Ja w koniu Gracji jakiegoś wielkiego jelenia nie widzę
To zdjęcie zwrócilo moja uwagę
Przyjrzyjcie sie linii górnej i dolnej części szyi.
Na dodatek szyja wyglada na krótką- tym trudniej koniowi.
I ciągle wracam do podstawowego pytania.
W jakim celu jest używany ten patent?
Bo ogólnie uważa się, że ma na celu wzmocnienie mieśni grzbietu.
Ale nie uznacza to , że tylko w bardzo niskim i pionowym ustawieniu głowy mozna te mięsnie wzmocnic.
Dlatego napisałam kiedys, że wiekszosc ludzi ten patent sprowadza do ustawienia głowy , a nie po to ,żeby grzbiet zaczął pracować.
Tylko , ze w tym celu kon musi chodzic w rozluźnieniu , a nie walczyc z wypięciem.
Było też zdjęcie tego konia w galopie w jeszcze większej walce.
Pytam, po co wprowadzac galop?
Przeciez w galopie pracuja te same grupy mieśni co w stępie , natomiast najbardziej poządany jest kłus, bo w nim symetrycznie pracuja mięśnie.
Dalej, czy kon ma słuzyc przyjemnej jeździe rekreacyjnej , czy szykowany jest do sportu?
Bo jesli przyjemnej jeździe, to nie musi chodzic zganaszowany, tylko swobodny , mając dostatecznie silne miesnie grzbietu.
Konia bardzo łatwo zniechęcic do pracy , jeśli to zajęcie będzie kojarzyło się z niewygodą , czy bólem.
Szkoda , że na tym komputerze nie mam zdjęcia mojego konia sprzed kilku lat.
Kiedy samo zbliżenie się człowieka ze szczotką do czyszczenia wywoływało natychmiastowe usztywnienie i windowało głowę bardzo wysoko.
A teraz koń stoi przy siodlaniu spokojnie , bez uwiązywania i najwazniejsze na luzie.
Jazda na wodzach trzymanych za sprzączkę spowodowała natychmiastowe obniżenie głowy, zainteresowanie podłożem.
Nawet zdarzalo sie w terenie, że klusował po nowym dla niego podlozu cały czas go wąchając, czyli "tropiąc.
I nie trzeba było do tego żadnego patentu. 🙂