Forum towarzyskie »

Aborcja - dyskusja

Nie zakladam, ze jestes idiotka. Z idiotami sie nie rozmawia. Zakladam tylko, ze cos tam slyszalas ale nie wiesz o co chodzi (ale na wszelki wypadek kosciola nienawidzisz). To wlasnie oznacza to powiedzenie.
Kosciol nie uczy tej "metody z liczeneiem". Uczy natomiast takiej, ktorej skutecznosc jest wyzsza od skutecznosci prezerwatyw np.

No właśnie, zakładasz z góry, że nie mam o tym pojęcia. Na jakiej podstawie niby? Bo rozumiem tę metodę na tyle, by wiedzieć, że głupotą jest polecać ją młodym dziewczynom. Cykl menstrualny reguluje się przez kilka lat, czasami jak w zegarku wszystko chodzi przez 2 lata, i nagle coś się zmienia. I dlatego młoda dziewczyna nie może precyzyjnie ustalić, kiedy ma dni płodne.

Tak? Jaka to metoda, zdradzisz? Bo dobrze użyty, dobrej jakości kondom daje 99,99% skuteczności. To, że rzeczywista skuteczność prezerwatyw jest niższa wynika ze złego użycia.

Mam swoje powody, żeby nienawidzić kościoła - na przykład to, że przez całe moje dzieciństwo byłam nękana, bo "jestem innej wiary". I wiem, że katechetka w podstawówce dzieci do tego zachęcała, zostałam nawet niegrzecznie wywalona z klasy, kiedy pewnego razu chciałam zostać na jednej lekcji religii - przy wszystkich dzieciach. Zresztą, dla mnie wystarczy już sam fakt, że kościół nie umie nawet wyedukować dzieci na tyle, żeby wiedziały, że protestantyzm to NIE JEST inna wiara, jedynie odłam tej samej wiary - chrześcijańskiej. Ale to tak offtopowo już. 😉 Więc proszę, nie szufladkuj mnie jako "fanatyczki", jeśli nic o mnie nie wiesz. Zakładanie z góry, że się wszystko wie o swoim rozmówcy jest niegrzeczne.
,
metoda objawowo-termiczna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Antykoncepcja

Nie jest to to samo co kalendarzyk.
Bylam w zeszlym roku na koscirlnym kursie przedmalzenskim i mowiono o metodzie kalendarzyka tylko tyle, ze jest to ruska ruletka.

TomekJ zapraszam do watku o antykoncepcji, powiedz paniom w tym watku, co myslisz o ich metodach antykoncepcji, bo jest tam kilka, ktore te metode stosuja w XXIw.
Bobek stosuj sobie jaką chcesz metodę antykoncepcji. Jednak nie propaguj jej ,bo.....mierzenie temperatur itp u młodych ludzi to...a poza tym mlodzi się bawią ,żyją pełnią życia i mają do tego prawo. I nie wyobrażam sobie aby dziewczyna przed prywatką ,po prywatce , na wczasach , w podrózy stosowała sie do wspomnianej przez Ciebie metody.
Co do metody zapobiegania ciązy- najlepiej zaciągnąc rady -lekarza ginekologa.
Kosciół (z całym szacunkiem do koscioła) guzik wie o seksie ,ciązy i o prawdziwym życiu. Bo sorki tam chyba obowiązuje celibat ,to co ksiądz czy zakonnica moze o tym wieddziec? Z podręczników??? Jakich? A może jednak wiedzą ??? To wtedy zrozumiem opowiesci o nieslubnych dzieciach księży i zakonnic.
Powórze sie - porady co do antykoncepcji i metod zaciągajmy u lekarza ginekologa i po konsultacji z nim wybierajmy metody. Kosciół w tym zakresie nie ma nic do gadania. No chyba ,że przyjmiemy ,że plemnik to juz życie i tak samo jak ciąze trzeba chronic.!
. No chyba ,że przyjmiemy ,że plemnik to juz życie i tak samo jak ciąze trzeba chronic.!

hehe no właśnie i  wtedy masturbacja będzie również zbrodnią
Zgadzam się, że dobór antykoncepcji powinien doradzić nam lekarz ginekolog, po wcześniejszej konsultacji.
Robi sie z tego offtop straszny ale coz.
Ja tylko zwracam uwage na fakt, ze ludzie jezdza po kosciele uzywajac nietrafionych argumentow. Jak sie przeczyta poprzednie posty to chyba staje sie jasne, ze nie robie tutaj propagandy tylko uswiadamiam Beci ze sie myli, co do metod ktorych rzekomo naucza kosciol. Zrobilam to zwyczajnie cytujac fakty, ktore sa takze w wikipedii. Nawet jezeli Wam to nie w smak, takie sa fakty i juz.
A metody nie wymyslili ksieza i nie stosuje sie jej tylko z powodow religijnych. Fakt.
powodzenia zycze temu krajowi, oby ksiadz samotnym (maloletnim) matkom pomagal finansowo w (duzej) biedzie

Pewnie, że pomaga, ale tylko te kobiety, którym sam zrobił dziecko.
Robi sie z tego offtop straszny ale coz.
Ja tylko zwracam uwage na fakt, ze ludzie jezdza po kosciele uzywajac nietrafionych argumentow

Jak dla mnie nie tak znowu nietrafionych, bo wspomniana przez Ciebie metoda nie chroni przed chorobami wenerycznymi. I nigdzie nie pisze, jak skuteczna jest ta metoda.

Wracając do tematu - moim osobistym zdaniem, jeśli kościół chce zakazywać aborcji, to niech sobie zakazuje, ale niech w takim razie nie odbiera ludziom prawa do PRAWIDŁOWEJ edukacji na temat antykoncepcji. Bo tak - uczy dziewczyny o mało skutecznych, wymagających bardzo wnikliwej obserwacji, wymagających doświadczenia metodach, ale jak wpadną, to płodu usunąć im nie dadzą!
Każdy ma prawo zrobić ze swoim ciałem co chce, i nikomu nic do tego.
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110708/LUBLIN/990630614

Proszę, kolejny przykład.
Co to w ogóle znaczy "naciski lekarzy"...?
Czy taki lekarz ma prawo "naciskać" dziewczynę, żeby się przyznała co się stało?

wydaje mi się ,że lekarz przede wszystkim powinna obowiązywac zasada t'tejemnicy lekarskiej". Kurcze to co idę do lekarza , przyznam sie np do no nie wiem dajmy na to ,że pozłam do psychitry i powiem ,że cos tam ukradłam bo jestem kleptomanka a lekarz co? Za telefon i do prokuratury?
co to do cholery? Doprowadzą do tego ,że takie dziewczyny wykrwawią się na smierc bo będa bały sie przyjsc do szpitala.
Jak to jest z tym zachowaniem tajemnicy lekarskiej? Wiem ,że prokurator ma parwo coś tam żądac od lekarza a czy lekarz od tak sam z siebie może doniesc na swoją pacjenke? Może to co ona powiedziała o swojej chorobie, dolegliwosciach it "doniesc" prokuraturze czy policji?
Wiecie, jeszcze mnie naszła taka refleksja - rozumiem, że [url=http://www.facebook.com/profile.php?id=100001821670521#!/media/set/?set=a.10150703720060226.716374.358209110225]wszyscy ci posłowie[/url] głosujący za tym - nomen omen - poronionym projektem zaostrzenia ustawy poświęcą się w imię zachowania tych pryncypiów i będą zachowywali ścisły celibat, jeśli ich partnerce/żonie/kochance zajście w ciążę zagrozi utratą zdrowia/życia. Wszak bardzo dbają o to, by niczyje życie nie było zagrożone i nikomu się nic nie stało, prawda?
Posłanki zaś będą twardo odmawiać partnerom...

Nie wydaje mnie się... w końcu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Lekarz chyba ma obowiązek poinformowania prokuratury jeśli wie, że popełnione zostalo przestępstwo. Ale głowy nie dam.
A 'przydusić" pacjentkę może w trosce o jej zdrowie.

Edit.
A jednak nie. Tak było wcześniej.
http://www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3209e.php
Czyli nadgorliwość gorsza od faszyzmu.

Idąc dalej tropem absurdu - zaniedługo można by się spodziewać, że powstanie odgórny nakaz rejestracji wszystkich kobiet w ciąży i regularnych przeglądów, czy NADAL są w ciąży czy już może nie... jeśli zaś nie - na przesłuchanie czy przypadkiem nie była to świadoma i zaplanowana utrata ciąży... kryminał normalnie.

😵

BTW przyjęcia środków wczesnoporonnych nijak udowodnić się nie da, bo poronienie wygląda jakby wydarzyło się z przyczyn naturalnych.
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,2008

W pełni oddaje moje zdanie w tym temacie.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=60588.msg1059104#msg1059104 date=1309460249]
mozna odkladac dzieci bez antykoncepcji i ba miec nawet seks  🏇

To tak w ramach tej wypowiedzi. Zachęcanie dziewczyn, by stosowały taką pseudoantykoncepcję zamiast prawdziwej jest moim zdaniem po prostu karygodne. To taki sposób na produkowanie sobie kolejnych naiwnych owieczek, które będą zarabiać i oddawać kasę. Bo używanie prezerwatyw jest złe przecież zdaniem kościoła.

[/quote]

czuje sie wywolana do tablicy  🤣

tak, metody naturalne (objawowo-termiczne) nie sa antykoncepcja wg definicji WHO. I sa do tego skuteczne (PI ,04 dla metody Sensiplan), co udowodniono w wielu badaniach swieckiech swiatowych osrodkow naukowych (http://www.nfp-online.de/Sicherheit.14.0.html).

co kosciol ma do tego? to nie sa koscielne metody tylko czysto naukowe! kosciol zabrania odkladanie poczecia bez waznych powodow. kosciol tylko pozwolil w waznych momentach odkladanie poczecia przy pomocy npr.

smieszne, ze pseudoznawcy metody sie wypowiadaja na jej temat (skutecznosci, bo metoda ma wady, jak kazda inna ale nie skutecznosc) a nie maja o niej pojecia. smieszne to ze ja po siedmiu latach nie dorobilam sie dziecka i moje kolezanki tez nie. a na forach stosujacych sa tysiace kobiet zadowolonych z metody. kobiet po latach pigulek, spirali czy samych kondomow. mowie bardziej o zachodzie (http://www.nfp-forum.de/index.php), bo w polsce stosuja to glownie glebocy katolicy.

bardziej ufam swoim wyliczeniom czasu nieplodnosci niz gumom ktore uzywam w fazie plodnej 😀 no coz, mam zylke naukowca i badania mnie przekonuja bardziej, niz wypowiedzi znawcow zycia codziennego 😉 ufff na szczescie  😉
hehe no właśnie i  wtedy masturbacja będzie również zbrodnią

może nie jest zbrodnią, ale z tego co nam ksiądz na religi mówił wynika, że jest grzechem  😁
Gienia-Pigwa ale osoby stosujące tą metodę z reguły są już starsze. Młoda dziewczyna (15-16 i jak dla mnie dobre 5 lat później) nie jest w stanie używać tej metody. Dla mnie największym jej minusem jest fakt ze przed chorobami wenerycznymi nie chroni.
oczywiscie, ze to nie jest dla malolat 🙂 chociaz ja mialam 21 jak zaczelam stosowac metode. no ale mialam stalego partnera, wiec przed chorobami sie bronic nie musialam.

Prosze, oto ciekawy przyklad, jak to rodzice niepelnosprawnego dziecka sa "zachwyceni" faktem posiadania takiego dziecka (ktore mozna bylo usunac, bo ma wady genetyczne) i na ile panstwo PL ma ich w d... Cud miod i orzeszki, nie ma to jak zakaz aborcji.. a placic trzeba!
Ja przez przypadek trafiłam na ten filmik... powiem szczerze zrył mi głowe bardzo 😵
czuje sie zle po ogladnieciu go..

UWAGA DRASTYCZNE
Zairka, wiesz co w tym filmie jest nagorsze? ohydna manipulacja. wiekszosc polodow pokazanych na tym filmie to nie sa aborcje a martwe urodzenia/poronienia. i jakies mutacje genetyczne letalne, albo faktycznie usuniete. na mnie ten film wrazenia nie zrobil jednak uwazam, ze ten rodzaj manipulacji jest bardzo niestosowny, ba! tam nie jest nawet napisane, ze zdjecia sa drastyczne, albo ze nie dla dzieci.
zal.pl
😀iabeł:ciągle te samo. Tak jak nie mozna przekonac przeciwników przerywania ciązy tak w ten sposob nie przekona się zwolennikó.Dlaczego? Bo wg wczesniejszego prawa (obecne chyba tez mówi o 12 tygodniu ciązy) przerywac ciąze można było do 12 tygodnia jej trwania. Te pokazane w filmiku płody sa duuuużó starsze- wniosek nasuwa sie sam. Nie są one wynikiem sztucznego poronienia.
Nikt mnie nie przekonana ,że zakaz bezwzgledny (jaki chciano i chce się ustanowic prawnie) jest słuszny. Że zgwałacona dziewczyna ma nosic , donosic ciąze i ma urodzic ,chocby nie wiem jak zdrowy miał byc płód i dziecko- uważam to za neludzkie i bezduszne. Dalej jesli ciąza ma zagrażac chocby zdrowiu, nie wspominając o życiu ,matki jestem za usunięcie. Bo w imię czego żyjąca dorodła osoba ma się poswiecac , dla płodu???
Dalej w rodzinie patologicznej gdzie jest już sporo buz i zero pomocy panstwa, dalej gdy płód jest uszkodzony itp itd.
Uważam ,że temat ten należaloby zamknąc bo jest to jałowa dyskusja , niepotrzebnie skłocająca ludzi. Nikt na siłe nikogo nie przekona , a argumenty jakos w obie strony nie chcę (nie mogą ) trafić.
Czytam właśnie prasę przy śniadaniu i znów problem z aborcją:
- Palikot chce wnieść aborcję do 3 miesiąca
- a Pis i Psl chcą zabronić aborcji gdy występuje ryzyko, że płód jest upośledzony lub zagraża jego życiu

Nie długo będzie przymus rodzenia kalek.
a za to już jutro jest Światowy Dzień Walki o Prawo do Aborcji.
ciekawe, czy dyskusja rozgorzeje na nowo
Światowy Dzień Walki o Prawo do Aborcji ciekawe cz będą rozdawali jakieś zestawy do samodzielnego, domowego zabiegu  🤔wirek:
jestem za prawem wyboru, ale coś takiego to już przesada  🥂
a swiatowy dzien bez papierosa czy samochodu to tez przesada?
Chcesz miec prawo wyboru ale nie chcesz o to walczyc i uwazasz za przesade ze sa ludzie ktorzy chca cos z tym zrobic? Troche nielogiczne..
to jest akurat taka sprawa która nie powinna być rozpatrywana, ani tez promowana (!) w ten sposób, dzień bez samochodu jest kwestia ekonomiczna a dzień aborcji...  🤔wirek:
duunia, to w pewnym sensie też sprawa ekonomiczna... Nawet dość mocno ekonomiczna.
epk, właśnie miałam to napisać
a poza tym, duuniu, czytaj ze zrozumieniem. To nie jest dzień aborcji, a dzien do walki PRAWA do niej. a to znacząca różnica, nie upraszczaj tak.
no niestety drogie panie, odnoszę wrażenie ze to nie mnie brakuje umiejętności czytania z... 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się