Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Ktoś, coś?  :kwiatek:
wątek zamknięty
Mnie się bardzo podobają  🙂
Ale wyrażam zdanie jako osoba nie znająca się, potrafiąca wyrazić jedynie własne odczucia

Edit:

Chciałam wam się jedynie pochwalić jaki piękny w Gliwicach dziś był świt

wątek zamknięty
Ja przepraszam,ze znowu moje zdjecia, ale zainspirowana zdjeciami Abre nie umiem sie powstrzymac  😁 😡

Bardziej niz do oceny sa one do pokazania jedynie i pochwalenia sie tym,ze i u mnie mozna spotkac dziecioly i inne ptaki 😉 Sarny zreszta tez mi pod dom przychodza  😁
wątek zamknięty
martva
ostatnie bardzo fajne bo....odizolowałas pticę od otoczenia.
Gdyby jeszcze była w lepszym punkcie biłabym ci brawo 🙂

wątek zamknięty
Dziękuję za opinię!  :kwiatek:
Zdjęcia robione, na szybko - wracałam właśnie od lekarza, chora itd. Wpadłam tylko do domu o aparat i zrobiłam tyle ile się dało  😁
wątek zamknięty
Korzystając z ostatnich promieni słońca wybrałam się na działkę
Moje pierwsze podrygi z canonem 😉
wątek zamknięty
moim zdaniem zdjęcia są za ciemne i brakuje im ostrości. na drugim za dużo przeszkadzajek w tle, ale główną ich wadą jest własnie ostrość.
wątek zamknięty
Jak Cieciorka, no i generalnie nie przepadam za taką głębią ostrości, że coś mi wyskakuje z ekranu 😉

ale może niekoniecznie są ciemne
wątek zamknięty
U mnie na ekranie są w porządku. Możliwe, ze to od ustawień jest zależne albo od monitora samego w sobie.
Jak juz mówiłam ja uwielbiam zdjęcia z dużą głębią ostrości, a dopiero ćwiczę. Aczkolwiek zima/jesień to dla mnie hibernacja fotograficzna 😉
wątek zamknięty
To, co robisz, to raczej mała głębia 😉
Poza tym, jesienią i zimą nie trzeba zapadać w sen zimowy, wystarczy wyjść na miasto, mamo jak dużo się dzieje 😀 dziś właśnie byłam w plenerze na zajęciach, z analogiem, efekt na razie schnie w ciemni, ale generalnie to cross na slajdach  😜
wątek zamknięty
Na razie jestem mało obeznana z canonem i czytam dużo na jego temat. Ale 350tki mają chyba za wolny silnik (przynajmniej tak wyczytałam) do zdjęć w ruchu, ale może się ten ktoś mylił. Widziałam zdjęcia z crossa, robione canonem takim samym jak mój autorstwa mojej znajomej i były naprawdę fajne
Aczkolwiek nie jestem pewna czy to nie zależy też od obiektywu. Zresztą co tu dużo gadać... Zdjęcia z tegorocznego Torwaru to kaszana i kit. Mówię oczywiście o tych c ja robiłam 😉

Jedno co mnie zastanawia to 'zezwolenie' na wnoszenie lustrzanek na mecze np koszykówki czy siatkówki bez odpowiedniego certyfikatu czy przepustki jest dozwolone?
wątek zamknięty
Przecież w mieście można robić reporterkę, nie tylko zdjęcia np. ruchu ulicznego 😉 no i bez przesady, my dziś robiliśmy zdjęcia analogami typu zenit, z manualnym ustawieniem ostrości, a jakoś zdjęcia wychodziły, a co dopiero canon 350d 😉
Za bardzo nie sugeruj się techniką, nie ograniczaj się tym, zdjęcia to to, co siedzi Ci w głowie 😉 kompaktową małpką da się zrobić coś dobrego, nawet komórką się da, nawet pudełkiem po zapałkach 😉
A, i cross w fotografii to wywoływanie filmy w zmienionych substancjach chemicznych. My robiliśmy w c41.
wątek zamknięty
Nie znam sie zupełnie na teorii, mogę śmiało powiedzieć, ze jestem w tym momencie ignorantką 😁
W sobotę postaram się pójść na górkę, najwyższy punkt w mojej okolicy i mam nadzieję, ze będzie dobre światełko. A widok super, bo na całe łódzkie Zdrowie i Żubardź 😉

Na początku posiadania aparatu wstydziłam się bardzo chodzić na plenery, bo nie cierpię jak sie ludzie na mnie gapią. Ale jakoś przeszło.
wątek zamknięty
Notarialna
szybkośc zależy przede wszystkim od obiektywu.
Canon jako boody nie ma wbudowanego silniczka.
Silnik mają obiektywy.

Czym robiłas zdjęcia wiosną tego  roku na Torwarze ?
wątek zamknięty
Tym samym canonem co mam teraz, pozyczonym od koleżanki, od której go odkupiłam. Obiektyw EFS 18-55 mm.
wątek zamknięty
Bo to ciemny obiektyw.
A na dodatek dość szeroki kąt.
Trudno się robi takie zdjęcia z dużej odległości kiedy nie możesz podejść.
Nie wiem czy obiektyw to ten starszy model bez oznaczenia IS ale jeśli tak, to .........ten obiektyw to optyczna porażka Canona.
Żeby było w miarę dobrze trzeba było przymknąć przysłonę do f/8.
A w warunkach halowych to.........d..a blada.

wątek zamknięty
A jaki byś poleciła  na początek? Zastanawiam się między tamronem a Sigmą. O tamronie sporo dobrych opinii słyszałam, a o sigmie same ochy i achy. Niestety na obiektyw wpływu nie miałam, bo koleżanka już taki dostała.
Fakt, oznaczenia IS nie ma. Aparat ma 4-5 lat, ale nie był często używany. Niestety na zmianę obiektywu mogę liczyć dopiero na wiosnę, wiec muszę się z tym pomęczyć.

wątek zamknięty
A nie lepiej odłożyć na Canona? Sigma jest w sumie do wszystkiego, a jak coś jest do wszystkiego... to sama wiesz 😉

Ja choruję na 50 mm Canona  😜 rany, w ogóle jakiekolwiek 50 mm  😜
wątek zamknięty
szepcik, Ja sie na tym nie znam, więc wolę się poradzić tych co w tym dłużej siedzą. 😉
wątek zamknięty
Od ponad 4 lat mam Sigmę Apo Macro Super 70-300 mm f/4-5.6
Starszy model bez oznaczenia DG.
I tym obiektywem robię zdjęcia od dawna.
Marzy mi się zupełnie co innego ale.......jakoś nie mogę wygrać w totka   😀iabeł:

Nie wiem jak się sprawuje Tamron ale po przeczytaniu miliona testow porównawczych wybrałam Sigmę.
Za jakośc zdjęć, za relację ceny do jakości. Nie było i nie ma chyba drugiego telezooma na rynku która za 800 zł pozwala robić naprawdę przyzwoite jakościowo zdjęcia.

Pokaże Ci kilka zdjęć z Torwaru
marzec 2008 rok Torwar

Canon 350D + Sigma 70-300
Od 230 do 300 mm zapomnij że wogóle masz taki zakres - mydli z każdym mm bardziej.
Ale do 230 jest ok

wątek zamknięty
hm, a ja się przymieżam do sigmy. wiadomo ze "markowe" obiektywy są lepsze, ale nie sądze by dwukrotnie, na co wskazuje cena. jak juz zajdzie jesienne slonce wyporzycze sobie sigme na weekend i sie zastanowie.
wątek zamknięty
A ktoś inny poza sigmą wypożycza obiektywy do testów?

Szemrana te zdjęcia są robione ogniskową 230? Bo na moim monitorze nie tyle mydło, co szumy widać
wątek zamknięty
szemrana, Same zdjęcia dla takiego laika jak ja to cacuszka i cieszą oczy 😜 Czyżby siwek to Bischof? 😁
Mam nadzieję, że na przyszłym Torwarze 2010, na który się również wybieram będę dysponować lepszym obiektywem.

Sigma kosztuje 800 zł? Właśnie myślałam o 70-300 mm, od początku się do niej ślinię. A cena naprawdę przyzwoita, myślę, ze zdołam uzbierać potrzebną sumę 🙂

Głównie chciałam trochę zacząć się bawić w modeling, za dwa tygodnie idę z koleżanką na pierwszą sesję, ae aż się boję efektów. Chociaż ona zgodziła się od razu.
wątek zamknięty
Szumy to nie wina ogniskowej a wysokości ISO.
Robiłam na maksymalnej.

Jeszcze jedna uwaga co do "szumów"
Szum występuje  przy oglądaniu na  monitorze komputera.
Odbitki papierowe nie mają "szumu.
Sa czyste.
wątek zamknięty
Co do sigmy, zdjęcia ptaków które umieściłam wyżej też Sigma - dzięcioł i sikorka ponad 230 ogniskowa.
wątek zamknięty
czy ktoś mi moze wytłumaczyć jak krowie na rowie jak się kadruje w gimpie? zmuszana jetem do uzywania dwóch programów, ale to przecież bez sensu, w dodatku kilkukrotnie zapisuje zdjęcie w jpg.
czytałam różne instrukcje w necie, i robie krok po proku, ale coś cholibka nie działa. czy ktoś mogłby mi wyjaśnić?
wątek zamknięty
Acha 😉
Ja generalnie z cyfrówkami to jestem daleko w lesie 😉
wątek zamknięty
ja tez mam sigmę, chwilami % odrzutu jest denerwujący, ale za takie pieniądze jest w porządku
jako takie zdjecia miałam nawet z hal ciemniejszych niż torwar 😉
co trochę uzbieram na firmowy obiektyw, to zraz na konia wydam  😵

szemrana
robisz na "pełnej" dziurze czy przymykasz ?
ja nie bardzo sobie radzę z ostrością  😡, tzn zawsze jakiś element ostrzonego konia wychodzi mi nieostry. a u Ciebie świetnie wyszedł Ilian !  😜
wątek zamknięty
cieciorka, z okienka narzędzi wybierasz "rectangle select tool" > zaznaczasz wybrany obszar na zdjęciu > z menu "image" wybierasz: "crop to seletcion". O to chodziło?
wątek zamknięty
Amara
najczęsciej staram się jednak przy pełnej dziurze.
Tylko muszę dbać, żeby nie być zbyt blisko tego co fotografuję..
Większa odległość od obiektu pozwala przy pełnej dziurze na większą głębię ostrości.

Ja łaże ciągle  i szukam kadrów ale także światła.
Torwar jest oświetlony nierówno.
Środek jest najjaśniejszy i kilka miejsc po bokach.
Ale są też takie kawałki, że jest zbyt ciemno na dynamikę skoków.

Ja zwyczajnie łażę po Torwarze i szukam które przeszkody są najlepiej oświetlone.
Tam się ustawiam/
Często zmieniam miejsce fotografowania.
Z dołu, z góry i ze środka. No i .........przy siwych koniach sprawa jest łatwiejsza niż przy karych  😉

Ja nie mam wypasionego sprzętu i ten sprzęt mnie ogranicza.
Znam jego możliwości i nie porywa się z motyką na słońce.
Jeśli będę fotografowała ciemnego konia w niedoświetlonej części Torwaru to........te zdjęcia zwyczajnie nie wyjdą.

Notarialna
znalazłam na Alledrogo za  niecałe 900 zł.
Pewna jek się pogrzebie to można jeszcze ciut taniej kupić.
Mój obiektyw jest bez oznaczenia DG i dlatego był tańszy.
Ja jednak polecam APO DG  do kupienia

http://www.allegro.pl/item829590671_sigma_70_300_apo_dg_macro_gwarancja_nowy_f_vat.html
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.