Forum konie »

ciąża, wyźrebienie, źrebak

Ja to żałuję, że nie ma wystaw zwierząt już na Służewcu. Można by dodatkowo jakiś pokaz/premiowanie zrobić dla poszczególnych ras.
No własnie, służewiec to fajna sprawa, tym bardziej, że są nam winni jakieś wydarzenie kulturalne z 2010 roku, które sie w końcu nie odbyło... (wrzesień? ) a mieli je przełożyć na ten rok.
Może nowy dzierżawca skusiłby się na dołączenie do swojego programu dodatkowo wystawy zwierząt / źrebiąt (od sysaka do 2 lat)
🙂
Hodowców w mazowieckim jest wielu, myślę, że zainteresowanie by było 😉 tylko trzeba to jakoś nagłośnić.

w 2007 (albo wcześniej) był pokaz/premiowanie chyba w aromerze, niestety nigdzie wcześniej nie było informacji, tak więc dowiedzialam się po fakcie oglądając wyniki a z milą chęcią bym tam zawitała.
Było kilku hodowców, frekwencja mizerna 🙁
Bona powinna sie oźrebić w najbliższym czasie, imiona są, ale źrebaka nie ma 🙂
Bona - Hutor
- Bonita
- Boston
🙂
Megane
W ubiegłym roku też był Aromer, tak bardzo "rozreklamowany", że dowiedziałam sie kilka dni przed  😵
Miejsce fajne, liczę że coś się w okolicach Warszawy jednak pojawi.
Witam bywalców tego wątku. Przeczytałam od deski do deski.  Piszę tu chyba pierwszy raz, bo ostatni źrebak, urodzony u nas ma już 5 lat.
Mam zagwozdkę: klacz kryta w maju, pierwsze usg około 21 - 24 dnia od ostatniego skoku (były w sumie dwa skoki) wynik ujemny. Następne usg - początek 3 miesiąca - to samo. Na monitorze wet widział tylko cyt. " świecącą, przekrojoną cytrynę" 🙄. Klacz od maja nie miała rui. Oglądam ją codziennie, czyszczę, przyglądam się na padoku jak zachowuje się w stosunku do innych koni (klaczy, wałachów). W grudniu przez kilka dni wymiona były obrzmiałe, dość twarde, ale obrzmienie ustąpiło. Przed zaźrebianiem, w trakcie rui wymiona były opuchnięte przez kilka dni, ale nigdy do tego stopnia co w grudniu. Teraz wymiona są "lekko" nabrzmiałe. Brzuch zmienił swój kształt ostatnio (skończył się 8 mies), dziwne rzeczy dzieją się z siodłem w czasie jazdy 😲. Umieram z niepewności.
Jest mi trochę głupio dzwonić do "mojego stałego" weta i prosić o następne badanie usg, skoro dwa razy stwierdził, że NIE JEST źrebna.
Czy możecie polecić mi kogoś z województw śląskiego, opolskiego, łódzkiego (mieszkam na granicy tychże) kto zajmuje się konkretnie rozrodem ? Byłabym wdzięczna  :kwiatek:
Polecam P.Anitę:
602398639
Może  Twoj wet miał kiepskie usg?
Donia Aleksandra, dzięki za pomoc. Masz PW 😉
a jak już potwierdz to ktoś inny, to postaw tamtemu flaszke i miej do niego więcej zaufania
furmanka, Łap pw 🙂
Do nas też dr Anita przyjeżdża, robiła kilka razy usg i błędu nie było. furmanka opowiedz, jak się sytuacja zakończy 🙂
a jak już potwierdz to ktoś inny, to postaw tamtemu flaszke i miej do niego więcej zaufania

Tak zrobię  💃

Sankaritarina,  bardzo dziękuję za informacje.

marysia550, jasne, że opowiem. Na razie oczy mnie już bolą od wpatrywania się w brzuch w nadziei, że zobaczę jak się "rusza". BTW Kaloe fajny filmik wstawiła w połowie wątku  🙂.
Będę dzwonić do p. Anity, może się zlituje...
Ten filmik to już wspomnienie.
A "pasażer" który tak rozrabiał w brzuchu mamy ma już prawie dwa lata.
furmanka źrebak powinien już się ruszać w środku. Przyłóż rękę i sprawdź czy kopie.
Moja też była w maju. Źrebie kopie jak oszalałe :/
Moja pokryta zostala 1 maja, czekam wiec z niecierpliwoscia na dzidziusia
do tej pory urodzila 2 zrebaki- klaczki i mam nadzieje ze tak pozostanie bo juz mam 2 rudych bandziorow prawie rocznych i starczy tego meskiego grona 😉
ciekawe jak z ruja w tym roku, oby szybciej wszystko szlo niz w roku ubieglym... mam 2 klacze do zazrebienia, ciagle sie motam co czym choc plan jest 🙂
Moja też 1 maja 🙂 Znając moją to wyżrebi się również 1 maja bo klaczki przenosi zawsze 2-3 tyg :/  Nawet nie mam pojęcia czym kryć  😵
moja miala termin na wczoraj... no coz czekamy dalej na.. ogierka
U mnie z dwóch pokrytych klaczy, jedna jest tylko źrebna, i do tego wydaje mi się, że  będzie ogierek.
ja bym wolala zeby nie przenosila, niech sie ladnie urodzi w polowie kwietnia gniada klaczunia! 😉
a moja dopiero wyjechała do ogiera... trzymajcie kciuki  😉
baffinka trzymamy, trzymamy  😉
Bona już kręci się, nie je. szkoda, że nie mogę być u niej.  🙁

edit: literówka  🙄
Złota, odrazu ogierka 😉 u nas narazie jeden do jednego, ogierek 4 dni przed a klaczka dzień po. W tym roku powinno być jeszcze 5  🙄
Ogurek, ale ona nie zamierza chyba nigdy sie zrebic. Znajomi hodowcy juz dzwonili i zdziwieni sa ze  jeszcze nie ma. Doradzali lonze i poganiac, ale ja nie mam sumienia, ona i tak ledwo dycha bo ma astme.

ale nic, pozyjemy, zobaczymy, choc ja juz powoli padam na twarz

nie ma głupich, trza zakladac monitoring, wlasnie rozgladam sie za zestawem. Tylko z instalacja bedzie klopot

haha moja też pierwszego maja zaszła 🙂
a u nas z kolei dwa źrebaki pierwszomajowe w stajni 🙂 i jeden z 17 maja.
A ja mam takie pytanie,jesli nie w tym temacie to prosze przenieść.A mianowicie po czym poznajecie ruję (mam kuca) prócz tego,że sika przerywanie?
my jeszcze miesiac musimy wytrzymac i sie zacznie  😀 😀
U mnie pierwszy źrebak szykuje się na marca ,na świadectwie jest trochę pomazane daty ,najpierw był wpis że 20 ,potem ktoś poprawił na 27 i bądź tu mądry kiedy termin  👿
Ja bardzo bym chciała ogierka  😀  a na 100 % będzie klacz .
Ja bardzo bym chciała ogierka  😀  a na 100 % będzie klacz .

A skąd taka pewność ? To się w ogóle da z taką pewnością określić  👀 ?

Condina
Za ile mamusiek mam kciuki trzymać ?  🏇
No na ten rok jest 14 kobyl zrebnych (odpukac). Z tym ze kobylka po Carolusie pokryta Caretino (uspili dwa dni temu) jest na sprzedaz.... I dzwonilo ostatnio pare osob, wiec to wtedy by sie moje ulubione 13 zrobilo 🙂
armara, musisz trzymać jednego kciuka za jedną kobyłkę 😀 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się