Forum konie »

termobuty

W takim razie one im mniejsze mają mniejszy obwód  💃 Dobrze ze nosze rozmiar 36-37  💃
Jestem zła. Nie wierzyłam, że w ESach są takie szerokości łydek, a jednak ! O pół łydki za dużo, a wysokościowo to o ćwierć za wysokie na mój rozmiar. Polecicie mi coś ? Rozmyślałam na temat HKMów Elegance, ale nie jestem pewna czy przy moim użytkowaniu butów długo wytrzymają.
epk, to w takim razie dzięki za inną opinię. Jak masz 38 w łydce, to faktycznie nie mają prawa mieć 33cm. Tylko zastanawiam się... czy może te Twoje są w tęgości M (które faktycznie mają np. 36 w łydce), a teraz zostały już wszędzie w sklepach tylko S-ki (które mają rzeczywiście 33 w łydce) i zrobimy się w bambuko... Mimo, że nigdzie (a w kilku sklepach patrzałyśmy) nie ma nic o różnych rozmiarach tęgości łydki napisane.
huzarova
HKM-y sa na jeden sezon, przy dobrych wiatrach na 2.
No to ja już nie wiem. - zamawiać, nie zamawiać...
W ciągu dwóch dni kilka razy usłyszałam to samo zdanie, że termobuty nie są chyba produkowane dla osób, które jeżdżą po kilka koni dziennie, ale dla weekendowych jeźdźców. :/ To tak w kwestii wytrzymywania dłużej niż jeden sezon.
Ale HKM są tanie..Ja swoje rok temu kupiłam za chyba ok 150zł z amigo.
http://www.hidalgo.pl/products/58/p/1637

ktoś testował
ktoś kupił?

http://www.hidalgo.pl/products/58/p/1637

ktoś testował
ktoś kupił?

Koleżanka macała je ostatnio w Starym Młynie i podobno w ogóle nie są ocieplone  😲
Cholewka o tyle fajna, że wyższa od standardowych termosów, natomiast cieniutka, bardziej na zimę na hali a nie na długie tereny i łażenie po stajni 🙁
kurczę, ja mam identyczną sytuację przy stopie 38 mam łydkę 36 i bądź tu mądry kupić czy nie kupić  😵 . A przymierzyć nie mam jak ...

dokładnie mam tak samo! 🤔
HKM-y mają 35 w łydce, próbowałam i się nie dopięłam 😤
a Polo Loesdau nie przemawiają do mnie bez tego ocieplenia w palcach 🤔

a co z butami z ogłoszenia Minerwy? ktoś zamówił?
Vixen

Calico

Chyba zaraz skrobnę pw do Minerwy jak z ociepleniem w środku, bo nic nie jest o tym napisane, a cena przyjemna - 199zł
Strucelka, ja biorę Vixen 😅
Orzeszkowa
to mnie załamalas  🙁
zimowe termobuty, termo - a nieocieplane, powariowali  🤔

Dubliny były super, cieplutkie, nieprzemakalne, zgrabne, i do gonienia po brei,lonzowania i w strzemieniu super, to zas popękały...
Ja się poddaje co kupic...
Croopie a ile masz w łydce?

Mam nadzieję, że Minerwa się nie obrazi :kwiatek:
pw od niej:
[quote author=minerwa link=action=profile;u=13783 date=1287688533]
hej 🙂
vixen maja w lydce futerko, u gory futerko jest czarne. stope maja ocieplana jakby pianka
calico cholewke i stope jakby pianka maja oceplane. vixen cieplejsze na pewno, ale sa na waska lydke.
Tak dokladnie to ciezko zmierzyc obwod. Ja mam w lydce 37,5cm mierzone przylegajacym centymetrem. W rozmir 35 w calico wchodze bez problemu, tam jest regulacja, wiec spokojnie i nieco wezsze i ciut szersze lydki wejda. W vixen nie weszlam, bylo blisko, ale nie dalo rady - czyli one tak do lydki 36,5cm 😉
[/quote]
Epikea, kilku rekreantów je ma. Powiem tak - używają kolejny sezon i jest ok, ale są to osoby jeżdżące góra raz w tygodniu, więc raczej marna to ocena. Chociaż dzieciaki narzekały mi w terenach, że nogi marzną, a jazdy były odwoływane przy -20, a co dopiero byłoby przy -30, które mają ponoć wytrzymać.
Kenna - ja kupowałam w tundrze - polecam, najtaniej, i tam na bank są te które przy rozmiarze 39 mają 38 w łydce - zresztą zadzwoń i pogadaj z Panem Sławkiem,czy on w ogóle ma różne tęgości czy tylko jedną. Poza tym ja na nich nigdzie nie widziałam opisu tęgości - jest tylko rozmiar 39.
na bank kiedys hkm byly waziutkie. sama mierzylam hkm i przy lydce 37,5 nie mialam co marzyc o wejsciu w nie..
kupilam loesdau nieco szersze ale tez nieco ciasno jest.. super ze hkm ma juz szersze lydki 🙂

A do mnie dzis przyszly yorki 🙂

warmer cale z grubej skory naturalnej, futerko na lydce i stopie. Na szerokie lydki. baardzo cieple.
vixen, skorka eko, baardzo ladne. na lydce futerko, na stopie cos takiego grubego jakby pianka. z tylu zamek. Na waskie lydki. bardzo cieple.
calico - termooficerki podobne do hkm czy polo loesdau, beda ok na lydki normalne i ciut szersze, przykladowo w rozmiarze 39 bez problemu wchodzi moja lydka 37,5cm. nieco mniejsza bedzie wygladac dobrze, a ciut wieksza też wejdzie. nie maja w srodku futerka, tylko pianeczke. przy -20 nie dadza rady, ale przy mniejszych mrozach beda fajne 🙂

Strucelka, też je widziałam i z tego co na okserze widziałam to Yorki są. Ja ciekawa jestem tylko czy nie popękają, szkoda, że to jakieś nowości i raczej nie ma nikogo kto by je wypróbował przez dłuższy czas .... .
Lanka_Cathar
to ja juz nie wiem dla kogo robią termobuty
chyba tylko do lansu
bo jak ktoś potrzebuje do pracy z konmi przez zime to zostają "wacioki" z targu za 30zl w nich tam nic nie marznie 😉

w dublinach bylo mi cieplo przy -25 w siodle a ja mam niskie cisnienie  i mam zawsze zimne stopy, wiec w nich to byl naprawde wyczyn ze bylo mi cieplo
jak oddalam bo popękały to z braku laku jezdzilam w cywilnych ale ich szkoda najzwyczajniej do stajni
najcieplejsze yorki warmer sa z grubej naturalnej skory, wiec na bank nic nie popeka.. niestety albo na szeroka lydke, alnbo efekt jak w kaloszkach 😉
zdjecie kiepskie, wrzeczywistosci wygladaja lepiej, ale nie sa to mega zgrabniutkie, waziutkie butki 😉

Te Vixen do mnie przemawiają bardzo 💘
To HKM zrobił teraz wersję z szerszą łydką? Bo w zeszłym roku mierzyłam i przy łydce 36 nie weszłam w rozm. 38 czy 39.
bo vixen sa piekne!
a z tymi szerszymi lydkami w termooficerkach, to na to wyglada skoro epk ma hkm-y na szersza lydke. ja rok temu tez w nie nie weszlam.
powiem więcej - ponieważ kupowałam dwie pary, drugą na koleżankę co ma łydkę 37 i kupiła rozmiar 39 i jak dla mnie to są lekko przyszerokie - nie trzymają jej się na łydce tylko "siadają" 😉
epk, ja juz mam dla Ciebie cos, wiec zapraszam kiedy bedziesz miec czas 😉

i zeby nie bylo off topa - waziutkie vixen.

fajnie wyglądają 🙂
na żywo wyglądają jeszcze lepiej. szczerze
i wygladaja tez na mega mega cieple 🙂

i co z tego jak za waskie na mnie ;(
a ile mniej więcej mają w łydce te vixen ?
Dramka może mi coś podpowiesz ? wolałabym, aby buty wytrzymały mi więcej niż jeden sezon. Takim typu http://www.okser.pl/hkm-termobuty-kodiak-p-669.html mówię stanowczo nie.
Słyszałam jeszcze o Loesdau. Są podobne do Elegance. Myślisz, że wytrzymałyby dłużej ?
Kenna - ja kupowałam w tundrze - polecam, najtaniej, i tam na bank są te które przy rozmiarze 39 mają 38 w łydce - zresztą zadzwoń i pogadaj z Panem Sławkiem,czy on w ogóle ma różne tęgości czy tylko jedną. Poza tym ja na nich nigdzie nie widziałam opisu tęgości - jest tylko rozmiar 39.

No to i tak lepiej niż w Loesdau, bo tam przy stopie 38 w łydce jest 39.
Jakby HKM miał obwód 37 w rozmiarze 38 to byłoby idealnie 🙂

Kenna jeśli będziesz pisać do Tundry to daj znać jakie info otrzymałaś :kwiatek:

minerwa obłędne są 💘 zaczekam na relację croopie i wtedy zdecyduję, ale są cudne 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się