Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

pomoże mi ktoś?
wątek zamknięty
Jakieś tam strzelone w sylwestra bodajze 😉

Ktoś coś powie? 🙂 Bede wdzieczna  :kwiatek:

wątek zamknięty
Niebo przepalone 😉
wątek zamknięty
Cieciorka, poszukaj sobie 😉 http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=70
wątek zamknięty
To ja się przypomnę, może teraz ktoś spojrzy 😉

wątek zamknięty
Niebo przepalone 😉

A moge prosic o cos wiecej?  :kwiatek:
wątek zamknięty
abre, dzieki za link, masz może pomysł, co do skanowania?
wątek zamknięty
Myślę, że nie zeskanujesz.
wątek zamknięty
Tak BTW: jestem pod wrażeniem zdjeć tego autora 😲
http://plfoto.com/36991/autor.html
wątek zamknięty
Moze ktos tu bedzie umial mi pomoc. Mam canona 450d i mam problem z obiektywem. Obiektyw 18-200. Chcac zrobic zdjecie powiedzmy jakiegos przedmiotu od gory nie moge ustawic obiektywu na dana odleglosc gdyz sam wysuwa sie na maksywalna dlugosc. Mam ten aparat od niedawna, wczesniej mialam mniejszy obiektyw i czegos takiego nie zaobserwowalam. Domyslam sie ze jest to jakas wada obiektywu ale wole sie upewnic zanim pojde zrobic awanture w sklepie. Dopiero ostatnio to zauwazylam i nie wiem co jest grane.
wątek zamknięty
Lov,  WOW !!!!!!   😜 😜 😜

Sporo z nich tak obrobionych że wyglądają wręcz jak obrazy.. Nie mogę się napatrzeć..
wątek zamknięty
Może i obrobionych, ale i tak są cudne... 😉
wątek zamknięty
Mnie si, szczerze pisząc, prace Roncevala niespecjalnie podobają. Są tak idealne, wymuskane, że aż nieciekawe.
wątek zamknięty
Ronceval to popularna postać w fotografii (końskiej), tak myślę. Multum rysunków jest robionych na podst. jego zdjęć, ja mam takiego delikwenta w mojej galerii 🙂
A co do obrabiania... Które zdjęcie nie jest przerabiane komputerowo? Żadne.  Każdy słynny fotograf, ma do czynienia z programami graficznymi, typu photoshop itp. Dziwne by było wręcz gdyby ktoś robił zdjęcia nie przerabiając go nigdzie. Ludzie używając programów graf. chcą poprawić, osiągnąć to, czego  by nie osiągnęli zwykłym pstryknięciem.
Czasami to fajnie wygląda, a może nawet nie czasami. Często. Prawie zawsze. Jednak niektórzy nadużywają prog. graf. w celu na przykład poprawienia swojego talentu. Kiedy zdjęcie przerobione znacznie odbiega od oryginału. I to mi się nie podoba.
Ale przyzwyczajony jestem, bo każde zdjęcie ma w sobie komputer, więc...
Busch, ja uważam natomiast, że zdjęcia Roncevala są fantastyczne. Nie są wymuskane, każde jest inne, a przez to właśnie ciekawe. Ale to tylko moje zdanie  😉
Pozdr.  🙂
wątek zamknięty
Lov szczerze mowiac pomysl na trzeciej fotce najbardziej mi sie podoba. Troche zbyt duzo elementow na pierwszym planie, jedna galazka dobrze wsadzona w kadr by wystarczyla. 🙂

Reszta jeszcze do mnie nie przemawia, ale rob dalej zdjecia i szukaj pomyslow, bo widac, ze jestes na dobrej drodze. 🙂
wątek zamknięty
Janek, ja mam inne zdanie. Większość jest na jedno kopyto 😉

Asik, to tzw. "pompka"? Czyli ogniskową zmieniasz nie poprzez kręcenie pierścieniem a jedynie poprzez wyciąganie tubusu? Jeśli tak to niestety tak już jest z tego rodzaju obiektywami - szybko łapią luzy. Jak masz aparat na szyi to obiektyw też się rozsuwa?

Ludzie radzą sobie z tym na 3 sposoby:
- przyzwyczajają się do tego, że muszą ręcznie podtrzymywać szkło 😉
- nakładają gumkę recepturkę na wewnętrzną część (tą, która się chowa) - kończą się wtedy luzy;
- naklejają taśmę izolacyjną na wewnętrzną część.

Dwa ostatnie mają jednak pewną wadę. Guma się niszczy. To co jest dobrym rozwiązaniem przez rok może się okazać złym przez kolejne.
wątek zamknięty
Anka,  dzięki :kwiatek: staram się 😁 😉
wątek zamknięty
[quote author=Pursat link=topic=67.msg143320#msg143320 date=1231604709]
Niebo przepalone 😉

A moge prosic o cos wiecej?  :kwiatek:
[/quote]
Może nie tyle przepalone, co prześwietlone - doczytałam, że to nie są te same pojęcia.
Zajrzyj tutaj: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3520  🙂
wątek zamknięty
abre tak tez myślałam. no trudno, kupie sobie jakiegoś taniego epsona i dam rade, ale szkoda że nie dało się wszystkiego w pakiecie kupic 😉

fotografie Roncevala są dla mnie w dużej mierze synonimem kiczu, zwłaszcza te, które ma na plfoto. dlatego zgadzam się z bush. te na tej stronce, sa lepsze: http://www.kawalkada.zin.pl/index_pol.html
Janek jego zdjęcia (te z pierwszje strony- te na drugiej sa fajne, naturalne) są przesłodzone, noszą wyraźne znamiona manipulacji graficznej, tak jakby zrobiona było nieprawnie. poza tym, jak zauważyła abre są wszystkie na jedno kopyto- ile mozna? to nudne i tandetne.
on sam rysował, jest po architekturze wiec malownicziść jego prac mnie nie dziwi. swoją drogą, były narzeczony mojej mamusi, ale ciii  😂
obrobka fotografii jest stosowana od zawsze i nie jest wymysłem ery komputerowej, także w ciemni się jej dokonuje. ale znajdźmy granicę między zdjęciem a grafiką, czy obrazem. fotoreporterzy kadrują zdjęcia, zmieniają nasycenie barw, kontrast, ale nie zmieniają nic więcej bo inaczej przedstawienie nie byłoby rzeczywiste. dla mnie zdjęcie jest tym lepsze im mniej pracy mu poświecono, po drugie dla mnie fotograf jest wyłącznie obserwatorem a nie malarzem, czy aranżatorem.

edit: chciałam tylko dodac, ze nie mam nic, przeciw mieszaniu technik ani innowacjom, ale to nie to samo
wątek zamknięty
Największy sprawdzian dla fotografującego. Idź, zrób zdjęcie, ale pomyśl, i nie przerabiaj go nigdzie, zrób je tak, żeby komputer nie był do tego potrzebny, a było ciekawie. Wszystko można zrobić za pomocą programu graficznego. Z największego gówna da się zrobić coś interesującego. Można trochę macie racji, troszkę zdjęcia Roncevala kiczowate są. No ale, nie możecie odmówić, że są ciekawe.  🙂
wątek zamknięty
Taka np roznica:

a

wątek zamknięty
Tak troche zmienie temat... mam nadzieję że nie pobijecie 😉
Czy jest mozliwość jakiejś prostej obróbki filmiku? Nic wyszukanego, po prostu nie znam sie totalnie ani na obróbce fotografi, ani już tym bardziej fimu a zależy mi na tym żeby jeden bardzo ciemny rozjaśnic. Tylko na tyle żeby było widać co się tam dzieje. Jeśli możecie polecic jakiś nieskomplikowany programik to będe wdzieczna.
No chyba że ktoś byłby w stanie pomóc również jakimś słowem lub czynem, nie pogardzę 😉
Pozdrawiam

edit
Jeszcze pytanie do zdjecia.
Zastanawiam się w jakim stopniu da sie zdjęcie poprawic. Czy na tym poniżej realne jest usunięcie kantara czy za dużo chce? (oczywiscie pytam o możliwości czysto amatorskie)
wątek zamknięty

Nie wiem czy mi dobrze wyszło 😁 Widzę że konik ma na kości nosowej taką białą kreskę - jeśli masz podobnie skadrowane zdjęcie, gdzie widać tę odmiankę, mogę mu ją dokleić 😉
wątek zamknięty
Wow. Dzieki 😀
Ma kreskę ale ze zdjęciem cieżko... ruchliwy jest i wątpie jeszcze w jego szanowanie ogrodzenia, dlatego zdjęcia bez kantara mam tylko w boksie. Do tego raczej z drugiej strony bo musialabym robić sprzed stajni.

wątek zamknięty
Raczej nie do końca powinno to tak wyglądać, ale chyba nie umiem lepiej 😉
wątek zamknięty
he he spoko, tak się chciałam zorientować na ile da się coś poprawić 😉
a tak wogole to przez cień od kantara wygląda jakby miał między ganaszami niedźwiedzie futro  🤣
Dzieki Pursat 😉
Chyba jednak "łatwiej" zrobić porzadne zdjecie  😎
wątek zamknięty
Może ktoś coś jeszcze powiedzieć o tych zdjęciach, które wstawiłam prawie na samym początku tej strony? Z gory dziekuje.  :kwiatek:
wątek zamknięty

Asik, to tzw. "pompka"? Czyli ogniskową zmieniasz nie poprzez kręcenie pierścieniem a jedynie poprzez wyciąganie tubusu? Jeśli tak to niestety tak już jest z tego rodzaju obiektywami - szybko łapią luzy. Jak masz aparat na szyi to obiektyw też się rozsuwa?

Abre powiem szczerze ze na Twoja odp liczylam wiec wielkie dzieki
Tak jak mam go na szyi tez sie sam rozsuwa niestety. Czyli mowisz ze najlepiej sie z tym pogodzic i do tego przyzwyczaic? A czy to mozliwe zeby po tak krotkim czasie (mam go od listopada, raczej rzadko poki co uzywany) sie takie luzy zrobily?
Mam go jeszcze na gwarancji wiec moze warto sie pofatygowac do serwisu?
wątek zamknięty
To czy to jest możliwe zależy od obiektywu. Im gorzej wykonany tym szybciej się "wyrobi".

wątek zamknięty

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.