Forum konie »

Wypadek w Gałkowie

Wg mnie potęgi powinny odbywać się na murach w razie czego rozleci się na małe kawałki, może i by ten wypadek tak się nie skończył, gdyby był mur.
To potęgę skoku może jechać każdy?  🤔 nie ma określonej minimalnej klasy sportowej zawodnika?

nie no pewnie gdzieś coś jest tylko mówię że ja nic nie znalazłam a PZJocie.

Oho. PZJ się postarał: dziś wstawili nowy plik Przepisy próby bicia rekordu

http://pzj.pl/modules/wfdownloads/viewcat.php?cid=3

I tylko plepleple na temat dobrostanu koni - ale nic  żadnych końkretów apropo  min. klasy sportowej zawodnika (chyba że nie zauważyłam)
łania, to nie był konkurs POTĘGI SKOKU! To było bicie rekordu w skoku  wzwyż! To są zupełnie inne konkursy!

W konkursach "specjalnych" oprócz klasy jest ograniczenie wiekowe: pow. 18 lat.
To dlaczego bicie rekordu nie może być na murach?
łania ale tu nie był problem w tym, że koń zahaczył nogą o miękki drąg, położony na ruchomych klockach, ułatwiających spadanie.
Skoro ktoś taką przeszkodę wymyślił i zaakceptował, to znaczy, że jest w tym jakiś sens i logika. Na tyle lat prób bicia rekordu nic się przez tą przeszkodę nie działo, a Kleiniak odbijał się przecież na 250 cm.
[quote author=łania link=topic=61779.msg1070129#msg1070129 date=1310566297]
To dlaczego bicie rekordu nie może być na murach?
[/quote]
Bo przeszkoda do bicia rekordu powinna być łatwiejsza! niż mur
Forta, to opatrzność Boża, że wcześniej się nic nie stało. Jak pisałam powyżej - ta przeszkoda nie jest dokładnie zgodna z przepisami. I nie była.
jest w Regulaminie skoków  tabela II na stronie 16 - i tam są te minima klasy sportowej. 
http://pzj.pl/modules/wfdownloads/singlefile.php?cid=3&lid=465

TABELA II RODZAJE ZAWODÓW I WARUNKI UCZESTNICTWA
rodzaj zawodów lic. warunki wiek zawodnika wiek konia wg:
1. CSIO 4*, 5*
CSI 4*, 5*
I

2. CSIO 1*, 2*, 3*
CSI 1*, 2*, 3*
II

3. MP Seniorów I2 od 18 lat
4. MP Mł. Jeźdźców II2 16-21 lat
5. MP Juniorów II2 14-18 lat
6. OOM
Elimin. i finał
III wg reg. PZJ od 13 do 15 lat (12 lat)1

7. RMK, konie 5 l.,
MPMK konie 4,5l
III od 13 lat

8. ZR, ZO, CSN W do klasy L1 od 9 do 11 lat do kl. P
od 12 lat do kl. N
od 13 lat do kl. C
od 14 do 15 lat do kl. CC
od 16 lat do kl. CS (bez
pot.skoku, konk. skoczn i zręczn. bingo, itp.)
od 18 wszystkie konkursy
III do klasy N
II od klasy C
widziałam film z tego upadku, rzeczą która chyba przeważyła był fakt że koń odbił się tylnymi nogami od desek co spowodowało że tył poleciał mu strasznie do góry i zaburzył totalnie równowagę

nie chcę powielać opinii ale niestety ewidentnie wina trenera i po części zawodniczki. Argumenty typu bo miała szanse na wyższy sport, bo miała dobrego konia pokazują tylko jak wielkie jest parcie na "sport" kiedy ledwo trzymamy się w siodle.

szkoda konia, fajnie by było gdyby naprawdę spowodowało to przynajmniej zaostrzenie przepisów albo chociaż zastanowienie się kolejnych "wschodzących gwiazd" nad tym żeby myśleć przede wszystkim o dobru konia
łania, ta przeszkoda jest latwiejsza do pokonania na takiej wysokosci niz mur. ta sama przeszkoda byla rowniez skakana przez bardzo doswiadczonych zawodnikow we wroclawiu i nie mozna bylo powiedziec, zeby byla jakos "wypadkogenna".
zucchini gdzie ten film jest dostępny? odbił się z desek- to znaczy od przeszkody? bo nie kumam
Perlica widać na zdjęciach jak odbija się z desek, brr...

edit: tutaj widać
[[a]]http://fotokonie.smugmug.com/Sports/GA%C5%81KOWO-SHARP-CUP-EQUESTRIAN/Sobota-pot%C4%99ga-skoku/18008391_Qz4qQ7[[a]]#1380057014_zDJ65DD
Wiecie coś wypadek, wypadkiem, czyja wina też nie dociekam, ale jak czytam wypowiedzi na Pudelku i wyzwiska w kierunku Marty to aż mi się nóż w kieszeni otwiera
zucchini gdzie ten film jest dostępny? odbił się z desek- to znaczy od przeszkody? bo nie kumam

koleżanka która była świadkiem pokazała mi go - naprawdę serce się kraje jak się go ogląda.

tak, oparł się tylnymi nogami na dolnych deskach i widać że od nich dodatkowo się odbił co spowodowało totalne wyrzucenie tyłu nieproporcjonalnie do góry 🙁
Pegasuska, pudelek to gówno!

edit: przedwczoraj winny był Piotr i Malina, wczoraj kibicie bo bili brawo.... daj sobie spokój. Poczytaj coś lepszego!
A ja mam pytanie z innej beczki i niewiele wnoszące, ale zapytam:

Czy przy lądowaniu z takiej wysokości, to normalne, że puszcza się wodze?
Julie nie wydaje mi się 😡 W tym wypadku koń dodatkowo zaplątał się w wodze, które później były przecinane. Wszyscy myśleli, że to dlatego koń nie może wstać  😕
Julie, dziewczyna sie ratowala, gdyby ich nie puscila spadla by predzej.
julie nie jest to normalne, wodze mialy byc podparciem dla konia przy ladowaniu-popatrz na zdj profesjonalistwo w galerii smusmug...
nie ma podparcia kon laduje na glowie
Faza, czy mogłabyś być na tyle uprzejma i wskazać konkretnie które to zapisy obowiązujących Przepisów Ogólnych, Przepisów o Sędziach, Przepisów dyscypliny Skoki czy Regulaminu dyscypliny Skoki PZJ pozwoliłyby sędziemu na niedopuszczenie do startu tej amazonki?

W ww przepisach jest podane tylko i wyłącznie to, że przeszkody do konkursu bicia rekordu wysokości mogą przekraczać 170cm. Konkurs ten nie jest enumeratywnie wymieniony w powyższych przepisach - nie obejmują one w związku z tym kwestii dopuszczenia, bądź nie do tego konkursu. Wynika z nich, że może, o ile nie jest to powiedziane gdzie indziej startować dowolna osoba, z dowolną licencją.
Jest wprawdzie passus:
od 16 lat do kl. CS (bez pot.skoku, konk. skoczn i zręczn. bingo, itp.) od 18 wszystkie konkursy -ale chyba wszystkie wymienione, a nie te, które nie są wymienione.
Przepisy dot. bicia rekordów zostały wydzielone (nb nie ma kopii na stronie PZJ), są to, jak ujęto w propozycjach:
Próba bicia rekordu polski na wysokość Art.: Przepisy próby bicia rekordu w skoku na koniu wzwyż i w dal wydanie 2008

Ponieważ nie mam tych przepisów znalazłem (mam nadzieję, że aktualne) przepisy FEI dot. bicia Rekordu Świata. Jedynie ograniczenie, jaki w nich znalazłem dotyczy samego konia:

Art 285.
1.8. For a horse to be eligible to take part in a competition
expressly organised to break a record, the NF must certify to the
FEI that, during the three months preceding the attempt on the
record, the horse has jumped in an official competition or in
training a height not longer than 20 cm less than the existing
height record and, for the long jump, a spread not shorter than 30
cm less than the record.

Czyli: Federacja Narodowa (PZJ) musi zaświadczyć, że koń biorący udział w konkursie skoczył na oficjalnych zawodach lub na treningu przeszkodę mniejszą o najwyżej 20cm od obecnego rekordu w ciągu ostatnich trzech miesięcy.
Wydaje się, że jest to wymóg ostrożnościowy - ponieważ FEI chyba nie ma nic przeciwko, by rekord pobity został przez dowolnego konia - z jakiegoś powodu limituje kwalifikacje wierzchowca.

Ponieważ przepisy szczegółowe są jak widać nie do końca jasne i pełne, to zgodnie z obowiązującą doktryną zdarzenia nieobjęte interpretuje się w oparciu o tzw. wykładnię, np. przez analogię do innych podobnych.
Istnieje niewątpliwie pełna zgoda co do tego, że bicie rekordu to konkurs trudny, wymagający kwalifikacji - Rekord Polski jest pewną analogią do Mistrzostw Polski, które dla seniorów wymagają licencji I stopnia.

Drugą przesłanką jest Kodeks Postępowania z Koniem, który wymaga, by jeźdźcy byli wytrenowani. Przepis ten jest natury ogólnej - w szczegółach oznacza to, że mają być wytrenowani do konkursu, w którym startują - dla mnie nie jest to całkowicie jasne, które z ograniczeń szczegółowych powinno być zastosowane, jako że w Regulaminie i Przepisach konkurs ten nie jest wymieniony - tj. czy jest to konkurs "podobny" do potęgi skoku, bingo etc. - czy całkiem inny, skoro przepisy dla niego wydzielono.
Kwestia wytrenowania także jest ocenna - wydaje się, że ten określony przypadek jest potraktowany zbyt enigmatycznie. Podkreślę raz jeszcze - Tabela II, która określa limity wiekowe i kwalifikacyjne znajduje się w przepisach, które mówią, że żadna przeszkoda nie może być wyższa niż 170cm więc należy domniemywać, że do takich konkursów odnoszą się ograniczenia.
Brak jest jednoznacznego odesłania do szczegółowych przepisów o biciu rekordów, chociaż wiadomo, że są.

Kolejną analogią jest kwestia dopuszczenia koni - tj. wymóg, by koń w ostatnich trzech miesiącach skoczył min. 200cm (aktualny Rekord 220cm) - na zawodach oficjalnych lub na treningu - i musi to być poświadczone. Ten punkt także wydaje się być dyskusyjny, tzn. kwestia spełnienia tego wymogu.

Ponieważ w międzyczasie pojawiły się na stronie PZJ regulacje dot. bicia Rekordu Polski - to załączam znaleziony link do Rekordu Świata (mam nadzieję, że aktualny): http://www.hrov.be/Jumping/Reglementen/jumping-03.pdf

Porównując oba widać, że w polskich regulacjach dot. bicia rekordu nie ma żadnego ograniczenia ani dla konia, ani dla jeźdźca - pozostaje więc kwestia oceny czy Tabela II Regulaminu rzeczywiście takie ograniczenie wprowadza - w świetle braku wymienienia tego konkursu w Regulaminie, pomijając wzmiankę o wysokości przeszkód w konkursach bicia rekordów.

Również pozdrawiam.

p.s. podejrzewam, że powstanie wątpliwość, czy przepisy FEI dotyczą Polski, czy nie.
Dlatego cytat:

3.4. Each NF affiliated to the FEI must prepare and keep an
up-to-date list of the records set up in their country by any horses
or competitors, whoever they may be.

Każda federacja Narodowa musi przygotowywać i aktualizować listę rekordów ustanowioną w swoim kraju przez jakiegokolwiek konia czy jeźdźca, obojętnie kim są.
Puszczenie wodzy to kolejny dowód na to, że nie miała pojęcia, jak się w takich sytuacjach i konkursie zachować. To, że Carlon się w dodatku w te wodze zaplątał, przyczyniło się do takiego, a nie innego upadku, bo mógł je zarazem nadepnąć i pociągnąć przez to swoje ciało siłą rozpędu i grawitacji.
Na stronie Eski Rock są wszystkie programy WiF

kurcze nie moge znalezc   😡 , a jak sie nazywała audycja ?
Wodze podparciem dla głowy konia przy lądowaniu?  nie ma podparcia koń ląduje na głowie? totalna  bzdura.
Straciła równowagę , chciała dać koniowi maksymalnie duzo swobody by mial szans jeszcze sie wyratować ,jeszcze gorzej byłoby gdyby zawisla na wodzach z tylu.
clio, co Ty gadasz?? rzucenie wodzy przy takiej wysokosci to jak powiedzenie do konia "a teraz ratuj sie sam". a przy takiej wysokosci kon nie jest w stanie sam sie wyratowac, musi miec podparcie. jak tu napisala emerytka, to tez wymaga duzej sily fizycznej. chyba trener zapomnial poinstruowac zawodniczke, jak powinna sie zachowac w takim konkursie. ulanska fantazja.
Bo prostu masakra . To słowo dobrze to wszystko opisuje ...
Nieodpowiedzialny trener ( bo nie powinien dopuścić zawodniczki do wyższych skoków )
Zawodniczka też nie do końca przygotowana na taką wysokość (!) nie potrafiła odmówić , chciała wykorzystać ,swoją szansę '
Po prostu wielkie nieszczęście
Dziewczyna miała szczęście że się ,wyratowała' ... Mogło to się gorzej skończyć ...
A w tym wszystkim to najbardziej szkoda tego , który musiał nieodpowiedzialne decyzje ludzi przypłacić własnym życiem 🙁
Nie zasłużył na to ..... 
clio przy takiej wysokosci i ciezkosci glowy konia i przy takiej paraboli lotu kon musi miec podparcie na wodzy
z reszta co ja bede pisac,zapytaj tych co skakali lub nadal skacza takie konkursy-ja zapytalam i za bzdure uznali to co napisalas
ciekawska - dokladnie tak jak piszesz
radz sobie sam-nie poradzil niestety🙁
Karla🙂 - masz rację ....
Wodze podparciem dla głowy konia przy lądowaniu?  nie ma podparcia koń ląduje na głowie? totalna  bzdura.
Straciła równowagę , chciała dać koniowi maksymalnie duzo swobody by mial szans jeszcze sie wyratować ,jeszcze gorzej byłoby gdyby zawisla na wodzach z tylu.

Clio, widać ,że jesteś zielona, lub masz kiepskiego trenera, spróbuj zanleźć sobie ryciny z angielskich polowań na lisy, tam prawie wszyscy oddają tzw, angielski skok, czyli asekuracyjny, pozwalający uratować siebie i konia z opresji wynikłej z dużego skoku. Jest gdzieś zamieszczone zdjęcie Tomka Kleina, jak  atakował w zeszłym roku 250cm, i tam zawodnik zachował się koncertowo, nie wypuszczając wodzy z rąk, na pewno pomaga mu w tym rutyna zdobyta w konkursach WKKW, których brał udział jako junior.

Co do Marty, to taka sytuacja mogła wyniknąć również z tego ,że Carlon to duży silny koń, i po prostu wyrwał dziewczynie wodze, która nie miała tyle siły by je utrzymać.
jemu pomaga w tym to, ze jest lekkim wariatem (z calym szacunkiem), a "w domu" nie raz i nie dwa rekord swiata juz pobil. on bierze w potegach udzial czesto, jest z tym otrzaskany, ma doswiadczenie i rewelacyjne konie. i w przypadku takiej osoby to bylby zwykly wypadek. bo to dla niego nie pierwszyzna.
No wiesz, cała ekipa ,,kwidzyniaków", z tamtych czasów, to lekko wariaty, i chłopaki z fantazją. 🤣
Pamiętam jak kilu z nich skakało porzeczki na skok wyskok, aż chłop ,właściciel plantacji, przyleciał do Józka na skargę.  🏇
możliwe jest też że Marta wiedziała w tym momencie ze nie da rady utrzymac Carlona i asekurowała siebie. Być może gdyby nie pusicła wodzy to skotłowała by sie z nim na lądowanie i skoczylo by sie to bardziej tragicznie. w internecie sa zamieszczone zdiecie z boku w których wyraźnie widać ze nawet jeżli utrzymałaby wodze to i tak nie dała by rady "podnieść" go na lądowaniu. został popełniony zbyt duzy bład na odskoku i w fazie loty.
Teraz to można tylko gdybać co by było gdyby kto inny miał taka sytuacje i czy udało by sie wyprowadzić konia.
Cieżko sie jeździ konie gdy właściciel i trener sa w jednej osobie i podej muje decyzje jedz, jest dobrze, dasz rade. Trener przegiął po całości widząc co sie dzieje. Marta wykonywała tylko polecenia a chcąc jeżdzi w takich stajniach, na takich koniach trzeba być podporzadkowanym trenerowi.
Marta już i tak dzwiga cholernie cieżkie przeżycia i obwinianie jej wcale jej nie pomaga. ma blizne w pamieci do końca życia.
Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno nie jest już w Różanie.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się