Tak jak pisałam, siodło jest już prawie w drodze 🙂 Jutro dostanę wypłatę, przeleję pieniądze za nie i pozostanie mi już tylko czekać, aż przyjedzie.
Jak tylko przyjdzie, to porobię zdjęcia ze wszystkich stron. Mógłby mi ktoś jeszcze doradzić jakie zdjęcia będą najlepsze do oceny?
Domyślam się, że zdjęcia:
1. Bez popręgu, na gołym koniu
- z przodu
- z boku
- z tyłu
2. Z zapiętym popręgiem na gołym koniu
- z przodu
- z boku
- z tyłu
3. Z zapiętym popręgiem i czaprakiem
- z przodu
- z boku
- z tyłu
4. Z popręgiem, czaprakiem i ze mną na górze
- z przodu
- z boku
- z tyłu
Jakieś jeszcze?
Siodło dostanę prawdopodobnie z łękiem standardowym, więc byłabym też wdzięczna o pomoc w dopasowaniu łęku :kwiatek:
Mam jeszcze pytanie odnośnie puślisk i strzemion - siodło kupuję bez osprzętu, więc resztę muszę dokupić osobno.
Jak sprawdzają się puśliska nylonowe? Np. takie
http://www.gnl.pl/product_info.php?products_id=9376{11}252{6}74{2}34 warto na początek za taką cenę?
I drugie pytanie co do sprzemion - szczerze powiedziawszy najbardziej na koniu boję się tego, że spadnę i noga zaklinuje mi się w strzemieniu. Nigdy nie miałam takiego wypadku, więc mój lęk jest irracjonalny, ale bardzo się tego boję. Jeżeli w grę wchodzi moje bezpieczeństwo, to jestem w stanie zainwestować w strzemiona trochę więcej. W takim wypadku lepiej jest kupić strzemiona plastikowe, czy bezpieczne?
Zastanawiam się nad strzemionami tego typu:

Jak się w nich jeździ? Dają dobre oparcie dla nogi? Myślę, że odpowiednie strzemiona trochę by mnie uspokoiły, bo miałabym pewność, że nawet jak mi noga wleci po samą kostkę, to i tak się po sekundzie uwolnię, a nie wyląduję pod kopytami 🙂