Sezon stanówkowy już za nami pora więc podsumować tegoroczne "zmagania". Jako, że PZHK średnio dba o politykę hodowlaną w kraju a tym samym o upowszechnianie pewnych wiadomości, które mogłyby po pomóc hodowcą w podjęciu ważnych decyzji; określając tym samym wartość hodowlaną ogierów - reproduktorów czas stworzyć własny voltopirowy ranking ogierów - czyli czym kryliście i dlaczego.
Punktem wyjścia był dla mnie temat "Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie", skąd większość w/w ogierów pochodzi. Zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie ogiery używane przez Was w rozrodzie w ankiecie zawarte zostały, stąd liczę na Wasze sugestie by ankieta sukcesywnie mogła być uzupełniania. Cel jest prosty stworzenie i opracowanie rankingu tych najlepszych reproduktorów, mających największe "wzięcie"; tych najbardziej popularnych i modnych, by zobaczyć jak kształtuje się polityka hodowlana w kraju, jakie linie są na chwilę obecną najbardziej popularne; by stworzyć małe kompendium wiedzy dla potomnych, praktyków, teoretyków jak i ludzi młodych, którzy być może za rok staną przed tym trudnym wyborem i będą się zastanawiać jakiego ogiera dla swej klaczy dobrać.
Dlatego proszę wszystkich zainteresowanych, by zaznaczali jakim ogierem bądź ogierami, kryli swoje klacze z krótkim uzasadnieniem dlaczego (max. zaznaczyć można 10 opcji). Pozostańmy tylko przy suchych faktach, bez wycieczek co, jak i dlaczego jak to miało miejsce w macierzystym wątku, takie sprzeczki źle się czyta to po pierwsze, a po drugie jak ktoś będzie chciał się podzielić informacjami nt. danego ogiera zrobi to w innym wątku. Tutaj wyborów nikogo nie oceniajmy, bowiem każdy ma swoją wizję hodowlaną i patent na osiągnięcie celu. Broń Boże nie róbmy z tego wątku makakofoni ani innych osobistych wycieczek. Spróbujmy za to stworzyć coś praktycznego, pomocnego innym.
Za wszelkie sugestie i uwagi będę wdzięczny. Im więcej pomysłów tym lepiej. A więc do dzieła.... może się uda 😉
ranking będzie przekłamany gdyż żeby zobaczyć jego wynik trzeba samemu coś zaznaczyć - a na pewno są osoby co nie kryły żadnym z tych ogierów a zaznaczą któregoś tylko po to by wynik tylko zobaczyc
powinna więc być jeszcze jedna opcja nie kryłem ale chce zobaczyć wynik czy coś w tym stylu
Punktem wyjścia był dla mnie temat "Reproduktory, nasienie, krycie klaczy - co polecacie", skąd większość w/w ogierów pochodzi. Zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie ogiery używane przez Was w rozrodzie w ankiecie zawarte zostały, stąd liczę na Wasze sugestie by ankieta sukcesywnie mogła być uzupełniania. Za wszelkie sugestie i uwagi będę wdzięczny. Im więcej pomysłów tym lepiej. A więc do dzieła.... może się uda 😉
Ja nie kryłam żadnym ogierem, ale po tegorocznych zakładach (kwalifikacjach) myślę, że nie głupim pomysłem jest krycie Imequyl'em, bo wychodzą po nim bardzo interesujące konie.
a Qulester,Grey i trakeńbskie ogiery gdzie? 😉 my w tym roku odpuszczamy, za rok kryję 3 ogierami ( lub 2 przez ET), Grey, Hirtentanza na bank może Grafenstolz/all inclusive-zalezy od sponsora🙂 do małopolskich warto dodać Huzara,Dionisoza,Biegacza,Efekta- sporo też w tym sezonie krył Berlin Bej z xx Gluosnis i Sword,bo wiem, że kilku forumowych trakeniarzy kryło tymi panami,
Jak na razie ex aequo na 1 m. IMEQUYL i EMETYT, na 2. ogiery od Wechty: BAJOU du ROUET, QUAMIRO i na 3. LOVE AFFAIR, CORRADO BOY, jak myślicie słusznie ?
ja moge sie wypowiedziec o samym love affair- absolutnie chwyta mnie za serce 😍 nie dosc, ze jest przepiekny to ma absolutnie rewelacyjny charakter, rusza sie, skacze i zostal miloscia mojego zycia dajac mi buziaki 😁 wiem, ze to troche off top ale jednak wzmianki o moim wspanialym nie moglam odpuscic 😎
Myślę, że godnym uwagi jest ogier Polonus (Livius - Pomona). Jest to starszy ogier, sprawdzony w hodowli i z bardzo dobrym rodowodem. Sam ukończył zakład treningowy z oceną wybitną. Ma rewelacyjny charakter.
christine, o widzisz 🙂 jego dzieci są bardzo urodziwe silne i mocno zbudowane tzw. kawał konia 😉 i to są dzieci 3 letnie - póki co leniuchują na łąkach 🙂 Samego Love Affaira nie widziałam na żywo, ale zarówno ogier po nim, jak i klacz które obserwuję - to właśnie takie mocne, ładne i "okrągłe" konie 🙂
SunShine nie rozumiem o co ci chodzi przez opisanie 🤔wirek: O samym ogierze nie moge nic napisać ale znam 4 konie po nim (dwa trzylatki, dwulatka i źrebaka z czerwca) i polecam!!