Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

any gratki i gratki bo to maść cudna 🙂

i pytanie z czystej ciekawości, bo jedyne jelenie z pręgą jakie znam, ma opis 'bułano-jelenia' ale to AQH, to może są bardziej precyzyjni, albo badania genetyczne pokoleniowo mają...
brj, BUCK, 🌷
a co do umaszczenia - pręga nie jest równoznaczna z występowaniem genu Dun (który odpowiada za umaszczenie bułane), ogólnie gen dun występuje w 3 'opcjach' :
D - jako obecny,
nd1 - brak rozjaśnienia bułanego, ale posiada 'prymitywne znaczenia' (pręgowanie),
nd2 - bez rozjaśnienia i bez znaczeń
ale tu dodatkowo jeszcze ciekawostka bo moją kobyłkę testowałam - posiada pręgę, a jest nd2/nd2 (edit: machnęłam się z rozpędu) 😅więc coś jeszcze może odpowiadać za jej występowanie
w przypadku źrebiąt zdaje się też czasem widoczna jest pręga która z wiekiem może zaniknąć, ale nie chcę tutaj zmyślać jak to się fachowo nazywa 🤷
chociaż w sumie śmiesznie by było jakby ogier pod tym swoim rozjaśnieniem do perlino ukrył takiego jeszcze bonusa xD (w przypadku pre da się znaleźć osobniki z genem bułanym choć nie jest to łatwe 😉😉
brj, ja z tego powodu chce już puścić na emeryturę najstarsza, mam nadzieję, że urodzi mi klacz do hodowli tym razem. Pozostałe kryje, ale w zależności od tego, co urodzą w tym roku może część wystawie na sprzedaż (jeśli będą następczynie) - to chyba najlepszy sposób, liczba źrebiąt byłaby wtedy mniejsza przez kilka lat, akurat żeby koniunktura odbila
Co tu taka cisza? Niemalże można zapomnieć że sezon wyźrebień w pełni 😀
Mam jeszcze 2,5 tyg do terminu, patrząc na klacz to myślę że nieźle mnie przeciągnie 😉

Druga dopiero na czerwiec.
Rozważam zrobienie jej pół roku przerwy i inseminację dopiero na wiosnę. Nie podoba mi się jak chodzi w wysokiej ciąży w majowe upały. Ewidentnie jej ciężko.
Klacz jest już leciwa, w tym roku skończyła 18 lat, wet straszy że się rozreguluje hormonalnie i może już nie udać się jej zaźrebić.
Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
W piątek urodził się ostatni w tym roku arabek w „M”
ogurek, gratulacje. Wszystkie wyzrebienia macie wczesnie, to wyscigowe araby?
U nas to nie jest dobry sezon niestety. Z dwoma klaczami juz dzialamy z zazrebianiem, oczywiscie wymyslily ruje na weekend wielkanocny gdzie nikt mi nasienia ani nie wysle ani nie dowiezie. Mam nadzieje, ze grzecznie zareaguja na przyspieszenie i bedziemy mogli dzialac kolo srody.
My czekamy termin na 4.04 😅
Cycki z dzisiaj 😎
IMG_7610.jpg IMG_7610.jpg
Moja kobyła grzeje się jak szalona, odstawia cyrki jak dzikus.
Selen jej wyszedł za niski, więc suplementujemy i za miesiąc będziemy podchodzić do inseminacji
karolina_ pokazówki, w tym roku tak się ułożyło 🙂https://www.marabians.pl/index2.php?option=news&lang=pl
ogurek, ale macie slicznosci. Kompletnie sie nie znam na ocenie arabow pokazowych, nie przepadam tez za arabami jako konmi pod siodlo, ale wizualnie mi sie podobaja.
U nas już 6 na świecie. 4 ogierki 2 klaczki.
Czekamy jeszcze na 3. Jedna kwiecień i dwie początek maja
Coroczne szaleństwa i wielkie wyczekiwanie, a w tym roku jakoś cichutkoo. Ja po stracie w tamtym roku, w tym czekam niemalże podwójnie. Termin na 12.04, ale nie dzieje się kompletnie nic, mam podobne wrażenie jak Iskra, nieźle sobie poczekam 😀
W tym rokiu czekam na 4 wyźrebienia,
karolina_ dziękuję

OT: jako któtkonogi terenowiec bardzo sobie chwalę araby. A w zasadzie chwaliłem jak jeszcze wsiadłem 😀
ogurek, ja jak Karolina, nie mam pojęcia o Arabach ale wyglądają zacnie.

nokia6002, no właśnie u mojej też nic, poza wielkim brzuchem... zero wymienia, wiszą firanki 😉 Także albo zrobi błyskawicznie albo czeka mnie dużo zarwanych nocy XD
no właśnie u mojej też nic, poza wielkim brzuchem... zero wymienia, wiszą firanki 😉 Także albo zrobi błyskawicznie albo czeka mnie dużo zarwanych nocy XD
Iskra de Baleron,

Moja z terminem na 16/04 po prostu zaczela robic wymie z dnia na dzien w sobote. W ciagu 24h przeszla z "pierd*ole nie rodze wroc za rok" do "no dobra, w sumie mam 3 tygodnie do terminu"
Hodowca się chwali, to też wkleję 😉
IMG_6661.jpeg IMG_6661.jpeg
ogurek, slicznosci.
Zapewne to drugie. Bo jak tu spać, jak termin blisko. Ja zawsze pilnuję i wstaję chociażby z 2x aby tylko spojrzeć co robi.
W tym roku mam 4, a na przyszły planuję pokryć tylko jedną.
Szukam ogiera srokatego jak najbliżej Kwidzyna 82-500. Orientujecie się może ? JAkieś namiary ?
Kiedyś cos słyszałam, że stał w okolicach trójmiasta, ale nie wiem czy to nadal prawda.
nokia6002, ja mam łaciatego, tylko trzeba się pospieszyć, bo lada dzień jajka straci 🤣
zembria, 😂😂😂
nokia6002, tez jeszcze szukam ogiera na jedna , czegos co ma bdb motoryke, dobry zad, dobra gorna linie i jest nowoczesne. Chetnie dajacego wow zrebaki, bo jakbym miala jezdzic to bym pewnie wziela na nia Destello albo Despacito, jej 4 letni brat z mocnym wplywem linii D jest taki, ze jak ma "dorosle momenty" to sie nie chce schodzic.
Jest potwierdzone kilka ognisk EHV w różnych częściach Polski więc ograniczcie do min. rotacje koni i ludzi w stajniach
To prawda z mojej "okolicy" to powiat trzebnicki, dalej okolice Poznania i na śląsku.
O ile mi wiadomo są to ogniska EHV neurologicznego.
Powiedzcie mi proszę ile po odejściu czopu śluzowego Wasze kobyły się wyźrebiły ?
Nabyłam kucyka z Kinder niespodzianką i ta Kinder niespodzianka jest już przeterminowana 9 dni 😅
Od środowego wieczoru chodzi ze świeczkami ,dziś jakoś o 2 😲0 w nocy odszedł jej czop śluzowy .
U nas jesteśmy na półmetku, 5 źrebaczków już na świecie 🙂 2 ogierki i 3 klaczki, po naszych młodych ogierach cremello Diamond Dealer-J i izabelowaty Kiss of Gold-J <3
DSC_0272int.jpg DSC_0272int.jpg
DSC_0444int.jpg DSC_0444int.jpg
DSC_0320iii.jpg DSC_0320iii.jpg
DSC_0819ii.jpg DSC_0819ii.jpg
DSC_0055int.jpg DSC_0055int.jpg
Ja czekam na poród ale termin ma na 8 maja. Choć jest taka kluska że nie wiem jak ten brzuch ma wytrzymać 🙂 Gratulacje zrebaczkow🙂 Oby i u Nas odbyło się szczęśliwie🙂
kasia2107rafal, u mnie klacz jakoś nad ranem pozbyła się czopa a wieczorem Ok 21 rodziła.
amazonka* ale gromadka piękna
Czy zdążyło wam się że klacz nie nabierała wymienia przed porodem? Klacz to Kuc walijski, termin jakoś na początek kwietnia, więc już zaraz, a ona zupełnie nic. Mam ją od niedawna więc nie wiem jak zazwyczaj to wygląda u niej. W tamtym roku moja klacz, co prawda nie Kuc, ale nabierała ponad miesiąc przed. A teraz jestem zdziwiona, może ktoś mnie uspokoi i też tak miał, bo nie wiem czego się spodziewać? Termin nie znany dokładnie, ale poprzedni wlaściciel mówil ze sam początek kwietnia, wet potwierdzał
JulciaKx3, klacze potrafią zrobić wymię w 3 dni, ba! w jeden wieczór 😉
Obserwuj pozostałe zwiastuny porodu: opadnięcie brzucha, zwiotczenie mięśni zadu, zwiotczały ogon, wydłużona szpara sromowa.
amazonka*, Podziwiałam już na insta, jeloknek mnie urzekł totalnie 😀 przepiękny dziad! Nawet mi skarpetki nie przeszkadzają 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się