Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Strzyga wiesz ile ja się naszarpałam by mieć tego chłopaczka w kadrze ?!  😁 A Ty mi tak niedelikatnie, walisz krytyką w twarz  😉

Dzięki za uwagę  :kwiatek:
wątek zamknięty
strzyga: ja się nie gniewam. a co do krzywych, to mogą coś dać, ale czasami ich niewłaściwe użycie psuje zdjęcie.
wątek zamknięty
Aktualne, z AMPów:
1.
2.
3.

1. wydaje mi się, że tu są jakieś przejaskrawione kolory, może to wina braku osłonki przeciwsłonecznej na obiektywie?
2. tutaj coś mi jeździec zgrzyta...
3. to zdjęcie było nieplanowane, ale myślę, że wyszłoby ciekawe, gdyby nie ucięta noga konia i zdecydowanie zbyt ciasny kadr
Co myślicie?
wątek zamknięty
Czy ja zrobiłam jakieś postępy?  🙄
Wiem tyle, że ostrość i światło nadal mi nie wychodzą  🙁
wątek zamknięty
litterowa, ale myk jest taki, żeby umieć korzystać. O to chyba w fotografii chodzi >___>

ninevet, podpis mój czytała? Zdjęcie z chłopaczkiem jest na nie. Nie dość, że ogień kompletnie przejarany, chłopaczek złej jakości, to całość nie tworzy spójnego zdjecia.

feno, kolory według mnie są ok, są duże kontrasty, bo widać, że słońce mocne. Linia horyzontu leeeeeciiii
zgrzyta, bo biedny połowy głowy nie ma. Nie zgrzytałabyś jakbyś nie miała połowy głowy? Albo szerszy kadr, albo zdecydowanie odważniejsze cięcie.

oczywiście, to tylko mojaa osobista opinia.
wątek zamknięty
strzyga: no sądząc po twoich postach znasz się na fotografii jakbyś studia na asp kończyła, wiec nie wątpię (:
wątek zamknięty
litterowa, ależ skądże w fotografii jestem laikiem, nigdy profi zostać nie zamierzam. Lubię focić, a jeszcze bardziej lubie oglądać prace profesjonalnych fotografików. Fotografia jest moją pasją, tyle.

Cóż, nie rozumiem, dlaczego nie miałabym używać krzywych, skoro można nimi zepsuć zdjęcia. O wiele, wiele większy procent zepsutych zdjęć, jest zepsutych poprzez wciśniecie spustu migawki, więc hmm... lepiej w ogóle go nie wciskać.
Ja tam najbardziej lubię uczyć się w praktyce. Jest maaasa zdjęć, które zepsułam przesadzając z krzywymi, poziomami, kontrastem, balansem bieli i każdą inną funkcją. Ale w końcu po setnym czy tysięcznym razie wpadam na to co lubię i moje zdjecia wyglądają prawie tak, jak mam to w głowie.

Kiedyś na przykład lubiłam tak:

A teraz lubię tak:

A kiedyś dojdę do tego, że moje zdjęcia będą wypośrodkowane, że będą ukazywało dokładny obraz tego, co narodziło się w mojej głowie. Że będą ukazywały moje myśli i uczucia. Dojdę, bo wiem, że tego chcę. Choćby miało stać się to za 20,30 czy 50 lat.
wątek zamknięty
no racja pierwsze nie jest najlepsze, ale drugie super.
a bawisz się głównie photoshopem czy eksperymentujesz w innych programach
a wgl jaki sprzęt posiadasz?
wątek zamknięty
Korzystam tylko z fotoszopa od kiedy kupiłam oryginalną wersję. Musi na siebie zapracować.

Sprzęt mam ubogi dosyć, jak na obecne warunki, ale okropnie go kocham i jeszcze długo nic tego nie zmieni. Nikon d80, N18-70 3.5-4.5, ale rzadko korzystam, N50 1.8, N70-300VR 4.5-5.6.
wątek zamknięty
Strzyga, Dzięki 🙂

Teraz jak sezon jezdziecki w pełni to korzystam z każdej okazji i jeżdżę na zawody, o ile kasa na to pozwala, i robię foty. Cwiczenie czyni mistrzem 🙂
wątek zamknięty
hi hi ja mogę sobie jeździć ze swoją cyfrówką chyba
lustrzankę załatwiłam na amen.
wątek zamknięty
Strzyga i reszta a mógłby ktoś jeszcze coś nt. moich ze 105 strony? ostatni post, portrety. bo na razie tylko abre się wypowiedziała (za co jej wielkie dzięki!😉 ), ale może ktoś jeszcze ma coś do dodania? i kurcze powiedzcie mi - czy na wszystkich innych ekranach oprocz mojego dziewczyny są pomarańczowe?🙁 bo ja mam chyba coś nie halo skalibrowane:/
wątek zamknięty
breva: u mnie są takie jakby leciutko pomarańczowe, nie przesadnie, ale trochę to takie nienaturalne. Są dosyć ciekawe, jest an co popatrzec, ale rewelacji nie ma.
wątek zamknięty
litterowa, dzięki🙂 hmm to mnie trochę pocieszyłaś - bałam się że u większości jest bardzo źle😉 a jakbyś mogła jeszcze rozwinąc co jest nie tak? żebym na przyszxłość nie popełniała blędów to o konkrety prosze😉
wątek zamknięty
Breva, Taka rada: tnij odważniej, albo w ogóle. Jak dla mnie trochę przekontrastowane, ale na początek bardzo fajne. 🙂
wątek zamknięty
Breva, to coś żółto-zielonego Prawie Jak Sepia, jest absolutnie obleśne.
Dziewczyny są lekko pomarańczowe na zdjęciach. Za duże kontrasty masz zdecydowanie, zwłaszcza na 2 i 3 od dołu. W ogóle za dużo przepałów.

Kadrujesz bardzo ciasno, pamiętaj, że to Ty ustawiasz modelkę, zobacz jak wyszło jej ramię na pierwszym zdjeciu. I oczy. Poza tym, ucięłaś jej palce.

Na drugim nie ma biedaczka połowy oka, straszne przepały na włosach, rękach i nosie.

Czwarte za to bardzo mi się podoba i moim zdaniem w tę stronę powinnaś iść.

Ostatnie też nie byłoby złe, gdybyś nie skrzywdziła go tak potwornie tym obleśnym kolorem.
wątek zamknięty
Śledzę wątek już długo i wreszcie zebrałam się, żeby coś dodać. Nie zajmuję się tym profesjonalnie, ale w gruncie rzeczy chciałabym, żeby ktoś obiektywnie powiedział mi, jak jest. Krzyczcie do woli  😉

Najświeższe moje zdjęcia - Majówka w Regietowie.

Krzysztof Szymczyk i og. Afisz

Ilona Zdunek i wał. Szum

Bartek Woźnica i og. Olgierd-O

To, mimo tego, że ucięłam jeźdźca mi się całkiem podoba.

Okej, czekam na lincz  🤬
wątek zamknięty
Zdjęcia są takie średnie, szczerze to nie najlepsze z uwagi na ostrość i kontrast.
wątek zamknięty
2 i 3 ok. Dla mnie zbyt mało kontrastu.
1 i 4 coś mi nie pasuje jednak. A ucięty zadek odbiera wyraz zdjęciu.
wątek zamknięty
A dla mnie zdjęcia są przyzwoite. Obawiam się, że niedostatki w ostrości to już kwestia obiektywu - w takich warunkach nie wystarczy zrobić nieporuszone zdjęcia, a czasem ciężko przeskoczyć ograniczenia sprzętowe.
wątek zamknięty
Zdjęcia są bardzo fajne, tylko kontrast i ostrość w pierwszym. Najlepsze są 2 i 4.  😀
wątek zamknięty
Notarialna, dzięki za radę🙂 i za słowo otuchy! chociaż jedno😉 hehe🙂

Strzyga, no u mnie to nie ma nic z zielonego - czyli faktycznie mam skalibrowanie ekranu do dupy:/ jak to zmienić? i po kolei:
1. tego akurat nie ustawialam tylko ją zlapalam jak się śmiała do dziewczyn bo mnie ten uśmiech urzekł😉 ale sluszna uwaga - na początku się starałam je ustawiać żeby np. nie wychodziły im ramiona kulturystów, a później się rozbujałam z pstrykaniem i przestałam tego pilnować:/
2. fakt - mogłam albo pokazać oba, albo jedno całkiem schować... fakt, fakt, fakt, nie zwróciłam uwagi..🙁
za dobre słowo o 4 bardzo dziękuję😀
a co do ostatniego - wiem, wiem🙁

to jeśli jeszcze mogę to jeszcze trzy ujęcia z wtedy - może a nuż troszkę lepsze? w pierwszym z przodu drewno specjalnie żeby było widać że "w drewnie" siedziała😉

1.

2.

3.

wątek zamknięty
Mam kilka pytań natury  prawnej.

Zdjęć z zawodów mam dużo i odezwało się kilka osób, które by te zdjęcia chciały zakupić.
1. jak sformułować umowę tak, by autor miał nadal prawo do publikowania zdjęć na portalach bez pytania o zgodę osoby znajdującej się na zdjęciach?
2. czy w necie znajdę gdzieś gotowy wzór takiej umowy?
wątek zamknięty
Mam gdzieś wzór takiej umowy.... tylko gdzie  🤔 bo bym zeskanowała
wątek zamknięty
Breva, mnie się zdjęcia podobają, myślę że potrafisz wyszukać ciekawe sytuacje. perfecto nie jest- dziewczyny napsiały, ale myślę, że może być całkiem nieźle. próbuj i oglądaj zdjęcia innych.
nawet te w dziwnych kolorach mi pasują!

zdjęcie albumowe nie musi być nawet dobre, sęk w tym, że nie pokazuje się go poza albumem!
tak, nie jest to wątek profesjonalistów, a amatorów, osób uczących się, ale nie takich które mają aparat, ale pojęcia o pojęciu już nie.
rzeczywiście: każdy może, nie każdy potrafi...

może pokusić się o elaborat to takich okazów i zamiast się rozpisywać za każdym razem po prostu odsyłać do np pierwszego postu? zawsze to mniej pisaniny w przyszłości.... 🤔
albo załozyć oddzielny wątek "tu możesz wstawić sobie jakieś zdjęcia" 😲
wątek zamknięty
Co myślicie?
wątek zamknięty
presja: ja myślę, że jest dobre, przynajmniej mnie się podoba. Fajne światło, ciekawy kadr (:
wątek zamknięty
cieciorka, bardzo bardzo Ci dziękuję za dobre słowo🙂 obok mega ważnych słów krytyki, takie też są mi zarąbiście potrzebne, bo momentami zaczynam wątpić czy się w ogóle do tego nadaję😉

a jeszcze co do tego, jak pisała Strzyga, obleśnego czegoś żółto-zielonego - heh no kurcze są gusta i guściki🙂 jednym się mega nie podoba, dla mnie jest w sumie neutralne - czasami lubię tym zdjęcia potraktować, a obie dziewczyny z 50 zdjęć każdej wrzuciły po jednym zdjęciu na NK - obydwie wybrały zdjęcia w tej kolorystyce🙂 czyli może wg znających się na fotografii dramat, ale się okazało że nie chcący trafiłam w gusta "klientek"..🙂
wątek zamknięty
zapachwiatru - dziękuje  :kwiatek:

Breva - Mnie się najbardziej podoba ostatnie. Ja jeszcze bym  trochę więcej tych drewnianych drzwi złapała.
wątek zamknięty
Presja, dzięki🙂

ps. jeśli by ktoś miał chwilę i spodobały się mu moje zdjęcia to bardzo proszę o głos w konkursie😉

link bezpośrednio do mojego albumu: http://wyprawymarzen.pl/egipt/album/wielkanoc-w-egipcie,875.html

🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.