Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

karolinag4 🤣 nieźle, myślałam że gdzieś świetliki o tej porze roku upolowałaś. Bardzo fajne!!  😀
wątek zamknięty
fajnie, że się podobają  😅
tylko, że to są lampki w moim pokoju  😂

Paskuda  🍴
wątek zamknięty
ja od jakiegos czasu mam cos miedzy mydelkiem a lustrzanka czyli kompakcik - nikon P80.
powiedziec o mnie fotograf-amator, to i tak za duzo. po prostu lubie robic zdjecia, bawic sie. takie swiateczne zabawy:

ciekawa jestem waszej opini, czy w ogole to ladne czy ciekawe, co zmienic. jako ze pierwszy raz w tym watku sie objawiam to za ilosc zdjec nie bede przepraszac 😉

no i skad mozna sciagnac jakis fajny program do obrobki zdjec (ale taki zeby amator sie mogl polapac 😉 )

z gory dziekuje za wszelkie uwagi i pomoc 😉
wątek zamknięty
To ja coś napiszę:
1. W sumie to nie wiem na co tu mam patrzyć. Po prawej jakieś uschnięte roślinki prawie wychodzą mi z ekranu. Jest ich za dużo. Pierwszy plan nieostry, jeśli nie jest on taki w jakimś konkretnym, zamierzonym celu, na ogół wygląda bardzo niekorzystnie. I jak dla mnie właśnie tak jest tutaj.
Śrubki bardzo centralnie (= niezbyt ciekawie dla ludzkiego oka), w dodatku ostrością to one nie powalają.

2. Falki na dnie fajny motyw, ale piórko jest zupełnie nie wiem czemu centralnie i na dodatek strasznie przepalone. Potencjalny motyw falek niewykorzystany.

3. Podobają mi się cienie na wodzie, ale są trochę za słabe. To niebo na górze niepotrzebne, psuje efekt "drogi", którą sobie stworzyłaś. Próbowałam to trochę przekadrować, wyszło tak:

Myślę, że zdjęcie wyglądałoby lepiej, gdybyś kucnęła/stanęła niżej przy jego robieniu.

4. Nie rozumiem sensu pokazywania przepaleń jakie powstają na skutek pokazywania na zdjęciu słońca. A plama słońca na wodzie przy granicy z brzegiem totalnie do mnie nie przemawia. Podoba mi się za to ramka z gałęzi drzew, trawki i odbicia gałęzi w wodzie.
Mam wrażenie, że zdjęcie jest... brudne?

5. No... coś z gwoździami. Błyszczy się. Niczego więcej na tym zdjęciu dopatrzyć się nie potrafię.

6. Fajnie niebo w tle, w sumie to zdjęcie się nie podoba. Chociaż ja bym się pozbyła śniegu z pierwszego planu, bo mi zaburza odbiór i ściąga na siebie wzrok.
wątek zamknięty
dzieki 🙂 ja sie na fotografii nie znam, wstawilam te zdjecia ktore sie mi sie podobaly, albo osobom ktore sobie ogladaly te moje bzdety. dzieki jeszcze raz  :kwiatek:
ktos jeszcze moglby cos dodac?
wątek zamknięty
Moge juz cos wrzucic do oceny?  😉
wątek zamknięty
Moge juz cos wrzucic do oceny?  😉

Jak tylko powiesz coś o zdjęciach kujki  :P
wątek zamknięty
Kujka podoba mi sie twoj tok myslenia podczas fotografowania. Metoda prob i bledow, oraz podczas ogladania fot innych fotografow znajdziesz odpowiednie pomysly i swoj styl.  🙂
Najbardziej podoba mi sie to zdjecie z palikami, a tu jest moja wizja:

wątek zamknięty
Anka, dzieki 🙂
z sama woda bez tego nieba i krzaczorow na drugim brzegu o wiele lepiej wyglada 🙂 w jakim programie obrobilas to zdjecie?

edit: zapomnialam dodac ze zdjec w zaden sposob nie obrabialam 🙂
wątek zamknięty
Co prawda bedzie mi ciezko cokolwiek powiedziec, nie powtarzajac jakby Twoich slow, ale... 😉

1.Rowniez dla mnie brak ostrosci na srubkach na tym zdjeciu.

2.Naprawde fajny motyw, innaczej bym wykadrowała - piorko bardziej np. w prawo 😉

3.Podoba m sie to zdjecie. Chociaz w sumie jedynym moim "zastrzezeniem" jest to,ze moglo byc ono wlasnie bardziej wykadrowane centralnie 😉

4.To co powstało "ze słonca" na tym zdjeciu robi na mnie wrazenie jakby bylo sztucznie doklejone. Co do brudnosci zdjecia o ktora pytała Moona - faktycznie cos jest, jakby nie wiem? Slady od palcow na obiektywie? Ale rownie dobrze moze to byc tylko złudzenie.

5.Jak dla mnie zwykłe zdjecie. Nie majace na celu w sumie nic przedstawic itd.

6.Jak dla mnie zdecydowanie najlepsze zdjecie -  ma w sobie to "coś". Bardzo lubie takie zdjęcia!

To teraz czas na moje "pstryki" - pierwsze chwile z nowym aparatem - Nikonem D60. Dodam tylko,ze zdjecia nie zostały poddane zadnej obrobce - sa po prostu zgrane z aparatu i tyle 😉 Bede wdzieczna za kazda opinie.

wątek zamknięty
Anka, dzieki 🙂
z sama woda bez tego nieba i krzaczorow na drugim brzegu o wiele lepiej wyglada 🙂 w jakim programie obrobilas to zdjecie?

Photofilter. Darmowy do sciagniecia z netu. Po angielsku, ale chyba nawet jest polski plug-in. 🙂
wątek zamknięty
4.To co powstało "ze słonca" na tym zdjeciu robi na mnie wrazenie jakby bylo sztucznie doklejone. Co do brudnosci zdjecia o ktora pytała Moona - faktycznie cos jest, jakby nie wiem? Slady od palcow na obiektywie? Ale rownie dobrze moze to byc tylko złudzenie.

raczej nie paluchy, bo te zdjecia byly robione w tym samym czasie praktycznie a reszta taka "brudna" nie jest. przygladam sie i przygladam i dochodze do wniosku, ze to przez slonce.

u Ciebie chyba najbardziej mi sie podoba ostatnie zdjecie ale ja z takim tematem najchetniej zawalczylabym z makro. 🙂 tutaj w odbiorze troche przeszkadzaja "mazy" z pierwszego kadru i z tla.

Anka dzieki! ide sciagac  😎
wątek zamknięty
O dziwo ostatnie zdjecie to jest własnie makro 😉  :kwiatek:
wątek zamknięty
ale ja bym tak chciala makro makro, jeszcze blizej! 🏇
:kwiatek:
wątek zamknięty
martva, z Twoich teraz tu wysłanych, nowym aparatem 😀, podobają mi sie 2. ostatnie foty.
W pierwszej, dobry kontrast, stworzony żywą czerwienią z neutralnym, trochę smutnym tłem  😉
W 2. fotce jest bardzo dobry klimat. Te kropelki naprawdę dobrze uchwyciłaś.
Gratulacje  😀
wątek zamknięty
[quote author=martva link=topic=67.msg132748#msg132748 date=1230581066]

raczej nie paluchy, bo te zdjecia byly robione w tym samym czasie praktycznie a reszta taka "brudna" nie jest. przygladam sie i przygladam i dochodze do wniosku, ze to przez slonce.

[/quote]

To nie brud a flary - efekty świetlne powstające w wyniku odbicia światła wewnątrz obiektywu. Trudne do opanowania ale jak się z nimi popracuje mogą stać się kolejnym środkiem wyrazu.
wątek zamknięty
Kujka - dziekuje bardzo za opinie, makro, makro to bedzie jutro w takim razie - łaczka jakies 100m od domu wiec sie przejde chetnie 🙂  :kwiatek:

Janek - dziekuje  :kwiatek: (ja luubie kropelki.. 😉 )
wątek zamknięty
ok, trzymam za slowo (tez lubie kropelki, ale one chyba mnie nie lubia 😉 )
wątek zamknięty
Fajnie wyszło Anka, tylko nieostrości na brzegach pali się uwidoczniły (w sensie piksele widać) - też kiedyś opanuję Photoshopa na tyle, żeby się nim swobodnie bawić 😀

Martva, mnie na pierwszym zdjęciu trochę razi nieostra pierwsza para, ale po chwili już mi to przestaje przeszkadzać. Za to wkurza mnie ta różowa plama na dole. Bardzo fajne ciemne tło. Czym otwierałaś to... no temat zdjęcia 😉 ?

Na drugim kolorowe plamy w tle tworzą jeszcze fajniejszy klimat niż to bajeranckie ciemne tło. Ostrość Ci gdzieś lekko zeszła. Zrobiłabym coś z niebieskim dołem. Masz też wersję bez poucinanego od góry i boku pudełka? Ciekawa jestem, która wyglądałaby lepiej. Niby mi te cięcia nie przeszkadzają, ale może bez nich efekt byłby lepszy?

Na trzecim chyba trochę za bardzo w prawo poszłaś, na lewej części zdjęcia zrobiło się pusto, nic się nie dzieje. Krzak ucięty na górze w nieszczególnym miejscu, psuje mi odbiór.

Na czwartym szukam ostrości gdzieś i nie znajduję. Przez to zdjęcie wydaje mi się niezbyt ciekawe, nie ma za bardzo na czym wzroku zawiesić. Ale jak dla mnie kompozycyjnie fajne.
wątek zamknięty
ja kiedys mialam swira na punkcie kropelek 🤔wirek:

staaare bardzo, teraz sie w to nie bawie, nie mam tak czasu, checi ani porzadnego szkielka, choc kiedys chcialabym strzelic 'dobre' macro 😉
wątek zamknięty
Czym otwierałaś to... no temat zdjęcia 😉 ?

Ale,ze jak? Bo nie rozumiem o co chodzi  😡 😡 😡

Masz też wersję bez poucinanego od góry i boku pudełka?

Tak jak pisalam - zdjecia bez zadnej obrobki, tak jest ono po prostu wykadrowane - nic nie obcinałam dodatkowo 😉
wątek zamknięty
własnie ściągnęłam Photofiltre... i mam pytanie... jak się w nim kadruje...?  😡
wątek zamknięty
Kadruje?? Yyy.. Ja wiem jak się przycina ten fragment który chcesz.. O to chodzi?  😡
wątek zamknięty
zaznaczasz obszar ktory chcesz zeby zostal i klikasz image i crop😉
wątek zamknięty
dzięki  :kwiatek:
wcześniej korzystałam z innego programu i tam była oddzielna ikonka do kadrowania, a tu..........  👀 😁
wątek zamknięty
Fajnie wyszło Anka, tylko nieostrości na brzegach pali się uwidoczniły (w sensie piksele widać) - też kiedyś opanuję Photoshopa na tyle, żeby się nim swobodnie bawić 😀

wiem, widzialam, to bylo tylko tak na szybkensa, zeby pokazac, jak te slupki widze.  😉 Photofiltre jest prostym programem, ktory opanujesz w 10 min, polecam.
wątek zamknięty
[quote author=Moona link=topic=67.msg132805#msg132805 date=1230583998]
Czym otwierałaś to... no temat zdjęcia 😉 ?

Ale,ze jak? Bo nie rozumiem o co chodzi  😡 😡 😡
[/quote]
Kurde, słowa mi się pomyliły... Miało być OŚWIETLAŁAŚ :P Jakaś lampka?

[quote author=Moona link=topic=67.msg132805#msg132805 date=1230583998]Masz też wersję bez poucinanego od góry i boku pudełka?

Tak jak pisalam - zdjecia bez zadnej obrobki, tak jest ono po prostu wykadrowane - nic nie obcinałam dodatkowo 😉[/quote]
Wiem, ale czy masz też takie prosto z puszki z niepoobcinaną szkatułką czy co to tam jest?

Jessy, bardzo fajne foto. Przekadrowałam je sobie tak, że kropla znalazła się prawie w mocnym punkcie (ucięłam trochę z prawej), ale jednak Twój kadr ma w sobie to coś, czego po przycięciu już nie byłam w stanie uzyskać 🙂
wątek zamknięty
😎

fajnie, że się podobają  😅
tylko, że to są lampki w moim pokoju  😂

a jak robicie foty przy takich ciemnościach? jakie ustawienia? bo mi nigdy nie wychodzą :/
wątek zamknięty
przy  tym moim pierwszym zdjęciu ustawienia miałam na:
Tryb A/S
ISO 100
Przysłona f/3.5
Migawka 1/2 s.
😉
wątek zamknięty
[quote author=Moona]  Miało być OŚWIETLAŁAŚ :P Jakaś lampka?[/quote]

Hmmm w zasadzie to jakiegos specjalnego oswietlenia nie było. Zdjecie robione w jadalni polaczonej z kuchnia, wiec o ile dobrze pamietam paliły sie swiatełka w okapie LUB lampa nad stołam, jakies swieczki i swiatełka choinkowe.

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.