Ok, teraz wątek powinien działać. Niestety, nie ustaliłam co sprawiło że wątek klęknął, więc musiałam usunąć wszystkie posty z tej strony. Wklejam tu usuniętą dyskusję:
Wysłany przez: Siesiepy Uwaga! Mamy to! Pęcherzyk 4,1, charulon podany, jutro rano u Izoprena. Trzymajcie kciuki żeby zaskoczyła. Wysłane: Marzec 26, 2021, 19:28:39
Wysłany przez: Iskra de Baleron Galopujące Pulpeciątko skończyło dzisiaj miesiąc Wysłane: Marzec 26, 2021, 17😲1:50
Wysłany przez: Karina853 Czy ktoś miał u siebie wywoływanie porodu. Mam kilka pytań jak to wyglądało, jak długo po podaniu hormonów nastąpił poród i jak przeszła przez to wszystko klacz ? Wysłane: Marzec 26, 2021, 14:51:59
Wysłany przez: Equigrav Co dla kobyły z sysakiem przeciwkleszczowo? Chemia typu Farnam/Muchex wchodzą w grę? Wysłane: Marzec 23, 2021, 18:53:26
Wysłany przez: Siesiepy Mam nadzieję że niedługo do Was ze swoją dołączę. Na razie mamy wyhodowany pęcherzyk 3,3 bez macicy typowo rujowej, ale kwintesencja rui ma być na weekend/koniec tygodnia, z kalendarzem w ręku. Wybór u nas padł na Izoprena. Trzymajcie kciuki! Wysłane: Marzec 23, 2021, 14😲9:44
Wysłany przez: paaaaaulaa U nas bez zmian, chociaż zaczyna cos kapać powoli Dla pewności zbadana źrebak ok dobrze ułożony już bardzo niedaleko, ale średnio miał chęć na badania i strasznie kopał, mam nadzieje ze jak sie urodzi to sie troche uspokoi
visenna dzięki za naprawę i ogromne gratulacje. :kwiatek: niech się Wam wiedzie.
Iskra dr Baleron cudowny Pulpety malowaniec! 😍 nie masz po co prosić o wybaczenie, przynajmniej nie mnie. Też jak mi się wykluje taki to pewnie będę tu wrzucać miliony fot. Instynkt macierzyński się cholera u mnie odzywa. Tylko nie na te dzieci, co powinno. 😂 Chyba się osram ze szczęścia, jak 15.04 dostanę info, że klacz załapała. Jak ja wytrzymam tyle czasu.
No trzymajcie kciuki. Moze dzis bedzie maly Vitalis. Kobyla od wczoraj nerwowa, mleko kapie, kopie sie w brzuch i powoli sie poklada. A poza tym, chetnie bym sie juz wyspala 🏇
Kciuki podzualaly. Wczoraj dokladnie 2 tygodnie po terminie, o 20.30 urodził się ogierek 🙂 Klacz caly dzien miala bole, a jak sie polozyla to w 30 sekund bylo widac nozki i zdazylam dobiec do stajni i pomoc jej szybciej urodzic. Zrebak wstal 10 minut (!) po porodzie, 20 minut pozniej juz pil mleko. https://www.instagram.com/p/CNB7cDQh4nC/?igshid=1msnwcvgs277o Z dzisiaj . Z pierwszego wyjscia.
Oo udało sie wrócić 😀 U nas dalej w dwupaku, w sobote ciężka noc od 22 krążyła po boksie kopała obijała sie brzuchem o ściany ogon w górze do południa następnego dnia.. Już myślałyśmy ze to juz tuż tuż a źrebaka dalej nie ma w niedzielę badanie bo znowu powtorka z poprzedniej nocy i poranka... Maluch (podobno bardzo duzy) wszystko ok dobrze ułożony gotowy do wyjścia : 🙂 czop śluzowy odszedł i rozwarcie szyjki na ok 2 palce miałyśmy nadzieję ze do dziś będzie, ale nic kobyla sie uspokoiła apetyt wrócił 😲 troche sie obawiamy ze kobyla panikara i pierwszy źrebak, na dziś wet ustalił wizyte jako ze źrebak się nie pojawił zobaczymy co dalej... Oprócz tego wszystko luźne siara jest i swieczki byly teraz zanikły brzuch w sobote opadl tak ze juz nizej sie nie da caly kręgosłup na wierzchu, a myslalysmy ze wcześniej byl juz max 😵
Mam dylemat, termin teoretycznie na ok 15 maj klacz jest corocznie szczepiona tężec grypa w październiku , odrobaczanie co 3 miesiące i ostatnio było robione badanie zero robaków, szczepionkę na herpes dostała więc tutaj nie ma żadnych wątpliwości, ale co z grypą tężec przed porodem ? Jeden wet mówi tak inny siak, w necie piszą żeby zaszczepić klacz na ok 6 tygodni przed porodem bo przeciwciała wet mówi nie ma potrzeby bo jest regularnie szczepiona , co robić ? Zaszczepić dodatkowo czy nie szczepić ? 🙇
Może szczepić sam tężec? Zamówiłam kamerę panel solarny, baterie i internet z karty gsm 😅 Powinna dotrzeć miesiąc przed porodem. Teraz tylko wybrać najlepszy plan taryfy i sprawdzić zasięg internetu w wiacie.
Pomocy, kiedy można najpóźniej odrobaczyć źrebną klacz? Mam jedną w pensjonacie, odrobaczanie całej stajni wypada w okolicach jej terminu wyźrebienia. Poleciłam właścicielce zorientować się w temacie, ale oczywiście to olała. Termin za niecałe 3 tygodnie, można teraz czy lepiej po porodzie, a jeśli po to kiedy?
enonae, brałam udział w szkoleniu z wet Olga Drewnowska i sprawdziłam w notatkach. Mam napisane, ze jeśli klacz zrebna i nawet mamy podejrzenie, ze nie była szczepiona to i tak można zaszczepić Max 4-6 tyg przed wyzrebieniem. Jeśli termin jest bliżej to wówczas zaszczepić dopiero po porodzie. Także jeśli masz termin na 15 maja to jeszcze można teraz zaszczepić
EDIT: Teraz doczytałam, że jej termin szczepienia to październik. W takim razie nie ma potrzeby dodatkowego szczepienia (wersja z tego szkolenia 🙂 )
vanille ja również dziękuję za Twoją odp :kwiatek: Moja była szczepiona na początku lutego a termin ma na maj i też się zastanawiałam czy nie zaszczepić dodatkowo jeszcze raz.
Spoko, nie dziwię się waszemu zakręceniu bo faktycznie teraz spojrzałam i w necie jest info, że źrebne klacze szczepi się na tężec. Ja mam tak w notatkach jak napisałam ale wieczorem jeszcze odsłucham dokładnie tej części wykładu, bo teraz nie mam do niej dostępu i dam znać 🙂