Forum towarzyskie »

Demony i egzorcyzmy- prawda czy zręczna mistyfikacja?

Obejrzyj sobie film dokumentalny o Anneliese,będziesz wiedziała dlaczego sama wzięła na siebie cierpienie.
Tu masz część pierwszą,reszta odcinków pokolei w necie:

Pytałam dlatego, że nie będę potrafiła obejrzeć tych filmów. Strasznie się potem boję, a dzisiaj śpię sama.
Z ciekawości, co jest tak strasznego w lasce mówiącej chropowatym głosem po niemiecku, że nie da się tego oglądać?
Dla mnie nudne, tak po pięciu minutach się człowiekowi odechciewa.
Przerażające nagranie. Obejrzałam kilka sekund bo boję się takich rzeczy. Ale kiedyś słyszałam opowieści księdza w mojej szkole, jest egzorcystą.. Dopiero teraz widzę, że wcale swoich opowieści nie wymyślił, aby nastraszyć uczniów.

A czamu mial wymyslac. Ja mam ducha w domu, zreszta juz pisalam kiedys, nie jest zlosliwy i nikogo nie opetuje, co troche stuka, chodzi i czasem przedmioty przestawia. Batiuszka chalupe mi swiecil dwa razy juz, ale nie pomoglo, za rada arcybiskupa ma przyjsc jeszcze raz.
a teraz wyskocze z pytaniem... troche sie wstydze ze nie znam odpowiedzi ale trudno: czym wedlug oficjalnego stanowiska KK jest demon? co to za istota, skad sie wziela i dlaczego zachowuje sie tak a nie inaczej? tylko poprosze o zrodla z oficjalnych koscielnych pism a nie wikipedii.
jezeli  bedziesz pamietac, ze KK to nic innego, jak upgrade judaizmu i posiada wszystkie jego wady systemowe, to znasz odpowiedz. Jehowa nie jest bogiem jedynym, a tylko najlepszym. I tak jak Zydzi musieli powyzynac sasiadow, co by sobie spokojnie mieszkac, tak samo potraktowali bogow wyrznietych narodow i zaliczyli ich do demonow, a w KK zostaly one przemianowane, na diably...Belfegor to bog narodu ktory przegral, to samo Behemot i inni. Gdyby losy bitew potoczyly sie inaczej,  to Jehowa by robil za demona, a panem zastepow bylby Baal.
Dlatego jestem przekonany o istnieniu magii i kompletnie nie wierze w jakakolwiek religie...kazda religia to tylko projekcja charakteru spoleczenstw ktore je stworzyly.
Wracajac do KK, to Tomasz Akwinata dorobil zgrabna teorie istoty demonow...mozna powiedziec, ze skonwertowal Bestie z Przymierza Abrachama, na Ofiare Krzyza.
Annelise chciała wziąć swoje cierpienie w zamian za grzechy ludzi.
i wzięła. Dlatego demony ją zabiły.Po zakończeniu egzorcyzmu wyszły wszytkie,po czym wróciły spowrotem,twierdząc że im nie wolno opuścić jej ciała,ze chcą ale nie mogą.
Aczkolwiek nie jest wyjasnione dlaczego była opętana kilka lat przed objawieniem,po którym przyjęła cierpienie dobrowolnie.
Egzorcyzm i opętanie tyczy się każdej religii.
wrotki, dzieki 😉 Myslalam ze KK ma jakies wlasne (zupgrade'owane :hihi🙂, oficjalne stanowisko w tej sprawie, bo w judaizmie orientuje sie troche lepiej.
taki Asmodeus chocby... tez jest wziety od zoroastrian.
kujka, tu masz stanowisko KK (o ile uznać biblistę z KULu i jego zdanie za wystarczająco reprezentatywne)
http://www.kosciol.pl/content/article/20040423213301888.htm
wrotki, dzieki 😉 Myslalam ze KK ma jakies wlasne (zupgrade'owane :hihi🙂, oficjalne stanowisko w tej sprawie, bo w judaizmie orientuje sie troche lepiej.
Oficjalnym stanowiskiem jest Katechizm KK:
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-1.htm
414 Szatan, czyli diabeł, i inne demony są upadłymi aniołami, którzy w sposób wolny odrzucili służbę Bogu i Jego zamysłowi. Ich wybór przeciw Bogu jest ostateczny. Usiłują oni przyłączyć człowieka do swego buntu przeciw Bogu.
"definicja ustawowa"anioła: 328-330.
taki Asmodeus chocby... tez jest wziety od zoroastrian.
sw Tomasz tylko nieco usystematyzowal demonologie, natomiast demony te same i takie same jak w judaizmie, bo i Jehowa ten sam ze swoimi frustracjami i zazdroscia😉
...przyznam, ze jezeli juz musi byc spersonifikowana nakladka na byt Mocy, to pomysl Tolkiena jest bardziej interesujacy, niz to co wymysleli sobie, ze swoja agresja i ksenofobia, Zydzi
A tak swoją drogą, nawiązując do demonów, ciekawe pod względem ich zachowań i systemu działania może być "Paranormal Activity 3". Ale tylko 3 część, bo dwie pierwsze są niezbyt składne i ciekawe 😉 Natomiast już w trzeciej jest więcej sytuacji świadczących o tym, że albo zatrudniono kogoś znającego się na demonologii, albo wzięto ją pod uwagę 😉
Z innych "ciekawostek" rozmawiałam ostatnio z Lubym pytając, dlaczego w sumie w większości tylko rabini, księża i inne osoby duchowne mogą wygonić danego demona(w zależności od jego kręgu i "specjalizacji"😉. W sumie rytuały na to są, można przy odpowiedniej dozie cierpliwości i talentu je znaleźć, ale u zwykłego człowieka "małej wiary" nie podziałają. Bo możesz modlić się do Boga o pomoc, ale- jak by nie patrzeć- codziennie miliony ludzi to robią. I po prostu wśród tych milionów głosów nie zawsze akurat twój zostanie "usłyszany" na czas- zwłaszcza, jeśli nie modlisz się na codzień. Natomiast osoby duchowne są codziennie blisko Boga- codziennie się modlą i codziennie Bóg słyszy ich modlitwy. Oraz mają wiarę- muszą, bo bez niej egzorcysta nie będzie w stanie odpędzić demona.
I w sumie ciekawej rzeczy się dowiedziałam- jeśli nie zezwolisz demonowi na wejście, to nie może on przejść przez drzwi czy ich otworzyć(chyba, że jest baaaardzo potężny- ale takie demony tylko w konkretnych, "ważnych" celach przychodzą na ziemię). Potrzebne jest mu twoje pozwolenie, lub narysowanie "portalu" przejścia w danym miejscu w domu- najlepsze są zazwyczaj piwnice, wejścia na strych czy różne schowki. I dzięki temu można bardzo łatwo odróżnić demona od poltergeista czy innego ducha- demon przychodzi w konkretnym celu, zaś duchy są przeważnie "echem" ludzi, pozostającym w domach czy miejscach.

ciekawie gada 🙂
http://video.anyfiles.pl/Demony+-+The+Devil+Inside+2012+Lektor+PL+SWIETY67/Kino+i+TV/video/25790#  Straszny film... Dobrze, że nie oglądałam go wieczorem...
Eee, słaby, właśnie skończyłam oglądać.

Z ciekawostek - moje praca sąsiaduje przez płot z kościołem, w którym urzęduje dwóch egzorcystów, w tym jeden z trzech najlepszych w Polsce (cokolwiek to znaczy). W każdy ostatni czwartek miesiąca odbywają się msze z egzorcyzmami publicznymi. Podobno dużo się tam dzieje.
zima- akcja zaczyna się rozkręcać w 40 minucie filmu; dla mnie przerażające jest to, co może się z człowiekiem stać, jak go coś opęta (w każdym tego słowa znaczeniu).
Również byłam lekko rozczarowana, bo w sumie nie zobaczyłam nic nowego 😉 I niestety mocnym minusem jest to, że jak film zaczął się rozkręcać, to się... skończył  😵
Odświeżam! 😉

Bo mam pytanie. Skąd właściwie wiadomo, że imię które podaje demon podczas egzorcyzmów jest faktycznie jego? Jeśli to mistrzowie kłamstwa, to czemu się i wierzy? Faktycznie można demona modlitwą zmusić do mówienia prawdy? Ktoś wie jak to działa?
Ja tu bym raczej sądziła, że chodzi o pychę demonów, a nie prawdomówność.
Ale jak pychę? Wydając swoje imię niejako same otwierają drzwi, żeby je wykopał. Pycha silniejsza od "instynktu samozachowawczego"?
Choć może w ogóle takiego nie mają? W sumie tak czy inaczej mogą wrócić.
No pychę w sensie- to jestem JA! MNIE chcesz wyrzucić? MNIE nie dasz rady.

Coś w ten deseń, ale to tylko domysły
No tak, coś w tym jest. Ale i tak mi to trochę... no nie pasuje. Zawsze wydawało mi się, że jednak bądź co bądź demony to cholernie inteligentne i cwane istoty. Tak łatwo by się poddawały?
Ale egzorcyzmy nie są wcale łatwe

"Łatwo poddawały" w sensie podawały imię, nie pisałam o "łatwości" egzorcyzmów.
Ale w sumie coś jest w tej pysze- bo słabsze demony wypędzi się szybciej, bo szybciej się "poddadzą"- czyli szybciej zdradzą imię(żeby były "znane"?). A te potężniejsze trzeba nawet parę lat męczyć, a często i tak nie udaje się ich nigdy wygonić.
Ale ciekawa jestem, kiedy wiadomo że podawane imię na pewno jest prawidłowym imieniem, a nie tylko próbą zmylenia.
Czarownica widzę że bardzo interesuje Cię temat. Drążeniem na forum nic nie zyskasz a to niebezpieczna zabawa. Idź na na mszę z egzorcyzmami. Zobaczysz na własne oczy. Ważne żeby się wcześniej wyspowiadać i przyjąć komunię.
Majowa mszę z egzorcyzmami? Pierwsze słyszę. Napiszesz coś więcej?
Komunii stery niestety nie przyjmę, spowiedzi również- nie jestem katoliczką. Aktualnie nie "praktykuję" żadnego wyznania. Choć tematem(egzorcyzmów i demonów) interesuję się od zawsze.
Ktoś mi też kiedyś(obeznany z tematem) tłumaczył, że egzorcyzmu może dokonać osoba wierząca, nie musi to być ksiądz czy chrześcijanin. Bo tu nie chodzi o religię jako taką, a konkretnie o silną i niezachwianą wiarę w Boga.
Więc prędzej bym do takiej osoby poszła porozmawiać, niż do kościoła 😉 Bo na takiej mszy to mogę zobaczyć szczątki  "egzorcyzmów"(bo nie da się kogoś egzorcyzmować w kilka minut czy godzin- tak słyszałam), a wolałabym porozmawiać o konkretnych. Porozmawiać, bo wolę się fizycznie od tego z daleka trzymać- jestem za słaba w wierze, żeby ryzykować zobaczenie tego 😉
Przykro mi ale nie napiszę zbyt wiele. Jeżeli jesteś niepraktykująca to trzymaj sie od tematu jak najdalej. Naprawdę przez zwykle wygłupy można popaść w tarapaty. Ja widziałam conieco na własne oczy i dlatego temat traktuję niezwykle poważnie.
Nie mozna od tak porzucic tematu, ktory fascynuje od dziecinstwa 😉
To moze chociaz opiszesz cos z tego, co widzialas?  :kwiatek: Mnie to interesuje czysto teoretycznie, nie mam zamiaru sie za to "brac" glebiej z wyzej wymienionych powodow.
Moze znasz odpowiedz na moje pytanie?
To źle że taki temat Cię fascynuje. Skup sie na czymś dobrym i pięknym. Intuicja Cię nie zawodzi skoro odczuwasz niepokój/strach. Zostaw to.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się