Forum konie »

termobuty

przeczytałam kilka ostatnich stron o termosach i te wielkie mrozy wykończyły niejedną parę . Tetraz mam poważny problem, praktycznie  każdą firmę i model coś dopadło,  przemoknięcie, pęknięcia, problemy z podeszwami, zmarznięte stopy  🤔  trudno na coś się zdecydować  po takich opiniach .

Burza czy pomijając fakt pękniętej podeszwy poleciłabyś Spirale ?
Przeklieństwo te moje łydki  😤

LoveHorses Jak mają być głownie do jazdy to kup sobie sztyblety ocieplane - np. JACSON są tanie.
LOVELY -Dubliny tegoroczny zakup... bubel!Kurcze chyba, ze je wyprodukowali na zimy w Anglii i Irlandii. Na tamtejsze klimaty byłyby boskie...
Dramka   boje się, że  idąc z koniem od stajni na padok albo jak będę chciała chwilę przed jazdą polonżować  w śniegu po kolana to mi przemoknął .

Przy - 10/15 było ok,  przyszło mniej,snieg zaczął się mokry i d*pa.. 😵
okolice kostki, i stopa od góry.. mokra..

To nie za fajnie, teraz zaczynam się zastanawiać czy moje też będę przemakać O.o
A czy u ciebie dobrze chodzą zamki ?
Bo ja niestety ostatnio mam problem z zapinaniem jednego buta, coś się tam zacina i za cholere nie chcą ani drgnąć.
Muszę się sporo nasapać żeby go zapiąć.
Ja miałam sztyblety ocieplane JACSON i byłam zadowolona  😅
nie sądziłam, że będzie tak trudno zdecydować sie na cokolwiek
jak z szerokością łydki w tych i jak z wysokością podbicia?
http://www.konik.com.pl/sklep,1321,,,03,--zakupinpl--,pl-pln,661518,0.html

no i czy miał ktos jakieś przykre doświadczenia z nimi?

i  jeszcze te :
http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?cPath=214_254_260&products_id=2273
jak sie sprawują ?
Zanim sie zdecydujesz będzie wiosna..

Te wyglądają zgrabnie i tanie
http://www.allegro.pl/item916665710_termobuty_jacson_wyprzedaz_super_cena.html
ja nie polecam butow Jacksona na zime! w ogole mam wrazenie, ze ich produkty sa slabej jakosci. Buty ocieplane do jazdy (ten model do kostki http://www.konik.com.pl/sklep,1321,,,03,,pl-pln,160554,0.html ) pekly w pol i bylo mi w nich zimno. W kurtce suwak rozwalil sie po paru miesiach. Tak wiec chyba lepiej wybrac cos innego.
Dramka jak tak dalej będzie to rzeczywiście do wiosny dotrwam bez termosów  😉 , z drugiej strony jak nie w tym to w następnym roku buty się przydadzą.
Według tego wątku żadne nie są godne polecenia, może ES ale ja w nie nie wchodzę.

Ktoś ma te piękne botki Horze zamszowe? Te
Poki co moge polecic ES bo sie sprawdzaja, sa cieple, nie przemakaja itd,  ale mam je krotko. Mysle,ze recenzje co do trwalosci bede mogla wystawic dopiero za pol roku.

Burza, dosc interesujaco wygladaja te buty Horze.
avero_2, jak je zobaczyłam na żywo to mało się nie posikałam, widziałam takie jasno brązowe 😉 na tym zdjęciu to one i tak mega niekorzystnie wyszły. Są mechate i przepiękne. I drogie 😵
Lepsza fota- cicho liczę, że będą może przecenione jakoś niedługo..
[quote author=Ponia link=topic=66.msg475178#msg475178 date=1265490894]

Przy - 10/15 było ok,  przyszło mniej,snieg zaczął się mokry i d*pa.. 😵
okolice kostki, i stopa od góry.. mokra..

To nie za fajnie, teraz zaczynam się zastanawiać czy moje też będę przemakać O.o
A czy u ciebie dobrze chodzą zamki ?
Bo ja niestety ostatnio mam problem z zapinaniem jednego buta, coś się tam zacina i za cholere nie chcą ani drgnąć.
Muszę się sporo nasapać żeby go zapiąć.
[/quote]
Kilka pierwszych dni chodziły cięzko ale teraz jest ok.'
w okolicy kostki ci sie zacina? mojej luzaczce tez, okazalo sie ze ta ochronka pod zamkiem jej sie "wcina" i dlatego sie zacinało.
LoveHorses mam te termobuty hkm alaska od jakichś 2 msc i jeszcze się nie zdarzyło żeby było mi w nich zimno, a jeździłam przy mrozach -20  😉
jak za taką cenę to buty naprawde super! no i nie przemakają na śniegu.
ae masz zdjęcia w tych butach?
dałaś i iskierkę nadziei na niedrogie , ciepłe, nieprzemakające i w miarę dobrze wyglądające termosy.
Oj... niespecjalne wizualnie te Alaski, ale fakt, tanie.
Dramka- Spirale wyglądają jak popularne Pfiffy, ale mimo ich masywności, jeździ mi się w nich w porządku 🙂

Oj... niespecjalne wizualnie te Alaski, ale fakt, tanie.

jak za taką kasę to i tak nieźle wyglądają  😉
Spirale kupiłam w 2005 roku w Palomino, wyrzuciłam miesiąc temu. Ale już po pół roku miały kaszanę zamiast wyściółki, od roku to była już goła guma. Kolejnej zimy od kupna popękały usztywnienia na bokach. Wiele wiele razy w nich zmarzłam do cna, w ogóle nie grzały. Brzydkie jak nie wiem co, ale innych wtedy nie było.

Steeds kupiłam używane, wytrzymały dwa miesiące, ale nawet z pękniętą podeszwą są tak samo ciepłe jak były, nie zmarzłam przy -24 w stajni. Przy tym uważam, że całkiem zgrabne.

Z dwojga złego wolę ciepłe i rozpadające się, niż zimne i rozpadające się.
ja również polecam sztyblet Jacson z futerkiem  😀 http://www.okser.pl/jacson-sztyblety-ocieplane-p-538.html
akurat ten produkt Jacsona jest bdb jakości i w dobrej cenie...ja używam swoje obecnie 3 sezon i jedynie futerko się trochę w środku przy pięcie wytarło...skóra gruba i elastyczna...nie przemakają...chodziłam w nich po zaspach jak również na myjce ciągle leje na nie wodę i nigdy nie przemokły(ale je nasmarowałam olejem do siodeł wcześniej)

w tym roku ani razu nie ubrałam termobutów a wożę je cały czas ze sobą w bagażniku na wszelki wypadek  😉 do sztybletów normalnie sztylpy zakładam i jest ok...na duże mrozy ciepła skarpetki polarowa(wprawdzie kosztowały tyle samo co buty ale próbuję o tym nie myśleć po prostu) i nawet przy -20 było ok...w stajni spędzam minimum 5 h dziennie
piglet, jesteś szalona! W sztybletach marznę już przy zerze, a im więcej skarpetek tym mniej ruchoma stopa, tym szybciej mi marznie 😉
ja również polecam sztyblet Jacson z futerkiem  😀 http://www.okser.pl/jacson-sztyblety-ocieplane-p-538.html
akurat ten produkt Jacsona jest bdb jakości i w dobrej cenie...ja używam swoje obecnie 3 sezon i jedynie futerko się trochę w środku przy pięcie wytarło...skóra gruba i elastyczna...nie przemakają...chodziłam w nich po zaspach jak również na myjce ciągle leje na nie wodę i nigdy nie przemokły(ale je nasmarowałam olejem do siodeł wcześniej)

w tym roku ani razu nie ubrałam termobutów a wożę je cały czas ze sobą w bagażniku na wszelki wypadek  😉 do sztybletów normalnie sztylpy zakładam i jest ok...na duże mrozy ciepła skarpetki polarowa(wprawdzie kosztowały tyle samo co buty ale próbuję o tym nie myśleć po prostu) i nawet przy -20 było ok...w stajni spędzam minimum 5 h dziennie

edit: Burza w jakim sklepie w Wawie widziałaś te buty horze na żywo?? 😉
piglet, w Karinie stały, przepadłam.
Burza sie nie przejmuj mi sie takie za 650 podobaja 😉
Zatonia, od razu mi lżej, Horze 400 😁 a jakie?
te http://www.okser.pl/elt-termobuty-salzburg-p-2294.html

ale wmawiam sobie,ze pewnie zaraz sie rozwala  😁
właśnie się dowiedziałam , że w tym sezonie z typową rozmiarówką (37-40)  jest problem  👿 , coś czuję że zostanę bez termosów  🙁
Noo jest problem jest aczkolwiek sie zdarzają
Ja mam spirale jakis 3-4 sezon i po tym sezonia sa do wyrzucenia generalnie jedynym mankamentem dla mnie jest to ze całe futerko na pięcie sie wytarło i mam gume 🙁 a znaczcie jakies termosy z wyjowanymi wkładkami??
poległam  😵
w przedziale cenowym , który mnie interesuje nie ma już mojego rozmiaru  :emot4:  zostaję z ocieplanymi kilkuletnimi trepami (oby się nie rozwaliły)

edit:

znalazłam ELT rozmiar 41, czy ktoś ma je w tym rozmiarze? Baaaaardzo proszę o zmierzenie długości wkładki i  🙇 🙇 🙇  ( w jednym sklepie podano mi że 25,5 a w drugim że 27 cm  😤  , niestety nie ma możliwości zwrotu)
na jaką łydkę pasują?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się