Forum konie »

Viatoll

Dokładnie tak-DMC Transportera 2750kg,DMC naszej bukmanki 750(!)kg,co daje równe 3500kg,a viatoll obowiązuje powyżej.

aż muszę to odkopać bo właśnie zgłębiam temat i póki co nic nie obczajam.
DMC mojego auta wedle dowodu rej. to 2720kg. Przyczepa - waga 570kg, DMC 1600. Patrzę na zsumowane DMC, tak? wiem, że po raz setny ale w sumie nikt tego nie sprostował...
Patrzę na zsumowane DMC, tak?.

dokładnie
Ok. Czyli dobrze wykoncypowałam.
Skąd wziąć viabox skoro na liście punktów dystrybucji nie ma mojego miasta ani żadnego okolicznego? mam jechać i po drodze kupić?  🤔wirek:
Niestety specjalnie się trzeba wybrać
Czy ktoś się sądził z Viatollem?... Z niewiadomych przyczyn urządzenie, mimo, że było włączone i naładowane sporą kwotą, nie naliczyło opłaty na kilku bramkach u początku trasy, potem już do końca normalnie... Teraz przyszło zawiadomienie... Przegrałam z marszu?  🙁
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/sp-pobor-oplat-za-przejazd-drogami-krajowymi-tylko,1,5531738,wiadomosc.html
I to akurat jest prawdą, że polski rząd "wyszedł przed orkiestrę", bo dziura budżetowa rośnie z roku na rok i trzeba z ludzi zerżnąć kasę. W innych krajach takie opłaty obowiązują od 12 ton, a nie od 3,5.
Viatolle p***olę.
darolga, próbuj, przynajmniej pisać pisma, odwołać się od decyzji. A nóż się uda. Ja tam do dziś nie ogarniam tego urządzonka, raz piszczy raz nie, jak się źle coś przytrzyma to można wybrać inną kategorię wagową :P Nie wiadomo do końca czy się włączył.
darolga, pisz reklamacje, strasznie dużo tych urządzeń jest popsutych albo nie do końca sprawnych, stacje w tej chwili sprzedają np. zwroty. Pierwsze urządzenie, które ja kupiłam, było używane - nie miało już naklejek do zamocowania na szybie. Oczywiście nie działało (okazało się w trasie).
W ogóle nie wiem, kto zatwierdził tak prymitywne i byle jako wykonane urządzenie, zawodne i pozbawione - raz - sensownej możliwości sterowania, a dwa - szansy sprawdzenia, czy jest włączone, działa, czy w ogóle wysyła i odbiera jakiekolwiek dane.

A z ciekawości - jak szybko po transporcie przysłano Ci zawiadomienie?
Czy jest włączone można łatwo sprawdzić.  Wystarczy na krótko przycisnąć x. Jak zapali sie "2" to jest w trybie auto z przyczepą.
xxagaxx, quanta - na pewno będę się odwoływać, bo mam o co walczyć - rzecz się tyczy długiego odcinka, na którym urządzenie nie działało - nie wiem ile bramek w tym czasie przekroczyło, ale jeśli wierzyć internetom - to za jedną bramkę kara wynosi 3 tys...

quanta - fakt, strasznie dużo ludzi ma problemy z tym urządzeniem, ja też nie wiem kto wpuścił to do obrotu... ani to to wyświetlacza nie ma (pokazującego stan konta czy chociażby potencjalną awarię!) ani nie można w żaden sposób na tym polegać... W moim przypadku, na podstawie pisma, które otrzymałam, wychodzi, że urządzenie działało, pobrało opłatę na początku wjazdu na drogę płatną, potem na dość długim odcinku nie działało, a potem dziwnym trafem znów było ok... Zawiadomienie przyszło wczoraj, transport miałam w lutym, kiedy jechałam po konia do kliniki do Wawy...
ja też nie wiem kto wpuścił to do obrotu...
Ja wiem, bo byłem przy tym - sam prezes Kaczyński wybierał te pudełka - proponowali mu lepsze, ale powiedział, że bydłu się nie należy. Moduły elektroniczne kupuje się w Chinach po 50 centów za sztukę, a żona posła Błaszczaka montuje je w willi w Pruszkowie, do tych mydelniczek, zatrudnia tam nielegalnie Ukrainki. Umowa jest tak podpisana, że do kasy państwa trafia tylko 15% wpływów z opłat - reszta ląduje na Kajmanach, na prywatnych kontach numerycznych.
Nestor, tak to niestety wygląda 🙁 Wartość rynkowa tego "precyzyjnego nadajnika", który się rozpada w rękach i jest równie zaawansowany technicznie jak pilot do otwierania przesuwnej bramy to w porywach kilkanaście złotych, wliczając w to opakowanie, polską instrukcję i vat 🙁

Ciekawe co zrobić, jak już człowiek jest w trasie z koniem i po drugiej bramce na autostradzie to ustrojstwo nie zapika. Zamiast się skupić na bezpiecznej jeździe, to trzeba wypatrywać kolejnej bramki, wysłuchiwać i patrzeć, czy cokolwiek zapikało czy mignęło i denerwować potencjalnymi i w dodatku totalnie niezawinionymi sankcjami :roll: Ciekawe, co też kierowca powinien w takim wypadku zrobić. Zatrzymać się? Odczepić przyczepę, żeby nie płacić kary? Rewelacja, ktoś powinien w takim wypadku ustawodawcę zaskarżyć o działanie na szkodę kierowcy i płatnika Viatoll :/
quantanamera, a trzeba też pamiętać ze nie każda bramka pika 😉 Rewelka po prostu z tym ustrojstwem.
Odświeżam. Jest jakas lista miejsc gdzie można viatolla doładować? Wypadla nan troche nieplanowanie trasa z przyczepą i nie zdążymy u nas załadować. Liczę że moze jakas stacja benzynowa będzie po drodze gdzie można doładować ale wolałabym sprawdzić gdzieś czy aby na pewno 😉
W mojej okolicy (woj. MAZ) na stacjach BP można doładować Viatoll.
Nasz wspaniały system poboru opłat Viatoll przysłał mi odpowiedź na zgłoszenie telefoniczne w którym informowałam,  że  pluskwa miga na czerwono i nie chce pikać pod bramkami.
Odpowiedź brzmiala mniej więcej tak :
"Pluskwa nie łączyła się z bramkami na Twojen trasie. Sprawdź czy pluskwa wisi w dobrym miejscu. Nie wjeżdżaj na drogę płatną jeśli  miga na czerwono. Prawdopodobnie  dostaniesz karę. Zapłać ją i się  odwołaj"

Korzystam z pluskwy dobre 3 lata. Zawsze wisi w tym samym miejscu. Ostatnio poinformowali mnie że  jak zabrakło środków i doładowałam konto to pluskwa mimo że  złowieszczo mruga na czerwono połączy się z pierwszą  bramką i się "naprawi". Nie naprawiła się po 3 bramkach. Naprawiła się dopiero jak wracałam po kilkunastu próbach uruchomienia.
Mam dość. Co za popaprany system.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się