Faza, czy mogłabyś być na tyle uprzejma i wskazać konkretnie które to zapisy obowiązujących Przepisów Ogólnych, Przepisów o Sędziach, Przepisów dyscypliny Skoki czy Regulaminu dyscypliny Skoki PZJ pozwoliłyby sędziemu na niedopuszczenie do startu tej amazonki?
W ww przepisach jest podane tylko i wyłącznie to, że przeszkody do konkursu bicia rekordu wysokości mogą przekraczać 170cm. Konkurs ten
nie jest enumeratywnie wymieniony w powyższych przepisach - nie obejmują one w związku z tym kwestii dopuszczenia, bądź nie do tego konkursu. Wynika z nich, że może, o ile nie jest to powiedziane gdzie indziej startować dowolna osoba, z dowolną licencją.
Jest wprawdzie passus:
od 16 lat do kl. CS (bez pot.skoku, konk. skoczn i zręczn. bingo, itp.) od 18 wszystkie konkursy -ale chyba wszystkie wymienione, a nie te, które nie są wymienione.
Przepisy dot. bicia rekordów zostały wydzielone (nb nie ma kopii na stronie PZJ), są to, jak ujęto w propozycjach:
Próba bicia rekordu polski na wysokość Art.: Przepisy próby bicia rekordu w skoku na koniu wzwyż i w dal wydanie 2008Ponieważ nie mam tych przepisów znalazłem (mam nadzieję, że aktualne) przepisy FEI dot. bicia Rekordu Świata. Jedynie ograniczenie, jaki w nich znalazłem dotyczy samego konia:
Art 285.
1.8. For a horse to be eligible to take part in a competition
expressly organised to break a record, the NF must certify to the
FEI that, during the three months preceding the attempt on the
record, the horse has jumped in an official competition or in
training a height not longer than 20 cm less than the existing
height record and, for the long jump, a spread not shorter than 30
cm less than the record.Czyli: Federacja Narodowa (PZJ) musi zaświadczyć, że koń biorący udział w konkursie skoczył na oficjalnych zawodach lub na treningu przeszkodę mniejszą o najwyżej 20cm od obecnego rekordu w ciągu ostatnich trzech miesięcy.
Wydaje się, że jest to wymóg ostrożnościowy - ponieważ FEI chyba nie ma nic przeciwko, by rekord pobity został przez dowolnego konia - z jakiegoś powodu limituje kwalifikacje wierzchowca.
Ponieważ przepisy szczegółowe są jak widać nie do końca jasne i pełne, to zgodnie z obowiązującą doktryną zdarzenia nieobjęte interpretuje się w oparciu o tzw. wykładnię, np. przez analogię do innych podobnych.
Istnieje niewątpliwie pełna zgoda co do tego, że bicie rekordu to konkurs trudny, wymagający kwalifikacji - Rekord Polski jest pewną analogią do Mistrzostw Polski, które dla seniorów wymagają licencji I stopnia.
Drugą przesłanką jest Kodeks Postępowania z Koniem, który wymaga, by jeźdźcy byli wytrenowani. Przepis ten jest natury ogólnej - w szczegółach oznacza to, że mają być wytrenowani do konkursu, w którym startują - dla mnie nie jest to całkowicie jasne, które z ograniczeń szczegółowych powinno być zastosowane, jako że w Regulaminie i Przepisach konkurs ten nie jest wymieniony - tj. czy jest to konkurs "podobny" do potęgi skoku, bingo etc. - czy całkiem inny, skoro przepisy dla niego wydzielono.
Kwestia wytrenowania także jest ocenna - wydaje się, że ten określony przypadek jest potraktowany zbyt enigmatycznie. Podkreślę raz jeszcze - Tabela II, która określa limity wiekowe i kwalifikacyjne znajduje się w przepisach, które mówią, że żadna przeszkoda nie może być wyższa niż 170cm więc należy domniemywać, że do takich konkursów odnoszą się ograniczenia.
Brak jest jednoznacznego odesłania do szczegółowych przepisów o biciu rekordów, chociaż wiadomo, że są.
Kolejną analogią jest kwestia dopuszczenia koni - tj. wymóg, by koń w ostatnich trzech miesiącach skoczył min. 200cm (aktualny Rekord 220cm) - na zawodach oficjalnych lub na treningu - i musi to być poświadczone. Ten punkt także wydaje się być dyskusyjny, tzn. kwestia spełnienia tego wymogu.
Ponieważ w międzyczasie pojawiły się na stronie PZJ regulacje dot. bicia Rekordu Polski - to załączam znaleziony link do Rekordu Świata (mam nadzieję, że aktualny):
http://www.hrov.be/Jumping/Reglementen/jumping-03.pdfPorównując oba widać, że w polskich regulacjach dot. bicia rekordu nie ma żadnego ograniczenia ani dla konia, ani dla jeźdźca - pozostaje więc kwestia oceny czy Tabela II Regulaminu rzeczywiście takie ograniczenie wprowadza - w świetle braku wymienienia tego konkursu w Regulaminie, pomijając wzmiankę o wysokości przeszkód w konkursach bicia rekordów.
Również pozdrawiam.
p.s. podejrzewam, że powstanie wątpliwość, czy przepisy FEI dotyczą Polski, czy nie.
Dlatego cytat:
3.4. Each NF affiliated to the FEI must prepare and keep an
up-to-date list of the records set up in their country by any horses
or competitors, whoever they may be.Każda federacja Narodowa musi przygotowywać i aktualizować listę rekordów ustanowioną w swoim kraju przez jakiegokolwiek konia czy jeźdźca, obojętnie kim są.