szkłem (Canony z tego co kojarzę ogólnie są lżejsze niż Nikony). Dobrze jest, by był zapas, gdy zechcesz podpiąć coś cięższego.
Nóżki statywu nie mogą być giętkie, nawet przy pełnym wysunięciu statyw nie powinien sprężynować bo może to spowodować poruszenie zdjęcia. Musi być na tyle stabilny (jeśli zamierzasz iść z nim w plener) aby wiatr go nie przewrócił. Fajnym dodatkiem jest hak u spodu kolumny - możesz na nim zawiesić dodatkowe obciążenie co spowoduje, że statyw będzie stabilniejszy.
Zwróć uwagę na to jak się składa, czy po złożeniu zajmuje odpowiednio mało miejsca no i na wagę - dobry statyw równa się ciężki statyw ale bez przesady 😉
No i głowica - tu już zależy od preferencji. Niektórzy wolą kulowe, ja ich nie lubię bo zawsze mam problem z odpowiednio solidnym skręceniem.
Możesz napisać do właściciela sklepu
http://imfoto.pl/ . Podaj parametry aparatu oraz szkieł i poproś o podpowiedź, czym warto się zainteresować.